Απόφαση -«ανάσα» από το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων για τα Καταστήματα Εστίασης

dimotiko medouses

Απόφαση – ανάσα για τους επαγγελματίες του κλάδου εστίασης και αναψυχής αποτέλεσε το «κούρεμα» των τελών στον αιγιαλό και της κατάληψης των τραπεζοκαθισμάτων σε πεζόδρομους και πλατείες.

Η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, την περ. Τρίτη, μετά από εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Π. Μελά.

Συγκεκριμένα, η δημοτική Αρχή αποφάσισε να προχωρήσει στη μείωση των τελών τραπεζοκαθισμάτων σε όλο τον αιγιαλό από 20-22 ευρώ που ήταν ανά τ.μ. στα 5 ευρώ ανά τ.μ. κατόπιν του σχετικού αιτήματος του ΣΚΕΑΝΑ, λόγω της καταστροφικής περσινής περιόδου που προκάλεσε η επέλαση των μεδουσών που ρήμαξε τα ταμεία τους και πέρασαν το χειρότερο καλοκαίρι.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στον κλάδο των καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής, καθώς έγιναν δεκτά τα αιτήματα του Συλλόγου.

«Ευχαριστούμε τη δημοτική Αρχή, γιατί έκανε δεκτά τα αιτήματά μας κατανοώντας το πρόβλημα που αντιμετώπισαν εκατοντάδες συνάδελφοι την καλοκαιρινή περίοδο. Μπορεί να μην ήταν εφικτό να ισχύσουν αναδρομικά οι μειώσεις, όμως αποτελεί σαφέστατα ανακουφιστικό μέτρο για το νέο έτος», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιώργος Κοτοπούλης. Σημείωσε δε, πως «μας ικανοποιεί διότι έγινε δεκτό και το αίτημά μας για μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τα τραπεζοκαθίσματα στην πόλη, με τη δημοτική Αρχή να προχωρά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε περαιτέρω μείωση 10%, αντιλαμβανόμενη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας εν μέσω κρίσης».

Μείωση 50% για επιπλέον 10.000 οικογένειες

Εξ άλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε να διευρύνει τους δικαιούχους για απαλλαγές ή μειώσεις στα δημοτικά τέλη και τέλη κοινόχρηστων χώρων.

Συγκεκριμένα, εκτός τους 3.500 δικαιούχους που έχουν ήδη απαλλαγεί από πέρυσι από τα δημοτικά τέλη, αποφασίστηκε η μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών σε 10.000 οικογένειες, που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Ακόμη, αποφασίστηκε και η μείωση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων στα περίπτερα κατά 50%, ενώ εγκρίθηκε η ένταξη στον συντελεστή του 0,90 για τους πολιτιστικούς και εκπολιτιστικούς συλλόγους.

Σύμφωνα με τον κ. Μελά με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια απαλλάχθηκαν από τα δημοτικά τέλη 2.906 οικογένειες το 2017, όπως και 500 ακόμη γύρω από την Ξερόλακα και τον Βιολογικό Καθαρισμό.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος, διατηρούνται και δεν αυξάνονται οι υφιστάμενοι συντελεστές, ενώ διευρύνονται για το 2018 οι κατηγορίες των πολιτών και επαγγελματικών που θα δικαιούνται μείωση.

Στην αρχική εισήγησή του στο Σώμα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφέρθηκε σε οικονομικά στοιχεία, λέγοντας πως από κύκλο εργασιών ύψους 89,9 εκατ. ευρώ το 2016, μόνο το 34% προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση (αφαιρουμένων των προνοιακών), η οποία για το 2017 ανέρχεται σε 22.237.000 ευρώ για την κάλυψη του συνόλου των λειτουργικών δαπανών του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων.

Αναφορικά με τα έσοδα, τόνισε ότι μέσω των ανταποδοτικών τελών για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό, ο Δήμος εισπράττει από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ 22.835.000 ευρώ.

Με αυτά τα χρήματα καλύπτονται οι αμοιβές προσωπικού σε αυτές τις υπηρεσίες, κόστος που ανέρχεται σε 11.000.000 €, βασικά έργα που αφορούν τον ΦΟΔΣΔΑ 1.000.000 €, 3.800.000 € για ηλεκτρικό ρεύμα 1.200.000 για καύσιμα.

Κοινή πρόταση παρατάξεων

Προσλήψεις από τα ανταποδοτικά και μείωση 10% των Δημοτικών τελών ή αντίστοιχη αύξηση των απαλλαγών στις ευπαθείς ομάδες, πρότειναν από κοινού οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, Νέα Πόλη, ΡΑΠ, Τώρα για την Πάτρα, Αγωνιζόμενοι πολίτες, Πάτρα η δική μας πόλη και «Κοινοτικόν».

Στην πρότασή τους (η οποία δεν ψηφίστηκε από την δημοτική αρχή) ανέφεραν τα εξής: «Με δεδομένα τα οικονομικά στοιχεία τα οποία παρουσιάσθηκαν τα οποία βεβαιώνουν εισπράξεις του Δήμου μας σημαντικά αυξημένες (τουλάχιστον κατά 4 εκ. ευρώ από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ) προτείνουμε:

  1. Άμεση πρόσληψη προσωπικού με χρήματα από τα ανταποδοτικά τέλη.
  2. Μείωση 10% των Δημοτικών τελών ή αντίστοιχη αύξηση των απαλλαγών στις ευπαθείς ομάδες
  3. Σωστή αποτύπωση (εξορθολογισμός-έλεγχος) των τετραγωνικών μέτρων των ιδιοκτησιών, με αντίστοιχη οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου.
  4. Με βάση τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής, επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής σε περιοχές στις οποίες έχει διατυπωθεί πρόβλημα.
  5. Ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των εν ισχύ κανονισμών-κανονιστικών διατάξεων με αναφορά στην αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

Σε πλαίσιο και το Τεχνικό Πρόγραμμα

Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίστηκε και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018, ύψους 27,7 εκατ. ευρώ.

Εισηγητές ήταν οι, Αντιδήμαρχοι, Πολεοδομικού Σχεδιασμού - Περιβάλλοντος και Έργων Υποδομής, Παύλος Στάμος και Αρχιτεκτονικού Έργου, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Χρήστος Κορδάς.

«Χρειαζόμαστε νέα σχολεία, παιδικούς σταθμούς, πολιτισμό, αθλητισμό, νέα οδοστρώματα, πεζοδρόμια, φωτισμό, ελεύθερους χώρους, συγκοινωνίες κ.λπ.

Σαν Δημοτική Αρχή, έχοντας διαλέξει να είμαστε με τους απλούς ανθρώπους της δουλειάς, τη νεολαία, τους πρόσφυγες - μετανάστες, τους απόμαχους του μόχθου και φέτος αντιστοιχίζουμε τα έργα και τις δράσεις του Δήμου στην κατεύθυνση να παρέχεται η μεγαλύτερη δυνατή ανακούφιση στα προβλήματά τους», ανέφεραν στην εισήγησή τους.

Και οι δύο αντιδήμαρχοι, αναφέρθηκαν στη σημαντική συμβολή των εργαζομένων,

μονίμων, αλλά και «οκταμηνιτών», στους τομείς της αυτεπιστασίας, της καθαριότητας, του πρασίνου.

Ο κ. Κορδάς εστίασε στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, λέγοντας πως προχωρά η επικαιροποίηση έργων και δράσεων, σύμφωνα με το Τοπικό και Περιφερειακό σχέδιο, ενώ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε σχεδόν η διαδικασία ανάθεσης της μελέτης της μεγάλης μονάδας επεξεργασίας στου Φλόκα που προβλέπεται να ολοκληρωθεί αρχές της Άνοιξης.

Last modified on Friday, 01/12/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας