Όχι πρόσκαιρα μέτρα

Ο ερχομός της Άνοιξης και οι προετοιμασίες των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου και όσων ασχολούνται με την εστίαση για τη νέα σαιζόν όξυνε τους φόβους για ολοκληρωτική καταστροφή στις περιοχές που βρέχονται από τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό λόγω της πυκνής και ενοχλητικής παρουσίας των τσουχτρών.

Με τη εξαγγελία μάλιστα για τη δημιουργία ζώνης NATURA από την Ναύπακτο μέχρι την Κόρινθο και την σύσταση φορέα διαχείρισης της περιοχής αυτής το ενδιαφέρον για το τι πρόκειται να γίνει φούντωσε.

Φιλοξενούμε στον Σ.Ε της 02.03.2018 ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ για πρόσφατες σημαντικές εκδηλώσεις για το Κορινθιακό και Πατραϊκό που αναζητούν τις αιτίες του προβλήματος αλλά κυρίως εστίασαν στην προοπτική ενός ευλογημένου από την φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό τόπου.

Φιλοξενούμαι επίσης ανακοινώσεις διαφόρων επιχιερημτικών φορέων που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μέλη τους αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ο Σ.Ε εγκαίρως τον προηγούμενο Οκτώβριο σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Προστασίας & Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.)και τον Δήμο Κορινθίων οργάνωσε στο πλαίσιο του Δικτύου Forum Ανάπτυξης μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα* στην Κόρινθο όπου με αφορμή το φαινόμενο των μεδουσών στην περιοχή στόχευσε στην ευρύτερη προσέγγιση του προβλήματος συνδέοντας το με την προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη σε ολόκληρη την κλειτσή αυτή θάλασσα που περιλαμβάνει όχι μόνο τον Κορινθιακό άλλα και τον Πατραικό με τα κοινά προβλήματα αλλά και τις προοπτικές.

Στην εκδήλωση αυτή με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Σ.Φαμελλου και την συμμετοχή της πλειοψηφίας των δημάρχων και των εκπροσώπων φορέων της περιοχής τέθηκαν οι βάσεις για να ανοίξει ευρύτερα το θέμα.

Θεωρούμε ότι μια σειρά από εκδηλώσεις που ακολούθησαν προσθέτουν σοβαρές ψηφίδες στην κατανόησή των βαθύτερων πλευρών του και στην σωστή αναζήτηση λύσεων επ’ αυτού.

Προφανώς οι διάφορες ανακοινώσεις που ζητούν άμεση ενεργοποίηση των υπευθύνων για να μην καταστραφούν οι επιχειρηματίες της περιοχής από τις τσούχτρες πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη πλήν όμως η αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν το λύνει. Παρεμβάσεις τύπου «δίχτυα αποτροπής» των μεδουσών από τις παραλίες είναι πολυδάπανες «ασπιρίνες» με πρόσκαιρα μικρά αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό ότι ενεργοί πολίτες από ολόκληρη την περιοχή πού δημιούργησαν την όνομα Ένωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού – ο «Νηρέας» με την ενεργοποίηση και της επιστημονικής κοινότητας πρώτη φορά και τόσο έντονα προσεγγίζουν ευρύτερα το θέμα, κινητοποιώντας σε αυτήν την κατεύθυνση και όσο περισσότερους θεσμικούς φορείς μπορούν.

Υπό προϋποθέσεις η διοργάνωση διημερίδας την ερχόμενη από τον ΣΠΟΑΚ στο Λουτράκι με θέμα «Προστασία και ανάδειξη του Κορινθιακού-Πατραϊκού Κόλπου» μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στο να τεθεί το θέμα στις σωστές του διαστάσεις σε σχέση και με τις νομοθετικές κινήσεις που γίνονται.

Ο Σ.Ε θα είναι παρών παρακολουθώντας από κοντά ένα καίριο θέμα που εγκαίρως συνέβαλε στην ορθή προσέγγισή του.

*Ολες οι παρουσιασεις και video από την Ημερίδα στο http://www.forumanaptixis.gr/index.php?option=com_k2&view=itemlist&layout=category&task=category&id=253&Itemid=553

Last modified on Monday, 05/03/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας