Κίνητρα και υποδομές για τη στήριξη των ΜμΕ ζήτησε ο Πλ. Μαρλαφέκας από τον Α. Χαρίτση στην κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου

epimelitirio pita 1Με διεκδικήσεις για μείωση της φορολογίας και της ανεργίας, θέσπισης κινήτρων και υλοποίησης υποδομών για την ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση η διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας έκοψε την πίτα της το βράδυ της περ. Δευτέρας στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Φορέα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας κόβοντας την πρωτοχρονιάτικη πίτα ευχήθηκε ευημερία και ανάπτυξη και ευχαρίστησε για την παρουσία και την άριστη συνεργασία με τον κ. Χαρίτση. Ωστόσο, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ζήτησε την θέσπιση κινήτρων που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν καθώς και την υλοποίηση υποδομών, οι οποίες είναι εντελώς αναγκαίες προκειμένου να υπάρξει ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Μαρλαφέκας δεν έκρυψε την ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου για τη νέα χρονιά και τόνισε πως η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου θα συνεχίσει την προσπάθεια για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην περιοχή μας. «Θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και να βάλουμε αναχώματα στα φάντασμα της ανεργίας που ταλαιπωρεί νέους ανθρώπους, οικογένειες και σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας». Ζήτησε στοχευμένες πολιτικές για την δημιουργία συνεχώς νέων θέσεων εργασίας, όπως είναι η διαμόρφωση συνθηκών για την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων κυρίως του μεταποιητικού κλάδου και για την παραμονή των ήδη λειτουργουσών και μάλιστα με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Αναφέρθηκε στις υποδομές, διεκδικώντας σύγχρονο εμπορικό λιμάνι, σιδηρόδρομο σε λιμάνι και βιομηχανική περιοχή, εμπορευματικό κέντρο και φυσικό αέριο, αλλά και αλλαγή φορολογικής πολιτικής «από φορομπηχτική και αναποτελεσματική που είναι σήμερα σε αναπτυξιακό εργαλείο, όπως πρέπει να είναι». Παράλληλα, ζήτησε μηδενική φορολογία και στήριξη στους νέους που μετατρέπουν την γνώση που παράγει καινοτομία σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Εστίασε στην προσπάθεια του Επιμελητηρίου για στήριξη των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών όπως δημιουργία νέων θεσμών που προάγουν την επιχειρηματικότητα και κτίζουν ένα ελκυστικό περιβάλλον για την περιοχή μας, όπως η έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας PATRAS IQ που θα διεξαχθεί στις 27, 28 και 29/4/18 στο ΤΟΦΑΛΟΣ.

epimelitirio pita 2

«Χρονιά προκλήσεων το 2018»

Ο κ. Χαρίτσης από την πλευρά του ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, όπως την απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων, κ.ά., ενώ ζήτησε περισσότερη δουλειά από όλους με έμφαση στην αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων.

Εξήρε τη συνεργασία με το Επιμελητήριο και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα «για να επανέλθουμε στο δρόμο της ανάπτυξης», τονίζοντας πως οι δείκτες δείχνουν πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει βελτίωση του κλίματος. Παραδέχθηκε πως τα προβλήματα ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι πολλά αλλά «είμαστε εδώ για να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις για την επόμενη μέρα της οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχειρηματίας που έχει πληγεί υπέρμετρα από την κρίση», στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της χώρας μέσα στο 2018 καθώς «για πρώτη φορά είναι ορατή η έξοδος από την μνημονιακή περιπέτεια των τελευταίων οκτώ χρόνων».

«Όπλο» οι εξαγωγές

Ο πρόεδρος του Enterprise Greece κ. Στάικος ανέφερε ότι οι εξαγωγές έχουν μία ανοδική πορεία και αυτό είναι ελπιδοφόρο μήνυμα για την δυναμική που έχουν τα τοπικά – αγροτικά προϊόντα.

Οι βουλευτές της Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος και Ανδρέας Κατσανιώτης ζήτησαν βοήθεια και την υλοποίηση των δεσμεύσεων του κράτους για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη. Μέσα στο ίδιο κλίμα μίλησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος τονίζοντας τη σπουδαιότητα της στήριξης του κράτους.

Χαιρετισμούς επίσης απεύθυναν ο πρόεδρος του Οργανισμού Enterprise Greece κ. Στάικος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Λεβέντης. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, τα μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας και τα στελέχη της Διαχειριστικής.

 

 

Last modified on Monday, 12/02/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας