R&D: Από τον τίτλο στην ουσία

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου*

Όλο και πιο τακτικά συναντάμε στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα τον τίτλο R&D.Πρόκειται για συντομογραφία των λέξεων Research & Development ( είναι ο όρος για την Έρευνα και την Ανάπτυξη στις επιχειρήσεις ως αυτόνομο τμήμα διαχείρισης της εταιρικής έρευνας). Το σημαντικό είναι ότι έστω και με μονοπρόσωπη εκπροσώπηση τέτοια τμήματα βλέπουμε να υπάρχουν όλο και πιο συχνά σε μικρότερες (οικογενειακές οι περισσότερες) μεταποιητικές επιχειρήσεις , που τις περισσότερες φορές ξεκινούν αυτόν το τομέα στελεχώνοντάς τον με κάποιον νεότερο γόνο με ανάλογες σπουδές.

Ελληνικές διακρίσεις

Για να δούμε έναν βασικό ορισμό για ένα κλασσικό τμήμα R&D: Το τμήμα αυτό έχει την αρμοδιότητα για την επιστημονική οργάνωση και εφαρμογή ερευνών και πειραμάτων, με σκοπό τη βελτίωση όλων των φάσεων λειτουργίας της βιομηχανίας. Τα πορίσματα των ερευνών χρησιμοποιούνται από τους υπεύθυνους των διαφόρων τμημάτων, για την εξασφάλιση καλύτερου ποιοτικού και οικονομικού αποτελέσματος. Είναι προφανές ότι τμήματα ερευνών και ανάπτυξης υπάρχουν σε μεγάλες επιχειρήσεις και η λειτουργία τους κοστίζει σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος λειτουργίας τους επιβαρύνει την τιμή πώλησης του παραγομένου προϊόντος. Πολλές επιχειρήσεις διατηρούν τμήματα ερευνών και ανάπτυξης, για επινόηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών και συνεπώς για να εξασφαλίζουν τη συνεχή παρουσία τους στην αγορά.*

Στη χώρα μας σε ευρεία κλίμακα τα τμήματα R&D είναι στα πρώτα τους στάδια. Υπάρχουν βέβαια επιχειρήσεις με ισχυρή παράδοση στον τομέα της έρευνας και δεν είναι τυχαίο ότι διακρίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαβαζουμε:** Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2017 EU Industrial R&D Investment Scoreboard), πέντε ελληνικές επιχειρήσεις συμπεριελήφθησαν στην ευρωπαϊκή κατάταξη των 1.000 εταιρειών από 39 κλάδους της οικονομίας που δαπάνησαν τα μεγαλύτερα ποσά σε έρευνα και ανάπτυξη.

Οι τρεις από αυτές συμμετέχουν επίσης στην παγκόσμια λίστα που περιλαμβάνει τους 2.500 παγκόσμιους πρωταθλητές σε R&D

Ειδικότερα στην ευρωπαϊκή κατάταξη των 1.000 εταιρειών τη θέση 370 κατέλαβε η Pharmathen με δαπάνες σε R&D ύψους 49,92 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 12,7% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Στη θέση 456 βρέθηκε η Εθνική Τράπεζα με δαπάνες 37 εκατ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη, αυξημένες κατά 15,6%. Τη θέση 460 κατέκτησε η Γαλαξίδι Marine Farm με δαπάνες 36,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 3,5%.

Τη θέση 733 απέσπασε η Intralot με δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη ύψους 14,6 εκατ. ευρώ, μειωμένες πάντως κατά 17,9%

Η πέμπτη ελληνική εταιρεία που συμπεριελήφθη στην ευρωπαϊκή κατάταξη και συγκεκριμένα στη θέση 988 ήταν η Creta Farm με δαπάνες ύψους 7,16 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 13,8%.

Από το σύνολο αυτό, οι Pharmathen, Εθνική Τράπεζα και Γαλαξίδι Marine Farm διακρίθηκαν στην παγκόσμια κατάταξη με τις 2.500 επιχειρήσεις που ξεχώρισαν για το ύψος των επενδύσεών τους σε έρευνα και ανάπτυξη το 2016/2017

Μακροπρόθεσμη επένδυση

Το θέμα της ουσιαστικής ένταξης της έρευνας στην επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα μας είναι καθοριστικής σημασίας στην όλη συζήτηση για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Ταυτόχρονα αποτελεί κατά τη γνώμη μας μονόδρομο για την ανάσχεση του κύματος φυγής των επιστημόνων και ερευνητών μας, μια συζήτηση που γίνεται πλατιά τελευταία στη δημόσια σφαίρα πλην όμως χωρίς περιοριζόμενη μόνο σε γενικόλογες αναφορές χωρίς συνέχεια. Στο θέμα αυτό προφανώς τεράστιο ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν κονδύλια από το ΕΣΠΑ και τις λοιπές επενδυτικές χρηματοδοτικές πηγές (αρκεί βεβαίως να ληφθούν υπόψη επισημάνσεις όπως αυτές που πολύ εύστοχα καταγράφονται στο άρθρο του Α.Κατή, που φιλοξενήθηκε στο φύλλο της 5 Ιανουαρίου 2018, σελ.18). Δεν είναι όμως άμοιρος ευθυνών και ο επιχειρηματικός κόσμος που σε μεγάλο βαθμό δεν έχει κατανοήσει την μακροπρόθεσμη αξία της επιχειρηματικής έρευνας. Συνομιλώντας με σοβαρούς ερευνητές, που επιχειρούν να μεταφέρουν το προϊόν της έρευνάς τους στις επιχειρήσεις (και της περιοχής μας) αξιοποιώντας και διάφορα πρόσφορα προγράμματα, κοινή είναι οι διαπίστωση ότι το πρώτο που τους τίθεται έιναι το θέμα του άμεσου οικονομικού οφέλους από μια τέτοια συνεργασία. Η έρευνα στην επιχείρηση συναντά την ανάπτυξη σε ένα μακροπρόθεσμο επίπεδο και δεν παράγει άμεσα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα. Είναι επένδυση και όλο και ποιο καθοριστικός παράγοντας επιχειρηματικής επιβίωσης και αντιμετώπισης του ανταγωνισμού. Όσο ποιο γρήγορα αυτό κατανοηθεί και περάσουμε από το στάδιο του απλού τίτλου στην επαγγελματική κάρτα, στην ουσιαστική R&D λειτουργία τόσο ποιο κοντά θα είναι και μια άλλου τύπου βιώσιμη ανάπτυξη για τον τόπο μας.      

Πηγές: *ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, **ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 * Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

Last modified on Friday, 12/01/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας