Για την Νομική στην Πάτρα

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου*

Η εξαγγελία για διερεύνηση των προϋποθέσεων δημιουργίας Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, που έγινε στα πλαίσια του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου στην Πάτρα είναι ένα από τα θέματα που αναδεικνύουν σε όλο της το μεγαλείο τη στρεβλότητα με την οποία δημιουργήθηκε στη χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες η τριτοβάθμια εκπαιδευτική μας υποδομή.

Τα προφανή και οι …αντιδράσεις

Το θέμα είναι από τα λεγόμενα «επικίνδυνα» που θίγουν συμφέροντα και ξύνουν πληγές. Οφείλουμε όμως με ψυχραιμία να το αντιμετωπίσουμε ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι πλέον βρισκόμαστε μετά από την σχεδόν δεκάχρονη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση σε μια διαφορετική φάση ως χώρα. Μια περίοδο που αυτό που πρωτίστως απαγορεύεται είναι η επανάληψη όλων όσων μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Εξηγούμαστε:

Όλοι συγκλίνουν ότι η πραγματική έξοδος της χώρας από την κρίση έχει άμεση σχέση με μια διαφορετική Παιδεία. Από «παιδείας άρξασθε» είναι μια φράση που ακούμε από τους πλέον σοβαρούς ανθρώπους και η πρόσφατη εκδήλωση προβληματισμού και γνώσης του Σ.Ε με αφορμή την «Ανασκόπηση» κυρίως σε αυτό το θέμα επικεντρώθηκε με ουσιαστικά επιχειρήματα, διαπιστώσεις και προτάσεις.

Με την εξαγγελία για τη Νομική στην Πάτρα τι διαπιστώνουμε;

Από την πλευρά της πόλης μια ευρύτερη αποδοχή που στέκεται στα προφανή οικονομικά οφέλη μια τέτοιας επιλογής. Και πως αλλιώς άλλωστε να ήταν όταν η συνολική υποδομή της Πάτρας έχει στηριχθεί στην παρουσία εδώ δεκάδων χιλιάδων φοιτητών. Μια ακόμη Σχολή από τις λεγόμενες περιζήτητες(ακόμη!!!) σημαίνει ουσιαστική αύξηση του αριθμού των νέων φοιτητών –καταναλωτών, κάτι που η περιοχή το έχει ζωτική ανάγκη.

Το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά του Πανεπιστημίου Πατρών με την Πρύτανι (μέσα από τις «επιλεκτικές» δηλώσεις της !!!) να επισημαίνει ότι το Ίδρυμα μπορεί να ενσωματώσει μια τέτοια Σχολή και να της προσδώσει σύγχρονο γνωστικό αντικείμενο, πέραν από τους προβληματισμούς που προκύπτουν για ένα από χρόνια κορεσμένο επάγγελμα. Μια νέα Σχολή φυσικά δημιουργεί και μια σειρά από ενδοπανεπιστημιακά οφέλη (νέο διδακτικό προσωπικό, οικονομικές ροές,νέες υποδομές) που κάθε διοίκηση επιθυμεί να διαχειριστεί.

Από την άλλη βεβαίως έχουμε τις ανάλογου επιπέδου (ανεστραμμένα) αντιδράσεις ανταγωνιστριών πόλεων με την Κομοτηνή και το Ηράκλειο Κρήτης να βγάζουν «όπλα». Διαβάζουμε λοιπόν τις πιο πρόσφατες σχετικές εξελίξεις: Ψήφισμα για την εξαγγελθείσα ίδρυση 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, τη συγχώνευση των ΤΕΙ της ΠΑΜΘ με το ΔΠΘ, και τη δυνατότητα μετακίνησης των μελών ΔΕΠ των περιφερειακών πανεπιστημίων και μετεγγραφών των φοιτητών, εξέδωσαν φορείς του Νομού Ροδόπης. Ειδικότερα για την 4η Νομική Σχολής στην Πάτρα στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «η εξαγγελία 4ης Νομικής Σχολής, και δη σε γεωγραφικά μικρή απόσταση από την Αθήνα, συνιστά ανομιμοποίητη και αμφίβολης σκοπιμότητας επιλογή, η οποία μπορεί να καταστεί βλαπτική για τη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. και την περαιτέρω ανάπτυξή της».

Στην Κρήτη μαθαίνουμε ότι η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τις ημέρες της εκ Πατρών εξαγγελίας προχωρούσε στην δική του εξαγγελία Ιδρύσεων Τμήματος Τουρισμού και Τμήματος Νομικής με το επιχείρημα πως «είναι μια αναγκαιότητα και ακαδημαϊκή και γεωγραφική.» όπως τόνισε ο Πρύτανης κ. Ζώρας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Μάλιστα ειδικότερα για την εκεί ζητούμενο τμήμα Νομικής Σχολή τόνισε ότι θα είναι «μοντέρνο, ευρωπαϊκού προσανατολισμού», 5ετούς διάρκειας σπουδών, θα ασχολείται και με ζητήματα Βιοηθικής».

Αλλά και από την πλευρά του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και το μέλος του Δ.Σ Δημήτρη Αναστασόπουλο πληροφορούμαστε ότι «είναι προφανές ότι δεν χρειαζόμαστε ακόμα μια Νομική Σχολή. Αν ισχύει η πρόταση, είναι σε λάθος κατεύθυνση».

Τι προέχει;

Όλα τα παραπάνω δείχνουν αυτό που στην αρχή επισημάναμε: Tη στρεβλότητα με την οποία δημιουργήθηκε στη χώρα η τριτοβάθμια εκπαιδευτική μας υποδομή. Με αποτέλεσμα η ίδρυση κάθε νέου τμήματος να στηρίζεται πρωτίστως σε πολιτικά (μικροπολιτικά)   και στενά οικονομικά συμφέροντα και δευτερευόντως στις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και γενικότερα της Παιδείας. Ειδικότερα για την εξαγγελία της 4ης Νομικής στην Πάτρα,(αίτημα παλιό από άλλες εποχές στην πόλη και τη χώρα) αξίζει να γίνει γνωστό το παρασκήνιό της. Για παράδειγμα έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε κατά πόσον στην όλη συζήτηση τέθηκε το ζήτημα αποφάσεων αναβάθμισης της ποιότητας καταξιωμένων παγκοσμίως τμημάτων του Πανεπιστημίου μας, που αδυνατούν να συγκρατήσουν το δυναμικό τους λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ή ακόμη πως η Τριτοβάθμια υποδομή της Πάτρας μπορεί να αποκτήσει εξωστρέφεια και να αποτελέσει διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό πόλο με πολλαπλάσια οφέλη για την περιοχή από αυτά που μπορεί να προσελκύσει ένα αμφιλεγόμενο νέο Νομικό Τμήμα.

Είναι προφανές ότι η εντυπωσιακή εξαγγελία για τη 4η Νομική και το αναγκαστικό «πάρε-δώσε» που προηγήθηκε αδυνατίζει την ουσιαστική διεκδίκηση της ουσιαστικής αναβάθμισης αυτών που ήδη έχεις.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι πρέπει να δούμε την επόμενη ημέρα της εξαγγελίας.      

* Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

Last modified on Friday, 16/02/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας