Η άλλη κινητικότητα

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου* 

Δυο διαφορετικά πολιτιστικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Πάτρα η αφορμή για το σημερινό σημείωμα. Η έκθεση ζωγραφικής του σκηνοθέτη Βαγγέλη Παπαδόπουλου στο «Παναχαϊκό» το ένα και η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Κώστα Μπουλμπασάκου « 19 δευτερόλεπτα πριν... δυο λέξεις...» το δεύτερο.

Δημιουργοί που τολμούν

Να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι η φιλία με τους δύο δημιουργούς δεν είναι η αιτία της αναφοράς τους εδώ. Θα μπορούσε στη θέση των δύο γεγονότων που συνέπεσαν στην Πάτρα να είναι αρκετά ακόμη που λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά στην πόλη. Αυτό φυσικά δεν μειώνει την ξεχωριστή καλλιτεχνική αξία και των δύο εκδηλώσεων.

Όμως με αφορμή αυτές τις πρόσφατες εκδηλώσεις αξίζει αναφοράς μια γενικότερη διαπίστωση. Έχουν πυκνώσει στην Πάτρα και είμαστε βέβαιοι και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, ατομικές αλλά και συλλογικές πρωτοβουλίες που κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ανάγκη των δημιουργών τους να δώσουν με το έργο τους απαντήσεις σε δικά τους πρωτίστως εσωτερικά ερωτήματα και πολλές φορές αδιέξοδα και δευτερευόντως η επαγγελματική τους σχέση με το δημιούργημά τους.

Ο Μπουλμπασάκος το διατυπώνει αυτό εμμέσως με τον ευρισκόμενο σε αδιέξοδα ζωγράφο πρωταγωνιστή του ενώ ο Παπαδόπουλος το αποτυπώνει ο ίδιος ως ζωγράφος στα έργα του αλλά και με τη διαδικασία δημιουργίας τους.

Την ίδια διαπίστωση μπορούμε να κάνουμε σε πολλά διαφορετικά γεγονότα της πόλης με διαφορετικό περιεχόμενο πολιτιστικό, αθλητικό, κοινωνικό ακόμη και πολιτικό. Άτομα ή συλλογικότητες, μακριά από επαγγελματική ή ιδιοτελή αφετηρία, τολμούν όλο και πιο τακτικά να εκφράζονται κινούμενοι «από κάτω» και εντός της κοινωνίας, μακριά συνήθως από πρωτόκολλα και κατεστημένες διαδικασίες, με κύριο κίνητρο την εξεύρεση της δικής τους «βαλβίδας ασφαλείας» και διοχέτευσης της εσωτερικής τους ενέργειας.

 Πέραν από τα κατεστημένα

Ιδιαίτερη σημασία έχει αν συνδυάσουμε γεγονότα όπως τα προαναφερόμενα με την περίοδο που ζούμε, περίοδος κρίσης σε πολλαπλά μέτωπα με το οικονομικό να είναι μόνο ένα από αυτά. Στην Πάτρα για παράδειγμα τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί οι εκδηλώσεις που έχουν ως αφορμή «ερασιτεχνικές» δημιουργίες με υψηλό ποιοτικό περιεχόμενο και τυγχάνουν μαζικής απήχησης και αναγνώρισης. Βλέπουμε έτσι καθημερινά σχεδόν παρουσιάσεις βιβλίων τοπικών συγγραφέων, νέες παραστάσεις τοπικών θεατρικών σχημάτων, πολλές άλλες αντίστοιχες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από όλες σχεδόν τις μορφές τέχνης. Επίσης βλέπουμε να πυκνώνουν τα τμήματα διαφόρων ερασιτεχνικών πολιτιστικών συλλόγων, και να αναπτύσσονται  πολλές άλλες μορφές συλλογικοτήτων με κύριο στόχο την ερασιτεχνική δημιουργία και προσφορά. Αποκορύφωμα ιδίως στην Πάτρα, αποτελεί η ερασιτεχνική συμμετοχή δεκάδων νέων στην Καρναβαλική διαδικασία της πόλης (δημιουργική συμμετοχή που ουδόλως βεβαίως δεν πρέπει να υποβαθμίζεται από την ύπαρξη επιτηδείων και κυκλωμάτων σε αυτήν).

Όλα τα παραπάνω κατά τη γνώμη μας «ακτινογραφούν» μια διάθεση της κοινωνίας των πολλαπλών ατομικών και συλλογικών αδιεξόδων να βρει τρόπους διαφυγής, έξω από γνωστές διαδικασίες στις οποίες μέχρι σήμερα διαμεσολαβούσε η πολιτική με την τρέχουσα σημασία της. Έχουμε την εντύπωση ότι και αυτή η ίδια η τρέχουσα πολιτική επηρεάζεται από αυτές τις διαθέσεις «από τα κάτω» της κοινωνίας και επιχειρεί ασθμαίνοντας να βρει τρόπους κατανόησης και πλησιάσματός της.(Μέχρι τώρα βεβαίως μόνο με επικοινωνιακούς όρους).

Ως συμπέρασμα: Υπάρχει μια νέου τύπου κινητικότητα μέσα στο κοινωνικό σώμα που ενισχύεται από την κρίση στην αναζήτηση νέων μορφών έκφρασης. Για να την κατανοήσουμε χρειάζεται να αθροίσουμε με δυναμικό τρόπο όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά τριγύρω μας και ένας καλός «καθρέπτης» δεν είναι τόσο τα παραδοσιακά ΜΜΕ αλλά τα κοινωνικά δίκτυα μέσα από τις ποικίλες ομάδες φίλων που διαθέτουν.

Αυτή η κινητικότητα κυοφορεί πολλά νέα πράγματα που πρόκειται να μας συμβούν.

Κάποια εξ αυτών κυοφορούν την ελπίδα. Αξίζει να τα ξεχωρίσουμε…       

 * Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

Last modified on Wednesday, 03/01/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας