Κοπή πίτας με απολογισμό δράσης και στόχους για το ΤΕΕ/ΤΔΕ 

Η ολοκλήρωση της προγραμματικής σύμβασης για το Φυσικό Αέριο και η υπογραφή μίας καινούργιας για το Ενεργειακό αποτύπωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και η Προγραμματική για το Ενεργειακό αποτύπωμα των Ιονίων Νήσων, αποτελούν ορισμένες από τις σημαντικές παρεμβάσεις του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας που έγιναν τη χρονιά που πέρασε.

Στοίχημα, άλλωστε, για τη διοίκηση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας αλλά και προσωπικό του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής Βασίλη Αϊβαλή, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, αποτελεί η αξιοπιστία και διαφάνεια, έχοντας πάντα ορθολογικές και τεκμηριωμένες θέσεις σε όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά, τεχνικά, επιστημονικά και κοινωνικά θέματα της περιοχής ευθύνης του.

Κατά την διάρκεια την βραδιάς που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το περ. Σάββατο 27/1 στην κατάμεστη αίθουσα του Royal Theater παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο Βασίλειο Αϊβαλή ο απολογισμός της Δράσης του ΤΕΕ/ΤΔΕ για το έτος 2017, ενώ παράλληλα δόθηκε έμφαση στις προτεραιότητες που έχει ήδη θέσει το Τεχνικό Επιμελητήριο για το νέο έτος στοχεύοντας πάντα σε ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο της κοινωνίας.

Ειδικότερα, ο κ. Αϊβαλής ανέφερε τα εξής: «Πιστεύουμε ότι μέσα σε αυτό το χρόνο που μας πέρασε σταθήκαμε υπεύθυνα μπροστά στις εξελίξεις ανεβάζοντας το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας ένα σκαλοπάτι ακόμα πιο ψηλά. Κατακτώντας έτσι ακόμα περισσότερο την εκτίμηση τόσο της κοινωνίας όσο και των συναδέλφων. Παράλληλα δε, ανοίξαμε διάπλατα τις πόρτες του ΤΕΕ σε όλους τους συναδέλφους μας καλώντας τους να στελεχώσουν τις Μόνιμες Επιτροπές του προγράμματος δράσης μας. Έτσι έχοντας πάντα την βοήθεια όλων των μελών της αντιπροσωπείας έχουμε πετύχει σχεδόν κάθε μέρα στους χώρους του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας να πραγματοποιούνται τουλάχιστον δυο συνεδριάσεις Μόνιμων Επιτροπών. Με αυτή την πληθώρα συμμετοχής και ανιδιοτελούς προσφοράς των μελών μας αλλά και με αυτό τον πλουραλισμό θέσεων και απόψεων από όλους εσάς καταφέραμε για άλλη μια φορά όχι απλά να ακολουθούμε τις εξελίξεις αλλά να τις δημιουργούμε.

Έτσι μέσα στο νέο έτος υπήρξαν μεγάλα θέματα στην περιοχή μας όπου το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας άφησε εμφατικά το αποτύπωμά του.

Τέτοια θέματα ήταν :

 1. Η διέλευση της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής από την πόλη της Πάτρας. Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, στο θέμα αυτό που ταλανίζει την πόλη εδώ και σχεδόν 20 έτη, όχι απλά ήταν ο φορέας που συμμετείχε στην διαδικασία αλλά ήταν ο Θεσμός που δημιούργησε τις εξελίξεις. Προσπάθησε τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα να πάρει θέση επιλέγοντας τη βέλτιστη δυνατή κοινωνικά και τεχνικά λύση αλλά και ταυτόχρονα υλοποιήσιμη λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά δεδομένα, ενώ παράλληλα ανέλαβε για λογαριασμό του υπουργείου, να πραγματοποιήσει δημόσια διαβούλευση με το σύνολο των θεσμικών φορέων της πόλης. Πιστεύουμε ότι σε λίγες μέρες στο περιφερειακό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας ο Πρωθυπουργός θα έρθει στην Πάτρα με ανακοινώσεις για το θέμα και ελπίζουμε η τοποθέτησή του να είναι αν όχι ταυτόσημη πολύ κοντά στην θέση του ΤΕΕ.
 2. Συνεχίζοντας τη δημιουργία εξελίξεων το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, προέβη στην σύναψη προγραμματικής σύμβασης για το Ενεργειακό Αποτύπωμα της Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό αντιμετώπισης ενεργειακής κατανάλωσης δημοσίων κτιρίων με την πρόβλεψη παρεμβάσεων που αφορούν την ποιότητα των κτιριακών υποδομών την χρήση τους αλλά και τον χρήστη. Επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό βέλτιστα αποτελέσματα εξοικονόμησης ενέργειας.
 3. Συνέχιση της δημιουργίας των εξελίξεων και των εδώ και χρόνια προσπαθειών του ΤΕΕ/ ΤΔΕ για την έλευση του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα. Χέρι με χέρι με την ΠΔΕ, και την απαίτηση του Περιφερειάρχη για φυσικό αέριο και στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις των τριών νομών. Στον τομέα αυτό εντός του προηγούμενου έτους ολοκληρώθηκε η προγραμματική σύμβαση η οποία επιβεβαίωσε την βιωσιμότητας αποκεντρωμένου συστήματος υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. Παράλληλα δε σε συνεργασία με τη ΔΕΔΑ Α.Ε. βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του δικτύου ενώ έχει ήδη ολοκληρωθεί και η μελέτη κόστους-οφέλους. Το μόνο που απομένει είναι να καλυφθεί το έλλειμμα χρηματοδότησης που υπάρχει από το δημόσιο για να ξεκινήσει η διαδικασία χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εντός του 2019 να έχουμε την έναρξη κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου και στις τρείς πόλεις μας. (Ευελπιστούμε ότι και στον τομέα αυτό οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού σε λίγες μέρες θα είναι ευεργετικές για την περιοχή μας).
 4. Στα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν με τους δασικούς χάρτες και αφορούσαν σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας μας, το ΤΕΕ ήταν εκεί! Σε αγαστή συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τον τότε συντονιστή της και συνάδελφο Διονύση Παναγιωτόπουλο, το ΤΕΕ μαζί με τους Συλλόγους των Πολιτικών Μηχανικών, των Αρχιτεκτόνων και των Τοπογράφων, ανέλαβε την ευθύνη των εξελίξεων διοργανώνοντας με μεγάλη επιτυχία μια τεχνική-ενημερωτική ημερίδα δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους συναδέλφους όχι μόνο να επιλύσουν προβλήματά τους αλλά και να συνδιαμορφώσουν τις εξελίξεις στο εύπλαστο ακόμα τότε θεσμικό πλαίσιο με τους εισηγητές που προσήλθαν και οι οποίοι ήταν οι απολύτως αρμόδιοι στην διαμόρφωση των εξελίξεων για το εν λόγω θέμα. Εκτός όμως από όλα αυτά τα “μεγάλα”… το «σπίτι» του μηχανικού ήταν ανοιχτό και πάντα στις επάλξεις για όλα τα άλλα τα “μικρά”.

Μικρά τα οποία όμως είναι σημαντικά και είναι αυτά που βοηθούν την καθημερινότητα του μηχανικού για να είναι ο ίδιος συνεπής προς τους πελάτες του και συνανθρώπους μας, προς την ποιότητα εργασίας του και εν κατακλείδι προς τον εαυτό του. Για να μπορέσει όμως να συμβαίνει αυτό ο μηχανικός καθημερινά θα πρέπει να μελετά και να ενημερώνεται.

Το ΤΕΕ και στον τομέα αυτό τίμησε τον θεσμικό ρόλο ύπαρξής του. Πάντα σε αγαστή συνεργασία με όλους τους συλλόγους διοργάνωσε 14 ενημερωτικές ημερίδες με ποικιλία θεμάτων που απασχόλησαν μέσα στο προηγούμενο έτος και συνεχίζουν να απασχολούν την πλειοψηφία των μηχανικών. Συνδιοργάνωσε δύο συνέδρια, ενώ συμμετείχε και σε άλλα δύο. Επίσης, προέβη σε 14 παρεμβάσεις για:

 • Βελτιστοποίηση της καθημερινότητας του μηχανικού. Όχι απλώς θίγοντας τα κακώς κείμενα, αλλά και προτείνοντας πάντα λύσεις.
 • Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για το σύνολο της κοινωνίας στο σύνολο της περιοχής ευθύνης μας
 • Προάσπιση του επαγγέλματος του μηχανικού ενάντια σε οποιονδήποτε προσπαθεί να το καπηλευθεί.

Οι προτεραιότητες για το 2018

Εκτός από την αντιμετώπιση της τρέχουσας καθημερινότητας, το ΤΕΕ/ΤΔΕ σύμφωνα με τον κ. Αϊβαλή έχει στοχεύσει βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα για το 2018 κάποιες συγκεκριμένες δράσεις.

Έτσι, όπως είπε, στον άξονα των Υποδομών – Ενέργειας – Μεταφορών προτεραιότητες για το νέο έτος είναι :

 • «Προσπάθεια επιτάχυνσης των διεργασιών προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή της Πατρών – Πύργου σε πολλά παράλληλα μέτωπα για βέλτιστη αναπλήρωση χαμένου χρόνου.
 • Προσπάθεια τεκμηρίωσης βιωσιμότητας δημιουργίας εμπορευματικού τμήματος στο αεροδρόμιο του Αράξου.
 • Προσπάθεια αποδοχής από το Υπουργείο Υποδομών της πρότασης του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας σχετικά με την διέλευση της ΝΣΓ από την πόλη της Πάτρας. (Έργο με σφραγίδα ΤΕΕ/ΤΔΕ)
 • Την συνέχιση του εντατικού ρυθμού ενεργειών και της καθοριστικής συμβολής μας για την έλευση του Φυσικού Αερίου στην Δυτική Ελλάδα. (Έργο με σφραγίδα ΤΕΕ/ΤΔΕ - ΠΔΕ)
 • Την ενεργή εμπλοκή του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας με όλο το επιστημονικό του δυναμικό στην διαχείριση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της πόλης εφόσον η Δημοτική Αρχή το επιθυμεί.
 • Την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού για τον μετασχηματισμό των πόλεων της χωρικής περιοχής ευθύνης μας σε “Έξυπνες Πόλεις”.

Έτσι στον άξονα Ανάπτυξης Δραστηριοτήτων του Μηχανικού πέραν την αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων στοχευμένες προτεραιότητες για το νέο έτος είναι :

 • Η προσθήκη της μελέτης φυσικού αερίου ως απαιτούμενης για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε όλες τις νέες κατασκευές στα ευρύτερα κέντρα των τριών μεγαλύτερων πόλεων της Δυτικής Ελλάδας.
 • Η προσπάθεια συμμετοχής του ΤΕΕ/ΤΔΕ σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα αξιοποιώντας όλο το επιστημονικό δυναμικό των μελών του
 • Η απόκτηση ηλεκτρονικής υπογραφής σε κάθε μηχανικό μέλος του ΤΕΕ/ΤΔΕ
 • Η συνεχή και ανελλιπής ενημέρωση με ημερίδες και συνέδρια των συναδέλφων για τις τρέχουσες εξελίξεις στο επάγγελμά μας
 • Η προώθηση συμμετοχής συναδέλφων σε δράσεις Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.
 • Η προσπάθεια προώθησης των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Εντός του 2018 έχουμε ήδη προγραμματίσει Καμπάνιες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης πολιτών όπως:

 • Σε συνεργασία με Δήμους προβαίνουμε άμεσα σε καμπάνια ενημέρωσης –ευαισθητοποίησης πολιτών σε καλές πρακτικές ανακύκλωσης στην πηγή.
 • Σε συνέργεια με την Περιφερειακή Δομή εκπαίδευσης και τους αρμόδιους τοπικούς και περιφερειακούς Θεσμούς της περιοχής ευθύνης μας δημιουργούμε κλιμάκια μηχανικών τα οποία θα προβούν σε ενημερωτικές δράσεις πολιτικής προστασίας στα σχολεία.
 • Καμπάνιες κοινωνικής ευαισθητοποίησης των συναδέλφων και προσφοράς τους προς το κοινωνικό σύνολο.

Ειδικότερα, εντός του Φεβρουαρίου θα γίνουν τα εξής:

 • Πραγματοποίηση Εθελοντικής Αιμοδοσίας του ΤΕΕ / ΤΔΕ σε συνεργασία με τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών Νομού Αχαΐας “O Αιμοδότης” το επόμενο Σάββατο στις 3 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Γεωργίου
 • Συμμετοχή του ΤΕΕ / ΤΔΕ στο Περιφερειακό Συνέδριο παρουσία του Πρωθυπουργού και συμμετοχή όλων των αρμοδίων Υπουργών στις 5-6 Φεβρουαρίου.
 • Ημερίδα ενημέρωσης των συναδέλφων σχετικά με τις νέες ΤΟΤΕΕ για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων και το αναθεωρημένο πρόγραμμα του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ
 • Ενημερωτική Ημερίδα παρουσία του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σταθάκη στις 23 Φεβρουαρίου για τον Νέο Νόμο των Αυθαιρέτων και των Νέων Διαδικασιών Αδειοδότησης Κτιρίων, καθώς και για την πιλοτική Εφαρμογή Ανάρτησης Ηλεκτρονικών Διαγραμμάτων στην βάση δεδομένων της ΕΚΧΑ».

Η βραδιά έκλεισε με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων “Θανάσης Τσιπινάκης” του Δήμου Πατρέων που απογείωσε τον κόσμο των αισθήσεων των παρευρισκομένων. Ο πρόεδρος και η Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΕ ευχαριστούν όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους και όλους τους διπλωματούχους μηχανικούς που παρευρέθησαν στην εκδήλωση, τιμώντας το σύνολο του επιστημονικού τεχνικού κόσμου με την παρουσία τους.


 

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας