Print this page

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 20ο Forum Ανάπτυξης 2017/Money Show Πάτρας

eggainia forumΗ Συνταγματική Παραγωγική και Κοινωνική Αναθεώρηση – Θεσμοί και Αξίες είναι το θέμα του 20ου Forum Ανάπτυξης 2017/Money Show Πάτρας, το οποίο άνοιξε το πρωί του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου 2017 τις πύλες του στο ξενοδοχείο «Αστήρ» με την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού.

Τα εγκαίνια του πολυσυνεδρίου τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος, π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομο, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, επιστημονικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων καθώς και πλήθους κόσμου.

Ο π. Νικόλαος μεταφέροντας τις ευχές του Μητροπολίτη συνεχάρη τους διοργανωτές, ενώ όπως είπε, το πολυσυνέδριο δύο χρόνια μετά την ενηλικίωσή του πλέον, στοχευμένα και αποτελεσματικά αναδεικνύει καίρια ζητήματα προς το κοινό όφελος.

Ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, εκδότης της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», Παναγιώτης Γιαλένιος καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στο φετινό πολυσυνέδριο, ανέφερε πως φέτος ο πήχης ανέβηκε πιο ψηλά, με ένα σημαντικό θέμα που αφορά την κοινωνία και στόχο έχει να φέρει στο επίκεντρο τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Επεσήμανε, πως 20 χρόνια η διοργάνωση έχει δώσει το έναυσμα δημιουργίας ενός δικτύου ανάπτυξης στις τέσσερις περιφέρειες του δυτικού άξονα, δημιουργώντας τις συνθήκες για την ανάπτυξη περιφερειακών και διαπεριφερειακών συνεργασιών.

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος τόνισε πως το θέμα του φετινού πολυσυνεδρίου είναι εθνική πρόκληση, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σπαρτινός που έκανε λόγο για περισσότερη αποτελεσματικότητα μέσω ενός ορθολογικού σχεδιασμού, ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ., Ανδρέας Κατσανιώτης επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας που τόνισε την ανάγκη να αλλάξουμε σελίδα και τέλος ο πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Κλεομένης Μπάρλος.

Στα εγκαίνια του 20ο Forum Ανάπτυξης συμμετείχαν εκπρόσωποι παραγωγικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων όπως: Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης & Κώστας Σπαρτινός, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, ο πρόεδρος Δ.Σ. του Σ.Ε.Β Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος Κλεομένης Μπάρλος και ο Γενικός Διευθυντής του Νίκος Κοτσώνης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ Παναγιώτης Σκέντζος, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητήριου Δυτικής Ελλάδος Γιώργος Κουτρουμάνης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, ο πρόεδρος του Εμπορικούς Εισαγωγικού Συλλόγου Γιώργος Ρώρος, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, ο αντιπρύτανης του Παν. Πατρών Δημοσθένης Πολύζος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Νίκος Παπάκος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, ο Δημήτρης Δριβήλας Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης, ο πρώην βουλευτής και Νομάρχης του Ν. Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο Νίκος Τσούκαλης πρώην Βουλευτής, οι πρώην Δήμαρχοι Πατρέων Ανδρέας Καράβολας & Ευάγγελος Φλωράτος, ο Τομεάρχης Παραγωγικών Τάξεων της ΝΟΔΕ Αχαΐας Νικόλαος Καρακίτσος, ο Άγγελος Τσιγκρής Καθηγητής Εγκληματολογίας και Πολιτευτής της Ν.Δ., η Διευθύντρια Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Μάγδα Πετροπούλου, ο Πέτρος Μαντάς Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, Τρύφων Φωτόπουλος πρώην Πρόεδρος της Αναπτυξιακή ΑΕ, η Ηρώ Τσιμπρή Γενική Διευθύντρια της Αχαΐας Αναπτυξιακή Α.Ε., ο Κώστας Τσίρης Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Θανάσης Γιανναδάκης, οι διευθυντές κεντρικών καταστημάτων της ΕΤΕ, Δημήτρης Ντούκας, Βασίλης Ανδρεόπουλος και Θωμάς Γιαννόπουλος, και πλήθος άλλων καλεσμένων.

Στη διάρκεια του 20ου πολυσυνέδριου Forum Ανάπτυξης 2017 πραγματοποιήθηκαν 21 εκδηλώσεις με περισσότερους από 115 εισηγητές. Κατά τις συνεδριακές εκδηλώσεις αναδείχθηκαν νέοι τομείς της οικονομίας που μπορούν να δώσουν διέξοδο, αλλά και να δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένοι τομείς, όπως:

 • Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Στα 100 θα φτάσουν τα Κέντρα Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που θα λειτουργήσουν σ’ όλη την Ελλάδα το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, όπως επίσης θα «ανοίξουν» την ίδια περίοδο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου μιλώντας στην εκδήλωση του Τμήματος Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ.

 • Η Πάτρα στ5ην εποχή του 5G

Τα νέα δεδομένα και οι προοπτικές για την οικονομία, αλλά και την κοινωνία από την έλευση του 5G (5th Generation Wireless Systems) αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Patras IQ. Στην εκδήλωση οι ομιλητές υπενθύμισαν πως η Πάτρα και τα Τρίκαλα είναι οι δύο ελληνικές πόλεις στις οποίες θα εφαρμοστεί πιλοτικά το 5G βάζοντας τη χώρα στο μονοπάτι της ευρωπαϊκής κοινότητας των Gigabit. Η πέμπτη γενιά φέρνει μεγάλες ταχύτητες, υψηλή χωρητικότητα, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

 • Ψηφιακός μερασχηματισμός

Σημαντικά κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη νέα περίοδο έχει δεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία Ψηφιακών Κέντρων Επιχειρηματικής Καινοτομίας, με σκοπό την υποστήριξη μικρομεσαίων κι όχι μόνο επιχειρήσεων, όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει όλες τις παραμέτρους ενός οικοσυστήματος για να αναπτυχθεί, ενώ η Πάτρα είναι υποψήφια στο διαγωνισμό της Ε.Ε. για την επιλογή 15 πόλεων που θα ενισχυθούν για την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών προς την ψηφιακή εποχή.

 • Επενδύσεις στην ύπαιθρο

H καθοριστική συμβολή του προγράμματος LEADER στην ανάπτυξη της υπαίθρου και στην Αχαΐα, καθώς και οι δυνατότητες χρηματοδότησης που δίνει το νέο πρόγραμμα «CLLD/LEADER 2014-2020» βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης της Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε. Το πρόγραμμα είναι πολυτομεακό ως προς τις δράσεις που χρηματοδοτεί και πολυταμειακό, αφού χρηματοδοτείται πια από δύο ευρωπαϊκά ταμεία. Από το Γεωργικό Ταμείο με 7.400.000 ευρώ και το από το Ταμείο Αλιείας με 2.750.000 ευρώ.

 • Έρευνα, Καινοτομία και νεοφυείς επιχειρήσεις

Τοπικές επιχειρήσεις που καινοτομούν παρουσίασαν τα ερευνητικά αντικείμενα στα οποία δραστηριοποιούνται δημιουργώντας νέους ορίζοντες στην επιχειρηματικότητα. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι υπάρχουν πλέον υποστηρικτικές δομές και χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουν τις φρέσκιες καινοτόμες ιδέες.

Οι Χορηγοί του 20ου  Forum Ανάπτυξης / Money Show Πάτρας ήταν :

 • Επιμελητήριο Αχαΐας
 • Patras IQ
 • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας-Europe Direct
 • E. Τσιμέντων TITAN,
 • Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ
 • Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η) Α.Ε.
 • Ελληνικά Πετρέλαια, Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος-Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιόνιων Νησιών
 • Οργανισμός Λιμένος Πατρών (Ο.Λ.ΠΑ.) Α.Ε.
 • Δούρος Α.Ε. (DUR)
 • Γέφυρα Α.Ε.
 • Ολυμπία Οδός Α.Ε.
 • Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε.
 • Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Π.Δ.Ε.)
 • Υδάτωρ Α.Ε,
 • Τζιβγινίδης Π., & ΣΙΑ Ο.Ε.
 • Ανδριόπουλος, Ν. & Η. "Unisol" A.E.
 • AplopolisE.E.
 • Unitype Β. & M. Σουβαλιώτης Ο.Ε.
 • Gaia Robotic
 • IKM Peran
 • Ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ»

Χορηγοί Επικοινωνίας : thebest.gr, εφημερίδα «Η ΓΝΩΜΗ», Ionian Channel, westcity.gr & Spoudazo.

Last modified on Friday, 01/12/2017

Related items