Το Πατρινό Καρναβάλι αναπολεί τις παλιές, καλές εποχές

karnavali 2017 iΖευγάρια νεαρής ηλικίας, παρέες νεαρόκοσμομου και λιγότερο οικογένειες, είναι κυρίως οι επισκέπτες του Πατρινού Καρναβαλιού τα τελευταία χρόνια. Έρχονται στην πρωτεύουσα του Καρναβαλιού για ένα διήμερο, οι περισσότεροι μένουν σε φιλικά σπίτια, κάποιοι σε ξενοδοχεία, ορισμένοι βρίσκουν φθηνό κατάλυμα μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας της Airbnb και πάρα πολλοί επισκέπτες διανυκτερεύουν στο δρόμο. Οι καταναλώσεις είναι εξαιρετικά μειωμένες και ο μέσος όρος του διαθέσιμου μπάτζετ για ένα τριήμερο υπολογίζεται στα 100-150 ευρώ. Αυτό είναι το προφίλ των επισκεπτών του Πατρινού Καρναβαλιού που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια και απέχει σημαντικά από τις αμέτρητες αφήξεις μιας δεκαετίας πριν.

Δεν είναι όμως μόνο η επισκεψιμότητα που μεταβάλλεται είναι το κλίμα τη πόλης, ο αριθμός των εκδηλώσεων και των πάρτι, αλλά και η ίδια η ατμόσφαιρα στην Πάτρα, που θα περίμενε κανείς να είναι περισσότερο γιορτινή.

Πλάτων Μαρλαφέκας : Καρναβάλι σε φθίνουσα πορεία

"Τα τελευταία χρόνια το Πατρινό Καρναβάλι ακολουθεί καθοδική πορεία και πλέον βρίσκεται στο ναδίρ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει εξωστρέφεια στο Πατρινό Καρναβάλι. Πέρα από το κέντρο της πόλης, ουδείς μαθαίνει τι προγραμματίζεται και τι γίνεται στην Πάτρα. Αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίζει συνολικά, αλλά είναι κάτι που δεν διορθώνεται ούτε την τελευταία στιγμή, ούτε από τη μια μέρα στην άλλη" εκτιμά μιλώντας στον "Σ.Ε" ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι τόσο λόγω κρίσης, όσο και εξαιτίας του υποτονικού κλίματος έχει περιοριστεί σημαντικά και η καρναβαλική διασκέδαση. "Πέρα από ορισμένα μεγάλα και δημοφιλή πάρτι, δεν υπάρχει καρναβαλική ατμόσφαιρα και ζωή στο χώρο της διασκέδασης" παρατηρεί.  

Παναγιώτης Σκέντζος: Πρόβλημα ρευστότητας

Η χρονική περίοδος που φέτος "πέφτει" το Καρναβάλι, φαίνεται να είναι ένα ακόμη μειονέκτημα. " Φέτος οι συνθήκες είναι χειρότερες, γιατί έχουμε Καρναβάλι αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων , οπότε η κάμψη είναι γενικότερη, εξαιτίας της ύφεσης που πάντα ακολουθεί την περίοδο των εορτών. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα ρευστότητας στον κόσμο. Δεν υπάρχει καθόλου κίνηση στην αγορά. Ό,τι κινηθεί η αγορά θα είναι για ένα διήμερο και μετά τον Καρνάβαλο κι έπειτα προβλέπουμε ότι δεν θα περάσουμε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης" περιγράφει στον "ΣΕ" ο Παναγιώτης Σκέντζος πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ. Συμφωνεί πάντως ότι η ατμόσφαιρα της πόλης, δεν θυμίζει …Καρναβάλι. "Αν δεν γνωρίζεις ότι είναι Καρναβάλι, δεν υπάρχει κάτι να στο θυμίσει. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα υποτονικο και το μόνο που ελπίζουμε πλέον είναι να έχουμε επισκέπτες το Σαββατοκύριακο. Γιατί, δεν συζητάμε για τριήμερο Καρναβαλιού. Ο κόσμος έρχεται Σάββατο μεσημέρι και φεύγει Κυριακή απόγευμα." τονίζει και συνεχίζει συγκρίνοντας το παρόν με το παρελθόν: "Το Πατρινό Καρναβάλι χει αποδυναμωθεί σημαντικά. Κάποτε ο τζίρος ήταν σημαντικός τις ημέρες του Καρναβαλιού για μια σειρά από επαγγέλματα. Πλέον αυτό δεν ισχύει . Πάνε οι εποχές που ερχόντουσαν στην Πάτρα για το Καρναβάλι οικογένειες κι έμεναν για ένα τριήμερο στα ξενοδοχεία. Είχαμε επισκέπτες από τη Μακεδονία και τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά έως την Ηλεία και το Μεσολόγγι. Εμείς μεταφέραμε κόσμο έως και στην Ιτέα. Πρόκειται για εποχές που ο κόσμος δεν έβρισκε που να μείνει κι έκλεινε ξενοδοχείο σε ακτίνα 100 χλμ από την Πάτρα. Σήμερα στην Πάτρα έχουν δέκα ξενοδοχεία του κέντρου πληρότητα, ενώ στο παρελθόν γέμιζαν και άλλα 50 στην Περιφέρεια".

Ηλίας Μεντζελόπουλος: Οι κρατήσεις του διημέρου

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που περιγράφει και ο Ηλίας Μεντζελόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πάτρας, επισημαίνοντας στον "ΣΕ": "Οι κρατήσεις που έχουν γίνει φθάνουν στο 90% για τις για τα ξενοδοχεία της Πάτρας και γύρω στο 70% για τα ξενοδοχεία εκτός πόλης. Ελπίζουμε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα έχουμε αφίξεις. Οι περισσότερες κρατήσεις έγιναν το τελευταίο διάστηκα της τελευταίας στιγμής και η προέλευση των επισκεπτών είναι κυρίως από την Αθήνα".

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαμονή στην Πάτρα περιορίζεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς και οι τιμές διαμορφώνονται από 65€ έως 150€ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα την περιοχή, το ξενοδοχείο και την κατηγορία του.

Φέτος κομμάτι από την πίτα της διαμονής μοιράζεται και σε ενοικιαζόμενα, σπίτια, βίλες, δωμάτια που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας της Airbnb. "Αναμφισβήτητα έχουν πάρει ένα τμήμα της κίνησης των ξενοδοχείων. Εφόσον υπάρχει προσφορά, δημιουργείται και η ζήτηση. Δεν είναι όμως τόσο πολλά τα δωμάτια που νοικιάζονται. Ωστόσο, κάποιος που θέλει ένα φθηνό κατάλυμα, το οποίο θα το έβρισκε στο Ρίο ή τα Καμίνια, μέσω της πλατφόρμας το βρίσκει στο κέντρο της πόλης. Αυτές είναι διανυκτερεύσεις που θα λείψουν από τα ξενοδοχεία της Περιφέρειας" προσθέτει ο κ. Μεντζελόπουλος.

Ενοικιάσεις μέσω Airbnb

Ο "Σ.Ε" αναζήτησε δωμάτιο στην Πάτρα για το τελευταίο τριήμερο του Καρναβαλιού και μεταξύ άλλων βρήκε τις εξής επιλογές;

- Δωμάτιο εντός φοιτητικού διαμερίσματος στο κέντρο της Πάτρας για την περίοδο του καρναβαλιού. Στο διαμέρισμα για το ιδιο διάστημα θα μένουν άλλα 4 άτομα σε άλλο δωμάτιο. Ο,τιδήποτε μπορεί κανείς να χρειαστεί βρίσκεται σε μέγιστη απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια. Κόστος 84 € η διανυκτέρευση.

- Δωμάτιο με ωραία χρώματα. Μεγάλο μπαλκόνι. Ήσυχο Κοντά στο κέντρο της πόλης. Κόστος: 105€ η διανυκτέρευση.

- Γκαρσονιέρα studio 25τμ φωτεινή σε πεζόδρομο με καναπέ που γίνεται διπλό κρεβάτι. Ψυγείο καφετιέρα aircodition wifi w c(με ντουζ) tv. Ο χώρος της κουζίνας διαθέτει Ψυγείο, Καφετιέρα φίλτρου ( διατίθεται καφές ), Γκαζάκι, Βραστήρα κλπ. Είναι ηλιόλουστος και διαθέτει τραπεζάκι με 2 καρέκλες για να απολαμβάνετε τον καφέ σας Δεν διαθέτει όμως νεροχύτη/παροχή νερού.Κόστος 16 € η διανυκτέρευση.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας