Ικανοποίηση, αλλά και ανησυχία στον απόηχο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου και των εξαγγελιών

anaptixiako sinedrio patraΕπιχειρηματική και Πανεπιστημιακή κοινότητα είναι οι δύο πυλώνες που εισέπραξαν εξαγγελίες δια στόματος Πρωθυπουργού, οι οποίες καλλιεργούν προσδοκίες και προοπτικές.

Το χρονοδιάγραμμα για το φυσικό αέριο, η σιδηροδρομική σύνδεση και το εμπορικό τμήμα στο λιμάνι της Πάτρας, διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα.

Βήμα- βήμα θα παρακολουθεί η διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας τις ενέργειες που θα γίνουν εφεξής προκειμένου η θετική εξαγγελία για την υλοποίηση της κατασκευής του εμπορικού λιμανιού της Πάτρας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας στον απόηχο των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού της χώρας από την Πάτρα δήλωσε ικανοποιημένος για την αναφορά στο κρίσιμης σημασίας πάγιο αίτημα των παραγωγικών φορέων, της ολοκλήρωσης της τρίτης φάσης του λιμανιού με την κατασκευή του εμπορικού τμήματος που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία. Ωστόσο, αναφέρει πως η ανησυχία του επιχειρηματικού κόσμου είναι μεγάλη για την υπόθεση της έλευσης του σύγχρονου τρένου στην Πάτρα, ένα επίσης μεγάλο αναπτυξιακό ζήτημα για την περιοχή.

Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής: «Μας χαροποιεί ως Επιμελητήριο Αχαΐας ιδιαίτερα η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων Υπουργών για την ένταξη εντός των επομένων ημερών του εμπορικού τμήματος του λιμένα στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Και ο λόγος είναι πως ο φορέας μας είχε αναδείξει το έργο αυτό ως βασικό αναπτυξιακό μοχλό για την περιοχή μας ήδη από το 2013. Κατορθώσαμε να πείσουμε το σύνολο της κοινωνίας και τους κυβερνητικούς παράγοντες με συγκέντρωση στοιχείων και αποδείξεων πως το έργο αυτό θα προσδώσει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία της περιοχής μας. θα συγκρατήσει τις επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου στην περιοχή μας, θα γίνει ελκυστική για νέες επενδύσεις και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και τελικά την απασχόληση σε απόλυτο βαθμό.

Ωστόσο, θα πρέπει να πούμε πως εκφράζουμε ιδιαίτερα την ανησυχία για το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τον λιμένα και το εμπορευματικό κέντρο που θα δημιουργηθεί, καθώς οι καθυστερήσεις που θα προέλθουν είτε για τεχνικούς λόγους είτε για χρηματοδοτικούς, θα ακυρώσουν την συνολική προσπάθεια για την ανάδειξη της περιοχής μας σε διαμετακομιστικό κέντρο και σύνδεσής της με τα Διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών. Και σε αυτό το θέμα θα επιμείνουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Αντιδράσεις για τη Νομική Σχολή

Από τις εξαγγελίες που έκαναν περισσότερο «θόρυβο» πάντως ήταν αυτή της Νομική Σχολής. Η πανεπιστημιακή κοινότητα της Πάτρας υποδέχτηκε με ικανοποίηση την προοπτική ενός παγίου αιτήματος που έχει θέσει για την ολοκλήρωση των σχολών. Η εξαγγελία προκάλεσε ήδη αντιδράσεις και αντίστοιχες διεκδικήσεις από άλλες Περιφέρειες, όπως της Κρήτης και της Θεσσαλίας, ενώ ψήφισμα εξέδωσε η Γ.Σ. του Τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 

«Η ίδρυση νέας Νομικής Σχολής έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη περιορισμού αποφοίτων Νομικών Τμημάτων, που μπορεί να απορροφήσει επαγγελματικά η ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έλλειψη υποδομών και μελών Δ.Ε.Π. στα ήδη υφιστάμενα Νομικά Τμήματα.

Το Νομικό τμήμα του Δ.Π.Θ., που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Τμήματα του Περιφερειακού Πανεπιστημίου μας, είναι αυτό που θα υποστεί την μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα οδηγηθεί σε υποβάθμιση και ενδεχόμενη κατάργηση από την συγκεκριμένη εξέλιξη» τονίζεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα, το οποίο καταλήγει ως εξής: «Διακηρύσσουμε την πρόθεσή μας να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του σχεδίου ουσιαστικής εξόντωσης της Νομικής Σχολής μας και τη βεβαιότητά μας ότι, όπως και τότε, θα διαφυλάξουμε την ύπαρξη και την ποιότητα των παρεχόμενων νομικών σπουδών».

Πελετίδης: «Άνθρακες ο θησαυρός»

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σχολιάζοντας τον απόηχο του διήμερου συνεδρίου δήλωσε τα εξής: «Άνθρακες ο θησαυρός. Οι διήμερες εργασίες του «αναπτυξιακού συνεδρίου» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και η ομιλία του Πρωθυπουργού, επιβεβαίωσαν πλήρως τις εκτιμήσεις μας. Εξειδίκευσαν τη στρατηγική του κεφαλαίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ιεραρχώντας τους κλάδους που μπορούν να στηρίξουν την καπιταλιστική ανάπτυξη. Η Δημοτική Αρχή θα αγωνίζεται πάντα με συνέπεια για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στα προγράμματα, την ουσιαστική στήριξη των ανέργων. Συνεχίζουμε έχοντας εμπιστοσύνη στο λαό και το Κίνημά του, που μπορεί να παρεμποδίσει την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, που θέλει να τους πετάξει στον «Καιάδα» της φτώχειας και της εξαθλίωσης».

 

Last modified on Tuesday, 13/02/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας