Περί ανασκοπήσεων

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου*

Τελευταία Παρασκευή ενός ακόμη χρόνου σήμερα και ως συνηθίζουμε αποχαιρετάμε το χρόνο, που την Κυριακή ολοκληρώνει την διαδρομή του, με απολογιστική διάθεση όσων ζήσαμε τους δώδεκα μήνες που πέρασαν.

Κυριάρχησαν οι αντιθέσεις

Ο Σ.Ε επί πολλά χρόνια, ως μόνη μάλιστα περιφερειακή εφημερίδα, εκδίδει ένα ξεχωριστό τεύχος , την Ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει. Με επιλεγμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα και με εκλεκτή αρθρογραφία προσωπικοτήτων, που έχουν να μεταφέρουν ουσιαστικό προβληματισμό στους αναγνώστες του. Στη βάση ορισμένων λέξεων κλειδιών που κατά τη γνώμη μας χαραχτήρισαν τη χρονιά που φεύγει αλλά θα πρέπει να προσδιορίσουν και την επόμενη, που οσονούπω θα καλοσωρίσουμε. Η φετινή Ανασκόπηση θα κυκλοφορήσει στις 26 Ιανουαρίου και η καθιερωμένη εκδήλωση παρουσίασής της θα γίνει στις 29 Ιανουαρίου στο Royal Τheater. Οι λέξεις κλειδιά που επιλέξαμε φέτος και θα διατρέχουν το περιεχόμενό της είναι πέντε. Στην κορυφή η λέξη ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ και κάτω από αυτήν δύο ζεύγη λέξεων: ΕΞΟΔΟΣ-ΦΥΓΗ και ΣΕΒΑΣΜΟΣ-ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.

Για όλα αυτά θα έχουμε πολλά να πούμε το επόμενο διάστημα. Σήμερα θεωρούμε ότι αξίζει να αναφερθούμε συμπερασματικά σε αυτά που βιώσαμε τοπικά, εθνικά αλλά και παγκόσμια το 2017, που θεωρούμε ότι το καθόρισαν και που βεβαίως οδηγούν και στις παραπάνω λέξεις κλειδιά που αναφέραμε.

Σε τοπικό επίπεδο η χρονιά που φεύγει χαρακτηρίζεται από σημαντικές αντιθέσεις. Την ίδια ώρα που η Πάτρα βρίσκεται στο κέντρο δύο σημαντικών νέων οδικών αξόνων, που παραδόθηκαν επίσημα σε κυκλοφορία φέτος , της Ολυμπίας Οδού και της Ιονίας Οδού, την ίδια ώρα αδυνατεί μέχρι στιγμή να βρει λύση σε μια άλλη σύνδεσή της με το μέλλον και την ανάπτυξή της. Τη διέλευση μιας σύγχρονης σιδηροδρομικής γραμμής.

Την ίδια ώρα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στα λόγια η συνεργασία και η συμμαχία φορέων, στην πράξη λείπουν οι ουσιαστικές δράσεις που να επιβεβαιώνουν ένα τέτοιο προσανατολισμό. Η απουσία ενός κεντρικού σχεδιασμού με όραμα, πέραν των τετριμμένων, είναι αυτός ο προσανατολισμός, ζητούμενο ακόμη για την περιοχή μας, περιοχή των αγεφύρωτων δυστυχώς αντιθέσεων, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο.

Αλλαγές με πολλά θύματα

Σε εθνικό επίπεδο θεωρούμε ότι το 2017 κινήθηκε σε τρία επίπεδα. Σε αυτό των αξιολογήσεων από τους δανειστές μας με παράλληλη υλοποίηση εκατοντάδων σκληρών προαπαιτουμένων, που τείνουν να οριστικοποιήσουν μια ουσιαστική διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία, μεταξύ των πολλών στα όρια της φτώχειας και των σαφώς ολιγότερων που διατηρούν και αυξάνουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Στην διεύρυνση της απόστασης μεταξύ του πολιτικού προσωπικού της χώρας και στην όξυνση του πολιτικού διαλόγου. Τέλος στην προσαρμογή του δημόσιου διαλόγου σε μια μεταμνημονιακή κατεύθυνση, που δείχνει ότι θα καθορίσει ολόκληρο το 2018 και με αυτό ως βάση θα δρομολογηθούν και οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Το κατά πόσον αυτή η κατεύθυνση θα είναι και προς όφελος της κοινωνίας ή όχι και ποιος με επιχειρήματα θα πείσει προς τη μια ή την άλλη πλευρά, θα αποτελέσει και το κριτήριο για τους πολιτικούς νικητές της επόμενης περιόδου.

Σε διεθνές επίπεδο θεωρούμε ότι η ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ στις ΗΠΑ και η επιμονή του στην υλοποίηση προεκλογικών του δεσμεύσεων που τρομάζουν, λειτουργούν πολωτικά όχι μόνο στη χώρα του αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Τόσο η παγκόσμια ειρήνη όσο και οι προσπάθειες για την τιθάσευση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη φαίνεται να είναι τα βασικά «θύματα» αυτών των εξελίξεων. Αναμένονται οι αντιδράσεις των υπόλοιπων πρωταγωνιστών της παγκόσμιας σκακιέρας. Ήδη παρατηρούνται κινήσεις αδιανόητες πριν λίγα ακόμη χρόνια σε επίπεδο νέων συμμαχιών με αβέβαια όμως αποτελέσματα.

Στη βάση των παραπάνω συμπερασμάτων θεωρούμε ότι η Αναθεώρηση παντού ήταν είτε γεγονός είτε το κεντρικό ζητούμενο της χρονιάς που φεύγει και του χρόνου που έφυγε. Με την έξοδο και τη φυγή να συναντώνται σε όλα τα επίπεδα. Και με κριτήριο σε κάθε έκβαση τον ανθρώπινο παράγοντα είτε δια του σεβασμού είτε δια της αδιαφορίας του.

Την επόμενη περίοδο ολοκληρώνοντας την έκδοση της πολυσέλιδης ετήσιας Ανασκόπησης του Σ.Ε θα προσπαθήσουμε τις παραπάνω γενικές αναφορές να τις μετατρέψουμε σε γόνιμους προβληματισμούς για το που πάμε. Το μόνο λόγο άλλωστε για τον οποίο χρειάζονται οι Ανασκοπήσεις. 

 * Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

kataxorisi anaskopisi 

Last modified on Thursday, 04/01/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας