Αφετηρία εξελίξεων

Ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στις 5&6 Δεκεμβρίου με την παρουσία του Πρωθυπουργού ο Σ.Ε έχει τοποθετηθεί εδώ και καιρό ξεκαθαρίζοντας ότι τελικά μπορεί να έχει σε πολλά επίπεδο θετικό αντίκτυπο αρκεί από όλους να αντιμετωπιστεί με φαντασία. Ως βασικούς λόγους αυτής της διαπίστωσής μας θεωρούμε την ενδιαφέρουσα συμμετοχή στην διαδικασία της προετοιμασία του από πολλούς φορείς της περιοχής, την ανάγκη σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο να δοθούν ορισμένες ολοκληρωμένες απαντήσεις δια στόματος Πρωθυπουργού σε σημαντικά σε εκκρεμότητα θέματα της περιοχής και τέλος γιατί ειδικά στην περιοχή μας, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού έχουν πραγματοποιηθεί παρόμοια συνέδρια, έχουν ενεργοποιηθεί αγωνιστικές διαθέσεις, που όπως όλα δείχνουν θα έχουν θεσμικό χαραχτήρα και θα εκφραστούν με άξονα το Δήμο της Πάτρας.

Την εβδομάδα που πέρασε είδαμε ότι, με αφορμή το Συνέδριο και κυρίως εξαιτίας του συμβολισμού που εκπέμπει η εδώ παρουσία του Πρωθυπουργού και περίπου μιας ντουζίνας πρωτοκλασάτων υπουργών, οι τοπικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις εστίασαν την κινητικότητά τους περί ένα εμβληματικό για την πόλη ζήτημα, αυτό της απόδοσης στο Δήμο του λεγόμενου Θαλάσσιου Μετώπου.

Η κινητικότητα αυτή το πλέον πιθανό κατά την εκτίμησή μας είναι ότι επιτάχυνε λύσεις σε γραφειοκρατικά ζητήματα και θα δοθούν πειστικές απαντήσεις στο αίτημα για καθαρή απόδοση της παραλιακής ζώνης στην πόλη.

Από την άλλη όμως αποτέλεσε και την αφετηρία διαδικασιών ενόψει των επόμενων δημοτικών εκλογών το 2019.

Μάλιστα εκτιμούμε ότι τελικά το σημαντικότερο αποτέλεσμα από το προσεχές κυβερνητικό αναπτυξιακό συνέδριο θα είναι αυτή η πολιτική κινητοποίηση σε τοπικό επίπεδο και οι διάφορες συμμαχίες που θα προκύψουν.

Είναι φανερό ότι το επόμενο διάστημα αυτές οι διεργασίες θα ενταθούν και θα προκύψει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που θα ετεροκαθορίζεται βεβαίως και από τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, που από την άνοιξη και μετά προβλέπονται έντονες και πυκνές.

Σε μια πόλη που σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια έλειπε το «αναπτυξιακό νεύρο» θεωρούμε ότι οτιδήποτε το ερεθίζει είναι σημαντικό.

Έχουμε όμως τονίσει πολλές φορές ότι ελλοχεύει μια τεράστια παγίδα σε μια τέτοια διαδικασία. Αυτή του εντυπωσιασμού, του αρνητικού ακτιβισμού και της διάλυσης.

Φαινόμενα που αποτρέπουν να λειτουργήσει το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουμε ως περιοχή για να υπάρξουν λύσεις σε φλέγοντα ζητήματά της. Την προγραμματική συνεννόηση των βασικών της εκπροσώπων.

Υπάρχουν πειστικά δείγματα από το πρόσφατο παρελθόν που επιβεβαιώνουν ότι οι όποιες διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις δεν «τσαλακώνονται» όταν αναζητείται ο εφικτός μέσος όρος στις διεκδικήσεις καθοριστικές για το μέλλον της πόλης. Η πρόταξη της «μοναδικής αλήθειας» σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η χειρότερη επιλογή.

Όσοι λοιπόν χειρίζονται θεσμικά το μέλλον της Πάτρας και της περιφέρειά της ας αφήσουν στην άκρη το «εγώ» τους και ας δώσουν περιεχόμενο στο «εμείς», έξω από την λογική τους «εμείς και οι άλλοι».

Θεωρούμε βέβαιο πλέον ότι μια τέτοια στάση θα πριμοδοτήσει όσους την τηρήσουν με συνέπεια και στις πολιτικές διεργασίες που ξεκίνησαν για τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας