«Τόπος σποράς» προτάσεων και συνεργασιών

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

Για μια ακόμη χρονιά είμαστε έτοιμοι εδώ στο «Σύμβουλο Επιχειρήσεων» για την πραγματοποίηση του 22ου Forum Ανάπτυξης. Κοντεύουμε να συμπληρώσουμε ένα τέταρτο του αιώνα συνεχούς παρουσίας με ένα θεσμό ουσιαστικού διαλόγου και παρέμβασης, που έχει πλέον γερό αποτύπωμα στα αναπτυξιακά και όχι μόνο πράγματα της περιοχής μας αλλά τολμούμε  πλέον να πούμε και της χώρας μας.

Δημιουργική προετοιμασία

Μακριά από εμάς οι υπερβολές και οι  υποκειμενισμοί για ένα δικό μας «παιδί» όπως είναι το  κορυφαίο αναπτυξιακό πολυσυνέδριο- έκθεση που αύριο και την Κυριακή θα βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του συνόλου των φορέων της πόλης. Άλλωστε όπως συμβαίνει εδώ και 22 χρόνια εκπροσωπούνται σε αυτό όλοι  σχεδόν οι φορείς της πόλης με ενεργητική  συμμετοχή, μέσω των δεκάδων συνεδριακών εκδηλώσεων του διημέρου, δημιουργώντας πραγματικά ένα συλλογικό και πολυάνθρωπο «εργοστάσιο» προβληματισμού, πολυσχιδών απόψεων και προτάσεων αλλά και  αποφάσεων και συνεργιών με συνέχεια και συχνά αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Αν θέλουμε, μετά από τόσα χρόνια και εκατοντάδες εκδηλώσεις, να παρομοιάσουμε και με κάτι  άλλο δημιουργικό το Forum Aνάπτυξης, θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα «τόπο σποράς» για πολλά από αυτά που έχουμε ανάγκη ως κοινωνία να  τα ανεβάσουμε ψηλά στα ενδιαφέροντα μας.

Με την εμπειρία του ιδρυτή και διοργανωτή του Forum Ανάπτυξης τολμώ να αναφέρω πλέον ότι το πολυσυνέδριο συμβάλλει σημαντικά στο να γίνεται πιο ξεκάθαρος ο δρόμος, που πρέπει να βαδίσουμε ως κοινωνία και ως θεσμοί της για ένα καλύτερο μέλλον.

Και το μυστικό αυτής της συμβολής είναι απλό: Έχει το Forum Ανάπτυξης την αξιοπιστία να «μοχλεύει» αναπτυξιακά το δυναμικό της τοπικής μας κοινωνίας εστιάζοντας τον προβληματισμό προς ένα κεντρικό θέμα που κατά τη γνώμη των οργανωτών του, οδηγεί  σε ένα καλύτερο μέλλον την κοινωνία μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούμε για το Forum Ανάπτυξης ένα ενδεικτικό της όλης μας δουλειάς σλόγκαν. Το ονομάζουμε «Θεσμό από την κοινωνία και για την κοινωνία». Και τονίζουμε προς επίρρωση αυτού του χαρακτηρισμού την ίδια τη διαδικασία και πορεία διοργάνωσής του. Μια πολύμηνη προετοιμασία που μας φέρνει σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους που εκπροσωπούν όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας μας. Είναι αυτή η επαφή και οι διαβουλεύσεις που δημιουργούν, σε πολυάριθμες  συνεδρίες  διοικητικών συμβουλίων και άλλων συλλογικών διαδικασιών, το γόνιμο έδαφος για τις τόσο ενδιαφέρουσες συζητήσεις που πραγματοποιούνται  κάθε φορά που το  πολυσυνέδριο γίνεται γεγονός, όπως αύριο και μεθαύριο στην Πάτρα.

Αξίζει για να τονιστεί αυτή η πιο σημαντική κατά τη γνώμη μας  πλευρά του Forum να αναφερθούμε  στο πώς φτάσαμε φέτος 22ο Forum Ανάπτυξης, αύριο και την Κυριακή: Εδώ και πολλούς μήνες καταθέσαμε την πρόταση μας  δημόσια για την  φετινή κεντρική θεματική ενότητα που είναι  «Έξυπνες λύσεις παντού…». Την συζητήσαμε και την αναλύσαμε με εκατοντάδες εκπροσώπους από όλο το φάσμα της κοινωνίας: Την πολιτική, την αυτοδιοίκηση, την οικονομία και την επιχειρηματικότητα, την υγεία, την παιδεία και την έρευνα, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Συμβάλλαμε στο να επιλεγούν ως εισηγητές σημαντικές προσωπικότητες που έχουν να καταθέσουν ουσιαστικές απόψεις και προτάσεις επί του κεντρικού θέματος, που θέσαμε στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Μια απλή ανάγνωση του συνόλου του φετινού προγράμματος που δημοσιεύουμε σήμερα  στον «Σύμβουλο Επιχειρήσεων» δείχνει το μέγεθος του όλου εγχειρήματος. Η μεγάλη πλειοψηφία από τους υπεράνω των εκατό εισηγητών που θα κοσμήσουν τα βήματα του πολυσυνεδρίου αυτό το διήμερο έχουν κάτι χρήσιμο να μας πει. Μια σωρευμένη γνώση για έναν κορυφαίο θέμα για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας αλλά και του πλανήτη  θα λέγαμε. Αυτό της αναζήτησης έξυπνων λύσεων εκεί όπου έχουμε κολλήσει ως κοινωνία. Με τρόπο τέτοιο που θα αφορούν συνολικά την κοινωνία και όχι τους λίγους «εκλεκτούς», που θα σέβεται τις αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης, που θα προστατεύει το περιβάλλον που κινδυνεύει τρομαχτικά πλέον, που τελικά αντιμετωπίζει με ολιστικό τρόπο την ανάπτυξη και οδηγεί στην συλλογική ευημερία.

Η επιστήμη και η τεχνολογία, μας έχουν δώσει πλέον τα όπλα για να αναζητήσουμε στις πολλαπλές κοινωνικές μας αγκυλώσεις έξυπνες διεξόδους. Το ζητούμενο είναι σε αυτήν την προσπάθεια να είναι συμμέτοχο το μεγάλο τμήμα της  κοινωνίας μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά το φετινό Forum Ανάπτυξης. Όχι ανακαλύπτοντας τον τροχό, δεν είναι προφανώς δική μας έμπνευση η έννοια του «smart» αλλά κάνοντας αυτόν το τροχό υπόθεση των πολλών πολιτών. 

Είμαστε βέβαιοι ότι το διήμερο που ακολουθεί θα βοηθήσει σημαντικά σε αυτήν την κατεύθυνση. Γιατί πλέον είναι συλλογική προσπάθεια πολλών φορέων και συλλογικοτήτων. Γιατί πείστηκαν να είναι παρόντες πολλοί που συνθέτουν αυτό που εμείς  ονομάζουμε «υγιή κύτταρα της κοινωνίας  μας». Και που η πολύχρονη εμπειρίας μας μέσα από το Forum Ανάπτυξης των 22 χρόνων, των 550 συνεδριών, των 2850 ομιλητών και των 100.000 συνέδρων, μας διδάσκει ότι είναι  πολλοί αυτοί. Και ακριβώς αυτή η διαπίστωση γεννά ελπίδα για το αύριο και δίνει και σε δύναμη για να συνεχίσουμε.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας