O κόσμος ο μικρός, ο μέγας…

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου*

Η είδηση εντυπωσιακή μεν αλλά από αυτές που δεν τους δίνουμε σημασία και δεν παίζει ψηλά στην τρέχουσα ειδησεογραφία: Kαθηγητής Πληροφορικής Γυμνασίου από την Κρήτη, πέτυχε την πρώτη οπτικοποίηση ραδιοκύματος σε κεραία και σε πραγματικό χρόνο παγκοσμίως**.

Ο άγνωστος καθηγητής

Αναλυτικότερα: Ο Εμμανουήλ Μαρκουλάκης, ΠΕ19 Πληροφορικής στο 6ο Γυμνάσιο Χανίων, πραγματοποίησε το παραπάνω επίτευγμα με τη χρήση νανομαγνητικού φακού, κάτι που δημοσιεύθηκε και σε άρθρο σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια επιστημονικά ακαδημαϊκά περιοδικά του χώρου, το Journal of Magnetism and Magnetic Materials. Η δημοσίευση αυτή αποτελεί παγκόσμια πρώτη, και θεωρείται πολύ σημαντική στον χώρο. Η έρευνα έγινε στα πλαίσια εθελοντικής και πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου του εκπαιδευτικού συμμετοχής σε ερευνητικό project κατά τη διάρκεια της απόσπασής του, τη χρονιά 2016-17, στο ΤΕΙ Κρήτης, στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών, στα Χανιά.

Σίγουρα παρόμοιες ειδήσεις δεν ακούμε κάθε μέρα. Δεν είναι όμως καθόλου σπάνιο μέσα στην ελληνική κοινωνία, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και σε χώρους που πολλές φορές δεν φανταζόμαστε, να πραγματοποιούνται σπουδαίες ανακαλύψεις και να δημιουργούνται καταπληκτικά επιτεύγματα. Στεκόμαστε έκπληκτοι αρκετές φορές εμπρός στην επινοητικότητα μικρών μαθητών δημοτικών και γυμνασίων που με τη σωστή καθοδήγηση φωτισμένων δασκάλων τους υλοποιούν προχωρημένες ιδέες σε διάφορα επίπεδα. Το παράδειγμα των επιτυχιών πατρινόπουλων σε μαθητικούς διαγωνισμούς ρομποτικής τα τελευταία χρόνια ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.

Επίσης πολιτιστικές δημιουργίες που μας αφήνουν με ανοικτό το στόμα επιβεβαιώνουν την διαπίστωση.

Μην πάμε μακριά. Καθημερινά ακούμε για ερευνητικές επιτυχίες ομάδων και προσώπων που δραστηριοποιούνται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής μας. Στην ίδια την πόλη φυτρώνουν νέες ιδέες που επιχειρούν να συνδυάσουν το μεράκι με την επαγγελματική προοπτική. Και η λίστα παρόμοιων γεγονότων έχει μεγάλο μάκρος.

 Να στρέψουμε τις κεραίες

Ποιο μπορεί να είναι μήνυμα των παραπάνω; Ότι πλέον οφείλουμε όλοι να στρέψουμε τις κεραίες μας προς διαφορετικές κατευθύνσεις και να συλλάβουμε τα νέα μηνύματα που εκπέμπονται από την κοινωνία μας σε επίπεδο δημιουργικότητας και επινόησης. Παράλληλα με τους «αδιάφορους» καθηγητές στα δημόσια σχολεία της χώρας, δρούν κοντά στους μαθητές και λάτρεις της γνώσης, σπουδαίοι δάσκαλοι που πρέπει να τους ανακαλύψουμε και να τους δώσουμε κίνητρα.

Όπως ακόμη όλο και πιο τακτικά ομάδες νέων παιδιών και στην πόλη μας συνεργάζονται κομίζοντας φρέσκες ιδέες, στοχεύοντας στη δημιουργία και την επιτυχία.

Προφανώς    δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα προβλήματα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Σίγουρα δεν μπορούμε να ξεφύγουμε οι περισσότεροι από τα δεσμά μια οδυνηρής πραγματικότητας. Μπορούμε όμως να δώσουμε λίγο παραπάνω σημασία και να ενισχύσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε ανθρώπους που κινούνται γύρω μας και προσπαθούν να δημιουργήσουν στο δικό τους χώρο. Αυτούς που λένε λίγα και κάνουν πολλά στην πράξη. Που δεν ανοίγουν μόνο το στόμα τους για να περιγράψουν πόσο μεγάλοι είναι αλλά πριν από όλα ανοίγουν το «δισάκι» τους για να μας δείξουν τι έχουν δημιουργήσει πραγματικά.

Αυτοί οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας είναι το μέλλον. Πολλοί νέοι στην ηλικία, οι περισσότεροι νέοι στην καρδιά και στην διάθεση. Ας τους ξεχωρίσουμε. Δείχνοντας τους ως παράδειγμα και σε όσους αποφασίζουν για το μέλλον μας γιατί είναι βέβαιο ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία τους αγνοούν.

Φαντάζομαι ένα συνέδριο ανάπτυξης που θα συγκεντρώσει μόνο τέτοιους ανθρώπους, μακριά από πολυέξοδες φιέστες των ίδιων και των ίδιων λαμπερών προσώπων. Ένα συνέδριο ανάδειξης των μικρών καθημερινών ηρώων που κτίζουν και δεν περιγράφουν απλώς το αύριο…      

* Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

**Δείτε στη διεύθυνση

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304885317319194 τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό και στην διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=fGcvh4Rb0G4   το σχετικό βίντεο από την έρευνα:

Last modified on Wednesday, 03/01/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας