Σε απόγνωση Πατρινή οικογένεια που χάνει την Τετάρτη την πρώτη της κατοικία

pleisthriasmΗ αντίστροφη μέτρηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το μεγάλο αυτό «αγκάθι» για την κοινωνία, έφθασε, καθώς πλησιάζει η 21η Φεβρουαρίου που θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους.

Ήδη, στο ηλεκτρονικό σύστημα μεταφέρονται σταδιακά όλοι οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είχαν μεταφερθεί 1.341 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες κυρίως τις τράπεζες και ορισμένοι με επισπεύδοντες ιδιώτες.

Η αγωνία της κοινωνίας είναι μεγάλη καθώς πλέον οι δανειολήπτες θα είναι απροστάτευτοι. Μάλιστα, Πατρινός καταγγέλλει πως έχει βρεθεί σε αδιέξοδο, καθώς έχει οριστεί, για την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 η κατάσχεση του σπιτιού του, μόλις 60 τ.μ., που θεωρείται, πρώτη κατοικία. Επιπλέον, για την ίδια ημέρα, έχουν δρομολογηθεί οι κατασχέσεις των πρώτων κατοικιών ή, σαφέστερα, δυο μικρών σπιτιών, του πατέρα του και του αδελφού του, με τον πρώτο να είναι πιστοποιημένα ανάπηρος κατά 65%. Να σημειωθεί πως οι τρεις έχουν κάνει αίτηση για ένταξη στο Νόμο Κατσέλη και η απόφαση θα βγει τον Αύγουστο.

Το θέμα ανέδειξε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όλοι μαζί για την Πάτρα» Βίβιαν Σαμούρη, η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε πως η πρώτη κατοικία θα είναι απροστάτευτοι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινούν από πάνω προς κάτω, δηλαδή, από τους μεγαλο-οφειλέτες!

«Μαζί με τις βίλες, οι αδηφάγες τράπεζες, με τη συνδρομή της Κυβέρνησης, θα πάρουν ό,τι μπορούν από κατεστραμμένους οικονομικά χρεοφειλέτες -βιοπαλαιστές ή άνεργους- «κόκκινων» δανείων, που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να προστατευθούν από τον νόμο Κατσέλη», ανέφερε, τονίζοντας πως από την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, «οι πλειστηριασμοί που ενδεχομένως θα μπλοκάρονται στην περιφέρεια της χώρας, είτε λόγω άρνησης των συμβολαιογράφων είτε για έτερους λόγους, θα διενεργούνται κανονικά στην Αθήνα».

Τι προβλέπει ο Νόμος

Η αυλαία των φυσικών πλειστηριασμών, αυτών δηλαδή που έχουν λάβει ημερομηνία για να διενεργηθούν στα ειρηνοδικεία, πέφτει και επίσημα στις 28 Φεβρουαρίου, ημερομηνία από την οποία θα αρχίσουν να τρέχουν αντίστροφα οι προθεσμίες για τη μετάπτωσή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα. 

Όπως ορίζει ο νόμος «ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου διενέργειάς τους με εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή», τηρώντας μια σειρά ενεργειών, «το αργότερο είκοσι εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα αρχικά ημερομηνία διενέργειας του φυσικού πλειστηριασμού». Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα ο χρόνος που μεσολαβούσε για τη μεταφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ήταν τρεις μήνες. Στόχος, η ταχεία μετάπτωση στο ηλεκτρονικό σύστημα, έτσι ώστε έως τις αρχές Απριλίου ο κύριος όγκος των πλειστηριασμών να γίνεται ηλεκτρονικά. Για την αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής κατά τη διενέργεια των πλειστηριασμών στις τοπικές περιφέρειες, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους επισπεύδοντες τον πλειστηριασμό, δηλαδή στις τράπεζες ή τους ιδιώτες, να επιλέξουν συμβολαιογράφο που ανήκει όχι μόνο στον συμβολαιογραφικό σύλλογο του τόπου εκτέλεσης, αλλά και συμβολαιογράφο που ανήκει σε σύλλογο της πρωτεύουσας του κράτους. 

Να σημειωθεί ότι, οι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα προχωρούν στην πιστοποίηση των μελών τους, προκειμένου να μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Πάτρα : Απέχουν έως τις 4/3 οι συμβολαιογράφοι

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Πατρών απέχει από τα καθήκοντά του μέχρι τις 4 Μαρτίου και είναι από τους τελευταίους που έχουν απομείνει ακόμα εκτός ηλεκτρονικού συστήματος διεξαγωγής των πλειστηριασμών.

Πάντως, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η παροχή άδειας συμβολαιογραφικού συλλόγου ή η έλλειψη πιστοποιημένου συμβολαιογράφου, δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο για την διεξαγωγή κάποιου ηλεκτρονικού πλειστηριασμού. Και αυτό διότι πλέον, όλοι οι πλειστηριασμοί που ενδεχομένως θα αδυνατούν να γίνουν στην περιφέρεια της χώρας, θα μπορούν να μεταφέρονται και να διενεργούνται στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση, από την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου όλοι οι πλειστηριασμοί, θα διενεργούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Ωστόσο μέχρι να γίνει η πλήρης μετάπτωσή τους στο νέο σύστημα, για κάποιο χρονικό διάστημα ίσως θα συνεχίσουν να γίνονται με φυσική παρουσία στα Ειρηνοδικεία.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας