Ανοικτός ο δρόμος για το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα

pic oloiΜε επικαιροποιημένα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος η Δυτική Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στη διεκδίκηση της έλευσης Φυσικού Αερίου που θα διέρχεται από τα μεγάλα αστικά κέντρα, εξυπηρετώντας απάνω από 120.000 νοικοκυριά.

Η κατασκευή του δικτύου των 450 χλμ και η οδευσή του έχει σχεδιαστεί επιτρέποντας την αισιόδοξη πρόβλεψη σε ένα – ενάμισι χρόνο να ξεκινήσει η κατασκευή του δικτύου του έργου φυσικού αερίου στην περιοχή. Εφόσον ξεκινήσει μέσα στο 2018 το έργο για την εγκατάσταση δένδρων διανομής, επεκτάσεων και παροχών (με τους αντιστοιχούντες ρυθμιστές και μετρητές ) στη Δυτική Ελλάδα, θα ολοκληρωθεί ως το 2023 και ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ανέλθει στα 66,25 εκ. €.

«Η Δυτική Ελλάδα είχε χάσει, όπως γνωρίζετε το τρένο της έλευσης του αγωγού στη περιοχή, αποκλειόμενη αναίτια από οποιονδήποτε ενεργειακό σχεδιασμό. Όμως, για εμάς, ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσουμε. Και το κερδίσαμε. Αν συνυπολογιστούν ταυτόχρονα οι επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνική κρίσης και η αβεβαιότητα του πολιτικού πεδίου μέσα στο οποίο κληθήκαμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την περ. Δευτέρα με αφορμή την παράδοση του φυσικού αντικείμενου   της Προγραμματικής Σύμβασης για την έλευση του Φυσικού Αερίου στη Δυτική Ελλάδα. Ουσιαστικά πρόκειται για το πόρισμα από το οποίο προκύπτει σαφώς τόσο η σκοπιμότητα υλοποίησης του εγχειρήματος, όσο και η τεκμηρίωση της βιωσιμότητας δημιουργίας αποκεντρωμένων δικτύων στις πόλεις της Πάτρας, του Αγρινίου και του Πύργου.

Ο κ.Κατσιφάρας επεσήμανε ότι η ολοκλήρωση του Ενεργειακού Σχεδιασμού σε Περιφερειακό επίπεδο απαντά στο ουσιαστικό ζήτημα της Περιφερειακής Συνοχής, μιας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρέμενε, ίσως, η τελευταία για την οποία δεν υπήρχε άμεσο χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση του Ενεργειακού Ισοζυγίου. «Σήμερα ανοίγουμε το δρόμο για να έρθει το φυσικό αέριο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιφάρας και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, και βρήκε σύμμαχο τη ΔΕΠΑ που συνεργάστηκαν για να τεκμηριώσουν τη βιωσιμότητα κατασκευής δικτύων σε Αγρίνιο, Πάτρα και Πύργο.

«Η έλευση φυσικού αερίου στη Ηλεία, την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία είναι γεγονός. Με χρήματα της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδας, με συνεργασία της ΔΕΠΑ και του ΤΕΕ εκπονήσαμε μελέτη για την τεκμηρίωση και τη σκοπιμότητα έλευσης του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια.   Η μελέτη τεκμηριώνει την κατασκευή πάνω από 450 km στο Αγρίνιο, την Πάτρα και το Πύργο, καλύπτοντας περίπου 120.000 νοικοκυριά της Περιφέρειας, καθώς και πλήθος επιχειρήσεων» εξήγησε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι για το επόμενο μεγάλο βήμα χρηματοδοτώντας το έργο, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 25 περίπου εκ. ευρώ, για αυτή την προγραμματική περίοδο από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Αϊβαλής, πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας ανέφερε ότι «με την ολοκλήρωση της προγραμματικής σύμβασης έχουμε την σκοπιμότητα υλοποίησης ενός έργου στις τρεις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ταυτόχρονα έχουμε τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Ολοκληρώνεται δηλαδή η πρώτη φάση. Το έργο, ο σκοπός του έργου και η βιωσιμότητά του».

Σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλή, ο μειονέκτημα, ο αποκλεισμός μιας ολόκληρης πλουτοπαραγωγικής περιοχής από οποιονδήποτε ενεργειακό σχεδιασμό, μετατρέπεται σε πλεονέκτημα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν τη τροφοδοσία και την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. Ένα αίτημα 20 και πλέον ετών βρίσκει πλέον το στόχο του. «Ως ΤΕΕ σχεδιάσαμε, μελετήσαμε και τεκμηριώσαμε την δημιουργία αρκετών χιλιομέτρων δικτύου (πέραν των 450km) και στους τρείς νομούς της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα – Αγρίνιο – Πύργος) δίνοντας πλέον την σκυτάλη στη ΔΕΠΑ, στη Περιφέρεια αλλά και στην Κυβέρνηση τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν και να υλοποιήσουν το έργο, ώστε να αποκτήσουν φθηνό καύσιμο αέριο οι κατοικίες, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής, που τόσο ανάγκη το έχουν σε μια τόσο παρατεταμένη κρίση που διανύουμε. Πέραν όμως αυτού, δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης νέων αγορών που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν στην περιοχή και νέες θέσεις εργασίας είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο».

Ερωτηθείς σχετικά ο Περιφερειάρχης, απάντησε ότι το επόμενο στάδιο είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Βρισκόμαστε ήδη σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ώστε, πέρα από τη δική μας πρόβλεψη για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας, να υπάρξει συμπληρωματική χρηματοδότηση από το εθνικό πρόγραμμα» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και κάλεσε όλους, το πολιτικό προσωπικό της περιοχής, να συμπαραταχθεί στην προσπάθεια, θέτοντας την υλοποίηση του σχεδιασμού πολιτική προτεραιότητα για τη Δυτική Ελλάδα.

Αντιστοίχως, ο κ. Αϊβαλής ανέφερε πως «είναι όχι μόνο ανάγκη αλλά και υποχρέωση, όλων των θεσμικών και μη φορέων να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα» και συμπλήρωσε: «Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας πιστό στην πολυετή παράδοσή του να σχεδιάζει και να δρομολογεί τις εξελίξεις αναλαμβάνει για άλλη μία φορά την πρωτοβουλία να προσκαλέσει όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς της αυτοδιοίκησης οι οποίοι επωφελούνται του εγχειρήματος να συμμετάσχουν και να συμβάλλουν στην υλοποίησή του, ξεπερνώντας έτσι από κοινού τα οιαδήποτε προβλήματα μπορούν να προκύψουν σε τέτοιας σημαντικής ουσίας για τον τόπο μας επενδυτικά έργα. Ταυτόχρονα δε, το ΤΕΕ/ΤΔΕ αναλαμβάνει από αύριο όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες οι οποίες θα οδηγήσουν στην τροποποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έτσι ώστε οι νέες κτηριακές κατασκευές που θα ανεγείρονται στο μέλλον να έχουν όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές για άμεση σύνδεση και τροφοδότηση των καταναλώσεων τους με φυσικό αέριο».

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων έως και 30% από τη χρήση καυσίμου φιλικού με το περιβάλλον

H Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης (αποτελούμενη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη ΔΕΠΑ και το ΤΕΕ) παρέδωσε την Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο “Δημιουργία Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας”. Αφετηρία αποτέλεσε η συνέργεια Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, ΔΕΠΑ, ΤΕΕ/Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας.

Αναμφισβήτητα σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί για τη Δυτική Ελλάδα έχουν διαδραματίσει τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προκειμένου να τεκμηριωθεί η αναγκαιότητα της έλευσης του φυσικού αερίου. Ενδιαφέροντα στοιχεία της προμελέτης, παρουσιάστηκαν από την Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΔΕ στο φετινό 6o Forum Ενέργειας.

kato 12

Από τα αποτελέσματα μελέτης προκύπτει ότι για την κάλυψη των απαιτήσεων για θέρμανση για οικιακούς καταναλωτές (διείσδυση 60%) στην περιοχή της πόλης της Πάτρας, της πόλης του Πύργου και της πόλης του Αγρινίου χρειάζονται περίπου στα 65εκ m3φυσικού αερίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τις βιομηχανίες που συμμετείχαν στην έρευνα ως μεγάλους καταναλωτές, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς, που ανταποκρίθηκαν απαντώντας στα ερωτηματολόγια που έστειλε το ΤΕΕ/ΤΔΕ και λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις καταναλώσεις αυτών σε καύσιμα (όχι ηλεκτρικές καταναλώσεις) προέκυψε ότι το ποσό που απαιτείται για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται στα 80εκ m3 .

Προφανώς το ανωτέρω ποσό είναι πολύ συγκρατημένο λαμβάνοντας υπόψη και ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις που απάντησαν με συγκεκριμένα στοιχεία ήταν ιδιαίτερα λίγες (25% ) σε σχέση με αυτές που εστάλησαν τα ερωτηματολόγια συμπλήρωσης και προφανώς αφορούσαν μεγάλους καταναλωτές.

margaris kato

Στα ευρήματα αναφέρθηκαν διεξοδικά ο Διονύσης Μάργαρης, Καθηγητής Τμ. Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, Παν/μιο Πατρών και ο Μιχάλης Κορνάρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμ. Χημικών Μηχανικών, Παν/μιο Πατρών.

Στην επιστημονική τεκμηρίωση αναφέρθηκε ο Διονύσης Μάργαρης καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών, θυμίζοντας πως πρόκειται για έναν αγώνα που έχει ξεκινήσει το 1992. «25 χρόνια προσπαθειών για να φέρουμε το αέριο έως εδώ» είπε και συνέχισε: «Χτυπήσαμε πόρτες, αλλά δεν μας άκουγαν. Τελικά φτάσαμε στη συγκυρία να συνεργαστούν άνθρωποι των έργων και όχι των λόγων, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

kornaros kato

Ο Μιχάλης Κορνάρος αναφέρθηκε στη συμβολή του Πανεπιστημίου στην όλη προσπάθεια , τονίζοντας «παρείχαμε τεχνικά και οικονομικά στοιχεία, ώστε να ολοκληρωθεί ένα τόσο σημαντικό έργο που θα δώσει νέα πνοή στον τόπο και θα οδηγήσει στην τεχνολογική ανάπτυξη».

 Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας σχολίασε χαρακτηριστικά για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου : «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ανάπτυξη στον τόπο θα έρθει μέσα από πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων. Είναι η αρχή για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. Είναι ένα έργο σημαντικό για την ανάπτυξη για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές».

Ο Γιώργος Αλεξανδρής συνεργάτης της Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ μετέφερε την ικανοποίηση της Επιχείρησης, τονίζοντας ότι είναι στη γραμμή που είχε η ΔΕΠΑ να τροφοδοτήσει τη Δυτική Ελλάδα με Φυσικό Αέριο. «Χαιρόμαστε που έχουμε την Περιφέρεια σύμμαχο. Βάσει των αποτελεσμάτων που έχουμε σήμερα, ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε σύντομα στην υλοποίηση» πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν επίσης ο Κώστας Καρπέτας Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και ο Νίκος Μπαλαμπάνης Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, οι οποίοι εστίασαν κυρίως στα οικονομικά οφέλη που θα υπάρξουν από την έλευση του Φυσικού Αερίου στην επιχειρηματικότητα, στα νοικοκυριά, αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συμμετέχοντες στην προγραμματική σύμβαση έγινε ιδιαίτερη μνεία σε πρόσωπα που απουσίαζαν μεν, αποτέλεσαν όμως τους πρωταγωνιστές στην εκκίνηση της νέας προσπάθειας που ευοδώθηκε επιτυχώς. Αναφορά έγινε στον πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΕ Θανάση Γιανναδάκη, τον Κώστα Ρώκο πρώην πρόεδρο του τμήματος Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ και τον Θόδωρο Τερζόπουλο διευθύνων σύμβουλος ΔΕΔΑ Α.Ε, ο οποίος στήριξε από την πλευρά της ΔΕΠΑ το εγχείρημα.

Ο κ. Τερζόπουλος υπήρξε εκ των σημαντικών ομιλητών του Forum Ανάπτυξης, στις εργασίες του οποίου είχε αποκαλύψει ότι η η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έχει ενταχθεί στην β’ φάση ανάπτυξης δικτύων της ΔΕΔΑ όπως οι υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται μακριά από τον αγωγό μεταφοράς.

Όπως ανέφερε ο κ. Τερζόπουλος, το μήκος Δικτύου που προβλέπεται να κατασκευαστεί ανά πόλη είναι:

Πάτρα → 348 Km

Αγρίνιο → 90 Km

Πύργος → 30 Km

Τα επόμενα στάδια για την εξέλιξη της διαδικασίας για την προώθηση του έργου είναι:

  • Υποβολή της μελέτης κόστους – οφέλους στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο από το ΠΕΠ.
  • Υποβολή της μελέτης του έργου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση
  • Οριστικοποίηση τιμολογίων διανομής από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την επόμενη 20-ετία.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω αλλά και την άποψη της ΔΕΠΑ η κατασκευή του δικτύου του έργου φυσικού αερίου στην περιοχή δύναται να αρχίσει πριν το τέλος του 2018 ταυτόχρονα και στα τρία αστικά κέντρα των νομών της Δυτικής Ελλάδας.

 

Εκτιμώμενες καταναλώσεις - Φυσικού Αερίου

Συγκεντρώνοντας τα αποτελέσματα και για τους τρεις νομούς εκτιμώνται οι συνολικές καταναλώσεις Φ.Α. ανά κατηγορία καταναλωτή.

Αχαϊα:48.380.739 Nm3

Αιτωλοακαρνανία: 21.590.338 Nm3

Ηλεία: 12.471.164 Nm3

Το κόστος του έργου υπολογίζεται περίπου στα 67 εκ. ευρώ. Από το ποσό αυτό προκύπτει ένα χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 25εκ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από την πολιτεία. Τα υπόλοιπα 42 εκ. ευρώ περίπου αναμένεται να καλυφθούν από ίδια κεφάλαια της ΔΕΠΑ και μέσω δανειοδότησης που η ίδια θα εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Να σημειωθεί ότι η ΔΕΠΑ με τις θυγατρικές της είναι αυτή που πρόκειται να κατασκευάσει το δίκτυο του φυσικού αερίου και στις τρείς πόλεις Πάτρας – Πύργου – Αγρινίου.

Επέκταση σε 18 πόλεις

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2018 θα ξεκινήσει η κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 18 πόλεις των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπως προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο της Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας (ΔΕΔΑ), ενώ μέσα στο 2019 αναμένεται η «έλευση» του φυσικού αερίου στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα.

Ο δρόμος για την έναρξη των έργων στις 18 πρώτες πόλεις άνοιξε με την έγκριση του δανείου 48 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ). Το σχέδιο της ΔΕΔΑ αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο «κύμα» επέκτασης της χρήσης του φυσικού αερίου, πέρα από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία όπου δίνει ήδη το «παρών». Έτσι, το καύσιμο θα «φτάσει» στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, την Άμφισσα, το Καρπενήσι, την Κατερίνη, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Βέροια, τα Γιαννιτσά, την Αλεξάνδρεια, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα.

Εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πρόσβαση στο φυσικό αέριο θα αποκτήσουν και «σημειακοί καταναλωτές» (δηλαδή βιομηχανίες) που βρίσκονται στις 3 περιοχές.

Στις περισσότερες από τις 18 πόλεις, το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει τη σύνδεση των τοπικών υποδομών με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο θα τροφοδοτούνται με καύσιμο.

Ωστόσο, σε τέσσερα αστικά κέντρα η εταιρεία θα κατασκευάσει αυτόνομα δίκτυα, τα οποία θα τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Σε κάθε περίπτωση, στόχος της ΔΕΔΑ είναι έως το 2023 να έχουν αναπτυχθεί πλήρως τα δίκτυα και στις 18 πόλεις, καλύπτοντας το 100% του αστικού ιστού. Έτσι, μέσα στην επόμενη 5ετία, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο όλα τα κτήρια στις παραπάνω πόλεις.

Η ΔΕΔΑ σχεδιάζει ήδη το επόμενο στάδιο επέκτασης των δικτύων σε νέες γεωγραφικές περιοχές. Σε αυτή τη δεύτερη φάση περιλαμβάνονται η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας (και πιο συγκεκριμένα η Πάτρα, το Αγρίνιο, ο Πύργος), η Περιφέρεια της Πελοποννήσου (Κόρινθος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Σπάρτη) και η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά, Καστοριά-Άργος Ορεστικό).

 

Οφέλη από τη μετάβαση στο LNG

Την εκτίμηση ότι «η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει ολόκληρη την οικονομία και την παραγωγή του ενεργειακού τομέα στην περιοχή» εξέφρασε, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Η πρωτοβουλία που έγινε σε συνεργασία με το World Energy Council Italy, την Gas Infrastructure Europe, και την EDISON, είχε θέμα τις «Μικρής κλίμακας χρήσεις του LNG στην Ευρω-Μεσογειακή περιοχή: Ξεκλειδώνοντας τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη».

Την εκδήλωση φιλοξένησε ο Ιταλός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μασιμιλιάνο Σαλίνι.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «τα οικονομικά οφέλη της ενεργειακής μετάβασης στη χρήση του LNG και του φυσικού αερίου μπορούν να είναι σημαντικά», ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου «θα μπορούσε να ενισχύσει ολόκληρη την οικονομία και να οικοδομήσει μια ισχυρότερη παραγωγή του τομέα στην ευρύτερη περιοχή».

Αναφερόμενος, δε, στα περιβαλλοντικά οφέλη της ενεργειακής μετάβασης, τόνισε ότι «η χρήση του LNG μειώνει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 5%-10%, ενώ οι εκπομπές αζώτου και οι εκπομπές σωματιδίων μειώνονται κατά 85%-90%. Εν τω μεταξύ, οι εκπομπές θείου είναι σχεδόν μηδενικές».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής κάλεσε την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «να προετοιμάσουν μια ανταγωνιστική στρατηγική πρόταση, να οικοδομήσουν ένα σαφές και κατανοητό νομικό πλαίσιο και να συμμορφωθούν με τις συμφωνημένες περιβαλλοντικές ρήτρες μέχρι το 2020».

 

Last modified on Monday, 04/12/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας