"Συμμαχία για την επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα" Τα μέλη του Δικτύου σχολιάζουν το παρόν και το μέλλον της Συμμαχίας

pde 2Οι συμμαχίες πετυχαίνουν όταν βάζουν στόχους και συνενώνοντας δυνάμεις φθάνουν στο θετικό αποτέλεσμα. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της ενδιαφέρουσας συζήτησης που αναπτύχθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της δεύτερης ημέρας του τριήμερου Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνεδρίου που οργανώνει στην Πάτρα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή «ανέκρινε» τα μέλη της «Συμμαχίας» θέλοντας να διαπιστώσει την επιτυχημένη πορεία του δικτύου που δημιουργήθηκε.

Τι μπορεί να προσφέρει η «Συμμαχία»; Ρώτησε η δημοσιογράφος τον Κλεομένη Μπάρλο, καθηγητή και Πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Ο κ. Μπάρλος αφού περιέγραψε τις δυσκολίες για την συγκρότηση του δικτύου, σημείωσε πως ήδη κάποιες αποφάσεις που πάρθηκαν ήδη βρίσκονται στη διαδικασία της υλοποίησης. «Όραμά μας να γίνουμε η επιχειρηματική πρωτεύουσα της Ευρώπης», δήλωσε με αφορμή το βραβείο που έλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως «Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017».

«Υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργηθεί η συνεργασία μεταξύ περιοχών;», ήταν το ερώτημα που τέθηκε στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αχαϊας Πλάτωνα Μαρλαφέκα.

«Κάθε περιοχή έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, αν θέλουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον», τόνισε ο κ. Μαρλαφέκας, σημειώνοντας πως το μεγάλο επίτευγμα της «Συμμαχίας» ήταν να ξεκινήσει ένας

γόνιμος διάλογος με βασικό πυλώνα και στόχο την καινοτομία και την ανάδειξη νέων προϊόντων.

Ενώ στην ερώτηση εάν υπάρχει συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίου και επιχειρήσεων, στάθηκε ιδιαίτερα στην εκδήλωση καινοτομίας PATRAS IQ, που φέρνει κοντά επιχειρηματίες και επιστημονική κοινότητα και οι ιδέες που κατατίθενται συζητούνται για να υλοποιηθούν.

Εάν τα αναπτυξιακά έργα της περιοχής, με τη λειτουργία σύγχρονου οδικού δικτύου, μπορούν να βοηθήσουν στην προσέλκυση τουριστών, ήταν το ερώτημα που έθεσε η Κάτια Μακρή στον Γιώργο Τελώνη Πρόεδρο Συνδέσμου Τουριστών Γραφείου Δυτικής Ελλάδας.

«Είναι καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης οι σύγχρονες οδικές αρτηρίες , όπως η Ολυμπία και η Ιόνια οδός, που δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας και γρήγορων μετακινήσεων», υπογράμμισε ο κ. Τελώνης. «Πρέπει, ωστόσο, να αναδείξουμε το μεγάλο πλεονέκτημα που υπάρχει για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί ο δρόμος . Δεν υπάρχει Ολυμπία οδός , χωρίς την Ολυμπία» τόνισε. Όσο για την «Συμμαχία» σημείωσε ότι είναι η αυτονόητη συνεργασία 28 φορέων που εντοπίζουν και επιχειρούν να λύσουν προβλήματα.

Για την αποβιομηχάνιση της περιοχής, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται, μίλησε ο Πέτρος Μαντάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών, σε αντίστοιχο ερώτημα που του τέθηκε.

«Τα προβλήματα του παρελθόντος δεν έχουν σχέση με την σημερινή πραγματικότητα», δήλωσε και συνέχισε: «Οι επιχειρήσεις ενσωμάτωσαν τους ευρωπαϊκούς κανόνες λειτουργίας, ωστόσο το φορολογικό παραμένει ένα από τα σημαντικά ζητήματα. Θα πρέπει να υπάρξει μια σταθερή κυβερνητική πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης , γιατί το «Επιχειρείν» παραμένει σοβαρό πρόβλημα».

Ενώ κάνοντας σύγκριση των συνθηκών της περιόδου 1980-90 υποστήριξε πως σήμερα έχουμε οδικό δίκτυο, τότε όμως είχαμε ένα δυναμικό λιμάνι και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ο Βασίλειος Μπουργανός, Διευθυντής ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, ρωτήθηκε από την κ. Μακρή εάν το νομοθετικό πλαίσιο του Πανεπιστημίου επιτρέπει τη διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τις επιχειρήσεις.

«Όχι μόνο επιτρέπει, αλλά ενθαρρύνει -τόνισε ο κ. Μπουργανός- καθώς στον εσωτερικό κανονισμό του προβλέπεται. Όταν καταφέρνεις να προωθήσεις τις ιδέες σου, τα προϊόντα σου έχεις μέλλον».

Η τελευταία ενότητα της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου έκλεισε με την τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστα Καρπέτα, που απαντώντας στην ερώτηση ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την «Συμμαχία» απάντησε: «Η «Συμμαχία» είναι η επανάσταση του αυτονόητου. Η βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά όργανα αποτελεί για μας ευθύνη. Οι συμμαχίες πετυχαίνουν γιατί βάζουν στόχους και με την βοήθεια όλων των πλευρών θα φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γιατί ο πολίτης περιμένει από εμάς απτά αποτελέσματα».    

Last modified on Tuesday, 19/12/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας