Πανηγυρική έναρξη της καρναβαλικής περιόδου & παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο Δημαρχείο Πάτρας

karnival 18iiΣε καρναβαλικούς εορταστικούς ρυθμούς συντονίστηκε η πόλη από το πρωί του Σαββάτου με την πομπή του μουσικού άρματος και του τελάλη, που με τον γνωστό περιπαιχτικό του τρόπο και με αφετηρία το Ρωμαϊκό Ωδείο και ακολουθώντας τη διαδρομή: Γερμανού-Αγ. Νικολάου-Κορίνθου-Κολοκοτρώνη-Μαιζώνος-Πλατεία Γεωργίου, Μαιζώνος κατέληξε στο Δημαρχείο Πατρών για την πανηγυρική παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο Δήμαρχο Πατρέων. Μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα ο τελάλης, πλαισιωμένος από τη συνοδεία του (πρόεδρος, μέλη του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», μέλη της Γνωμοδοτικής και του Πατρινού Καρναβαλιού και καρναβαλιστές) διαλαλώντας το χαρμόσυνο μήνυμα της έναρξης της μεγάλης γιορτής στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και προσκαλώντας τον κόσμο στην τελετή έναρξης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο, όπου τους περίμεναν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Kατερίνα Γεροπαναγιώτη κ.α.

Σε κλίμα γενικής ευθυμίας και ευχών, όπως προστάζει το έθιμο έγινε η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη από τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκο Χρυσοβιτσάνο. Μέλη της Δημοτικής Μουσικής παιάνισαν γνωστά αποκριάτικα τραγούδια και σκοπούς, ενώ η παραδοσιακή γλυκιά πινελιά της σοκολάτας συνόδευσε την παράδοση του λαβάρου μέσω σοκολατορίψεων από τους συλλόγους των σοκολατοριχτών: «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίκτες».

Από τις πιο εύθυμες και γνήσια αποκριάτικες στιγμές της παράδοσης του λαβάρου ήταν η παρουσία της Χορωδίας και μουσικών του Συλλόγου Λευκάδιων Πάτρας «Η Φανερωμένη», οι οποίοι επιφύλαξαν μια έκπληξη για τον Δήμαρχο. Απέδωσαν με στίχους της Ρένας Πάλμου Κόκκινου και με μουσική από το παραδοσιακό τραγούδι «Εις τον αφρό της θάλασσας» μια καρναβαλική παρλάτα την οποία απέδωσαν με το δικό τους παραδοσιακό χρώμα. Οι στίχοι ήταν εναρμονισμένοι στην επικαιρότητα αλλά και στη διαχρονία του αποκριάτικου πνεύματος:

Το γλέντι του Καρναβαλιού ο δήμαρχος αρχίζει

Υψώνει και το Λάβαρο την έναρξη Ορίζει ( δις )

Άντε Λεβέντη Δήμαρχε Δώσε και το- Σινιάλο

να ξεφαντώσει η Πάτρα μας να πάμε κιένα μπάλο ( δις )

Τις έννοιες τώρα πέταξε , στην άκρη και τα άγχη

έπειτα απ’ την αποκριά δως στο ΔΣ τη μάχη ( δις )

Είσαι πουλί σαν περπατάς χιλιόμετρα σαν κάνεις .

μα στις πεζοπορίες σου πρώτος στο τέρμα φτάνεις ( δις )

Το τραίνο μη σ΄ απασχολεί είναι μεγάλη έννοια

εσύ που έχεις τα μαλλιά θε ναχείς και τα χτένια ( δις )

Στέναζαν τα αυτοκίνητα απ’ τις πολλές λακκούβες

έξυπνα τα κατάφερες να μην υπάρχουν γούβες ! ( δις )

Συσσίτια διοργάνωσες μ αγάπη και συμπόνια

για μετανάστες κι άνεργους στης κρίσης μας τα χρόνια ( δις )

Πρόσεχε όμως Δήμαρχε όταν γυρνάς τις πλάτες

γιατί πολλοί κυκλοφορούν ολοχρονίς με μάσκες ( δις )

Ετοιμαστείτε όλοις σας στα καρναβαλικά σας

νάν΄’ η γιορτή πανέμορφη – βάλτε τα δυνατά σας ( δις )

Οι Λευκαδίτες σήμερα χαρίζουν την καντάδα

στα πλαίσια του καρναβαλιού για νάχει νοστιμάδα ( δις )

Ρεφραίν : Γιαλό γιαλό πηγαίναμε - ερχόμαστε σου λέγαμε

Γιαλό να πας ,γιαλό να βρεις τα λόγια μας ,μην αγνοείς ( δις )

Η επίκαιρη καρναβαλική παρλάτα και η μουσική της απόδοση στο ύφος της καντάδας έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Δήμαρχο και τους παρευρισκόμενους.

Ήταν η πρώτη πράξη της φετινής καρναβαλικής περιόδου και ταυτόχρονα η κατάλληλη προθέρμανση του καρναβαλικού κλίματος για τη βραδινή τελετή έναρξης στην πλατεία Γεωργίου Α΄. Το λάβαρο του Πατρινού Καρναβαλιού 2018 θα παραμείνει αναρτημένο στο Δημαρχείο μέχρι τη λήξη της καρναβαλικής περιόδου, η οποία θα κορυφωθεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου επιφυλάσσοντας τα καλύτερα στον ένα μήνα πλην δυο μέρες και νύχτες, που θα ακολουθήσει.


karnival 18b 
 karnival 18c karnival 18d  karnival 18e 
 karnival 18f  karnival 18g  karnival 18i  karnival 18j
 karnival 18l  karnival 18n  karnival 18p  karnival 18o
 karnival 18w  karnival 18x  karnival 18y  karnival 18z

Last modified on Monday, 22/01/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας