Πρεσβευτές σε δράση...

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου* 

Πολλοί είναι οι δείκτες που δείχνουν να μια περιοχή έχει προοπτικές ή όχι. Οι περισσότεροι βρίσκονται στα στοιχεία που δημοσιεύει τακτικά η ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν τοπικό ΑΕΠ, επενδύσεις, απορρόφηση προγραμμάτων, ανεργία κλπ. Υπάρχουν όμως και μια σειρά από άλλες δράσεις που φανερώνουν προς τα πού κινείται το μέλλον του τόπου και που συνήθως δεν γίνονται άμεσα αντιληπτοί.

Εναλλαγές επισκέψεων στην Πάτρα

Την προηγούμενη εβδομάδα αναλύσαμε ένα τέτοιο δείκτη που αφορά το πλήθος των εκδηλώσεων που έχουν ως αφορμή «ερασιτεχνικές» δημιουργίες με υψηλό ποιοτικό περιεχόμενο και που τυγχάνουν μαζικής απήχησης και αναγνώρισης. Που τυγχάνουν μαζικής απήχησης και αναγνώρισης. Βλέπουμε έτσι   καθημερινά σχεδόν παρουσιάσεις βιβλίων τοπικών συγγραφέων, νέες παραστάσεις τοπικών θεατρικών σχημάτων, πολλές άλλες αντίστοιχες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από όλες σχεδόν τις μορφές τέχνης. Επίσης βλέπουμε να πυκνώνουν τα τμήματα διαφόρων ερασιτεχνικών πολιτιστικών συλλόγων, και να αναπτύσσονται   πολλές άλλες μορφές συλλογικοτήτων με κύριο στόχο την ερασιτεχνική δημιουργία και προσφορά.

Και καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια νέου τύπου κινητικότητα μέσα στο κοινωνικό σώμα που ενισχύεται από την κρίση στην αναζήτηση νέων μορφών έκφρασης. Για να την κατανοήσουμε χρειάζεται να αθροίσουμε με δυναμικό τρόπο όλα όσα συμβαίνουν καθημερινά τριγύρω μας και ένας καλός «καθρέπτης» δεν είναι τόσο τα παραδοσιακά ΜΜΕ αλλά τα κοινωνικά δίκτυα μέσα από τις ποικίλες ομάδες φίλων που διαθέτουν. Αυτή η κινητικότητα κυοφορεί πολλά νέα πράγματα που πρόκειται να μας συμβούν.

Ένας ακόμη παρόμοιος δείκτης θεωρούμε ότι είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που φαίνεται δείχνουν αυτό τον καιρό ο πρεσβείες σημαντικών χωρών για την Πάτρα και την περιφέρειά μας. Πλέον βλέπουμε μια διαρκή ροή επισκέψεων πρεσβευτών, όπως των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ρωσίας, του Ισραήλ, μόλις προχθές του Καναδά, αλλά και αρκετών άλλων χωρών. Επισκέψεις που οργανώνονται με πολύ προσεχτικό τρόπο και που κατά τη γνώμη μας δεν έχουν καθόλου εθιμοτυπικό χαραχτήρα. Επισκέψεις για τις οποίες μαθαίνουμε το επικοινωνιακό τους μέρος, μέσα από τις σχετικές φωτογραφίες και τα video που κυκλοφορούν, αλλά δεν αναζητούμε το νήμα που τις ενώνει και τους βαθύτερους στόχους των επισκεπτών μας.

 

Υπάρχει σχέδιο;

Θεωρούμε ότι αυτή η πρεσβευτική κινητικότητα, σε μια πόλη που έως τώρα περιοριζόταν στην δραστηριότητα των εδώ διαπιστευμένων προξένων (γνωστών περισσότερο από τις διεκπεραιωτικές διαδικασίες που εκτελούν και από τις κατά καιρούς εκδηλώσεις προς τιμή τους) αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη ότι πολλοί τομείς της πόλης παρουσιάζουν ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο. Αποκωδικοποιώντας πολλές από αυτές τις κινήσεις θεωρούμε ότι το λιμάνι της πόλης έχει μεγάλο ενδιαφέρον για πολλούς. Ο τουριστικός τομέας επίσης. Εκεί που όμως αξίζει να σταθούμε περισσότερο είναι στο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται στο τοπικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας και σε ομάδες νεοφυών επιχειρήσεων της περιοχής. Θεωρούμε μάλιστα ότι ειδικότερα στο χώρο αυτό αναπτύσσεται και ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός ως προς ποια χώρα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Ίσως κάποιοι εκπρόσωποι οργανωμένων κοινωνιών ειδικότερα σε θέματα έρευνας, παραγωγής και καινοτομίας έχουν πιστέψει πολύ περισσότερο από ότι εμείς τοπικά ότι η περιοχή διαθέτει τα πλεονεκτήματα για να αναδειχθεί σε ένα σύγχρονο Κέντρο Έρευνας και Κιανοτομίας και επενδύουν σε αυτό ακριβώς το μέλλον.

Το ζητούμενο είναι αυτού του είδους τα μηνύματα να ερμηνευτούν σωστά και από τους δικούς μας εκπροσώπους. Που ήδη συναντώνται με τους υψηλούς επισκέπτες μας. Το ερώτημα είναι κατά πόσο κατανοούν τους βαθύτερους αυτούς λόγους των επισκέψεων και επενδύουν αντίστοιχα προς όφελος της περιοχής. Και το κυριότερο: Κατά πόσο οι τοπικοί μας εκπρόσωποι κινούνται σε όλες αυτές τις συναντήσεις στη βάση ενός, ελάχιστου έστω, σχεδίου στρατηγικής αξιοποίησής τους, πέραν από την συλλογή φωτογραφικών αναμνήσεων.

* Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

Last modified on Wednesday, 03/01/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας