Η ενέργεια στο προσκήνιο

pgialeniosτου Παναγιώτη Γιαλένιου*

Συζητώντας ευρύτατα με επιχειρηματίες και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων με ενισχύεται η εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα για τη χώρα μας και ειδικότερα για την περιοχή μας (κέντρο στο λεγόμενο Δυτικό Άξονα της χώρας μας που περιλαμβάνει τέσσερις διοικητικές Περιφέρειες) δύο τομείς έχουν σοβαρή προοπτική ανάπτυξης. Πρίκειται για τον Τουρισμό και την Ενέργεια.

 Μια επίκαιρη ατζέντα

Για τον Τουρισμό θα έχουμε την ευχέρεια το επόμενο διάστημα να αναφερθούμε αναλυτικά και με συγκεκριμένες προτάσεις …στην πράξη. Σήμερα με αφορμή το 7ο Forum Ενέργειας που στις 16&17 Μαρτίου ο Σ.Ε συνδιοργανώνει μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/ΤΔΕ θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα με τις ενεργειακές προοπτικές της περιοχής.

Για το θέμα είχαμε πρόσφατα ορισμένες δεσμεύσεις στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πάτρας. Υπάρχουν όμως πολλά ουσιώδη ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων και όλα δείχνουν ότι πολλά εξ αυτών θα διευκρινιστούν από τους πλέον αρμόδιους στο 7ο Forum Ενέργειας σε δύο εβδομάδες. Άλλωστε σε αυτό το κορυφαίο γεγονός για την Ενέργεια στη περιοχή τα προηγούμενα χρόνια ωθήθηκαν σε εξελίξεις πολλά «καυτά» για τον τόπο μας ζητήματα.

Έχουμε προσδιορίσει για τις φετινές εκδηλώσεις πέντε βασικές ενότητες που θεωρούμε ότι καθορίζουν και την επίκαιρη ατζέντα για την ενεργεική προοπτική στην περιοχή. Συνοπτικά αναφερόμαστε:

  • Στις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα με εμφαση στο Φυσικό Αέριο και στις έρευνες για πετρέλαιο
  • Στο σημαντικό θέμα των Ενεργειακών Κοινοτήτων
  • Στο ιδιαίτερα επίκαιρό θέμα της Εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια με το νέο πρόγραμμα να ξεκινάει τις ημέρες του 7ου Forum Ενέργειας και θα είναι στην Πάτρα οι αρμοδιότεροι για την χρηστική ενημέρωση περί αυτού.
  • Στο πολύ ενδιαφέρον θέμα «Ενέργεια & Αγρότες»
  • Τέλος θα γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για τις Μεθοδολογίες εξοικονόμησης Ηλεκτρικής ενέργειας ως αναγκαία αναπτυξιακή επιλογή.

Εστιάζοντας στις εξελίξεις

Είναι φανερό πλέον ότι οι όποιες προοπτικές εξόδου από την κρίση έχουν συγκεκριμένους δρόμους για να διαβούν που προφανώς δεν αφορούν όλους με τον ίδιο τρόπο. Προνομιούχοι σε ένα εντελώς νέο ανταγωνιστικό πεδίο που έχει ανοίξει μπροστά μας θα είναι όλοι όσοι εστιάζουν στις εξελίξεις και ετοιμάζονται για αυτές. Η άντληση όσο το δυνατόν περισσότερης και προπαντός ποιοτικότερης ενημέρωσης, σε τομείς που δείχνουν να έχουν προοπτική, αποτελεί πλέον για την επιχειρηματική κοινότητα αλλά και για τους φορείς που την εκπροσωπούν το σημαντικότερο όπλο. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχει σημασία, όπως πολλές φορές έχουμε σημειώσει, τι κάνει ο καθένας μας ώστε να είναι χρήσιμος τόσο στην δική του δραστηριότητα όσο και κυρίως στην κοινωνία. Από την πλευρά μας τόσο στο πεδίο της ενημέρωσης αλλά διαρκώς και μέσα από τις συνεδριακές και εκθεσιακές μας δραστηριότητες, την ανάγκη της στοχευμένης γνώσης με άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγική δραστηριότητα και στην δημιουργία υπεραξιών επιδιώκουμε να υπηρετήσουμε. Η συνεργασία με το θεσμικό δυναμικό του τόπου μας είναι η σταθερή μας αναφορά. Η διάχυση όλης αυτής της παραγόμενης γνώσης όσο το δυνατόν ευρύτερα είναι είναι η μόνιμη επιδίωξή μας. Εργαλείο σε αυτήν την προσπάθεια είναι το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης που πλέον «τρέχουμε» σε ολόκληρο το Δυτικό Άξονα και ανελλιπώς θα ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας για κάθε μας δράση.

Ξεχωριστά για τις ενεργειακές προοπτικές στην περιοχή θεωρούμε ότι η ενεργή συμμετοχή στις εργασίες του προσεχούς 7ου Forum Ενέργειας στις 16&17 Μαρτίου αποτελεί μια σημαντική άυλη επένδυση για όσους έχουν αποφασίσει να αδράξουν τις όποιες ευκαιρίες ξανοίγονται για τον τόπο μας.

Η πρόσκληση αφορά τα όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και όλο τον επιχειρηματικό κόσμο που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζεται από τις ενεργειακές εξελίξεις. Αυτές θα τρέξουν με γοργούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα και η άμεση γνώση περί αυτές συνιστά ασφαλή επένδυση.

* Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

 

Last modified on Friday, 02/03/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας