Ημερίδα για τη "Βιωσιμότητα και μετεξέλιξη του Περιφερειακού-Τοπικού & Κλαδικού Τύπου"

του Παναγιώτη Γιαλένιου* 

Μια σημαντική συνάντηση για  τη "Βιωσιμότητα και μετεξέλιξη του Περιφερειακού-Τοπικού & Κλαδικού Τύπου" θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου στη Λάρισα με πρωτοβουλία της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ) και όλων των Ενώσεων του χώρου. Πιθανόν αυτή η εκδήλωση να σηματοδοτήσει και το μέλλον του Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου στη χώρα μας.

Η συνάντηση της Λάρισας

Μετά την ψήφιση του νέου Νόμου για τον περιφερειακό Τύπο τον περασμένο Αύγουστο, κατέστη πασιφανής η ανάγκη για τη συνέχιση του διαλόγου με την Πολιτεία πάνω σε νέα βάση και με κεντρικό θέμα τις συνέπειες του Νόμου 4487/2017 στον κλάδο του περιφερειακού - τοπικού και κλαδικού Τύπου.

Αποτελεί για αυτό το λόγο μια μεγάλη ευκαιρία στην Ημερίδα της Λάρισας να  συζητηθούν καυτά και επίκαιρα ζητήματα όπως η εφαρμογή του Νόμου 4487/2017 για τον περιφερειακό Τύπο, η παρερμηνεία του Νόμου4412/2016για τις δημόσιες συμβάσεις (προσκόμιση περιττών δικαιολογητικών/μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάθεση των ανακοινώσεων Δημοσίου), η επιβίωση και η ανάπτυξη του έντυπου Τύπου αλλά και η ομαλή μετάβαση του στην ψηφιακή κοινωνία της πληροφορίας (ανάπτυξη ιστοσελίδων).

Αναμένεται να παραστούν επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής/Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης-Επικοινωνίας, εκπρόσωποι των κομμάτων του Κοινοβουλίου, βουλευτές, η τοπική αυτοδιοίκηση, εκδότες, δημοσιογράφοι, οι Ενώσεις Τύπου, οι ραδιοτηλεοπτικές Ενώσεις της Περιφέρειας και η Πανελλήνια Ένωση Ειδησεογραφικών Ιστοσελίδων.

Να σημειώσουμε ότι η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

 Το «εγώ» και το «εμείς»

Ενόψει της πολύ σημαντικής αυτής συνάντησης , που γίνεται για πρώτη φορά με τέτοια  διευρυμένη συμμετοχή και κυρίως με την παρουσία από τη μια όλων των Ενώσεων Περιφερειακού Τύπου  και από την  άλλη όλων όσων νομοθετούν και αποφασίζουν για το μέλλον μας, έχει ενδιαφέρον πέραν των επίκαιρων ζητημάτων, που αναμένεται να συζητηθούν και προαναφέραμε, να τεθούν με άμεσο και ουσιαστικό τρόπο  και ορισμένα θέματα που πρωτίστως  αφορούν τους ίδιους τους ιδιοκτήτες αλλά και τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου. Κωδικοποιημένα  μπορούμε να αναφέρουμε σχετικά:

  • Την ανάγκη του αναπτυξιακού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσει ο Περιφερειακός Τύπος στη χώρα, σε μια περίοδο που αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα όλων πλέον. Η Περιφερειακή παραγωγική και κοινωνική ανάπτυξη έχει ανάγκη έργων και όχι λόγων και σε αυτήν την κατεύθυνση ο Περιφερειακός Τύπος μπορεί να συμβάλει καθοριστικά. Αρκεί να ξεφύγει από το στάδιο της απλής αναπαραγωγής δηλώσεων περί ανάπτυξης και να προωθεί πλέον πολύπλευρα και συστηματικά πρωτοβουλίες και πρόσωπα που παράγουν ανάπτυξη.
  • Την ανάγκη της συνεργασίας σε πολλά επίπεδα μεταξύ των περιφερειακών εφημερίδων. Οι κατάκλυσμιαίες εξελίξεις στη διάδοση της πληροφορίας, ο καταλυτικός ρόλος των κοινωνικών δικτύων αλλά και η ραγδαία υποχώρηση των εσόδων των έντυπων μέσων ενημέρωσης ( που επιδεινώθηκαν από άδικες αποφάσεις σε βάρος της διαφάνειας,  που τους στέρησαν  και ουσιαστικά έσοδα όπως για παράδειγμα η δημοσιεύεις ισολογισμών) καθιστούν βασικό όρο επιβίωσης αυτές τις συνεργασίες. Μάλιστα ακόμη και το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο τις ευνοεί. Η πολιτεία θεωρούμε  ότι δεν θα ήταν αρνητική και στο σχεδιασμό  ευνοϊκών σχετικών προγραμμάτων.

Αρκεί να υπάρξει μια βασική αλλαγή στους ιδιοκτήτες του χώρου, όσοι έχουν απομείνει. Να υποχωρήσει το υπέρμετρο και υπεροπτικό «εγώ» και να χαραχτούν τα νέα  όρια του «εμείς».  Επιτέλους αυτή θεωρούμε ότι είναι η βασική συζήτηση τόσο  στον περιφερειακό τύπο όσο και γενικότερα στην κοινωνία. 

 

 * Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

Last modified on Saturday, 16/09/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας