Print this page

Οργή για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

eirinodikio

Έντονες αντιδράσεις και στην Πάτρα πυροδότησε η έναρξη του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μετά τη σπουδή της κυβέρνησης και των δανειστών να ξεκινήσει η εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής κατάσχεσης για τους οφειλέτες. Επεισοδιακές καταστάσεις εκδηλώθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, όπου υπήρξαν και τραυματίες. 

Η αγωνία των πολιτών είναι μεγάλη καθώς οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην χώρα διενεργήθηκαν υπό την έντονη αστυνομική παρουσία, ενώ δεν έλειψαν οι εντάσεις από μέλη κινημάτων και συλλογικοτήτων που βάλλουν κατά των συμβολαιογράφων.

Στην Πάτρα χθες οι συμβολαιογράφοι απείχαν από τα καθήκοντά τους με αποτέλεσμα να μην διενεργηθεί κανένας πλειστηριασμός στο Ειρηνοδικείο, ωστόσο η συμμετοχή του κόσμου ήταν μαζικότερη από ποτέ, ενώ η αγωνία και η οργή τους ξεχείλιζε…

Με αφορμή την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επιστολή-παρέμβαση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε χθες ο Περιφερειάρχης  Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση, για την προστασία της οικογενειακής  στέγης, η οποία βρίσκεται πλέον στον… αέρα.

Απ. Κατσιφάρας: «Τώρα οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις»

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Κατσιφάρα στον Πρωθυπουργό έχει ως εξής: «Χιλιάδες πολίτες αγωνιούν για την τύχη της κατοικίας  τους. Γνωρίζω την ευαισθησία σας αναφορικά με το ζήτημα και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την Κυβέρνηση. Ωστόσο, θεωρώντας πως είναι η κατάλληλη στιγμή για αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, λάβαμε, ως Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας,  απόφαση για ενέργειες προς την κατεύθυνση της προστασίας της οικογενειακής στέγης, γιατί σε αρκετές περιπτώσεις παραμένει απροστάτευτη. Με την ευκαιρία της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, ξεκινήσαμε κινηματική πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών, ώστε να σταθούμε συμπαραστάτες στην προσπάθεια και να συμβάλλουμε κι εμείς στην κατεύθυνση να θωρακιστεί η οικογενειακή στέγη - που αποτελεί κύριο συστατικό κοινωνικής συνοχής- από την διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ήδη η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, η Εκκλησία, προσωπικότητες από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο, η Περιφερειακή  Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, πολλά Δημοτικά Συμβούλια, οργανώσεις, φορείς και σωματεία, έχουν προσυπογράψει  το κείμενο για την απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση. Η θεσμική μας παρέμβαση αποσκοπεί μόνο στην προστασία των πολιτών και πιστεύουμε πως η συμβολή μας μπορεί να είναι καθοριστική στην προσπάθειά σας να ενημερωθούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας  για το μείζον κοινωνικό ζήτημα που θα προκύψει, εφόσον δεν προωθηθούν οι απαραίτητες  νομοθετικές παρεμβάσεις. Είμαστε πολλοί και θα γίνουμε ακόμη περισσότεροι στην πορεία, γιατί άπαντες κατανοούν  πως το δικαίωμα της στέγης κάθε πολίτη και κάθε οικογένειας είναι ιερό και πρέπει να προστατευθεί».

Πελετίδης: «Χιλιάδες σπίτια στο σφυρί»

Το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έδωσε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Ο λαός μας ματώνει στην κυριολεξία. Η φορολεηλασία που συνεχίζεται, τα εισοδήματα που έχουν μειωθεί δραματικά για κάθε λαϊκή οικογένεια, το βίαιο ξεκλήρισμα των αγροτών στην ύπαιθρο, των επαγγελματιών και βιοτεχνών στην πόλη συνθέτουν την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός μας.
Οι λαϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο των πλειστηριασμών από την εφορία και τις τράπεζες. Χιλιάδες εργατικά και λαϊκά σπίτια κινδυνεύουν άμεσα να βγουν στο σφυρί» και τόνισε ότι «η πίεση του λαϊκού κινήματος μπορεί να στριμώξει την κυβέρνηση και να βάλει εμπόδια στα σχέδιά της να βγάλει στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και μέλη του ΠΑΜΕ που κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κανένα Σπίτι στα χέρια Τραπεζίτη» υποστηρίζοντας τον αγώνα για την προστασία από κατασχέσεις της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Παρούσα όπως και κάθε Τετάρτη ήταν η δημοτική σύμβουλος Βίβιαν Σαμούρη, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, μέλη του Ενιαίου Παλαϊκού Μετώπου, μέλη του φοιτητικού κινήματος και της Κίνησης Υπεράσπισης Κοινωνικών Αγαθών. Στις 3 μ.μ. έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και κατευθύνθηκαν με πορεία στην Μαιζώνος, έξω από το Ειρηνοδικείο της Πάτρας με στόχο να μπλοκάρουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς και να αποτρέψουν να χαθεί η περιουσία του λαού. Ωστόσο, κανείς συμβολαιογράφος δεν προσήλθε.

Βολές κατά συμβολαιογράφων

Σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης Κοινωνικών Αγαθών έβαλαν κατά μερίδας συμβολαιογράφων, αποκαλώντας τους «πειθήνια όργανα της κυβέρνησης και των Θεσμών» με στόχο να αρπάξουν και την ιδιωτική περιουσία των πολιτών, ενώ διεμήνυσαν επίσης ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι παράνομοι και αντισυνταγματικοί. Η απόφαση της κυβέρνησης να συλλαμβάνεται όποιος θα επιχειρήσει να εμποδίσει τη διαδικασία έχει πυροδοτήσει τους πολίτες. Οι συμβολαιογράφοι της Πάτρας τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρουν απόφαση για την στάση που θα τηρήσουν εφεξής. 

Αναμένονται 61 πλειστηριασμοί

Στο μεταξύ, χθες ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι έξι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για ακίνητα τα οποία έβγαιναν στο σφυρί από τράπεζα. Πρόκειται για έξι ακίνητα Ομόρρυθμης Εταιρείας. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τέσσερα ακόμα ακίνητα, δύο εκ των οποίων πολύ μεγάλης αξίας, άνω των 700.000 ευρώ το καθένα.

Έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2018 έχουν ήδη προγραμματιστεί 61 πλειστηριασμοί, με τον κατάλογο να διευρύνεται προφανώς τις επόμενες ημέρες.

Last modified on Friday, 01/12/2017

Related items