Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017

eurwpaikh ebdomada kinhtikothtas

H Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και η παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας και τις καθημερινές μας συνήθειες.

Είναι μία ευκαιρία να σχεδιάσουμε πόλεις φιλικές στον πολίτη. Να χρησιμοποιήσουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να πάμε με τα πόδια σε πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια και με το ποδήλατο στις μικρές αποστάσεις.

Ας αφήσουμε όλοι, έστω για μια μέρα, το αυτοκίνητο στο σπίτι. Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε καθημερινή συνήθεια.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο, διεκδικούμε τα Δικαιώματα των Πεζών.  Ζητάμε να μπορούμε να περπατάμε και όχι μόνο να μεταφερόμαστε.

Είναι απαραίτητη η εξασφάλιση ελεύθερης ζώνης για τη μετακίνηση πεζών και ατόμων με αναπηρία, ώστε να συμμετέχουν όλοι στην καθημερινή ζωή της πόλης. Τα πεζοδρόμια είναι δημόσιοι χώροι για τη μετακίνηση των πεζών, και δεν χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης!!!

Είναι υποχρέωση των οδηγών, η παραχώρηση προτεραιότητας στους πεζούς, σε όλες τις διαβάσεις.

Η  «οδική ασφάλεια» και η «κυκλοφοριακή αγωγή», αφορούν πρωτίστως στην προστασία των πεζών και όχι μόνο στην προστασία ή στην προετοιμασία των οδηγών.

Οι πεζοί να αποτελούν το κύριο συστατικό της οργάνωσης της κυκλοφορίας στην πόλη και όχι να αντιμετωπίζονται ως το δευτερεύον στοιχείο της κυκλοφορίας, έναντι των τροχοφόρων. Να αναβαθμίσουμε τους συλλογικούς ελεύθερους χώρους στην πόλη.

Να διεκδικήσουμε ως πεζοί το χώρο που μας ανήκει. Όσο θα αυξάνονται «οι πεζοπόροι» τόσο θα κάνουμε «δυνατή» και «ασφαλή» τη μετακίνηση μας.

Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου οι πεζοί και τα ποδήλατα «κερδίζουν το στοίχημα». Κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης βιώνουμε μια άλλη πόλη και γεμίζουμε τις παραλίες με μουσικές και χορούς, με το κέφι και την ζωντάνια μας.

Συμμετοχή του Δήμου Πατρέων

Ο Δήμος Πατρέων, με στόχο να ενισχύσει τις υποδομές στην πόλη μας για την βελτίωση της κινητικότητας, ιδιαίτερα για ηλικιωμένους και ΑμΕΑ, συμμετέχει και αυτός στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017.

Στην διάρκεια της εβδομάδας θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις, όπως: Δενδροφύτευση, επίδειξη ποδηλάτου Trial και parkour, ημερίδα για την βιώσιμη αστική κινητικότητα, εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Σπίτι του Νερού, επίδειξη Skate στο Νότιο Πάρκο και στην πλατεία Ελευθερίας, Street Yoga στο Μόλο Αγίου Νικολάου, παρουσίαση περιβαλλοντικών προγραμμάτων σχολείων, άθληση και καθημερινότητα στην πλατεία Γεωργίου, νυχτερινή ποδηλατάδα, ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, περιήγηση - ξενάγηση στη Ρωμαϊκή Αγορά, Ιππόδρομο κ.λπ. από Εφορεία Αρχαιοτήτων, μία μέρα δωρεάν μετακίνηση με προαστιακό και αστικό ΚΤΕΛ, παρουσίαση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην πλατεία Γεωργίου, Mountain Bike στο Νότιο Πάρκο, παρουσίαση ηλεκτρικού σκέιτ, αλλά και χορευτικά δρώμενα.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα εδώ .

Last modified on Tuesday, 19/09/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας