Κάποιες στιγμές....

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου*

Σε πολλές περιπτώσεις έχει μεγάλη σημασία ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που βλέπει χρόνια μπροστά. Για παράδειγμα ένας τέτοιος σχεδιασμός λείπει ουσιαστικά από την Πάτρα και τα αποτελέσματα αυτής της έλλειψης είναι ορατά στις υποδομές και στην καθημερινότητα των πολιτών. Όσο όμως και αν είμαστε υπέρμαχοι τέτοιων σχεδιασμών σε ότι αφορά υποδομές και πολιτικές άλλο τόσο θεωρούμε ότι οφείλουμε να δίνουμε αξία και στις στιγμές, αυτές που σημαδεύουν τη ζωή των ανθρώπων, έξω και πέρα από σχέδια και στρατηγικές.

“σαν κλωστές τυλιγμένες σ’ αδράχτι”

Ρώτησαν κάποτε τον ποιητή μας Διονύση Καρατζά ποιες είναι οι δύσκολες στιγμές για τον ποιητή και αυτός απάντησε: Οι στιγμές που δεν γράφει.

Σε ένα ερωτικό του ποίημα ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκης σημειώνει: Κι αν γεννηθείς κάποια στιγμή/Μιαν άλλη που δε θα υπάρχω/Μη φοβηθείς/Και θα με βρείς είτε σαν άστρο/Όταν μονάχος περπατάς στην παγωμένη νύχτα/Είτε στο βλέμμα ενός παιδιού που θα σε προσπεράσει/Eίτε στη φλόγα ενός κεριού που θα κρατάς/Διαβαίνοντας το σκοτεινό το δάσος.

Για τις στιγμές έγραψε στίχους και ο Νίκος Παπάζογλου: Είναι κάτι στιγμές,/τρυφερές και λεπτές,/ σαν κλωστές τυλιγμένες σ’ αδράχτι,/ σε γυρνούν απαλά,/ σε μεθούν σιωπηρά,/ σε γεμίζουν με πείσμα και άχτι.

Είναι κάτι στιγμές,/σα μικρές πινελιές/ζωγραφιάς που δεν έχει τελειώσει,/ λείπουν λίγα ακριβά/των χρωμάτων νερά,/ για να δώσουν του τόπου τη γνώση.

Όποιο χρώμα και να δώσει ο καθένας στις στιγμές του, στις δύσκολες και στις ευχάριστες, είναι μάλλον αυτές το μεγαλύτερο όπλο στη φαρέτρα του για να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του και τους γύρω του. Να νοιώσει τι πραγματικά του λείπει, να πάρει δύναμη στις δυσκολίες του γεμίζοντας « με πείσμα και άχτι», να συμπληρώσει πινελιές που του λείπουν, να πάρει θάρρος για να προσπεράσει το σκοτεινό και αφιλόξενο δάσος.

Μην περιμένουμε τα Φαντάσματα

Τα Χριστούγεννα είναι περίοδος απολογισμού μιας χρονιάς που φεύγει αλλά κυρίως είναι περίοδος που αξίζει να αφιερώνουμε στις «Στιγμές». Στις δικές μας και όσων αγαπάμε και εμπιστευόμαστε. Στιγμές που είναι χρήσιμο να μεγεθύνουμε για να προσέξουμε τις λεπτομέρειες, που ίσως όταν τις βιώσαμε μας διέφυγαν μέσα στο άγχος της καθημερινότητας.

Ας κοιτάξουμε γύρω μας πιο προσεκτικά. Μήπως τελικά δεν είναι τα πράγματα όπως πιστέψαμε ότι νομοτελειακά εξελίσσονται. Μήπως σε κάτι άλλο πρέπει να δώσουμε σημασία. Μην περιμένοντας ένα σοκ που προκαλεί μια σοβαρή ασθένεια ή ακόμη χειρότερα ένας θάνατος για να το καταλάβουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε.

Μην περιμένουμε τα τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων για να μας υποδείξουν τα λάθη μας για να αλλάξουμε συμπεριφορά, όπως ο τσιγκούνης Σκρούτζ, του διαχρονικά επίκαιρου Χριστουγεννιάτικου μύθου του Καρόλου Ντίκενς, που το παράδειγμά του επιλέξαμε ως αναφορά στη φετινή Χριστουγεννιάτικη κάρτα του «Σ.Ε».

Μην ταρακουνιόμαστε μόνο όταν όλο και πιο τακτικά δυστυχώς μαθαίνουμε για αιφνίδιους θανάτους φίλων και γνωστών

Κυρίως ας ξεχωρίσουμε τις στιγμές που θα μας δώσουν ώθηση προς τα εμπρός. Την κάθε μια ως μοναδική και όχι ως άθροισμα που αναζητά ισοζύγιο καλών και κακών συνόλων.

Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι έχουμε τέτοιες στιγμές. Ας τις αναζητήσουμε γύρω μας αυτές τις γιορτινές ημέρες για τις οποίες εχετε τις θερμότερες ευχές μας.

* Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

Τελευταία Ενημέρωση : Τετάρτη, 03/01/2018

Περισσότερα σε αυτή την Κατηγορία :

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας