Print this page

Τροχαία και αυτοκτονίες «ξεκληρίζουν» οικογένειες

Τροχαία δυστυχήματα και αυτοκτονίες αφανίζουν τους νέους. Σοκάρουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδριακή εκδήλωση που οργάνωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στο πλαίσιο του 5ου Forum Υγείας. Το τοπίο γίνεται ακόμη πιο ζοφερό, καθώς κατατέθηκαν υπαινιγμοί για διασύνδεση συμφερόντων με τις αθρόες εισαγωγές αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό.

Η συζήτηση - που συντόνισαν ο Αντώνης Χαρακόπος βοηθός περιφερειάρχη σε θέματα υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, η Σοφία Συμεωνίδου προϊσταμένη Διεύθυνσης Υγείας ΠΔΣ και η Διονυσία Σαμαντά πρόεδρος του ιδρύματος «Παναγία Ελεούσα»- υπήρξε αποκαλυπτική.

Ντροπή χαρακτήρισε την εισαγωγή αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό ο Ελευθέριος Πολυκρέτης πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «ο Άγιος Στυλιανός» του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων, αποσαφηνίζοντας ότι « το προϊόν δωρεάν, όλα τα άλλα πληρώνονται» και αναρωτήθηκε μήπως οι αθρόες εισαγωγές υποκρύπτουν συμφέροντα και μίζες. Κι αυτό, γιατί, όπως υπολόγισε, τα χρήματα που διοχετεύονται για εισαγωγές αίματος αν ξοδεύονταν κάθε χρόνο για τη στελέχωση των Κέντρων Αιμοδοσίας με 80-100 επισκέπτριες υγείας θα υπήρχαν σημαντικά αποτελέσματα στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών, με στόχο την αυτάρκεια της χώρας μας σε αίμα.

Αντιθέτως, οι καμπάνιες για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού θεωρούνται «μη επιλέξιμες δαπάνες» με αποτέλεσμα να υπάρχει σαφής έλλειμμα ενημέρωσης.

Θέλοντας να δώσει μια τάξη μεγέθους του οικονομικού αντικειμένου που υπάρχει, ανέφερε ενδεικτικά ότι για τις 1.000 μονάδες αίμα που συλλέγει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών της περιοχής ΚΥ Χαλανδρίτσας, το Κράτος εξοικονομεί 200.000 ευρώ! Παρόλα αυτά, στα αιτήματα για οικονομική ενίσχυση, οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών δεν βρίσκουν ανταπόκριση.

Τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας ανάδειξε κι ένας ακόμη εθελοντικός φορέας το, Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». «Είναι κρίσιμο να υπάρχει διαθέσιμο αίμα μετά από ένα τροχαίο. Για το λόγο αυτό, δημιουργήθηκε τράπεζα αίματος για τροχαία συμβάντα» είπε στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μακρής, κοινωνιολόγος εκπρόσωπος του ΙΟΑΣ Πάνος Μυλωνάς. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν 483 εθελοντές αιμοδότες κι έχουν συγκεντρωθεί 422 μονάδες αίματος από το 2013 έως σήμερα. Θεώρησε ότι οι αριθμοί δεν είναι μεγάλοι, μπορούν όμως να κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο ίδιος παρουσίασε το Ινστιτούτο ως παράδειγμα εθελοντικής δράσης, θυμίζοντας ότι αφετηρία ήταν η Πάτρα, όταν το 2004, όντας φοιτητής ο Πάνος Μυλωνάς, έχασε τη ζωή του εξαιτίας ενός ασυνείδητου οδηγού, οδηγώντας στην Πατρών - Κορίνθου. Έτσι, ξεκίνησε από υπογραφές συμφοιτητών του, στη συνέχεια προστέθηκαν άλλοι φορείς, για να εξελιχθεί σε ένα Ινστιτούτο με εθνική εμβέλεια και ευρωπαϊκή αναγνώριση, που στόχος έχει να ενεργοποιήσει τους πολίτες για την αποτροπή των τροχαίων.

Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται διάφορες δράσεις, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα που απευθύνεται σε νέους τους οποίους μυεί στην οδήγηση χωρίς αλκοόλ, η εκστρατεία καθαρισμού βανδαλισμένων πινακίδων, σε σύνθημα "καθαρές πινακίδες, ασφαλέστεροι δρόμοι", αλλά και η επισήμανση επικίνδυνων σημείων, που συγκεντρώνονται από το Ινστιτούτο και συγκεντρώνονται προωθούνται στους αρμόδιους φορείς.

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μακρής , τα τροχαία παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου στις πιο παραγωγικές ηλικίες. Στην Ελλάδα, είμαστε έβδομοι πανευρωπαϊκά. Μέσα σε πέντε χρόνια σημειώθηκε μεγάλη μείωση, αλλά δυστυχώς το 2016 καταγράφηκαν 807 θανατηφόρα, άρα το 2015 ήταν η τελευταία χρονιά με μείωση των τροχαίων. Υπολόγισε το κόστος τροχαίων συγκρούσεων στα 3,4 δις ευρώ και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 3000 ανήλικοι πεθαίνουν κάθε μέρα από τροχαία, αυτοκτονία, πνευμονία.

Στη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών αναφέρθηκε ο Εμμανουήλ Σουρής, ψυχολόγος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, εθελοντής του Κέντρου Κοινωνικής Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδος. Αναφέρθηκε στη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμή αντι-αυτοκτονικότητας στη Δυτική Ελλάδα κι άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δεν προέκυψε τυχαία, καθώς με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε την τελευταία τριετία καταγράφεται αύξηση των αυτοκτονιών στη Δυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα από την πέμπτη θέση που κατείχε σε επίπεδο χώρας, με 176 αυτοκτονίες την τριετία 2013-15, ανέβηκε στην τρίτη θέση, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα πιο πρόσφατα περιστατικά.

Το χρονικό διάστημα 2013-2016 σε όλη τη χώρα σημειώθηκαν 2042 αυτοκτονίες και 2503 απόπειρες, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι αριθμοί να είναι μεγαλύτεροι. "Τα επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Το ποσοστό θανάτων από αυτοκτονία κυμαίνεται από 4-12 ανά 100.000 κατοίκους, αλλά δεν δηλώνονται όλα τα περιστατικά" ανέφερε και πρόσθεσε ότι «τα ποσοστά αυτοκτονιών αυξάνονται σημαντικά στην εφηβεία τα τελευταία χρόνια».

Σε ό,τι αφορά το συσχετισμό αυτοκτονιών με ψυχικές ασθένειες, ανέλυσε στοιχεία που δείχνουν ότι:

  • 80- 95% όσων αυτοκτονούν εμφανίζουν ψυχιατρική νοσηρότητα
  • 5% των αυτοκτονιών έχουν ιδεολογική αιτιολογία (π.χ. καμικάζι)
  • 30% των ατόμων με ετεροεπιθετικότητα έχει αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
  • 20% των ατόμων που αποπειρώνται αυτοκτονία έχουν βίαιη συμπεριφορά
  • Από τους χρόνιους ασθενείς αυτοκτονεί το 25-75%
  • Στους ασθενείς με σχιζοφρένεια το ποσοστό αυτοκτονιών ανέρχεται στο 10%
  • Στους αλκοολικούς το ποσοστό κυμαίνεται από 10-15%

Σε ό,τι αφορά την τηλεφωνική γραμμή «ΑΝΤΙ-ΑΥΤΟ», όπως ονομάζεται, με αριθμό 26340-20091, απευθύνεται σε όποιον νιώθει την ανάγκη να μιλήσει με επαγγελματία ψυχικής υγείας. Στις κλήσεις απαντούν επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως εθελοντές. Η γραμμή καλύπτει τις περιοχές Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Λευκάδας. Το απόρρητο της συνομιλίας είναι εξασφαλισμένο.

Στην ανάγκη για ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων εστίασε κατά την ομιλία του ο Γρηγόρης Αλόκριος επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας. Όπως ανέφερε, «ο εθελοντισμός αποτελεί μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς βοηθάει και στην οικονομία της χώρας. Έφερε ως παράδειγμα την Αγγλία, όπου το 10% του ΑΕΠ προέρχεται από εθελοντικές δραστηριότητες.

Στα οφέλη του εθελοντισμού, πρόσθεσε ότι «εκτός από τη χαρά της προσφοράς, χαρίζει στον άνθρωπο ευτυχία, υγεία και μακροζωία, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα». Επίσης, από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, ο εθελοντισμός συσχετίζεται με μείωση της κατάθλιψης, με γενικότερα καλύτερη σωματική υγεία (λιγότερη υπέρταση, σπανιότερα κατάγματα κ.ά.), με λιγότερες κινητικές δυσκολίες, ακόμη και με μεγαλύτερη μακροζωία. «Αρκούν περίπου 100 ώρες ανά έτος ή οι δύο έως τρεις ώρες την εβδομάδα» τόνισε κι έκανε διεξοδική αναφορά στις εθελοντικές δράσεις που αναπτύσσει από το 1991 έως σήμερα ο Συλλόγος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας.

Τέλος η Διονυσία Σαμαντά πρόεδρος του ιδρύματος «Παναγία Ελεούσα», με έδρα την Αιτωλοακαρνανία, αναφέρθηκε στην εθελοντική δράση που αναπτύσσει το ίδρυμα, το οποίο απευθύνεται σε νέους με νοητική υστέρηση και αυτισμό. Αριθμεί 400 περίπου μέλη και παρέχει υπηρεσίες σε 160 νέους και στήριξη τις οικογένειες τους εντελώς δωρεάν.

Λαμβάνονται συμπληρωματικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγεία

Μελιταίος πυρετός στις κτηνοτροφικές περιοχές και ελονοσία στη Δυτική Αχαΐα έχουν σημάνει συναγερμό στις τοπικές κοινωνίες. Ήδη από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Ο Δρ Δημήτρης Δανίκας γιατρός στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΔΕ έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τη βρουκέλωση, (μελιταίος πυρετός) που εμφανίζεται από την αρχαιότητα και μεταδίδεται από σπονδυλωτά ζώα στον άνθρωπο.

Προσβάλει συνήθως άτομα που η επαγγελματική τους ενασχόληση τους φέρνει σε επαφή με ζώα ή προϊόντα ζώων όπως κτηνοτρόφους, γεωργούς, κτηνιάτρους, εκδοροσφαγείς και τα εξασθενημένα στελέχη των εμβολίων προκαλούν νόσο.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά: Εύβοια, Λέρος, Λέσβος, Θάσος εφαρμόζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός μόνο των υγιών θηλυκών ζώων >3 μηνών που διατηρούνται για αναπαραγωγή καθώς και των θηλυκών ενήλικων αιγοπροβάτων που δεν κυοφορούν. Απαγορεύεται ο εμβολιασμός σε ζώα <3 μηνών, των εγκύων, των αρρώστων και των αρσενικών. Τα αρσενικά ζώα χρησιμοποιούνται ως« δείκτες» της μόλυνσης και ελέγχονται ορολογικά κάθε έτος μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Αν κάποιο ζώο βρεθεί θετικό σφάζεται και αποζημιώνεται

«Κατά καιρούς οδηγούμαστε σε αφανισμό κοπαδιών» σχολίασε ο κ. Δανίκας τονίζοντας την οικονομική ζημία που συνεπάγεται, δεδομένου ότι η κτηνοτροφία - πτηνοτροφία αποτελεί βασική κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας και την ραχοκοκκαλιά της υπαίθρου.

Μεγάλες οχλήσεις από κουνούπια δέχεται ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας που διαθέτει ένα πλούσιο οικοσύστημα. «Η παρουσία τους έχει σοβαρές περιπτώσεις στην ποιότητα ζωής» είπε η Μαρία Μηλολιδάκη γεωπόνος στο Δήμο Δυτικής Αχαϊας κι επισήμανε πως ο συγκεκριμένος Δήμος αντιμετωπίζει επτά φορές μεγαλύτερο πρόβλημα απ ότι άλλες περιοχές.

Αναφέρθηκε στην ελονοσία, λοιμώδη ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το τσίμπημα ενός θηλυκού κουνουπιού του γένους Ανωφελές. Κατά τη διάρκεια της κυοφορίας αναζητούν πρωτεΐνες στον ανθρώπινο και τα ζώα Το τσίμπημα εισάγει τα παράσιτα από το σάλιο του κουνουπιού μέσα στο ανθρώπινο αίμα. Τα παράσιτα έπειτα ταξιδεύουν μέχρι το ήπαρ, όπου ωριμάζουν και αναπαράγονται.

Η ελονοσία προκαλεί συμπτώματα που συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, κούραση, εμετούς και πονοκεφάλους. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες ασθένειες.

Με στόχο την καταπολέμηση των κουνουπιών έχουν ξεκινήσει ήδη ψεκασμοί στη Δυτική Αχαΐας και γίνονται δράσεις νυμφοκτονίας. Συμπληρωματικά των δράσεων του περιφερειακού έργου, υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα που αφορά την αστική περιοχή. Γίνεται προνύμφοκτονία και ακραιοκτονία σε τουριστικές περιοχές. Όπως είπε η κα Μηλολιδάκη, μεγάλη είναι η συμβολή εθελοντών στην προσπάθεια που καταβάλλεται. Συγκεκριμένα, ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Παραλίας Λακόπετρας, έχει χαρτογραφήσει όλες τις υδατοδεξαμενές ώστε να εντοπιστούν οι εστίες. «Τα κουνούπια είναι θέμα που αφορά όλους μας οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε» κατέληξε η ίδια.

Last modified on Monday, 29/05/2017

Related items