Εφικτός στόχος η επαναβιομηχάνιση δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης στα μέλη του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας

seb dragasakisΑισιόδοξος για την αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Ελλάδας και την ενίσχυση της δυναμικής της Βιομηχανίας με έμφαση στην επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, αλλά και την εξωστρέφεια, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος.

Στη σύσκεψη εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒΠ&ΔΕ, το απόγευμα της περ. Τετάρτης, με την ευκαιρία του Διεθνούς Συνεδρίου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στη Δυτική

Ελλάδα», εκτός από τον κ. Δραγασάκη συμμετείχαν από την πλευρά της Κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Ευστράτιος Ζαφείρης και ο Συντονιστής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Δημήτρης Κοντοφάκας.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκης παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» της ολοκλήρωσης του Προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Όπως επισήμανε, η Κυβέρνηση, με σχεδιασμένο τρόπο και συστηματική προσπάθεια, έχει χαράξει την πορεία εξόδου της χώρας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία και κανένα εμπόδιο δεν θα την ανακόψει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι στόχος είναι όχι απλώς το τέλος του κύκλου που άνοιξε το 2010, αλλά η αντιμετώπιση των αιτιών που οδήγησαν στην κρίση και τη χρεοκοπία. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη σχεδιάζεται η μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή με την ανάδειξη ενός νέου υποδείγματος Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης.

«Πρέπει να αρχίσουμε από τώρα το σχεδιασμό της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Πρέπει να βάλουμε μπροστά νέες προτεραιότητες, οι οποίες έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση και την απασχόληση», υπογράμμισε σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση, ενώ τόνισε πως «ήδη υπάρχει ανάκαμψη και από τα μέσα του περασμένου χρόνου έχουμε μία ραγδαία μείωση της ανεργίας».

Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «οι επενδύσεις είναι το κλειδί, δηλαδή η μακροχρόνια απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά πρέπει να προσέξουμε» και εξήγησε: «Μην περιμένουμε θαύματα από ξένες επενδύσεις. Ξένες επενδύσεις θέλουμε, πρέπει να έρθουν. Όμως το κλειδί είναι να αναζωογονήσουμε και την εγχώρια επενδυτική δραστηριότητα. Αυτό συνδέεται και με χρηματοδοτήσεις, γι αυτό θα έχουμε την ευκαιρία πιστεύω να συζητήσουμε στο συνέδριο που ετοιμάζεται για την Δυτική Ελλάδα».

Και προσέθεσε, πως «έχουμε δημιουργήσει ορισμένα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ούτως ώστε να υπερβούμε τις συγκυριακές δυσκολίες των τραπεζών και αν έχουμε αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια, να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούνε χρηματοδότηση».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τόνισε ότι στη στρατηγική για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση και το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, η Βιομηχανία και η μεταποίηση καταλαμβάνουν κεντρική θέση. Ειδικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία γνώρισε εκτεταμένη αποβιομηχάνιση ήδη από τη δεκαετία του ’90, υπάρχουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν χωρίς καθυστέρηση.

«Η επαναβιομηχάνιση της Δυτικής Ελλάδας με εξωστρεφή προσανατολισμό και επένδυση στην Έρευνα και την Καινοτομία, είναι ένας όχι μόνο αναγκαίος, αλλά και εφικτός στόχος και προς την επίτευξή του πρέπει να κινηθούμε συντονισμένα και με ταχύτητα», υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει για την ανάπτυξη όλης της χώρας καθώς έχει πληγεί από την αποβιομηχάνιση όταν η υπόλοιπη χώρα αναπτυσσόταν.

Όμως, όπως προσέθεσε, «το θέμα τώρα είναι να δούμε τις δυνατότητες που έχουμε και πώς θα τις οργανώσουμε για να επιταχύνουμε την ανάκαμψη που αρχίζει και να μειώσουμε τις ανισότητες».

Παράλληλα, ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε ότι «η αγροτική οικονομία μπορεί να πάει καλύτερα, η μεταποίηση έχει δείξει κάποια ανθεκτικότητα, ενώ υπάρχει και ο τουρισμός. Ως εκ τούτου, πρέπει να δούμε πώς θα συνδυάσουμε όλα αυτά, ούτως ώστε να τρέξουμε πιο γρήγορα τις εξελίξεις».

Όσον αφορά στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «θέλουμε να ακούσουμε τους επιχειρηματίες, οι οποίοι ζουν τον σφυγμό της αγοράς, το πώς βλέπουν και αυτοί πώς απαντούν αυτά τα ερωτήματα, δηλαδή πώς ιεραρχούμε τις ανάγκες, ποιες δυνατότητες βλέπουμε, πώς θα τις απελευθερώσουμε, κ.α».

Τι ζήτησαν οι βιομήχανοι

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έθεσαν ζητήματα που αποτελούν εμπόδια στη δραστηριότητά τους, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα της διευκόλυνσης επενδύσεων, της απλούστευσης των αδειοδοτήσεων και της περαιτέρω βελτίωσης των υποδομών, καθώς και ζητήματα φορολογίας.

Παράλληλα, αναγνώρισαν τη σημασία σύνδεσης της τουριστικής κατανάλωσης με την αγροτική παραγωγή, με τον κ. Δραγασάκη να επισημαίνει ότι δημιουργώντας τις συνθήκες για τη διασυνδεσιμότητα, τη συνεργατικότητα και τη δικτύωση μεταξύ της βιομηχανίας, της αγροδιατροφής και του τουρισμού, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα παραγωγικό σύμπλεγμα που θα αποτελέσει τον αναπτυξιακό καταλύτη της ευρύτερης περιοχής και θα δημιουργήσει πολλές νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στη δραστική μείωση της ανεργίας.

Χαρίτσης: «Απλουστεύουμε τις αδειοδοτήσεις»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που προωθούνται για την επιτάχυνση και απλούστευση των αδειοδοτήσεων, θέτοντας παράλληλα, την αύξηση της συμμετοχής της Βιομηχανίας στο ΑΕΠ ως προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έκαναν αναφορά στα σημαντικά οφέλη της προώθησης μεγάλων έργων Υποδομών, με τον κ. Χαρίτση να αναλαμβάνει το συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των εκκρεμών έργων της Δυτικής Ελλάδας και ενόψει του επικείμενου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

Last modified on Wednesday, 20/12/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας