Συγκίνηση στην Πάτρα για την απώλεια του εκδότη της «ΓΝΩΜΗΣ» Χρήστου Ι. Χριστόπουλου

xristopoulos xristosΕμβληματική φυσιογνωμία του Τύπου, επιβλητική προσωπικότητα με άποψη, γνώση και κύρος, εκδότης και δημοσιογράφος με ανάστημα, αγωνιστής για την ελευθερία και τη δημοκρατία και άνθρωπος της κοινωνικής προσφοράς.

Αυτός ήταν ο Χρήστος Χριστόπουλος, ο ιδρυτής και εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας των Πατρών «ΓΝΩΜΗΣ της Δευτέρας» και της ημερήσιας εφημερίδας «Πρωινής ΓΝΩΜΗΣ» που άφησε τη σφραγίδα του επί δεκαετίες υπηρετώντας το αγαθό της ενημέρωσης.

Η τελευταία «σελίδα» για τον αρχαιότερο εκδότη της Ελλάδας γράφτηκε χθες το μεσημέρι, από τον κατάμεστο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών, όπου εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής της χώρας και σύσσωμη η πατραϊκή κοινωνία τον αποχαιρέτησε.

Ο Χρήστος Ι. Χριστόπουλος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 16/1/2018, σε ηλικία 76 ετών, ύστερα από ολιγοήμερη νοσηλεία στο ΓΝΠ «Αγ. Ανδρέας». Ήταν αδιαμφισβήτητα η πρώτη είδηση για τα τοπικής εμβέλειας ΜΜΕ αλλά και είδηση σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά site και στις εφημερίδες με πανελλαδική κυκλοφορία, ενώ δεκάδες ήταν οι συλλυπητήριες ανακοινώσεις από εκπροσώπους αρχών και φορέων της Αχαΐας. Ξεχώρισαν τα συλλυπητήρια μηνύματα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, πρώην υπουργών.

Οι εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του τόπου μας, παράγοντες από τον χώρο της επιχειρηματικής κοινότητας, σύλλογοι και φορείς με κοινωνικό πρόσημο έσπευσαν να καταθέσουν την εκτίμηση και την αγάπη στο πρόσωπο ενός παραδοσιακού εκδότη που επί 46 συνεχή χρόνια φιλοξενούσε στις σελίδες του και αναδείκνυε τη δράση και το έργο τους.

 • O Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε: «Ενας πραγματικός άνθρωπος του Τύπου που έδωσε αγώνες για τη Δημοκρατία και την ελεύθερη πληροφόρηση, έφυγε αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό. Ο Χρήστος Χριστόπουλος υπήρξε πάντα πρωτοπόρος στην εκδοτική του δραστηριότητα, στοχεύοντας στην πληρέστερη ενημέρωση του κοινού. Άνθρωπος με ανησυχίες και δημοκρατικό φρόνημα σε χρόνια σκοτεινά αντιστάθηκε κατά του ανελεύθερου καθεστώτος, ακόμη και με κίνδυνο της προσωπικής του ελευθερίας. Εκφράζω τα θερμότατα συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
 • Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε: «Υπήρξε εμβληματική δημοκρατική φυσιογνωμία του χώρου της δημοσιογραφίας και σφράγισε καθοριστικά με την εκδοτική του παρουσία τα πολιτικά δρώμενα όχι μόνο της Πάτρας αλλά και ολόκληρης της χώρας, ακόμα και σε καιρούς που η ελευθερία του λόγου δεν ήταν αυτονόητη. Θα θυμόμαστε όλοι την γενναία στάση που κράτησε επί Χούντας, όταν με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας δήλωνε πρώτος αυτός, το τέλος της επταετίας και τις απαρχές της Μεταπολίτευσης. Αυτός ο εκπρόσωπος της πιο δημοκρατικής δεξιάς, φυλακίστηκε για το θάρρος του».
 • Ο Κώστας Σπαρτινός, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας υπογράμμισε: «Ήταν ένας από τους παραδοσιακούς και εμβληματικούς εκδότες περιφερειακών εφημερίδων, ένας δυναμικός άνθρωπος, μια χαρακτηριστική παρουσία στον τομέα της ενημέρωσης στην πόλη μας».
 • Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, βουλευτής Αχαΐας δήλωσε: «Ο Χρ. Χριστόπουλος υπηρέτησε με πάθος, αγωνιστικότητα και αφοσίωση τη δημοσιογραφία και την ενημέρωση στην Αχαΐα τα τελευταία πενήντα χρόνια. Άνθρωπος ευγενής, με πνεύμα ανήσυχο και μαχητικό, τιμούσε πάντα τις φιλίες του και υπερασπίστηκε με συνέπεια τις ιδέες και τις αξίες του. Υπήρξε παράδειγμα πατρινού που αγάπησε και ανέδειξε την πόλη του και τα προβλήματα της. Θα μου μείνουν αξέχαστες οι συζητήσεις μας, οι καλοπροαίρετες παροτρύνσεις του και η προσήνειά του. Η παρακαταθήκη που άφησε είναι μεγάλη».
 • O βουλευτής ΝΔ Αχαΐας Ιάσονας Φωτήλας τόνισε: «Μία μορφή του Τύπου στην Αχαΐα, ένας άριστος οικογενειάρχης, και πάνω απ’ όλα ένας εξαίρετος φίλος, δεν βρίσκεται πια κοντά μας. Ο Χρήστος Χριστόπουλος, ο αρχαιότερος ιδρυτής και εκδότης της Ελλάδας, αγωνιστής μέχρι την τελευταία στιγμή, έφυγε αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην κοινωνία της Πάτρας και ειδικά σε όσους τον γνώριζαν προσωπικά. Πιστός στα δημοκρατικά και φιλελεύθερα ιδεώδη του, ο Χρήστος Χριστόπουλος ήταν από τους ελάχιστους εκδότες πανελλαδικά που πήρε τη γενναία απόφαση να κλείσει προσωρινά την εφημερίδα του στους ζοφερούς καιρούς της χούντας, αντί της «εύκολης» λύσης να δημοσιεύει τις ειδήσεις που θα του υπαγόρευαν οι συνταγματάρχες. Ο γιος του, Γιάννης, άξια συνεχίζει σήμερα το μεγάλο έργο παρακαταθήκη του πατέρα του, σε δύσκολους καιρούς για την πατρίδα μας».
 • Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του εκδότη της εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ» Χρήστου Χριστόπουλου.
 • Ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου ανέφερε: «Ο Χρήστος Χριστόπουλος αφήνει πίσω του τεράστιο κενό και μια μεγάλη παρακαταθήκη για όλους μας. Ιδρυτής της ιστορικής εφημερίδας ΓΝΩΜΗ, ακούραστος εργάτης της καθημερινότητας, σωστός πατέρας, καλός οικογενειάρχης και πάντα δίπλα σε όλους, όσοι τον είχαν ανάγκη, ο εκλιπών ήταν πάντα παρών με ευγένεια και ήθος. Η αγάπη του για τον τόπο του, εκφραζόταν εμπράκτως στην εφημερίδα, η οποία περνά πλέον στον άξιο συνεχιστή του έργου του και γιο του εκλιπόντος, Γιάννη Χριστόπουλο».
 • Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Πόλη», Κώστας Χριστόπουλος, ανέφερε: «Ενέπνεε σεβασμό τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Έβαλε την προσωπική σφραγίδα του στον τρόπο προσέγγισης των πολιτικών και των κοινωνικών ζητημάτων της Αχαΐας, δίνοντας ένα ανθρωποκεντρικό προφίλ στην «Γνώμη». Η κριτική του δεν ξεπερνούσε τα όρια, καθώς τους αξιακούς του κανόνες χαρακτήριζε το στοιχείο της αστικής ευγένειας. Θα τον θυμόμαστε χαμογελαστό, με χιούμορ, να σχολιάζει καυστικά την επικαιρότητα και να μας συμβουλεύει πως θα κάνουμε καλύτερη την πόλη μας».
 • Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα, η δική μας πόλη» Νίκος Τζανάκος δήλωσε: «Έφυγε από κοντά μας μια εμβληματική μορφή οχι μόνο της δημοσιογραφίας αλλά και της πόλης. Ένας άνθρωπος που αγάπησε τον τόπο του και με τη συμπεριφορά του και τον "όγκο" του δίδαξε και κατηύθηνε. Η πόλη έχασε έναν δικό της άνθρωπο και η δημοσιογραφία το δάσκαλό της. Δύσκολο και μεγάλο στοίχημα η αναπλήρωσή του κενού που αφήνει πίσω του. Θερμότατα συλλυπητήρια στη δημοσιογραφική οικογένεια και ειδικά στους οικείους του».
 • Ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Πολιτείας» Χρήστος Πατούχας εξέφρασε τα βαθύτατα συλληπητήρια του στους συντάκτες, όλους τους εργαζόμενους και στην οικογένεια του εκλιπόντος.
 • Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όλοι μαζί, για την Πάτρα», Βίβιαν Σαμούρη, ανέφερε: «Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας ως ο Άνθρωπος, ο καλός φίλος, που κατόρθωσε να μεταφέρει το ήθος, τον αξιακό του κώδικα και στο δημιούργημά του, τη μεγάλη εφημερίδα της Πάτρας "Η ΓΝΩΜΗ", δίνοντας  βήμα σε όλες τις απόψεις, ακόμα κι αν ο ίδιος διαφωνούσε -ό,τι δηλαδή χαρακτηρίζει τη δημοσιογραφική δεοντολογία της ιστορικής εφημερίδας.Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη φυσική και την εκδοτική οικογένειά του, η οποία, είμαι βεβαία πως θα συνεχίσει στο δρόμο που ο ίδιος χάραξε».
 • Ο Νίκος Οικονομόπουλος, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «ΠΑΤΡΑ ΔΥΝΑΤΗ» τόνισε: «Υπήρξε αγωνιστής της Δημοκρατίας, της Ενημέρωσης και της τοπικής κοινωνίας…
  Υποδειγματικός οικογενειάρχης, ιδανικός καθοδηγητής και στήριγμα για κάθε έναν εξ ημών που κάποια στιγμή σκεφτήκαμε, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε πιο ενεργά με τα κοινά και να εμπλακούμε στον χώρο της Πολιτικής. Το γραφείο του ήταν πάντα ανοικτό, για όλους, ώστε να δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και γνώμες οι οποίες ήταν ο σωστός «οδηγός» διότι πάντοτε επαληθεύονταν στην πράξη».
 • Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας δήλωσε: “Ο Χρήστος Χριστόπουλος υπηρέτησε για δεκαετίες τον Τύπο. Επέλεξε να ακολουθήσει τον δύσκολο δρόμο στο χώρο των ΜΜΕ, αρνούμενος να κάνει εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες που τον διέκριναν στην επαγγελματική και την κοινωνική πορεία του. Ανήκε στην παραδοσιακή γενιά των εκδοτών που σεβόταν την διαφορετική γνώμη, το αναγνωστικό κοινό και τους συνεργάτες του. Χρησιμοποιούσε την δύναμη του Μέσου που διηύθυνε με επιτυχία, για να ασκήσει γόνιμη κριτική σε κάθε μορφής εξουσία και για να προβάλει την αγαπημένη μας Αχαΐα. Θα μας λείψει… Απευθύνω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Χρήστου Χριστόπουλου και πιστεύω ότι θα τους παρηγορεί το γεγονός ότι υπήρξε ένας ακέραιος και συνετός άνθρωπος».
 • Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, σε ανακοίνωσή του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια «για την απώλεια μίας εμβληματικής προσωπικότητας της δημοσιογραφίας, του εκδότη Χρήστου Χριστόπουλου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει».
 • Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών ανέφερε: «Υπήρξε επιφανής εκπρόσωπος του παραδοσιακού τοπικού τύπου με πανελλήνια απήχηση. Νοηματοδότησε την έννοια της ανεξαρτησίας του τύπου ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς. Με προσήλωση και αξιοπρέπεια εξέφρασε τα συμφέροντα των πολιτών της ευρύτερης περιοχής, υπηρετώντας πάντα την αλήθεια των δημοσιευμάτων ταυτόχρονα με τον σεβασμό στον άνθρωπο. Με εντιμότητα μετείχε και ενδιαφερόταν για το κοινό συμφέρον και αφήνει ζωντανό παράδειγμα Δημοκρατίας και Ελευθεροτυπίας».
 • Το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών ανέφερε τα εξής: « Έφυγε από τη ζωή ένας άξιος εκπρόσωπος της μάχιμης δημοσιογραφίας, με πολυετή ανεκτίμητη προσφορά στην πόλη. Πιστός στις αρχές και τις αξίες της αντικειμενικής ενημέρωσης, έθεσε την προσωπική του σφραγίδα στην εφημερίδα "ΓΝΩΜΗ" χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες στην ανάδειξη της αλήθειας και της γόνιμης κριτικής. Η εμβληματική του φυσιογνωμία μας αφήνει μία μεγάλη παρακαταθήκη δημοκρατικότητας και ήθους».
 • Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών της ΕΣΗΕΠΗΝ, ανέφεραν: «Ο Χρήστος Χριστόπουλος ήταν παραδοσιακός εκδότης. Η εφημερίδα που ίδρυσε και διηύθυνε για 46 χρόνια, παρότι είχε σαφή προσανατολισμό, διέθετε πάντοτε χώρο για παρουσίαση και προβολή όλων των πολιτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων. Η απώλειά του αφήνει κενό στο χώρο του Τύπου».
 • Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για την απώλεια του εκδότη της «ΓΝΩΜΗΣ» εξέδωσαν το Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχάνων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠ&ΔΕ) και του ΣΕΒΙΠΑ.
  xristopoulos kostas karamanlis  xristopoulos pavlopoulos  xristopoulos meimarakis 

Last modified on Monday, 22/01/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας