Η Υγεία στο προσκήνιο

Η Υγεία στο προσκήνιο

Κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του Forum Υγείας που διοργανώνει ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», ενόψει της 5ης ετήσιας εκδήλωσης του αύριο στο ξεν. Patra Palace  (αναλυτικά σελ. 11-13) θα ιεραρχήσουμε  ως σημαντικότερη συμβολή του, τη σύνδεση της Υγείας με την Ανάπτυξη τόσο ως έννοιες, όσο και ως δημιουργική επαφή των φορέων που χρειάζεται για να είναι αυτή η σύνδεση αποτελεσματική.

 

 

 

 

Πιο ώριμες συνθήκες

Αυτή η σύνδεση ίσως ακούγεται παράταιρη, ιδίως σε μια εποχή που η ίδια η λέξη ανάπτυξη  παραφράζεται ή οικειοποιείται από πολλές πλευρές με τρόπους  που αποπροσανατολίζουν την κοινωνία. Αναλύοντας όμως ψύχραιμα τα δεδομένα (πολλά μάλιστα εξ αυτών έχουν κατατεθεί στις δεκάδες συνεδρίες των έως τώρα Forum Υγείας και μια συνοπτική καταγραφή τους επιχειρείται σήμερα στη σελίδα 12) θεωρούμε ότι η υγεία πλέον κατανοείται από πολλές πλευρές ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης του τόπου μας. Και αυτό όχι μόνο για το αυτονόητο, ότι ανάπτυξη φέρνουν οι υγιείς πολίτες μιας χώρας, αλλά και γιατί  η ανάπτυξη εμπεριέχει και υγιείς δραστηριότητες στο χώρο της υγείας, που όλα δείχνουν ότι για τη χώρα μας υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα για κάτι τέτοιο.
Το ζητούμενο που τίθεται είναι πως στο δημόσιο διάλογο για την Υγεία θα μπορέσει να υπάρξει ο αναγκαίος διαχωρισμός. Δηλαδή κατά πόσο η πολιτική και κοινωνική ένταση, που προκαλείται εξαιτίας των βίαιων ανακατατάξεων στο χώρο της δημόσιας παροχής υγείας στη χώρα μας και στο γενικότερο ασφαλιστικό σύστημά της τα τελευταία χρόνια,  δεν θα ακυρώσει μια παράλληλη πορεία στο χώρο που συντελείται ιδίως λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων στο ευρύτερο  πεδίο των  Ιατρικών επιστημών και της εφαρμογής τους στους πολίτες παγκοσμίως.
Πιστεύουμε ότι τα πράγματα είναι σήμερα περισσότερο ώριμα από  ότι πριν από λίγα ακόμη χρόνια για αυτόν τον διαχωρισμό. Και παραδείγματα προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε να αναζητήσουμε στα μέχρι τώρα   Forum Υγείας, μάλιστα τολμάμε να καταγράψουμε ότι πολλά εξ αυτών αναδείχθηκαν στον εθνικό διάλογο για πρώτη φορά από την Πάτρα.

Σημαντικά παραδείγματα

Κάνοντας και ένα σύντομο απολογισμό της έως τώρα συμβολής του Forum Υγείας ακριβώς στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας ωριμότερης σύνδεσης της Υγείας με την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, θα αναφερθούμε κωδικοποιημένα σε ορισμένα σημαντικά πεδία όπου μέσα από τις εργασίες του βοηθήθηκε ουσιαστικά η προώθησή του.
Ένα τέτοιο πεδίο είναι το πολιτικό πεδίο, αφού εκτενής συζήτηση για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, που σήμερα είναι στη κορύφωσή της και θα έχει σημαντική αναφορά και στο αυριανό 5Ο Forum Υγείας, είχε διεξαχθεί πρωτογενώς πριν από  δύο χρόνια στην πόλη μας.
Επίσης στην ιεράρχηση   της σχετικής ατζέντας  για τη σύνδεση της Υγείας με την Ανάπτυξη, κατατέθηκαν σε προηγούμενα Forum Υγείας σημαντικά σημεία της. Ένα τέτοιο αφορά την προτεραιότητα που πρέπει να έχει ο Ιατρικός Τουρισμός ιδίως στη χώρα μας αλλά και στην περιοχή μας, κάτι που  αναδείχθηκε από το 1ο κιόλας Forum Υγείας, σε μια περίοδο μάλιστα που δεν υπήρχαν  ούτε  στην ελληνική  βιβλιογραφία για αυτόν  πολλές  αναφορές. Σήμερα τουλάχιστον έχει τεθεί ως προτεραιότητα από πολλούς φορείς.
Επίσης η  σύνδεση της έρευνας  και της καινοτομίας στο χώρο της Υγείας με την ανάπτυξη του τόπου μας αποτελεί πάγια συνιστώσα της όλης προσπάθειάς μας, που δείχνει πλέον και στην περιοχή μας  να φέρνει κάποιους καρπούς.
Ως σημαντικότερη προσφορά  όμως της όλης πορείας του  Forum Υγείας όλα αυτά τα χρόνια θεωρούμε  ότι είναι η καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας μεταξύ όλων σχεδόν των ενδιαφερόμενων φορέων της πολιτείας,  και των επιστημονικών, εκπαιδευτικών, επιχειρηματικών  και κοινωνικών φορέων της περιοχής. Μια ματιά στους φορείς που συναντιόνται και στις αυριανές εργασίες του 5ου Forum Υγείας δείχνει αυτήν την τόσο σημαντική διάσταση της όποιας επιδιωκόμενης σύνδεσης της υγείας με την αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου μας . Μια συνάντηση που ελπίζουμε να έχει συνεχεία με πολλές ακόμη αφορμές στην περιοχή μας.     


(Του Παναγιώτη Γιαλένιου)

Last modified on Monday, 12/06/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας