Αιχμές και ενστάσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Οι συνέπειες από την ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και ο σοβαρός προβληματισμός που υπάρχει για το νέο σχεδιασμό, κατατέθηκαν στη διάρκεια της συνεδριακής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν στο 5ο Forum Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αχαΐας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας και το τμήμα Αχαΐας - Ηλείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών.

Άπαντες οι εκπρόσωποι των διοργανωτών κατέθεσαν σοβαρές ενστάσεις επί του σχεδίου και κατέθεσαν ζωηρές αμφιβολίες κατά πόσο η ΠΦΥ θα μπορέσει να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Ενδιαφέροντα στοιχεία ανέλυσε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου, σύμφωνα με τα οποία ο ΕΟΠΥΥ με 438 εκατ. ανέπτυξε 8.000 σημεία ΠΦΥ, οι 5.500 ιατροί δέχθηκαν 12 εκατ. επισκέψεις, έγιναν 128 εκατ. διαγνωστικές πράξεις, υπήρξε υποκοστολόγηση εξετάσεων, έγινε Clawback και προσθήκη κάλυψης 86 εξετάσεων.
Στα νοσοκομεία, οι 9.000 ιατροί δέχθηκαν 11 εκατ. επισκέψεις και στο ΠΕΔΥ κατεγράφησαν 6 εκατ. επισκέψεις σε 2.300 ιατρούς. «Η παρέμβαση είχε σαφές στόχο να αναγκάσει 2.500 γιατρούς να αποχωρήσουν από το ΙΚΑ και να οδηγηθεί σε αποδυνάμωση και υποστελέχωση», σχολίασε.

Από τα μεγέθη που παρέθεσε κατέληξε στην εκτίμηση ότι πολλές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αντιμετωπίζονται από τα νοσοκομεία. Η ΠΦΥ αντιπροσωπεύει το 22% της δαπάνης υγείας έναντι 30% Μ.Ο. ΟΟΣΑ και αντιστρόφως η νοσοκομειακή περίθαλψη καλύπτει το 41% έναντι 30% Μ.Ο. ΟΟΣΑ.

Πρόσθεσε ότι καταγράφονται 165 εξιτήρια ανά 1.000 κατοίκους και τόνισε ότι έχουμε το φαινόμενο της αντίστροφης υποκατάστασης, που αυξάνει το ποσοστό των νοσηλειών, το κόστος της νοσηλείας, αυξάνει το κόστος της υγείας και δημιουργεί εμπόδια πρόσβασης στην ΠΦΥ, αποτέλεσμα να αμελούνται ζητήματα υγείας και να ενισχύεται η νοσηρότητα.

Σύμφωνα με την κα Μαστοράκου, με βάση τη δημογραφική μας κατάσταση, η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα με ταχύτατη δημογραφική γήρανση, κάτι που ασκεί μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα της υγείας. Επίσης, μετέφερε ότι σε όλες τις σχετικές μελέτες, η οικονομική κρίση συνδέεται με την αύξηση των δεικτών θνησιμότητας από νοσήματα όπως κακοήθειες, καρδιοαγγειακά, λοιμώξεις του αναπνευστικού, χρόνιες ηπατοπάθειας, ρευματοπάθειες, άνοια, ΣΔ, αυτοκτονίες, κατάθλιψη, βρεφική θνησιμότητα. Τα παραπάνω αποδίδονται στο ψυχοκοινωνικο-οικονομικό άγχος, κατάσταση που βιώνει σήμερα ο πληθυσμός.

Συνεπακόλουθα, η οικονομική κρίση οδηγεί σε επιβάρυνση υπηρεσιών υγείας με μείωση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των νοσημάτων και επιδείνωση του επιπέδου υγείας, συνθήκες που συνεπάγονται αυξημένη νοσηρότητα, επομένως και αυξημένες δαπάνες υγείας σε περιβάλλον μειωμένης χρηματοδότησης των υπηρεσιών υγείας. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας χαρακτήρισε τη διαμορφούμενη κατάσταση ωρολογιακή υγειονομική βόμβα.

Στη συνέχεια η κα Μαστοράκου σκιαγράφησε τον Έλληνα ασθενή, που προτιμάει τον ιδιωτικό τομέα στην ΠΦΥ, επιλέγει να πληρώνει την άμεση εξυπηρέτηση, επιλέγει να πληρώνει την ελεύθερη επιλογή του, προσπαθεί με πολλαπλούς τρόπους να άρει τα εμπόδια πρόσβασης, «αγοράζει» φτηνά τη συνταγογράφηση ακριβών υπηρεσίες υγείας και φαρμακευτικής αγωγής, δεν συμμορφώνεται σε υποδείξεις, προτιμάει τη λήψη αντιβιοτικών από τον προληπτικό εμβολιασμό, απαιτεί «πλούσιο» πακέτο υπηρεσιών και εν τέλει διαχειρίζεται 5,6 δις που πληρώνει από την τσέπη του, όσο και ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ!

«Σε μία χώρα όπου δεν εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία περί υποχρεωτικής προμήθειας φαρμάκου με ιατρική συνταγή, η υψηλή φαρμακευτική δαπάνη, η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, η πολυφαρμακία και η πολυανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά κυριαρχούν ως απειλές για τη δημόσια υγεία» επισήμανε.

Αφού περιέγραψε τη σημερινή πραγματικότητα και παρουσίασε τα βασικά σημεία του προωθούμενου νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η κα Μαστοράκου, κατέθεσε τις ενστάσεις της εκτιμώντας ότι στο νέο σχεδιασμό εντοπίζονται εμπόδια πρόσβασης των ασφαλισμένων, γίνεται καταστρατήγηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή, παρατηρείται αραίωση του δικτύου των συμβεβλημένων ειδικών ιατρών του ΕΟΠΥΥ, υπάρχει ασαφές και απαράδεκτο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, εντοπίζονται στοιχεία αντιποίησης ειδικότητας, αρμοδιοτήτων και προδιαγραφών λειτουργίας.
«Το δίκτυο στη νέα ΠΦΥ θα είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, χωρίς εξασφάλιση μόνιμης χρηματοδότησης με αμφίβολη προοπτική» εκτίμησε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, προσθέτοντας ότι δεν προβλέπει σαφές πλαίσιο ανάπτυξης των κέντρων υγείας και ΠΕΔΥ, αλλά αντιθέτως επιτρέπει την εκχώρηση ιατρικών δράσεων ΠΦΥ σε παραϊατρικά επαγγέλματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Γιώργος Μουτούσης, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας. Υποστήριξε ότι η οδοντιατρική εκλαμβάνεται ως είδος πολυτελείας , αφού το 95% της δαπάνης, βγαίνει αποκλειστικά από τις τσέπες των πολιτών.

«Υπάρχουν παροχές για γυαλιά, στρώματα, παπούτσια, αλλά δεν υπάρχουν για οδοντιατρική περίθαλψη» τόνισε για να προσθέσει ότι η μόνη παροχή, είναι οι λίγοι οδοντίατροι που έμειναν στο ΠΕΔΥ

Για το νέο σχεδιασμό, σχολίασε ότι συστήνεται μονάδα υγείας, αλλά δεν υπάρχει οδοντίατρος - δεν προβλέπεται, παρά μόνο στα Κέντρα Υγεία με αναλογία ένας ανά 10.000 κατοίκους. Υπολόγισε ότι θα απαιτηθούν 1.000 οδοντίατροι, ενώ υπάρχουν 13.000!

Σε ότι αφορά τα κέντρα οδοντικής φροντίδας, για τη λειτουργία τους προβλέπεται έκδοση υπουργικών αποφάσεων, κάτι για το οποίο εκτίμησε πως είναι παραπομπή στις καλένδες . Ο κ. Μουτούσης, επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, στην ΠΦΥ θα προστεθεί άρθρο με τίτλο Οργάνωση Υπηρεσιών Οδοντιατρικής Φροντίδας, έπειτα από παρεμβάσεις του Πανελληνίου Οδοντιατρικού Συλλόγου, αλλά και γι αυτήν την περίπτωση κι έπονται υπουργικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό πάντως, προβλέπεται έλεγχος στοματικής υγείας στα παιδιά από 2 έως 12 ετών και σύναψη σύμβασης με ιδιώτες γιατρούς - οδοντιάτρους. «Δεν υπάρχει καμία αναφορά - πρόβλεψη για τους οδοντιάτρους που θα μείνουν εκτός συστήματος. Προφανώς θα μείνουν στα ιδιωτικά τους ιατρεία με ότι αυτό συνεπάγεται» επισήμανε ο κ. Μουτούσης κι επέμεινε ότι «δεν νοείται πρωτοβάθμια περίθαλψη χωρίς οδοντιατρική φροντίδα», αναγνώρισε ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες, περιορισμένες αναφορές.

Τις στρεβλώσεις του συστήματος υγείας καυτηρίασε με τον δικό του τρόπο ο Ανδρέας Σοφιανόπουλος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας , περιγράφοντας προσωπικές του εμπειρίες στη διαχρονική επαφή του με το δημόσιο σύστημα υγείας. Στην τοποθέτησή του, κατέδειξε και τις ευθύνες της Ν.Δ. ως προηγούμενης κυβέρνησης για το θέμα των ΜΗΣΥΦΑ αλλά και της σημερινής για την πολιτική του φαρμάκου γενικότερα. Μάλιστα, προσωποποίησε τις ευθύνες, λέγοντας «ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε το πρώτο ρήγμα στην απελευθέρωση της τιμής των φαρμάκων», ενώ χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» τις ποινές του Πολλάκη και του Ξανθού για υπέρβαση στο πλαφόν συνταγογράφησης.

Αναρωτήθηκε αν λειτουργεί η αγορά σε σχέση με την πολιτική που ακολουθείται στις τιμές των φαρμάκων και παρατήρησε εμφατικά: «Όταν το ντεπόν θα πωλείται 3,40€ και στα νοσοκομεία θα δίνεται με 0,70 θα γίνεται πλιάτσικο. Ο ένας τα δίνει στον άλλον» περιέγραψε και σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ανέφερε ότι «διαμορφώνονται συνθήκες καρτέλ στην αγορά των μη συνταγογραφούμενων». και στη συνέχεια έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Αφού το Κράτος έχει τη διατίμηση, ποιος είναι ο λόγος να το αφήσει στο βιομήχανο;».

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι οι φαρμακοβιομηχανίες με έμμεσους τρόπους, όπως η παραγωγή τουρκικών σήριαλ ή οι διαφημίσεις, καταφέρνουν να αποκτούν ισχυρούς συμμάχους, να διασφαλίζουν ένα βήμα και εν κατακλείδι να μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα, διερωτήθηκε γιατί θα πρέπει οι φαρμακοποιοί να τα προωθούν, δεδομένου ότι ο ασθενής πληρώνει από την τσέπη του τη διαφορά των πρωτοτύπων και άρα δεν επιβαρύνεται ο ασφαλιστικός φορέας. «Ποιον εξυπηρετεί αυτή η κάψα;» είπε ο κ. Σοφιανόπουλος κι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για ποινές που προβλέπονται όταν, για παράδειγμα, τα φαρμακεία δεν δίνουν γενόσημα, έχουν πολλές συνταγές από τον ίδιο γιατρό ή έχουν πολλά σκευάσματα από την ίδια εταιρία. «Έχουμε ιατρογενές υπουργείο, που θα έπρεπε να γνωρίζει. Κάνουν πράγματα αντιεπιστημονικά που δεν ανήκουν σε καμία λογική» παρατήρησε.

Κατέληξε, λέγοντας: «Μην έχετε αυταπάτες οδηγούμαστε σε ένα μοντέλο που η ποιοτική υγεία θα εξασφαλίζουν μόνον όσοι έχουν χρήματα και μπορούν να έχουν μόνο όσοι δεν πληρώνουν ΕΦΚΑ».

«Οδηγούμαστε στο κλείσιμο και στη φυλακή». Με τη φράση αυτή μετέφερε την αφωνία του ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, γενικός γραμματέας του περιφερειακού τμήματος Αχαΐας - Ηλείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών.

Μιλώντας για το ρόλο της φυσικοθεραπειας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είπε ότι σε άλλα κράτη είναι ενταγμένη και μάλιστα, ανάλογα με τα μοντέλα τροποποιείται ή διευρύνεται.

Ζήτησε μεταξύ άλλων να ισχύσει απευθείας πρόσβαση ή αυτοπαραπομπή ασθενών ασφαλισμένων σε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν οφέλη οργανωτικά και οικονομοτεχνικά.

Κατέστησε σαφές ότι οποιαδήποτε πρόταση για την αντικατάσταση Κέντρου Φυσικοθεραπείας από τα Κέντρα Αποκατάστασης είναι αδιανόητη, γιατί δεν ανήκουν φορείς στην Πρωτοβάθμια περίθαλψη κι επισήμανε πως σε οποιαδήποτε δημόσια δομή προβλεφθεί εργαστήριο φυσικοθεραπείας, αυτό θα πρέπει να πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις που προβλέπει το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

«Είναι σημαντικότατος ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και πρέπει να συμπεριληφθεί στην ομάδα υγείας» τόνισε ο ίδιος .

Υποστήριξε ότι είναι σημαντικό το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής θεραπευτή από τον ασθενή, κάτι που προβλέπεται στην ευρωπαϊκή κάρτα δικαιωμάτων των ασθενών. «Οι υπηρεσίες φροντίδας υγείας έχουν λόγο ύπαρξης, μόνον όταν καλύπτουν τις ανάγκες υγείας κάθε κοινωνίας» κατέληξε ο κ. Σταυρόπουλος.

 

Ενιαίος Φορέας με «συντονιστή» γιατρό

Απαντώντας στις αιτιάσεις ο υποδιοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρης Κωστακιώτης, κάλεσε τους παρόχους υπηρεσιών υγείας να βρουν πρώτα τις παραδοχές και τα σημεία σύγκλησης κι έπειτα να προσδιοριστούν από κοινού τα σημεία αντίθεσης που μπορούν να οδηγήσουν σε συνθέσεις.

Ξεκίνησε με την παραδοχή ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε κάποιο δομημένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ένας χώρος που -όπως είπε- είχε αφεθεί εγκαταλελειμμένος στους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς της πόλης.

«Το σημείο σύγκλησης είναι ότι χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας υγείας και για τον αστικό ιστό. Άρα το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει αυτό το κενό» είπε και πρόσθεσε ότι η πρόσβαση πρέπει να είναι για όλους τους πολίτες, δωρεάν.

Πρόσθεσε ότι οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και αυτοί που απαιτούνται είναι ιδιαίτερα υψηλοί, συνεπώς χρειάζεται εξορθολογισμός των υπαρχόντων πόρων.

Παρατήρησε ότι όλο το σύστημα φροντίδας υγείας είναι ιατρογενές, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες, εξυπηρετούνται κατά κόρον από τον ιδιωτικό τομέα με συμβάσεις κι εξέθεσε τις αλλαγές που προωθούνται. «Καθοριστικό ρόλο πρέπει να παίξει ένας ειδικός οικογενειακός γενικός γιατρός που μπορεί να βλέπει ολιστικά τον ασθενή και να τον αντιμετωπίζει» περιέγραψε και συμπλήρωσε: «Κατά τεκμήριο θα πρέπει να είναι ο γιατρός του, ο οποίος και κανονίζει τι περαιτέρω θα υποδείξει στον ασθενή να κάνει. Με αυτόν τον τρόπο απάντησε στους ισχυρισμούς των γιατρών ότι με την ΠΦΥ αποκλείονται οι ειδικότητες. «Η λογική του αποκλεισμού του ειδικού γιατρού δεν ισχύει. Όταν πρέπει να πάει στην ειδικότητα, ο ασθενής θα παραπεμφθεί» διαβεβαίωσε.

Για την ελεύθερη επιλογή γιατρού, ζήτημα που επανειλημμένως τέθηκε, απάντησε ότι «δεν υπήρχε εντελώς ελεύθερη πρόσβαση, αλλά η γινόταν μεταξύ γιατρών που ήταν συμβεβλημένοι με το εκάστοτε ταμείο του ασθενούς».

Στο πλαίσιο της συγκρότησης ΠΦΥ, ανέφερε ότι προωθείται η δημιουργία στον αστικό ιστό 239 δομές, οι οποίες αναγνώρισε πως δεν επαρκούν. «Είναι όμως η δυνατότητα που υπάρχει σε αυτή τη φάση για να μπορούμε να λειτουργήσουμε. Τα κενά θα καλυφθούν από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς με συμβάσεις που θα συνάψουν με τον ΕΟΠΥΥ» αποσαφήνισε. Συνοπτικά περιέγραψε την ΠΦΥ ως ένα αποκλειστικό σύστημα με ενιαίο φορέα παροχής υγείας, όπου οι ασθενείς θα έχουν ελεύθερη επιλογή ανάμεσα στους γιατρούς που έχουν συμβληθεί από το σύστημα.

Ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν προσθήκες στην ΠΦΥ που αφορούν την οδοντιατρική φροντίδα, ενώ για τη φαρμακευτική δαπάνη συμφώνησε ότι υπέρογκη σε ότι αφορά το ΑΕΠ της χώρας. «Το πρόβλημα που έχουμε και έντονα αντιμετωπίζουμε είναι ότι εκτινάσσεται η φαρμακευτική δαπάνη σε ό,τι αφορά τα νέα σκευάσματα. Είναι απαραίτητο να βρεθεί λύση. Χρειάζεται να έρθουμε σε διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρίες» παρατήρησε.

Λάθος επιλογές αξίας 100 εκατ. €

Ανέβασε τους τόνους ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για τη μεταρρύθμιση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Είπε πως πρόκειται «για μια τρύπα στο …νερό».

Χαρακτήρισε «λάθος» την πολιτική απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, να μεταφέρει κρίσιμους πόρους του κρατικού προϋπολογισμού για να φτιάξει ένα σύστημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τα ΤΟΜΥ λέγοντας πως «σε κανένα σημείο του κόσμου, κανένα κράτος δεν παίρνει πόρους από τον προϋπολογισμό για να φτιάξει ισχυρά τέτοια συστήματα».

Πρότεινε, πως εάν υπάρχουν 100 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό το χρόνο για την ΠΦΥ, θα έπρεπε να είχαν δοθεί στις έτοιμες μονάδες υγείας που λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα, παρέχοντας τις τριπλάσιες υπηρεσίες στους πολίτες.

«Οι 239 Μονάδες θα καλύπτουν μόνο το 30%, και όχι το 70% του συνόλου του πληθυσμού. Εκτιμώ ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα κληροδοτήσει στους επόμενους πολλά προβλήματα γι’ αυτό θεωρώ ότι έτσι όπως σχεδιάζεται είναι μια τρύπα στο νερό!», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, εξαπολύοντας βολές κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. για την περικοπή των συντάξεων, την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ, για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων, ενώ διερωτήθηκε «άραγε με τα ΤΟΜΥ θα πάρετε πιστοποιητικό αριστερής φρονιμότητας;».

Υπεραμύνθηκε της πολιτικής του στο Υπουργείο Υγείας, ως απόρροια των προτάσεων του ΠΟΥ, και μάλιστα δεν έκρυψε την πικρία του διότι τόσο στην Πάτρα όσο και από το σύνολο του ιατρικού κόσμου είχε βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες αντιδράσεις, λέγοντας πως «ο ΙΣΠ και ο ΠΙΣ οφείλει τουλάχιστον ένα συγγνώμη...», για να προσθέσει, με έμφαση, πως «δεν θέλω να σκεφθώ τι θα γινόταν εάν ήμουν εγώ Υπουργός Υγείας και έδινα τις σημερινές τιμές στις διαγνωστικές εξετάσεις, που είναι οι μισές από αυτές που είχα ορίσει εγώ...».

Προέβλεψε πως το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ θα ψηφιστεί τελικά στη Βουλή, τονίζοντας πως πραγματικός σκοπός του Υπουργείου είναι να κάνει προσλήψεις. Τόνισε πως, με τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο θα μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία όπου οι γιατροί φεύγουν και το ΕΣΥ καταρρέει, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών.

Για την απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) ανέφερε πως μέχρι και το 2015 δεν είχαν βγει στα σούπερ μάρκετ, κάτι που θα συμβεί το 2017.

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές

Στη συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισε ο εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» Παναγιώτης Γιαλένιος, υπήρξαν και άλλες παρεμβάσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις και οδήγησαν σε ζωηρή αντιπαράθεση για το γνωστό ζήτημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας. Το 2016 θα αποπληρωθεί στα μέσα του 2017 υπήρξε ο προγραμματισμός εκ μέρους του Οργανισμού

Εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ ο αντιπρόεδρος Τάκης Γεωργακόπουλος ήρθε σε αντιπαράθεση με τον γεν. γραμματέα του Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Κ. Σταυρόπουλο, όταν ο πρώτος υποστήριξε ότι υπάρχουν καταγγελίες για φυσικοθεραπευτές που ζητούν 10 και 15 ευρώ επιπλέον αμοιβή, πέρα του παραπεμπτικού μέσω ΕΟΠΥΥ για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. «Δεν το ξέρω, προσωπικά δεν το έχω κάνει, σκεφτείτε όμως σε τι θέση μπορεί να έρθει ένας επαγγελματίες από τις τεράστιες καθυστερήσεις στις πληρωμές» αποκρίθηκε ο κ. Σταυρόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, απάντησε για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες, υποστηρίζοντας: «Ποτέ ο ΕΟΠΥΥ δεν χρηματοδότησε τις οδοντιατρικές υπηρεσίες, γιατί ουδέποτε ο Πανελλήνιος Οδοντιατρικός Σύλλογος δεν έβαλε ζήτημα συνεργασίας οι γιατροί των Κέντρων Υγείας να είναι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, η αιτία ήταν το ύψος των αμοιβών και αποζημιώσεων που θα έδινε ο ΕΟΠΥΥ για κάθε οδοντιατρική πράξη» κι εκτίμησε ότι θα υπάρξουν πιστώσεις στον Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ για οδοντιατρικές πράξεις. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να έχουν συνέργειες στον τομέα της υγείας. Ο κ. Γεωργακόπουλος εγκάλεσε τη ΝΔ ότι δεν θέλει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο δημόσιο χώρο, παρά μόνο στον ιδιωτικό.

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης, στην παρέμβαση του εξήγησε τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και για την αναβάθμιση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Απαντώντας στον Άδωνη Γεωργιάδη, σχολίασε ότι «αν και η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει αξιόπιστο σύστημα υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια και με διαφάνεια για τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες, παρ’ όλα αυτά το πάρτι που στήθηκε στο χώρο της υγείας κόστισε 80 δισ. δηλαδή το 1/3 περίπου του δημόσιου χρέους, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού οι πολίτες ακόμα στερούνται ό,τι δικαιούνται».

Παρέμβαση υπήρξε από την πλευρά των νοσηλευτών ως ο δεύτερος πολυπληθέστερος κλάδος στο υγειονομικό σύστημα. Μεταξύ άλλων ζήτησαν να αναπτυχθεί η κατ οίκον νοσηλεία, να αξιοποιηθεί το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ και ο μεγάλος αριθμός νοσηλευτών που είναι στην ΥΠΕ. Επίσης, για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, να δοθεί τη δυνατότητα να μετακινηθούν στις νέες δομές νοσηλευτές με πολυετή εμπειρία και να ανανεωθούν σε προσωπικό τα νοσοκομεία που γερνάνε.

Last modified on Monday, 29/05/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας