Άναψε μια «σπίθα»

Η συζήτηση της περασμένης Τρίτης 30 Μαΐου, που διοργάνωσε ο «Σ.Ε.» στην φιλόξενη αίθουσα του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών,με αφορμή το πρόσφατο τεύχος του «ΑΞΙΟΘΕΑΤΟΝ» και με την πρόσκληση και πρόκληση για απαντήσεις στο ερώτημα: «Οι Πατρινοί, τόσο οι εδώ γεννηθέντες όσο και αυτοί που έχουν ενσωματωθεί δημιουργικά στην Πάτρα, αγαπούν εμπράκτως, όσο της αξίζει, την πόλη τους;» αποτέλεσε αφετηρία για μια σημαντική διαβούλευση, που εξ όσων γνωρίζουμε γίνεται για πρώτη φορά με αυτόν τον στοχευμένο τρόπο.

Περί αγάπης στην πράξη…

Νομίζουμε ότι δεν απέχει από την πραγματικότητα η παρατήρηση ενός εκ των ομιλητών ότι «έγινε συζήτηση σε μια άλλη γλώσσα - όχι πάντως της πολιτικής επίφασης και της θεωρητικολογίας.» Η πλειοψηφία των εκπροσώπων φορέων της πόλης που πήραν το λόγο, σε μια διαδικασία που βοηθούσε στην όσο το δυνατόν πολύπλευρη προσέγγιση του θέματος, δεν απέφυγαν την πρόκληση. Πήραν θέση στο ερώτημα αναδεικνύοντας θετικές και αρνητικές πλευρές στη σχέση πολιτών και πόλης. Είχε άλλωστε δημιουργηθεί μια πρώτη βάση για τη συζήτηση, μέσα από τα εξαιρετικά κείμενα όσων αρθρογράφησαν σχετικά στο «ΑΞΙΟΘΕΑΤΟΝ» και από τις σύντομες αλλά μεστές παρεμβάσεις όσων μπόρεσαν εξ αυτών να είναι παρόντες στην εκδήλωση.

Θα αναφερθούμε σε ορισμένες βασικές διαπιστώσεις μας, μέσα από όλα όσα έχουμε συλλέξει, τόσο ως απόηχο από την κυκλοφορία του «ΑΞΙΟΘΕΑΤΟΝ», όσο και από τα συζήτηση της περασμένης Τρίτης.

Αρχικά μια γενική εκτίμηση: Η βασική λέξη-κλειδί που οδηγεί σε πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα μας, είναι το «εμπράκτως» στην διατύπωσή του. Πλέον είναι κατανοητό από όλους ότι η εποχή των ατέρμονων εξαγγελιών έχει παρέλθει και όποιος διατείνεται ότι εκπροσωπεί την πόλη από αγάπη προς αυτήν, οφείλει να το αποδεικνύει καθημερινά με έργα. Δεν έχει σημασία το μέγεθος αλλά το «χειροπιαστό» της κάθε δράσης του, με αναφορά στην κοινωνία.

Το «εμπράκτως» δεν αφορά βεβαίως μόνο τους τοπικούς μας άρχοντες. Είναι μέτρο σύγκρισης και για την αγάπη ή μη ως προς την πόλη και των ίδιων των πολιτών. Ιδίως στην καθημερινότητά τους. Που έχει να κάνει κυρίως με απλά πράγματα- την καθαριότητα, το παρκάρισμα, την προτεραιότητα στις διάφορες «ουρές», αλλά και με το κατά πόσον είναι ενεργοί πολίτες στις διάφορες προσκλήσεις συμμετοχής τους σε αναγκαίες για τον τόπο τους δράσεις.

Μια επίσης σημαντική διαπίστωση: Η αγάπη για την πόλη, που ενισχύεται μέσα και από την γνώση της μακραίωνης ιστορίας της, δεν είναι μια έννοια που κυρίως αφορά τις πολλές άλλωστε «αξιοθέατες» πλευρές της είτε αυτές αφορούν πλατείες και μνημεία, είτε φυσικές ομορφιές. Η αγάπη για την πόλη σου είναι πρωτίστως αγάπη για τον συνάνθρωπό σου, αυτόν που συμβιώνεις και πολλές φορές συμπάσχεις μαζί του. Και υπό αυτήν την έννοια το ερώτημα του Σ.Ε ναι μεν αναζητά απαντήσεις για την Πάτρα, έχει όμως υπερτοπική αξία και χρήζει απαντήσεων από τους πολίτες κάθε πόλης.

Στο κέντρο ο συνάνθρωπος

Είναι το   ανθρωποκεντρικό   περιεχόμενο που οφείλει να έχει η αγάπη των πολιτών προς την πόλη τους, που δεν την περιορίζει, ως προϋπόθεση ανέλιξης του τόπου τους, μόνο σε όσους είναι γηγενείς. Αφορά όλους, που μπορεί μεν να έχουν άσβεστη τη μνήμη και το νόστο για τον γενέθλιο τόπο, πλην όμως μέσα από την αγάπη και το σεβασμό για την πόλη που τους φιλοξενεί και τους ανθρώπους της, έχουν ισότιμο ρόλο στο παρόν και το αύριο αυτού του τόπου. Η Πάτρα μάλιστα, που διαχρονικά έχει προσελκύσει πληθυσμούς από πολλούς άλλους τόπους (δείτε τον μεγάλο κατάλογο των Συλλόγων …. που φιλοξενεί) αλλά και που εδώ και δεκαετίες έχει στους κόλπους της δεκάδες χιλιάδες φοιτητές από κάθε μεριά της χώρας που περνούν ένα σημαντικό τμήμα της ζωής τους εδώ, έχει ένα λόγο παραπάνω να στηρίζεται στην αγάπη ή μη όλων αυτών των φιλοξενούμενών της.

Ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο δεδομένο για το μέλλον της πόλης είναι το έμπρακτο ενδιαφέρον και η αγάπη για αυτήν, που επιδεικνύουν πολλές συλλογικότητές της. Τόσο στο «ΑΞΙΟΘΕΑΤΟΝ» όσο και στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν κάποιες εξ αυτών που μέσα από το έργο τους πραγματικά οικοδομούν ένα πιο στέρεο μέλλον για την περιοχή. Ο μεγαλύτερος «φωτισμός» αυτών των δράσεων είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος κυρίως και ως προσκλητήριο για μεγαλύτερη συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις-αντίδοτο σε πολλές παθογένειες της πόλης.

Είναι καλό μήνυμα ότι η εκδήλωση για το «ΑΞΙΟΘΕΑΤΟΝ» προσέφερε ερεθίσματα για να προχωρήσει η σχετική συζήτηση. Με πρωτοβουλίες πολλών από τους εκπροσώπους της πόλης που ήταν παρόντες αλλά θεωρούμε, μέσα από τη δυναμική των «συγκοινωνούντων δοχείων» και όσων για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν σε αυτήν τη φάση να δώσουν το στίγμα τους.  

Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε η «σπίθα» που άναψε να δυναμώσει.

 

Παναγιώτης Γιαλένιος

Εκδότης «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

 

Last modified on Monday, 12/06/2017

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας