Προβληματισμός και γνώση

του Παναγιώτη Γιαλένιου*

pgialeniosΤην τελευταία Παρασκευή του 2017 από αυτήν τη στήλη γράφαμε γενικά περί ανασκοπήσεων, κάτι που συνηθίζεται από τα ΜΜΕ και από τις συλλογικές εκφράσεις της κοινωνίας στο τέλος κάθε χρόνου. Καταλήγαμε μάλιστα μετά από την παράθεση συμπερασματικά όσων βιώσαμε τοπικά, εθνικά αλλά και παγκόσμια το 2017, ότι οφείλουμε τα συμπεράσματα που εξάγουμε μετά από τον απολογισμό ενός χρόνου να τα μετατρέψουμε σε γόνιμους προβληματισμούς για το που πάμε. Σημειώνοντας ότι αυτό είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο χρειάζονται οι Ανασκοπήσεις.  

Ανασκόπηση 2017

Σήμερα οι συνδρομητές του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» έχουν στα χέρια τους την καθιερωμένη ετήσια ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2017. Μια έκδοση, που παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που δημιούργησαν για οτιδήποτε παρεμφερές τα χρόνια της κρίσης, εμείς εξακολουθούμε να παράγουμε ανελλιπώς πάνω από είκοσι χρόνια.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ έχει τη μορφή του σημερινού τεύχους. Όπως έχουν ξαναγράψει πλέον το διαδίκτυο επιτρέπει στον καθένα να έχει στην οθόνη του ανά ημέρα και ώρα όποιο γεγονός έχει συμβεί σε προηγούμενο χρόνο. Αναλόγως λοιπόν και εμείς προσαρμοστήκαμε. Και αντί για την ποσοτική φωτογραφική και δημοσιογραφική καταγραφή, που κάναμε σε εκατοντάδες σελίδες την προηγούμενη δεκαετία στις ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΙΣ του «Συμβούλου Επιχειρήσεων» (που ήταν μοναδικές σε επίπεδο περιφερειακής εφημερίδας και έχουν συλλεκτικό και ερευνητικό πλέον ενδιαφέρον), προκρίναμε ένα έντυπο γνώσης και προβληματισμού , όπως το χαρακτηρίζουμε.

Φιλοξενώντας επιλεγμένες φωτογραφίες κυρίως από τοπικά γεγονότα τα σπουδαιότερα για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής αλλά και κάποια από δράσεις συλλογικότήτων και προσώπων, που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας και δίνουν θετικά μηνύματα για το μέλλον μας.

Έχουμε όμως καθιερώσει σε αυτήν τη νέα περίοδο των ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΕΩΝ και μια άλλη δυνατότητα που ενισχύει αυτό που θέλουμε να την χαρακτηρίζει, δηλαδή να εμπλουτίζει τις γνώσεις και να κεντρίζει τον προβληματισμό.

Φιλοξενούμε κάθε χρόνο δώδεκα επώνυμα κείμενα στη βάση ορισμένων λέξεων-κλειδιά όπως τα ονομάζουμε και τις οποίες μετά από σχετική διαβούλευση προτείνουμε στους αρθογράφους

Φέτος μάλιστα κάναμε και μια υπέρβαση και στην καθιερωμένη τετράδα λέξεων –κλειδιά των προηγούμενων ετών προσθέσαμε μια πέμπτη ακόμη λέξη ως «κεφαλή» των υπολοίπων τεσσάρων.

 Αναθεώρηση,Έξοδος –Φυγή, Σεβασμός-Αδιαφορία

Η νέα επικεφαλής λέξη είναι η «Αναθεώρηση» που της «κρεμάσαμε» από κάτω δύο ζεύγη λέξεων: «Έξοδος –Φυγή» και «Σεβασμός-Αδιαφορία» είναι αυτά.

Και όπως γράφουμε και στο editorial τους τεύχους επιλέξαμε τη λέξη «Αναθεώρηση» ως ένα κοινό αίτημα της κοινωνίας να υπάρξει παντού. Κάτι που το είδαμε έντονα να αρθρώνεται τη χρονιά που έφυγε και επιτρέψτε μου την εκτίμηση, επιβεβαιώθηκε ότι αποτελεί τη λέξη –κλειδί για το μέλλον του τόπου μας, στο 20ο Forum Ανάπτυξης που διοργάνωσε ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» τον περασμένο Νοέμβριο.( Μια επιβεβαίωση που έγινε μέσα από ένα γεγονός που συγκέντρωσε πάνω από 120 ομιλητές σε 22 εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 4000 συνέδρων).

Το ζεύγος «Έξοδος –Φυγή» μπορούμε να το δούμε με πολλές μορφές τόσο στα γεγονότα του 2017 όσο και σε όσα μας έρχονται.

Αντίστοιχα το άλλο ζεύγος «Σεβασμός-Αδιαφορία» είναι θεωρούμε ένας συνδυασμός λέξεων πού αποτελούν τη βάση για οποιαδήποτε συζήτηση, που αναζητά την αναθεώρηση παντού και θέτει στο κέντρο όλων αυτών τον άνθρωπο.

Στα  επώνυμα κείμενα που φιλοξενεί η φετινή ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ, οι παραπάνω λέξεις-κλειδιά αποδίδονται μέσα από διάφορές οπτικές, πραγματικά με τρόπο τέτοιο που «προκαλεί» σε προβληματισμό και οδηγεί σε γνώση.

Ταυτόχρονα βεβαίως, όπως κάνουμε κάθε χρόνο η έκδοση συνοδεύεται με μια εκδήλωση διαλόγου και προβληματισμού, που φέτος θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 29 Ιανουαρίου στις 18:30 στον υπεροχο χώρο του ROYAL THEATER.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το εξαιρετικό θεατρικό δρώμενο «homo homini lupus» «Ο άνθρωπος είναι για τον άνθρωπο λύκος», από το Θεατρικό Εργαστήρι της Πολυφωνικής, μια συνεργασία που και αυτή τείνει να θεσμοποποιηθεί στις εκδηλώσεις μας.

Από εδώ να σημειώσουμε ότι με την εμπειρία και των αντίστοιχων εκδηλώσεων του παρελθόντος είμαστε βέβαιοι ότι και με την προσωπική παρουσία και παρέμβαση των αρθογράφων της φετινής ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ στην εκδήλωση της Δευτέρας θα υπάρχουν σοβαρά κίνητρα για περαιτέρω χρήσιμο διάλογο και προβληματισμό των συμμετεχόντων.

Ένα επιπλέον κίνητρο για τη συμμετοχή στην εκδήλωση με δωρεάν φυσικά είσοδο. Μια ανοιχτή πρόσκληση και από εδώ προς όλους.

 * Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

Last modified on Friday, 26/01/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας