Ανασκόπηση γνώσης και προβληματισμού

anaskopisi 2Με ξεχωριστή επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018,  η  καθιερωμένη εκδήλωση «Ανασκόπηση γνώσης και προβληματισμού», στον πολυχώρο εκδηλώσεων  ROYAL THEATER. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία  του  «Συμβούλου  Επιχειρήσεων»  με  αφορμή την ετήσια έκδοση της Ανασκόπησης 2017.

Τόσο η αρθρογραφία  της έκδοσης-κυκλοφόρησε μαζί με τον Σ.Ε την προηγουμένη εβδομάδα και διανεμήθηκε και στο χώρο της εκδήλωσης-  όσο και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε μέσα από τις τοποθετήσεις,  βασίστηκαν  πάνω σε πέντε λέξεις –κλειδιά:  Αναθεώρηση, Έξοδος-Φυγή, Σεβασμός-Αδιαφορία.

 Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση, από το Θεατρικό Εργαστήρι της Πολυφωνικής, του θεατρικού δρώμενου «homo homini lupus», που σημαίνει «Ο άνθρωπος είναι για τον άνθρωπο λύκος», η οποία συγκίνησε και επέκτεινε τον  προβληματισμό του κοινού.

 

kleomenis mparlos

Κλ. Μπάρλος: Αναθεώρηση πρώτα από τον εαυτό μας

Πρώτος Ομιλητής ήταν ο Κλεομένης Μπάρλος Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος και από το 2016 μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.  Τόνισε τη σημασία της αναθεώρησης στα πάντα, ξεκινώντας από τον εαυτό μας, τις δράσεις και της στάση ζωής μας, συμπυκνώνοντας κατ’ αρχάς στην πολιτική στάση και το που τοποθετεί ο καθένας τον εαυτό του, γνωρίζοντας φυσικά τι σημαίνει αυτό και όχι απλά αναπαράγοντας λέξεις. «Ένα παράδειγμα αναθεώρησης είναι το Πατρινό Καρναβάλι», είπε θετόντας το  ερώτημα, αν έχει αναθεωρηθεί τα τελευταία χρόνια. Αν οι φορείς της πόλης συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν ένα Φεστιβάλ Καρναβαλιού κωμωδίας, καρτούν το οποίο θα βοηθούσε συνολικά όχι μόνο τον ίδιο το θεσμό αλλά και την οικονομία προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας αλλά και ειδικότερα ανάπτυξη στην πόλη.

stayros koumpias

Στ. Κουμπιάς: Το Πανεπιστήμιο πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του

Στο βήμα ακολούθησε ο Καθηγητής και Πρόεδρος  του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών  της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Α. Κουμπιάς ο οποίος ανάφερε ότι ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο παρακμής που συνδυάστηκε με  την οικονομική κρίση,  η οποία σήμερα βαθαίνει όλο και περισσότερο. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι αυτοκριτική από όσους έχουν ασκήσει διοίκηση» επισήμανε. Σε αυτό το σημείο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ρήση του Αντόνιο Γκράμσι «Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος πασχίζει να γεννηθεί. Τώρα είναι η εποχή των τεράτων». Για ποια παιδεία μιλάμε- αναρωτήθηκε – υποστηρίζοντας  ότι και το Πανεπιστήμιο πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση και τους τρόπους του.  Εστιάζοντας στους προβληματισμούς της εποχής, παρέπεμψε στο φάσμα της φτώχειας που εκτείνεται στο 1/3 του πληθυσμού, αλλά  και στη μετανάστευση των νέων που ανέρχονται στους 300.000 και έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. «Υπάρχουν δυνάμεις για να αναδιοργανωθεί η χώρα αλλά η φυγή μαζί με την φτώχεια που περιορίζει την ελευθερία του ανθρώπου δυσκολεύουν την αναδιοργάνωση» παρατήρησε και πρόσθεσε: «Υπάρχει η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή από τη μια στο σύνολο της κοινωνίας, και από την άλλη το Πανεπιστήμιο πρέπει να βρει τρόπους για να αντιμετωπίσει το θέμα της ολοένα και αυξανομένης φυγής». 

basilis anastasopoulos

Β. Αναστασόπουλος: Η αξία της Αριστείας

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βασίλης Αναστασόπουλος, Πρόεδρος στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών & Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών. Ξεκινώντας την ομιλία του σχολίασε πώς η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, η Πολιτεία, οι Κοινωνικοί Φορείς προσεγγίζουν την Αναθεώρηση, θεωρώντας ότι η Αριστεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό. «Στην Αρίστη Πολιτεία συμμετέχουν τα άριστα παιδιά της συμβάλλοντας με μετριοπάθεια στο κοινωνικό καλό, ολοκληρώνονται μέσα από την προσπάθεια βοηθώντας την κοινωνία αλλά και η κοινωνία αυτά» ανέφερε.

g.salaxas

Γ. Σαλάχας: Το μέλλον είναι ευοίωνο για την αγροτοδιατροφή

Ακολούθησε ο Γιώργος Σαλάχας, Αναπληρωτής Πρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων & Φοιτητικής Μέριμνας στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Καθηγητής Φυσιολογίας και Θρέψης φυτών στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Τμήματος «Τεχνολογίες Παραγωγής και Διατροφική Αξία Φυτικών Προϊόντων». Μιλώντας για τον τομέα του, ο οποίος είναι αυτός της αγροτοδιατροφής, τονισε ότι οι αναπτυξιακοί κύκλοι ακολουθούν μετά την κρίση, για το λόγο αυτό,  πρέπει να βάζουμε στόχους πρακτικούς.  «Υπάρχει ισχυρή βάση στον Αγροτοδιατροφικό τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μιας και ο πρωτογενής τομέας κατέχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι στην οικονομία της περιφέρειας.  Κοιτάζοντας το μέλλον το οποίο είναι ευοίωνο για την αγροτοδιατροφή» είπε και επεσήμανε ότι «μέσω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών θα δημιουργηθούν προϊόντα, των οποίων θα έχει πιστοποιηθεί η αυθεντικότητα και η ποιότητά τους». Πρόσθεσε ότι «έχει αναπτυχθεί ήδη μια ομάδα παραγωγών που επιδοτούνται και αυτό είναι πολύ σημαντικό». Ο κ. Σαλάχας υποστήριξε ότι «η Ακαδημαϊκή Κοινότητα πρέπει να αναπτύξει μια νέα κουλτούρα η οποία θα έχει ως πυρήνα της το εμείς και όχι το εγώ».  Καταλήγοντας εκτίμησε ότι «άν η Ολυμπία οδός ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα,  μαζί με ένα αεροδρόμιο,  που λείπει από την Πάτρα και το οποίο μπορεί να γίνει διεθνές,  είναι σίγουρο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αναπτυχθεί προσφέροντας όχι μόνο στους κατοίκους της αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα».     

p.nikolaos skiadaresis

π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης: Χάσαμε την αλήθεια

Ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, Προϊστάμενος Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου Πολιούχου Πατρών στην ομιλία του τόνισε ότι η Αναθεώρηση εάν δεν αρχίζει και δεν τελειώνει στον εαυτό μας έχει αποτύχει. Ανέφερε, δε ότι χρειάζεται μια γενική αναθεώρηση σε όλα, μια ηρωική έξοδος, να βγούμε από το εγώ μας, από την κατάθλιψη που έχει καταλάβει την κοινωνία, μια έξοδο από αυτή την κατάσταση με δυναμικό τρόπο. «Η θεωρία της απελευθέρωσης του ‘60 δημιούργησε τους όρους της αναθεώρησης. Χάσαμε την αλήθεια και τον βηματισμό μας, ερωτοτροπούμε με το ψέμα» σχολίασε και πρόσθεσε:  «Η εκκλησία και ο λόγος του Θεού μας οδηγούν στην αλήθεια, δεν μας ταιριάζει η ηττοπάθεια ως Έλληνες» σημείωσε με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση.   

nikos kordosis

Ν. Κορδόσης: Η εξόδος του Μεσολογγίου ως πρότυπο

Ο  δικηγόρος  Νίκος Κορδόσης, Ιδρυτής  και Διευθύνων Σύμβουλος του Κοινωφελούς Ιδιωτικού Πολιτιστικού Οργανισμού «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» που λειτουργεί από 20ετίας στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου,  καθώς και πρόεδρος του «ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ» μίλησε για τις λέξεις κλειδιά Έξοδος – Φυγή – Σεβασμός, «τρίπτυχο που ταιριάζει απόλυτα με το παγκόσμιο γεγονός της εξόδου του Μεσολογγίου παρατήρησε και σχολίασε:  «Το μοναδικό στην Ελλάδα, άγνωστο στους Έλληνες με ευθύνη της πολιτείας, μάθημα σεβασμού, ήθους, αξιοπρέπειας που δεν έχει διδαχτεί στα ελληνικά σχολεία. Η εθελούσια θυσία μιας ολόκληρης πόλης - μεγιστού ψυχικού σθένους – που έχει συντελεστεί μια φορά στην Παγκόσμια Ιστορία, νικώντας το πνεύμα την ύλη, αυτό ήταν το Μεσολόγγι». Θα μπορούσε να αποτελέσει – όπως είπε- πρότυπο και στάση ζωής. Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση των στόχων και των προσανατολισμών της ελληνικής κοινωνίας.       

athina kalimani

Αθηνά Καλλιμάνη: Η λύση βρίσκεται στην Παιδεία

Η Αθηνά Καλλιμάνη, Διευθύντρια του Θεατρικού Εργαστηρίου της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, Καθηγήτρια Μαθηματικός & Πληροφορικής στο 8ο Γυμνάσιο Πάτρας, έκανε αναφορά στο Βολταίρο λέγοντας ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να μείνουμε άπρακτοι. «Η λύση που μπορούμε να δώσουμε είναι και βρίσκεται στην Παιδεία» ανέφερε. Επίσης,  σημείωσε,  ότι γίνεται αρνητική προπαγάνδα για τους προσφυγές οι οποίοι αναζητούνε μια καλύτερη ζωή, για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αλλά αυτό είναι που έμαθε γράμματα στους νέους μας οι οποίοι δυστυχώς δεν μπόρεσαν να μείνουν στην χώρα και αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε εταιρείες και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ολοκληρώνοντας  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αρνητική κριτική που γίνεται στους Ρομα για το γεγονός ότι λαμβάνουν επιδόματα και αντιπαράβαλε  το παράδειγμα της Τουρκίας στην οποία –όπως είπε - οι Ρομα αξιοποιούνται από την εκάστοτε δημοτική αρχή σε μια σειρά από δράσεις, όπως καθαριότητα των ακτών αλλά και άλλες, νοιώθοντας αξιοπρέπεια και ότι είναι χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία. 

dimitris papanikolaou

Δ. Παπανικολάου: Η Πάτρα έχει πολλές δυνάμεις κρυμμένες

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, πρώην υπεύθυνος της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών, μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Ηπείρου ακολούθησε στη σειρά των ομιλητών,  λέγοντας ότι η αναθεώρηση είναι μια λέξη πολύ σημαντική, πάνω στην οποία φτιάχτηκε η πόλη των Πατρών αφού ο Καποδίστριας αναθεώρησε το αρχικό στάδιο του Βούλγαρη. «Μια ζωντανή πόλη με πρόσωπο στη θάλασσα, στραμμένη προς τη Δύση, η οποία είχε πάντα τη δυνατότητα να ξεπερνάει τις οποίες κρίσεις της π.χ. σταφιδική δίνοντας πάντα καινούργιες ευκαιρίες» τόνισε και κατέληξε:  «Η Πάτρα προσφέρει μέσα από πολλές δράσεις σε συνεργασία με τους θεσμούς οι οποίοι προτείνουν νέα μοντέλα ανάπτυξης, έχει πολλές δυνάμεις κρυμμένες με μόνο μια προϋπόθεση, την αναθεώρηση».  

d.tsalpatouros

Δ. Τσαλπατούρος: Η κοινωνία να βοηθήσει τη νέα γενιά

Κλείνοντας τον Κύκλο των ομιλητών – αρθογράφων ο Δημήτρης Τσαλπατούρος συνιδιοκτήτης της καινοτόμου επιχείρησης Iamvi κατέγραψε ότι η φυγή των νέων ανθρώπων είναι από τα πιο σημαντικά προβλήματα της κρίσης, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να αναθεωρήσουμε και η κοινωνία να βοηθήσει τη νέα γενιά να παραμείνει στη χώρα τόσο με προγράμματα όσο και με άλλους τρόπους γιατί αυτή αποτελεί το μέλλον αυτού του τόπου.

Last modified on Monday, 05/02/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας