Η αλήθεια πίσω από το bitcoin

 

nikos giannoulis

του Νικόλαου Ι. Γιαννούλη 

To bitcoin έχει μπει στη διεθνή επικαιρότητα με ένα εντυπωσιακό τρόπο.  Οι αποδόσεις του τα δύο τελευταία έτη είναι πράγματι εκπληκτικές. Η τιμή του αυξήθηκε κατά 125% το 2016 και κατά 1.318 % το 2017 . Από 1.000 USD που ήταν η ισοτιμία στις αρχές του 2017, ξεπέρασε τα 15.000 USD στα τέλη του έτους.

Αυτά τα ποσοστά έχουν συγκινήσει εκατομμύρια επενδυτές σε όλο τον κόσμο πολλοί από τους οποίους έχουν επενδύσει σε αυτό το ψηφιακό νόμισμα και άλλοι σκέπτονται να επενδύσουν.

Σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μια φρενίτιδα δηλώσεων, είτε υπέρ, είτε κατά του Bitcoin από οικονομολόγους, επιχειρηματίες, τράπεζες και επίσημες αρχές. Η Ιαπωνία και η Αυστραλία έχουν αναγνωρίσει το Bitcoin σαν μέσο πληρωμών και από τον περασμένο Δεκέμβριο διαπραγματεύεται ως ένα χρηματο-οικονομικό περιουσιακό στοιχείο στο Χρηματιστήριο του Σικάγου.

Στη χώρα μας, όπως και σε όλο τον κόσμο διαφημίζεται σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες μέσω των οποίων ο υποψήφιος επενδυτής μπορεί να αγοράσει Bitcoins και στη συνέχεια να τα πωλήσει με ανάλογο κέρδος ή ζημία.

Τι είναι όμως το Bitcoin και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τον επενδυτή ?

Το Bitcoin είναι ένα κρυπτονόμισμα, βασίζεται στην τεχνολογία blochchain, που μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα αποκεντρωμένο μητρώο δεδομένων που μοιράζονται χιλιάδες χρήστες σε όλο τον κόσμο. Αυτή η δομή εγγυάται την ανεξαρτησία και τον μη έλεγχο του συστήματος από κανέναν. Δεν ελέγχεται από καμία κεντρική τράπεζα, δεν συνδέεται με επιτόκια, ούτε με την πραγματική οικονομία αλλά η αξία του προσδιορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση σε συνδυασμό με την σπανιότητα του, δεδομένου ότι το λογισμικό έχει ορίσει ένα μέγιστο αριθμό bitcoins που μπορούν να δημιουργηθούν στα 21 εκατομμύρια .

Η παραγωγή των bitcoins (διαδικασία εξόρυξης όπως λέγεται) γίνεται από τους “miners”, οι οποίοι επενδύουν σε  μηχανές μεγάλης υπολογιστικής δυνατότητας και έχουν σαν ρόλο τον έλεγχο της εγκυρότητας των συναλλαγών που μεταφέρονται μέσω του blochchain. Η ανταμοιβή που λαμβάνουν οι miners από όλη τη διαδικασία είναι νέα bitcoins .

Η κεφαλαιοποίηση του bitcoin υπολογίζεται περίπου στα 200 δις USD. Αυτό δείχνει τη μεγάλη επιθυμία των επενδυτών στα κερδοσκοπικά κέρδη. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι το νόμισμα αυτό δεν μπορεί να αποτιμηθεί, βάσει αντικειμενικών στοιχείων και η μόνη απόδοση του, προέρχεται από τις μεταβολές της τιμής του λόγω προσφοράς και ζήτησης . Η διακύμανση των τιμών του, μπορεί να είναι πολύ μεγάλη και η επένδυση σε αυτό να είναι πολύ υψηλού κινδύνου.

Χρειάζεται επομένως πολύ μεγάλη προσοχή διότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί κάποιος να χάσει πολύ μεγάλο μέρος του κεφαλαίου που έχει επενδύσει .

Η μεγάλη εξάπλωση του bitcoin έχει ανησυχήσει τις νομισματικές αρχές, διότι δεν μπορούν να το ελέγξουν. Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος θα δείξει αν αυτό το νόμισμα θα καταλήξει σε μια μεγάλη «φούσκα » που θα σκάσει ή θα αποτελέσει ένα «ψηφιακό χρυσό » που θα προξενήσει μια επανάσταση στη σύγχρονη νομισματική ιστορία.

Last modified on Wednesday, 24/01/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας