Επιτυχημένη η εκδήλωση του ΕΕΣΠ με αφορμή την ψηφιοποίηση του αρχείου και το ημερολόγιο 2018

eborikos 2 Μια εκδήλωση – σταθμός, αντάξια της ιστορίας και της προσφοράς του στο εμπόριο και την πόλη διοργάνωσε ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλογος Πατρων με αφορμή την ψηφιοποίηση του πρώτου μέρους του αρχείου του Συλλόγου και την παρουσίαση του ιστορικού ημερολογίου για το 2018.

Γύρισε το χρόνο πίσω, αναζητώντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, τους σημαντικότερους σταθμούς της πολύχρονης διαδρομής του, κάνοντας «στάση» στο 1868 και στο 1904, ανασύροντας έγγραφα του Ελευθέριου Βενιζέλου από συναντήσεις με σημαντικές προσωπικότητες της χώρας, πρακτικά των Διοικητικών Συμβουλίων που οραματίζονταν και αποφάσιζαν για το μέλλον της πόλης και του εμπορίου, κιτρινισμένα χαρτιά με καλλιγραφικά γράμματα που χαράχτηκαν εκεί για να θυμίζουν, το χρέος, την ιστορία αλλά και το πόσο άρρηκτα δεμένη ήταν η πόλη με τον Εμπορικό Σύλλογο.

Η ίδρυση του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών αποτέλεσε συνέχεια του Συλλόγου «ΕΡΜΗΣ» που ιδρύθηκε το 1868, η καθιέρωση της Κυριακάτικης Αργίας το 1906 στην Πάτρα, 16 χρόνια προτού γίνει νόμος, η συνεισφορά στους αγώνες του Έθνους, η ίδρυση και συντήρηση των δομών του ελληνικού κράτους μετά την επανάσταση, η ίδρυση και λειτουργία του Νοσοκομείου, Πτωχοκομείου, Βρεφοκομείου καθώς επίσης και μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα έλαβαν χώρα από τον εμπορικό κόσμο.

Σημείο αναφοράς, ωστόσο, αποτελεί η ανέγερση του θεάτρου «Απόλλων», οι αγώνες για την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Πάτρας με κλείσιμο των καταστημάτων, η λειτουργία της πορθμειακής γραμμής Πάτρα – Ανκόνα καθώς επίσης και ενέργειες που φθάνουν μέχρι και σήμερα (Open Mall Patras κ.ά).

Όπως τονίστηκε, στο κτίριο του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ιστορικού αρχείου θα λειτουργήσει ειδική αίθουσα όπου οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση για μελέτη του αρχείου. Όλα αυτά αποτελούν μία πρόγευση του λευκώματος του Συλλόγου που ετοιμάζει ο Ε&ΕΣΠ. Μια πρόγευση αυτού αποτέλεσε το ημερολόγιο του Συλλόγου για το 2018, το οποίο παρουσιάστηκε κατά την επιτυχημένη εκδήλωση το απόγευμα του περ. Σαββάτου στην ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου. Εκεί, ξετυλίχτηκε το κουβάρι της ιστορίας του εμπορίου αλλά και της πόλης, με όλα τα σημαντικά γεγονότα – σταθμούς, από τον 19ο αιώνα και μετά.

Ομιλητές ήταν η Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ Βάνια Αρανίτου και η δημοσιογράφος – αρχαιολόγος Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, η οποία επιμελήθηκε το Ημερολόγιο, ενώ τον συντονισμό ανέλαβε η δημοσιογράφος Νατάσα Τραγουστή.

Κορκίδης: Έργο πνοής

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, o οποίος εξήρε τον ΕΕΣΠ για την μαχητικότητα και την πρωτοπόρο δράση του εδώ και χρόνια τονίζοντας ότι από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα πρωτοστατεί για να δώσει λύσεις στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. «Η ψηφιοποίηση, αξιοποίηση και προβολή του Αρχείου του Εμπορικού Συλλόγου είναι έργο πνοής. Και όχι μόνο για την ιστορική του αξία. Αλλά κυρίως γιατί μπορεί να δώσει νέα προοπτική στην επιχειρηματικότητα σήμερα. Γιατί επιτρέπει τη συνομιλία του παλιού με το νέο. Γιατί θα μας βοηθήσει να αντλήσουμε πολύτιμα διδάγματα για τις στρατηγικές επιβίωσης, τις καινοτομίες και τα επιτεύγματα του επιχειρηματικού κόσμου», συμπλήρωσε.

Γ. Ρώρος: «Μπροστά σε νέες προκλήσεις»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Γεώργιος Ρώρος κατά την ομιλία του έκανε λόγο για μια σημαντική στιγμή καθώς με την ανάδειξη της ιστορίας του συνδέεται αρμονικά το σήμερα με το χθες και το αύριο.

«Ο Ε&ΕΣΠ προχωράει στη διάσωση, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του Ιστορικού του Αρχείου, έργο το οποίο είναι καίριας σημασίας όχι μόνο για τον Σύλλογο και την ιστορία του, αλλά και για την ίδια την πόλη, καθώς μέσα από το τεράστιας έκτασης και αξίας αρχειακό υλικό, αναδεικνύεται η πορεία της Πάτρας από τον 19ο αιώνα έως σήμερα» τόνισε ο κ. Ρώρος.

eborikos 4

Σημείωσε ότι το έργο της ψηφιοποίησης σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ, έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 60%, ενώ προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η ψηφιοποίηση και του υπόλοιπου υλικού, έτσι ώστε πολύ σύντομα να παρουσιαστεί το συνολικό αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ιστορική καταγραφή και τεκμηρίωση. «Πρόλογος αυτής της προσπάθειας είναι το ημερολόγιο, είναι πολύ σημαντική για τη συμβολή και ανάδειξη του ρόλου του εμπορίου ως μοχλού οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και του ρόλου της Πάτρας ως πρωτοπόρας εμπορικής δύναμης», ανέφερε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέδειξε την συνεισφορά των εμπόρων στο λιμάνι της Πάτρας, που είχε ηγετικό ρόλο. «Ο διαχωρισμός «εκκλησία – ιδιωτικός βίος» ήταν αδιανόητος όπως αδιανόητος ήταν και ο διαχωρισμός «σπίτι-δρόμος». Όσο στενή ήταν η σχέση ανάμεσα στην κατοικία και το δρόμο άλλο τόσο στενή ήταν και η σχέση ανάμεσα στην πόλη και το λιμάνι της που σύντομα γέμισε πλοία. Δημιουργήθηκε λοιπόν η ανάγκη να διαμορφωθούν με κρηπιδώματα και με λιμενοβραχίονες οι μώλοι», επισήμανε.

Και προσέθεσε πως από τη μελέτη αυτού του υλικού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι ανέκδοτο προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι «οι έμποροι συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση της πόλης, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, οδηγώντας ή κατευθύνοντας τις εξελίξεις, αρθρώνοντας τεκμηριωμένο λόγο και ανοίγοντας δρόμους μέσα από τη διεκδίκηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων για την Πάτρα που άλλαξαν κυριολεκτικά τη μοίρα της».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο δίδαγμα των συνεργειών που προκύπτει από τον «πλούτο» του Συλλόγου, αλλά και στις καινοτόμες αποφάσεις σε πανελλήνιο επίπεδο. Ενδεικτικό αυτής της διάστασης είναι το γεγονός ότι με απόφαση του ΕΕΣΠ και παρά τις έντονες αντιδράσεις εφαρμόσθηκε η Κυριακή ως αργία από το 1906 όταν ο νόμος της ψηφίστηκε το 1922, δηλαδή μετά από 16 ολόκληρα χρόνια. «Μέσα από τη μελέτη του αρχειακού υλικού του Εμπορικού διαπιστώνουμε ότι την ιστορία την φτιάχνουν τα πρόσωπα και οι ομάδες, την πόλη την πάνε μπροστά οι συγκλήσεις, η δύναμη βρίσκεται στη συνεργασία, τη σύνθεση, τον εξαντλητικό διάλογο και την αυστηρή προσήλωση στο επιδιωκόμενο, με γνώμονα την πόλη και το συμφέρον του συνόλου των πολιτών. Με άξονα αυτή την αρχή ο ΕΕΣΠ συνεχίζει το ταξίδι του στο χρόνο, έχοντας πλέον απέναντί του νέες προκλήσεις, αγωνιζόμενος για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, της πόλης, του Νομού και της περιφέρειας, συμβάλλοντας με τον λόγο και τις προτάσεις του στην αναζήτηση ενός νέου αναπτυξιακού ρόλου για την περιοχή στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται», επισήμανε με έμφαση.

Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη για την παρουσία του, τη Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ Βάλια Αρανίτου, την Γιώτα Κοντογεωργοπούλου για τον ιδιαίτερο ζήλο που εργάστηκε για την επιμέλεια των κειμένων, την Νατάσα Τραγουστή που δέχτηκε να συντονίσει τη συζήτηση, τις εκδόσεις «Το Δόντι» και τον Ανδρέα Τσιλίρα αλλά και όλους του αφανείς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, ανάμεσα στους οποίους και τον Θανάση Μανθόπουλο που είχε την ιδέα του λευκώματος πριν από αρκετά χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.

 

Επίτιμοι πρόεδροι οι Χρ. Γκοτσόπουλος και Ν. Στριφτούλιας

Επίτιμοι Πρόεδροι του ΕΕΣΠ αναγορεύτηκαν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι Χρήστος Γκοτσόπουλος και Νικόλαος Στριφτούλιας, οι οποίοι βραβεύτηκαν από τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη, ενώ τιμήθηκαν και πέντε επιχειρήσεις της Πάτρας που λειτουργούν αδιαλείπτως από τον 18ο αιώνα καθώς επίσης και τρεις νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις.

gkotsopoulos

Ειδικότερα, ο τέως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδας Ηλίας Παυλίδης βράβευσε την Επιχείρηση ΛΑΪΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ - Κοσμηματοπωλείο, ο Αντιπρόεδρος του ΕΕΣΠ Κων/νος Ζαφειρόπουλος βράβευσε την επιχείρηση ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ Θ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - Υαλικά – Φωτιστικά, η Υπεύθυνη Κοινωνικών Δράσεων του ΕΕΣΠ Μαρία Γούβη βράβευσε την επιχείρηση ΜΠΕΛΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ & ΥΙΟΣ ΟΕ - Εκκλησιαστικά Είδη, η Ρουμπίνη Σεμιτέκολο, κόρη της Κατσούφη Νικολίτσας παλαιού μέλους του Δ.Σ. του ΕΕΣΠ, βράβευσε την επιχείρηση ΓΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΦΟΙΒΟΣ – Είδη Αλιείας και ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου του ΕΕΣΠ Μάκης Μακρής βράβευσε την επιχείρηση ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Κ. ΕΠΕ – Εμπόριο Βιομηχανικών Ειδών, για την μακροχρόνια παρουσία τους και την προσφορά τους στην τοπική οικονομία και στην πόλη.

striftoulias nikos

Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν και σε τρεις νεοφυείς – καινοτόμες επιχειρήσεις για τη δυναμική τους παρουσία στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων και την ουσιαστική σύνδεση της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα. Η επιχείρηση Insybio βραβεύτηκε από τον Επίτιμο Πρόεδρο κ. Κολαΐτη, η Gaia Robotics από τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΕΕΣΠ κ. Παπαδόπουλο και η επιχείρηση Sammy από τον Επίτιμο Πρόεδρο του ΕΕΣΠ κ. Λοτσάρη.

Επίσης, παρέστησαν οι βουλευτές Αχαΐας Κώστας Σπαρτινός, Ανδρέας Ριζούλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Νίκος Νικολόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Τζανάκος, οι Αντιπεριφερειάρχες Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Κώστας Καρπέτας, ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μελάς, ο Αστυνομικός Δ/ντής Αχαΐας ταξίαρχος Νίκος Κοτρωνιάς, ο βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Πρόεδρος του ΠΕΑΚ Νίκος Κανελλάκης και ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΑ Πέτρος Μαντάς καθώς επίσης και πλήθος φορέων και τοπικών αρχών.

Η βραδιά έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από την ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων. Για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση την εκδήλωσης, ο ΕΕΣΠ ευχαριστεί θερμά τους παρακάτω χορηγούς: ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & επιχειρηματικότητας), ΜΑΜΟΣ, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ATTICA BANK, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Παμπελοποννησικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πατρών, IDEAL BIKES – ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΛΠΑ ΑΕ, ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ ΑΒΕΕ. Τέλος, το ιστορικό Ημερολόγιο του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών διατίθεται στα γραφεία του Συλλόγου (πλατεία Γεωργίου Α΄25, 1ος όροφος, τηλ. 2610273257).

Last modified on Monday, 04/12/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας