Έρχεται ζεστό χρήμα με το «εξοικονομώ»

eksoikonomw1Περίπου 35.000 έως 40.000 κατοικίες προβλέπεται ότι θα υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ Κατ' Οικόν ΙΙ που πρόκειται να δώσει σημαντική ώθηση στον χειμαζόμενο κατασκευαστικό κλάδο και παράλληλα να  συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων που λόγω της παλαιότητας τους είναι και εξαιρετικά ενεργοβόρα.

Το πρόγραμμα αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά περίπου 800 εκατ. ευρώ. Εκ του ποσού αυτού, τα 292 εκατ. ευρώ θα αποτελέσουν τη δημόσια δαπάνη, δηλαδή την κρατική επιχορήγηση, και τα υπόλοιπα θα προέλθουν είτε από τραπεζικό δανεισμό, είτε από την ίδια συμμετοχή των ιδιοκτητών.

Οι …διορθώσεις

«Το νέο πρόγραμμα θα τονώσει τον κατασκευαστικό κλάδο την παλιά ατμομηχανή της οικονομίας, προκαλώντας έντονη οικοδομική δραστηριότητα,  γι αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα» δηλώνει στον  aivalhs«Σ.Ε» ο  Βασίλης Αϊβαλής πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι έχουν συμπεριληφθεί διορθώσεις που εκτιμάται ότι δεν θα επαναληφθούν τα προβλήματα του παρελθόντος. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το κυρίαρχο είναι ότι οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, οπότε θα καθορίζεται και η σειρά προτεραιότητας των δικαιούχων, χωρίς να επηρεάζεται από την πιστοληπτική ικανότητα του καθενός, όπως έγινε κατά την προηγούμενη περίοδο, οπότε υπήρξαν ενδείξεις ότι κάθε τραπεζικό ίδρυμα  εξυπηρετούσε όποιον θεωρούσε περισσότερο αξιόπιστο. ‘Ένα άλλο σημείο, είναι ότι την προηγούμενη φορά διοχετεύτηκαν περισσότερα χρήματα σε συγκεκριμένες περιφέρειες, σε αντίθεση με τη Δυτική Ελλάδα που έλαβε τα λιγότερα. Αυτό συνέβη γιατί τα χρήματα αντλήθηκαν από το τομεακό, ενώ στο νέο πρόγραμμα ένα ποσοστό θα προέρχεται από τα περιφερειακά, επομένως και η κατανομή θα είναι ομαλότερη.

 Τέλος, προβλέπεται μία αίτηση ανά ΑΦΜ για μια ιδιοκτησία, κάτι που  εξ αντικειμένου δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο να συμμετέχει, καθώς αποτρέπει  τη συγκέντρωση επιδοτήσεων σε όποιους έχουν πολλές ιδιοκτησίες».

Τα χαρακτηριστικά

Η   Ιωάννα Νίκου,  Προϊσταμένη της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ-ΥΠΕΝ, στη διάρκεια της Ημερίδας Πύργου,  του Δικτύου Forum Ανάπτυξης, που οργάνωσε στην πρωτεύουσα της Ηλείας ο "Σ.Ε" ανακοίνωσε τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος και προσδιόρισε:

nikou

"Το Εξοικονομώ Κατ οίκον ΙΙ προβλέπει επιδότηση έως 70% και άτοκο δάνειο για δαπάνες εργασιών ανώτατου ύψους 25.000 ευρώ στις κατοικίες που θα μειώνουν την ενεργειακή  κατανάλωση. Απευθύνεται σε νοικοκυριά τα οποία διαθέτουν οικογενειακό εισόδημα έως και 50.000 ευρώ.  Θα  παρέχεται  επιδότηση έως 70% κλιμακωτά ανάλογα με το εισόδημα του ενδιαφερομένου αλλά και επιπλέον κριτήρια όπως ο αριθμός προστατευόμενων μελών της οικογένειας".

Η αίτηση θα γίνεται ηλεκτρονικά και μέσω της φόρμας ο ενδιαφερόμενος, σε περίπτωση δανεισμού,  θα επιλέγει την τράπεζα με την οποία επιθυμεί να συνεργαστεί. επιπλέον μέσω του πληροφοριακού συστήματος θα ελέγχεται ο χρόνος απάντησης της τράπεζας, καθώς στο προηγούμενο πρόγραμμα είχαν παρατηρηθεί σημαντικές καθυστερήσεις και μεγάλος αριθμός ακυρώσεων στις αιτήσεις και παράλληλα ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή την πορεία της αίτησής του.

Επίσης, το πληροφοριακό σύστημα δεν θα δέχεται αιτήσεις από τη στιγμή που θα εξαντληθεί ο προϋπολογισμός κι έτσι αντιμετωπίζονται προβλήματα του παρελθόντος, καθώς υποβάλλονταν αιτήσεις, αλλά δεν υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα.

Στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής μόνο μίας αίτησης ανά ενδιαφερόμενο. Ωστόσο όταν πρόκειται για πολυκατοικίες οι οποίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, εφόσον κάποιος κατέχει παραπάνω από μία ιδιοκτησίες, μπορεί να υποβάλει αίτηση για το σύνολο αυτών. Για την ένταξη στο πρόγραμμα δεν υπάρχει  κριτήριο παλαιότητας του οικήματος.

Οι προσδοκίες

tsonis"Βρισκόμαστε εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων. Θα προηγηθούν οι εκκρεμότητες από το προηγούμενο πρόγραμμα κι έπειτα θα αρχίσουν οι διαδικασίες για το νέο" ανέφερε στον "ΣΕ" ο Παναγιώτης Τσώνης πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας, εκτιμώντας ότι το "Εξοικονομώ ΙΙ" θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερα νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, λόγω των διαφοροποιήσεων που έχουν συμπεριληφθεί συγκριτικά με το προηγούμενο πρόγραμμα. "Προϋπόθεση πάντα είναι να δουλέψει σωστά και να μην υπάρχουν τα προβλήματα του παρελθόντος" πρόσθεσε ο ίδιος και επί της διαδικασίας εξήγησε ότι το πρώτο που έχει να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να ζητήσει ενεργειακή επιθεώρηση από  μηχανικό, αναζητώντας τον από το μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών. "Τόσο η αμοιβή του μηχανικού, όσο  και του οικονομικού συμβούλου εντάσσεται στο πρόγραμμα" διευκρινίζει. Ο επιθεωρητής θα εποπτεύει όλες τις φάσεις των παρεμβάσεων και στο τέλος θα εκδώσει ενεργειακό πιστοποιητικό. Βάσει των υποδείξεων του επιθεωρητή θα γίνουν και οι παρεμβάσεις.

Οι εμπειρίες

Ωστόσο τα επαγγέλματα που εμπλέκονται στις παρεμβάσεις αναβάθμισης περιμένουν μεν με αγωνία την προκήρυξη του προγράμματος, εύχονται όμως να μην επαναληφτούν οι δυσλειτουργίες που υπήρξαν στο "Εξοικονομώ Ι". Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των επαγγελματιών υπήρξε ο μεγάλος πονοκέφαλος και παράλληλα η μεγάλη …θηλιά για τις επιχειρήσεις. "Κάναμε έως και 15 μήνες να πληρωθούμε" σχολίασε στον "Σ.Ε" ο Αθανάσιος Θεοφιλάτος απερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου Βιοτεχνών Μετάλλου νομού Αχαΐας εξηγώντας ότι τα προβλήματα άρχισαν να προκύπτουν στην πορεία, παρά το γεγονός ότι το ξεκίνημα ήταν θετικό. Ο κλάδος περιμένει πάντως τις λεπτομέρειες του προγράμματος, μιας και η αντικατάσταση κουφωμάτων γίνεται αναλογικά σε σχέση με το κτίσμα. "Επιπλέον δεν ξέρουμε αν κάποιος θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει μόνο κουφώματα  ή θα χρειάζονται παράλληλα και άλλες παρεμβάσεις για να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό ενεργειακή αναβάθμιση" παρατηρεί ο κ. Θεοφιλάτος.

Οι εγκαταστάσεις

fwtopoulosΣτο πλαίσιο των νέων παρεμβάσεων είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης. "Οι δικές μας αμοιβές καλύπτονται εφόσον απαιτούνται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα" εξηγεί στον "ΣΕ" ο Νίκος Φωτόπουλος πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών Hλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων ο "Watt", τονίζοντας ότι τα οικονομικά οφέλη για τον κλάδο είναι έμμεσα και όχι μεγάλα. Επιμένει όμως ότι ο έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων σε παλιές οικοδομές  είναι απαραίτητος και επιβεβλημένος για λόγους ασφαλείας.

Ο απολογισμός

Στο παλιό πρόγραμμα και σε ό,τι αφορά στα ποσοστά ολοκληρωμένων αιτήσεων στις επιλέξιμες παρεμβάσεις, με βάση τα στοιχεία που έχει παραθέσει η  Ιωάννα Νίκου,  Προϊσταμένη της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ-ΥΠΕΝ,   την πρωτιά κρατά η αντικατάσταση κουφωμάτων σε ποσοστό 83%, ακολουθεί η  αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και παροχή ζεστού νερού χρήσης με ποσοστό  71%  και η τοποθέτηση θερμομόνωσης σε ποσοστό 53, 5%.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι υπαγωγές στο πρόγραμμα ήταν 3.564 . Μέχρι το τέλος του 2015 ολοκληρωμένες ήταν οι 2.584. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 ολοκληρώθηκαν άλλες 517, ενώ ως τον Ιούνιο του 2017 οι ολοκληρωμένες αιτήσεις ανήλθαν σε 3.101. Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός των ολοκληρωμένων αιτήσεων είναι 33.533.527 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τον απολογισμό του προηγούμενου  προγράμματος "Εξοικονομώ Κατ' Οίκον, είχε  αρχικό προϋπολογισμό € 396 εκ., αλλά ξεπέρασε τα 500 εκ. συγχρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ και από τους  Εθνικούς Πόρους, μέσω των ΠΕΠ και των Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (Ε.Π.Α.Ε.) και «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) του ΕΣΠΑ 2007-201.

Κλείνουν τα παλιά "μέτωπα" και να ανοίγουν νέα  για τις ενεργοβόρες κατοικίες

eksoikonomw2

Με πληρωμές και για το «Εξοικονομώ Ι» θα αρχίσει να "τρέχει" η διαδικασία  για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Πρόκειται για το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε το 2014 και άφησε πίσω του εκκρεμότητες.

Τις επόμενες ημέρες  αναμένεται να ξεκινήσει και η αποπληρωμή περισσότερων από 6.000 δικαιούχων (σ.σ. επιλέγονται με τον αύξοντα αριθμό της αίτησης) που είχαν υπαχθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα, καθώς δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 3039 τεύχος Β') η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, για την ενεργοποίηση του δεύτερου ενδιάμεσου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον».

Με βάση τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί το ΕΤΕΑΝ  θα προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή των εγκριτικών αποφάσεων για  την αποπληρωμή των δικαιούχων. Συνολικά εκτιμάται ότι θα διατεθούν περίπου 61 εκατ. ευρώ εθνικοί πόροι. Το προηγούμενο  ενδιάμεσο πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016, κάλυψε πάνω από 8.500 ωφελούμενους, με την εξασφάλιση 75 εκατ. ευρώ.

Στόχος του νέου προγράμματος-γέφυρα είναι η κάλυψη επιπλέον αιτήσεων από αυτές που είχαν υποβληθεί το 2014 στο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», αλλά δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν λόγω της ανεπάρκειας τότε των σχετικών κονδυλίων. Οι  περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη υλοποιήσει τις παρεμβάσεις, ενώ όσοι δεν έχουν προχωρήσει, αφού ενημερωθούν ότι είναι επιλαχόντες, μπορούν να το κάνουν τώρα, υπό την προϋπόθεση τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.

Γεγονός είναι πάντως ότι σε σχέση με το παρελθόν,  υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τις προϋποθέσεις του Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ΙΙ, γεγονός που προκαλεί πλήθος ερωτημάτων προκύπτει για τις  διαδικασίες που πρόκειται να ακολουθηθούν με το νέο πρόγραμμα.  Ο «Σ.Ε» προκειμένου να κατατοπίσει τους ενδιαφερόμενους κωδικοποίησε τις βασικές παραμέτρους.

Ποιες κατοικίες μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα;

Η ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' οίκον 2017 αφορά μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα. Οι  πολυκατοικίες μπορούν να ενταχθούν μόνο σαν σύνολο και όχι σαν μεμονωμένα διαμερίσματα. Συνεπώς, κάθε πολυκατοικία συμπεριλαμβάνεται σαν μια κατοικία. Για να θεωρηθεί ως επιλέξιμη κατοικία μια πολυκατοικία, θα πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον το 50% των ιδιοκτησιών του κτηρίου για σκοπούς κατοίκησης. Συνεπώς, αν μέρος της πολυκατοικίας χρησιμοποιείται σαν εμπορικό κατάστημα, αυτό δε θεωρείται ιδιοκτησία που χρησιμοποιείται για κατοικία.

Πώς μπορεί να κάνει αίτηση μια πολυκατοικία;

Αφού διενεργηθεί γενική συνέλευση για να ληφθεί η απόφαση της συμμετοχής της πολυκατοικίας στη διαδικασία επιλογής του προγράμματος, θα πρέπει να οριστεί ένας εκπρόσωπος, ο οποίος θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση, προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία που καθιστούν το κτήριο επιλέξιμο από το πρόγραμμα. Επίσης, θα πρέπει να προσκομίσει επιμέρους αιτήσεις από όλους τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας που επιθυμούν να συμμετέχουν. Τέλος, χρειάζεται  να υποβάλει ένα Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, το οποίο θα αναφέρεται συγκεντρωτικά σε ολόκληρο το κατοικήσιμο μέρος του κτηρίου.

Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίζουν το μέγεθος της επιδότησης;

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ' Οίκον 2017, το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα έχουν ταξινομηθεί σε 7 κατηγορίες. Το ανώτατο όριο επιδότησης για μια κατοικία δε μπορεί να ξεπερνά το 70% της συνολικής δαπάνης. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι η πρώτη κατηγορία δικαιούται σίγουρα επιδότηση κατά 60%. Η δεύτερη δικαιούται επιδότηση του 50% των δαπανών, η τρίτη 40%, η τέταρτη 35%, η πέμπτη 30% και η έκτη 25%. Όσον αφορά στην έβδομη κατηγορία, δεν υπάρχει δικαίωμα επιδότησης, αλλά υπάρχει δικαίωμα λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου.

Αυξάνεται το ποσοστό επιδότησης, αν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη στην οικογένεια;

Σε περίπτωση που υπάρχουν προστατευόμενα μέλη στην οικογένεια, το ποσοστό επιδότησης μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, για κάθε προστατευόμενο μέλος υπάρχει προσαύξηση επιδότησης κατά 5%. Αν πρέπει να προσέξεις κάτι ως προς αυτό, είναι το γεγονός ότι στις πρώτες 4 κατηγορίες το τελικό ποσοστό επιδότησης δε μπορεί να ξεπεράσει το 70%. Από την άλλη πλευρά, στις κατηγορίες 5 και 6 το τελικό ποσοστό δε μπορεί να ξεπεράσει το 50%. Η τελευταία κατηγορία, όπως προαναφέρθηκε, δε δικαιούται επιδότηση, ακόμα και αν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη.

Πόσα χρήματα θα πρέπει να συμπληρώσουν, όμως, οι δικαιούχοι;

 Αν το ατομικό ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, για μια κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων, ο ενδιαφερόμενους μπορεί να  κάνει αίτηση για εργασίες αξίας 25.000 ευρώ (250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Αν στην κατοικία δεν υπάρχουν προστατευόμενα μέλη, τότε η επιδότηση είναι της τάξης του 60%. Συνεπώς, δικαιούται επιδότηση 15.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 10.000 ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν από τον ωφελούμενο, είτε από χρήματα που ήδη διαθέτει, είτε μέσω τραπεζικού δανείου. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να υπολογίσει κανείς  το ποσό της επιδότησης και το ποσό που μπορεί να καταβάλει  ανάλογα με την κατηγορία όπου ανήκεις.

Με ή χωρίς δάνειο

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 400 εκ. ευρώ.  Σε αντίθεση με το προηγούμενο, αυτή τη φορά δεν είναι υποχρεωτικός ο δανεισμός από τράπεζα. Η επιδότηση θα ισχύσει ακόμη και για όσους έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις με  ίδια κεφάλαια, δεδομένου ότι κατά το παρελθόν είχαν σημειωθεί σημαντικές καθυστερήσεις στον τραπεζικό δανεισμό, σε σημείο που υπονόμευαν ακόμη και την ομαλή ροή απορρόφησης του προγράμματος. Αυτός είναι και ο λόγος που για την υλοποίηση του νέου προγράμματος επελέγησαν διαφορετικοί τρόποι

eksoikonomw3

συμμετοχής των τραπεζών. Ο ένας είναι ο προαιρετικός τραπεζικός δανεισμός που σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να προχωρήσει σε παρεμβάσεις χρησιμοποιώντας τυχόν οικονομίες του.

Σε αυτήν την περίπτωση, που δεν έχει επιλεγεί καθόλου δάνειο, τότε ο ωφελούμενος δεν λαμβάνει προκαταβολή, διενεργεί τις παρεμβάσεις και μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης και την προσκόμιση των παραστατικών δαπανών επί πιστώσει, υπολογίζεται ανάλογα με το εισόδημά του το ποσό της επιχορήγησης καθώς και το ποσό των ιδίων κεφαλαίων.

Μετά την πληρωμή του ποσού των ιδίων κεφαλαίων, εκταμιεύεται η επιχορήγηση με απευθείας πληρωμή των αναδόχων/ προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες το υπουργείο όρισε διαφορετική διαδικασία. Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΕΤΕΑΝ, κάθε τράπεζα που θα συμμετάσχει θα πρέπει να τοποθετήσει τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ και κατ' ανώτατο όριο 99 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα. Την περασμένη Τετάρτη έληξε η προθεσμία κατά την οποία οι τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα με βάση τις νέες προϋποθέσεις που τέθηκαν.

Η διαδικασία

Οι δηλώσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα γίνουν μέσω υποβολής αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η αίτηση θα περιλαμβάνει διάφορα βήματα που θα γίνονται σε βάθος χρόνου. Για αρχή, ο αιτών θα πρέπει να υποβάλει αίτηση και να δηλώσει το τραπεζικό ίδρυμα από όπου σκοπεύει να λάβει δάνειο, αν φυσικά σκοπεύει να λάβει κάποιο δάνειο. Κατόπιν, ελέγχεται η πιστοληπτική ικανότητα του ατόμου, όπως γίνεται για κάθε αίτηση λήψης δανείου. Όταν γίνει έγκριση από το τραπεζικό ίδρυμα, ο ενδιαφερόμενος χρειάζεται  να λάβει ένα πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης για το σπίτι από έναν ενεργειακό επιθεωρητή.

Στη συνέχεια, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να προσθέσει στην αίτηση τα στοιχεία που προέκυψαν από την επιθεώρηση. Επίσης, πρέπει να καταχωρήσει τις αλλαγές, ή αλλιώς τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν στο σπίτι και το κόστος τους. Αν η αίτηση εγκριθεί, τότε γίνεται η λήψη δανείου, ή η δήλωση αποδοχής, ώστε να γίνουν οι εργασίες στο σπίτι. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα πρέπει να εκδοθεί άλλο ένα Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Τέλος, ελέγχεται αν έχει γίνει επαρκής ενεργειακή αναβάθμιση χάρη στις αλλαγές/ εργασίες, έτσι ώστε ο αιτών να μπορέσει να λάβει τα χρήματα της επιδότησης.

Στην περίπτωση που ο ιδιώτης επιλέξει τον τραπεζικό δανεισμό,  ο ωφελούμενος θα μπορεί να ζητήσει προκαταβολή σε ποσοστό 70% του αρχικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων.

Last modified on Tuesday, 12/09/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας