Σε καθεστώς προστασίας ο Κορινθιακός

12 pano natΕπανάσταση χαρακτηρίζεται από τις οικολογικές οργανώσεις η ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου στις προστατευόμενες περιοχές του NATURA 2000. Εξέλιξη που σηματοδοτεί την αφετηρία της λήψης μέτρων προστασίας ενός από τα πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου.

«Η επέκταση του δικτύου περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα και κυρίως στο θαλάσσιο τμήμα του αποτελεί ένα βήμα εξαιρετικής σημασίας για την προστασία της φύσης στη χώρα μας αλλά και τη Μεσόγειο. Μετά την κομβική αυτή εξέλιξη, το ευρωπαϊκό δίχτυ προστασίας για την ελληνική φύση θα καλύπτει το 28% περίπου των εδαφών της χώρας και το 22% περίπου της θάλασσάς της, ενώ η Ελλάδα αυξάνει τη συμβολή της στον παγκόσμιο στόχο για το ποσοστό κάλυψης προστατευόμενων περιοχών. Τώρα είναι επιτακτικό να διασφαλιστεί άμεσα η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «η Αλκυών». Επισημαίνοντας ότι  η σημαντική αυτή απόφαση από τη μία αντικατοπτρίζει τον πλούτο της ελληνικής φύσης και ειδικά των ελληνικών θαλασσών. Από την άλλη δημιουργεί προβληματισμό, καθώς μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί επαρκώς στην εφαρμογή των υποχρεώσεών της ώστε οι προστατευόμενες περιοχές να μη μένουν μόνο στα χαρτιά. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν οριστεί στόχοι διατήρησης για τις περιοχές Natura 2000 ενώ έχουν εγκριθεί μόνο 2 σχέδια διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών». 

Για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο πλαίσιο του δικτύου Natura 2000 πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Κόρινθο και τη Ναύπακτο με πρωτοβουλία οικολογικών οργανώσεων καιάλλων συλλογικοτήτων.

«Το δίκτυο Natura 2000 δεν είναι καθόλου "μπαμπούλας"» καθησύχασε ο Γιάννης Καζόγλου ειδικός σύμβουλος για θέματα φύσης και βιοποικιλότητας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να εξηγήσει: «Το να είναι μια περιοχή στο δίκτυο ΝΑΤURA της προσθέτει κύρος. Προϋποθέτει προστασία οικοτόπων, ενότητες βλάστησης ή χαρακτηριστικά του βυθού και τους ζωντανούς οργανισμούς. Επίσης, ως προς τις χρήσεις, επιτρέπει σχεδόν τα πάντα με μία διαβάθμιση στην περιβαλλοντική αδειοδότηση των δραστηριοτήτων” αποσαφήνισε και στη συνέχεια έθεσε έμμεσα το ζήτημα της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Παρατήρησε ότι μπορεί η εξόρυξη να είναι συμβατή, ωστόσο σχολίασε: «Δεν σημαίνει ότι αυτό που συμβαίνει στον Πρίνο, όπου η εξόρυξη πετρελαίου μπορεί να είναι συμβατή με το δίκτυο NATURA μπορεί να γίνει παντού…»

Η περιοδικότητα του φαινομένου, η σχέση του με την υπεραλίευση, τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή

Πλωτά φράγματα, στολές …δύτη και αντηλιακά με αντικουνουπικά φίλτρα είναι ορισμένα από τα …"όπλα" κατά των μεδουσών που φαίνεται ότι θα επικρατήσουν φέτος το καλοκαίρι, καθώς αναμένεται να επαναληφθεί το φαινόμενο της εμφάνισης μεδουσών κυρίως στον Κορινθιακό Κόλπο.

Το φαινόμενο της παρουσίας και εξάπλωσης των θαλάσσιων ασπόνδυλων με το επώδυνο τσίμπημα στον Κορινθιακό, προκαλεί ανησυχία, καθώς απειλεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο τομέα του τουρισμού μην έχοντας προλάβει να συνέλθουν από το περσινό καταστροφικό καλοκαίρι, διαπιστώνουν ότι και φέτος τα μηνύματα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για φαινόμενο που παρουσιάζει περιοδικότητα και όταν εμφανίζεται ολοκληρώνει ένα κύκλο τριών ετών περίπου. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, το καλοκαίρι του 2017 ήταν η περίοδος έξαρσης και φέτος θα επαναληφθεί σε μικρότερη όμως έκταση. Γεγονός είναι πάντως ότι ο επαγγελματικός κόσμος διατυπώνει την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.

Την εκτίμηση ότι το φαινόμενο της αύξησης των μεδουσών είναι πιθανό να επαναληφθεί φέτος να είναι σε φάση εξασθένησης είχε τονίσει ο Επαμεινώνδας Χρήστου διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΘΕ , μιλώντας τον περασμένο Οκτώβριο στην Ημερίδα Κορίνθου που είχε οργανώσει το Δίκτυο FORUM Ανάπτυξης.

13 pano nat

«Η ενίσχυση της εμφάνισης σμηνών μεδουσών που μπορεί τα τελευταία χρόνια να εμφανίζονται στη Μεσόγειο, ενδεχομένως αποτελεί την απάντηση στις συσωρευτικές επιπτώσεις ορισμένων από τις ανθρωπογενείς επιδράσεις. Στη Μεσόγειο πολλά από αυτά τα "γεγονότα πολλαπλασιασμού" οφείλονται στην Pelagia noctiluca, ένα ωκεάνιο σκυφόζωο που έχει γίνει αρκετά άφθονο κατά μήκος των ακτών της. Η P. noctiluca θεωρείται το σημαντικότερο είδος μέδουσας στη Μεσόγειο, λόγω της ευρείας διάδοσης, της αφθονίας, του οικολογικού ρόλου της και λόγω της αρνητικής αλληλεπίδρασής της με τον άνθρωπο. Οι κλιματικές συνθήκες που ευνοούν την αυξημένη αναπαραγωγή της P. noctiluca και πιθανώς καθορίζουν τις βέλτιστες συνθήκες για το σχηματισμό σμηνών, χαρακτηρίζονται από ήπιους χειμώνες, χαμηλές βροχοπτώσεις, υψηλή θερμοκρασία και υψηλή ατμοσφαιρική πίεση» εξήγησε ο κ. Χρήστου. Αναφέρθηκε στην επανεμφάνιση του φαινομένου λαμβάνοντας υπ΄ όψη την περιοδικότητά του και την παραμονή των μεδουσών κατά 2-3 χρόνια στις ελληνικές θάλασσες.  

Οι δήμοι σε συνεργασία με τους τουριστικούς οργανισμούς προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα αναζητώντας τις δυνατές λύσεις για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μια από τις λύσεις που προκρίθηκαν είναι η τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων, σαν κι’ αυτά που τοποθετούνται στις θάλασσες σε περίπτωση οικολογικής καταστροφής, για παράδειγμα, στον περιορισμό των πετρελαιοκηλίδων.

Σε ημερίδα για την προστασία του Κορινθιακού-Πατραϊκού Κόλπου και των Γερανείων που διοργάνωσαν οι Ενεργοί Πολίτες Λουτρακίου, ο Επαμεινώνδας Χρήστου,  αναφέρθηκε κυρίως στην pelagia noctiluca, την τσούχτρα που έχει κάνει την εμφάνισή της στον Κορινθιακό αναστατώνοντας κατοίκους, λουόμενους και επιχειρηματίες.  Όπως ανέφερε, «το φαινόμενο του Κορινθιακού, είναι το χειρότερο που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα». Η αύξησή της, οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας των θαλασσών που προκαλεί η κλιματική μεταβολή και στην ουσία λειτουργεί υπέρ των ζελατινοειδών αυτών οργανισμών, το σώμα των οποίων αποτελείται ως και κατά 94%-98%. Τα τελευταία χρόνια, με τους ήπιους χειμώνες και τους θερμούς ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες, η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου δεν πέφτει σχεδόν ποτέ κάτω από τους 14 βαθμούς Κελσίου, παρατείνοντας την περίοδο της αναπαραγωγής της.

 Τόνισε προς την αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι σε γενικές γραμμές η παρουσία των μεδουσών – και αυτό το τονίζουν όλοι οι ειδικοί – δεν έχει σχέση με τη ρύπανση των νερών, γι” αυτό και εισβολές έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ακόμη και σε παρθένες θάλασσες και προστατευόμενους βιοτόπους, όπως στην Ισπανία». Τέλος, ανέφερε ότι «στις ελληνικές θάλασσες οι τσούχτρες εμφανίζονται με μια περιοδικότητα 10-12 ετών και μετά από 2 ή 3 χρόνια εξαφανίζονται. Ας ελπίσουμε αυτό να συμβεί και στον Κορινθιακό, καθώς διανύουμε τον τρίτο χρόνο της υπάρξής τους στις θάλασσες» επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο Δημήτριος Δαμαλάς, ωκεανογράφος και ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών,  παρουσίασε στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών από τον Κορινθιακό Κόλπο και κατέληξε στο ότι δεν φαίνεται (πάντα με βάση τα επίσημα στοιχεία) να υπάρχει το φαινόμενο της υπεραλίευσης ούτε έχει παρουσιαστεί μείωση των ειδών, των μεγεθών των ή της αφθονίας των ψαριών που ανήκουν στα ενδοπελαγικά είδη. Τέλος, ανέφερε ότι οι θάνατοι των χαρισματικών ειδών (δελφινιών, χελωνών) η χαρισματικών ειδών οπως λέγονται, είναι ελάχιστοι.

Επισήμανε ότι όσον αφορά στα μικρότερα ψάρια, όπως είναι οι γόπες, οι γαύροι, οι σαρδέλες κτλ, σε δειγματολογικές μετρήσεις που έγιναν κατά την περίοδο 1998 -2001 αλλά και το 2016, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες σημαντικές διαφορές σε σχέση με τον αριθμό τους.

Ο κ. Καζόγλου έδωσε όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις που αφορούσαν το δίκτυο θαλάσσιου NATURA και την λειτουργία του μελλοντικού φορέα διαχείρισης. Άλλωστε ο ίδιος υπήρξε από τους βασικούς συντελεστές του νόμου για τους Φορείς Διαχείρισης, στους οποίους έκανε ευρεία αναφορά.

Οι 28 Φορείς Διαχείρισης που προϋπήρχαν, διατηρούνται και ορισμένοι διευρύνουν τα όρια της χωρικής τους αρμοδιότητας,

Όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Φορέα Διαχείρισης Στροφυλιάς Κοτυχίου που αναλαμβάνει και το δύσκολο κομμάτι του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Ιδρύονται όμως οκτώ καινούργιοι, καλύπτοντας το σύνολο των 448 προστατευόμενων περιοχών που διαθέτει η Ελλάδα. Εξαιρείται μόνο η χερσόνησος στο άγιο Όρος που διέπεται από ειδικό καθεστώς.

Μεταξύ των νέων φορέων που ιδρύονται είναι και ο Φορέας ∆ιαχείρισης του Κορινθιακού Κόλπου. Ο οποίος έχει στη χωρική του αρμοδιότητα την περιοχή του Κοριθνιακού και άλλες πέντε περιοχές χερσαίες. Περιλαµβάνει τέσσερις Περιφέρειες (Αττικής, Πελοποννήσου, ∆υτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας) και έξι νοµούς (Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Κορινθίας), όπως επίσης τους δήµους της ακτογραµµής αλλά και ορισµένους ορεινούς δήµους. Εντάσσονται στο Φορέα, ο ∆υτικός (από τον Πατραϊκό), ο Κεντρικός (θαλάσσια περιοχή έως και το Αίγιο, µε τον υδροβιότοπο της Αλυκής) και ο Ανατολικός Κορινθιακός, µε τις Αλκυονίδες νήσους. Εντάσσονται η προστατευόµενη παραλιακή ζώνη Ιτέας-Ναυπάκτου, η ευρύτερη περιοχή Γαλαξιδίου, ο ορεινός όγκος της Γερανίας (το ανατολικό τµήµα του ανήκει στον Νοµό Αττικής και το δυτικό προς τον Νοµό Κορινθίας) και η Λίµνη Ακροκορίνθου.

Ο Φορέας θα διοικείται από επταµελές ∆Σ (τρεις εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ένας από τις παραγωγικές τάξεις, ένας εκπρόσωπος από περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις και δυο καθηγητές Πανεπιστηµίου. Ο Φορέας θα εκπονεί τα Σχέδια Περιβαλλοντικής ∆ιαχείρισης της ευρύτερης περιοχής, για τα πολεοδοµικά ζητήµατα, θέµατα αλιείας και επαγγελµατικές δραστηριότητες.

Οι Φορείς Διαχείρισης έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, σε συνδυασμό όμως με την τοπική ανάπτυξη. «Πρέπει να αποδείξουμε ότι η φύση και η βιοποικιλότητα μπορούν να παράξουν ανάπτυξη» είπε ο κ. Καζόγλου.

«Μέσα στους επόμενους 30 μήνες θα υπάρχει μελετητής για την εκπόνηση ειδικής περιβαλλοντντικής μελέτης και σχέδιου διαχείρισης» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο, τονίζοντας ότι θα προηγηθεί διαβούλευση στην οποία θα μετέχουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι.

Ο κ. Καζόγλου δέχτηκε απανωτά ερωτήματα για τυχόν περιορισμούς που θέτει το δίκτυο NATURA στην παράκτια και μέση αλιεία. Από την πλευρά του, απάντησε: «Περιορισμοί στην αλιεία υπάρχουν ήδη. Για παράδειγμα συρόμενα δίχτυα πάνω από την περιοχή της Ποσειδωνίας, απαγορεύονται.   Αν κάποιοι τα εφαρμόζουν, σημαίνει ότι παρανομούν. Όταν στελεχωθεί επαρκώς ο Φορέας Διαχείρισης θα έχει και υπηρεσία φύλαξης». Οπότε θα αναλάβει την προστασία της περιοχής από φαινόμενα μόλυνσης και τα μέτρα για τον έλεγχο της λαθραλιείας. Τόνισε επίσης ότι οι Φορείς Διαχείρισης είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν περισσότερο ρόλο γνωμοδοτικό και δεν υποκαθιστούν τις κρατικές υπηρεσίες.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε και για τον Πατραϊκό Κόλπο, χωρίς ωστόσο επί του παρόντος να κρίνεται σκόπιμη η λήψη μέτρων προστασίας. «Νομίζετε ότι ο Πατραϊκός πάει καλύτερα; Όχι. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι και για τον Πατραϊκό» σχολίασε ο Γιώργος Παλαμάρης μέλος του Πανελληνίου δικτύου οικολογικών οργανώσεων.

«Σταματήστε τις τρέλες με την πλαστική σακούλα» ήταν η έκκληση που διατύπωσε ο Γιώργος Παλαμάρης μέλος του Πανελληνίου δικτύου οικολογικών οργανώσεων και παρέπεμψε στην ενημερωτική καμπάνια που έχει ξεκινήσει ο ΣΠΟΑΚ, προκειμένου να πληροφορήσει τους καταναλωτές γιατί είναι επικίνδυνη η χρήση της πλαστικής σακούλας. Στη συνέχεια ο Φίλιππος Κυρκίστος Πρόεδρος της Οικολογικής Στερεής Ανακύκλωσης περιέγραψε μια …συμμαχία για τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας. «Υπάρχουν πολλά πλανητικά δεδομένα που απέδειξαν ότι οι αυτοδιασπώμενες είναι οι πιο επικίνδυνες από οτιδήποτε άλλο πλαστικό, με επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στα οικοσυστήματα τεράστιες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, στην Ελλάδα έχουμε έναν πολύ υψηλό αριθμό κατανάλωσης πλαστικής σακούλας, έως 500 κατά κεφαλή και πρέπει να πέσουμε 40 το χρόνο κατά κεφαλή, που είναι ο στόχος, μέχρι το 2025 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, το περιβαλλοντικό τέλος των 0,04 € που ίσχυσε από 1/1/2018, θα διαμορφωθεί σε 7 λεπτά συν ΦΠΑ από 1/1/2019. Ακολούθως, το 2020 θα εξεταστεί πόσο έχει μειωθεί η πλαστική σακούλα για να ακολουθήσει η πλήρης απαγόρευση.

Όπως είπε ο κ. Κυρκίστος βρίσκεται σε εξέλιξη παγκόσμια εκστρατεία για την απαγόρευση προϊόντων πλαστικών μιας χρήσης (πιάτα, πιρούνια, μπουκάλια κλπ).

Ανησυχία και μέτρα

Tο φαινόμενο της πληθυσμιακής έκρηξης των μεδουσών στον Κορινθιακό Κόλπο απασχόλησε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής, που πραγματοποιήθηκε στο Λουτράκι Κορινθίας, παρουσία τοπικών βουλευτών και φορέων.

Η Ομοσπονδία, ήδη από την περσινή συνεδρίασή της στις 20 & 21 Μαΐου 2017 στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την σοβαρότητα του προβλήματος και τις συνέπειές του στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

13 plai

Σε ψήφισμα που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, παραθαλάσσιες περιοχές από την Κόρινθο, την Ναύπακτο, την Πάτρα και το Μεσολόγγι μετρούν τις πληγές τους από το πρόβλημα των μεδουσών, καθώς αυτό ζημίωσε ανεπανόρθωτα τον καλοκαιρινό τουρισμό και οδήγησε πολλές επιχειρήσεις σε οικονομικό μαρασμό, ακόμα και σε κλείσιμο, και αφάνισε εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οδήγησε τους συναδέλφους μας σε αδυναμία καταβολής των ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν τα ανωτέρω, το Δ.Σ. της ΟΕΣΠ&ΝΔΕ αποφάσισε τα ακόλουθα:

  1. Ζητά την άμεση σύγκλιση των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των μεδουσών και την ανάκαμψη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν 2018.
  2. Ζητά από την εκάστοτε τοπική αυτοδιοίκηση να προβεί σε μείωση των δημοτικών τελών για τις πληγείσες από το φαινόμενο των μεδουσών επιχειρήσεις, συνδράμοντας έτσι στην προσπάθειά τους να σταθούν στα πόδια τους.
  3. Ζητά την θέσπιση ενός καθεστώτος επαγγελματικής προστασίας των πληγεισών από το φαινόμενο των μεδουσών περιοχών της ακτογραμμής από την Πάτρα έως το Λουτράκι, συμπεριλαμβανομένων των ακτών Ναυπάκτου και Μεσολογγίου, στα πρότυπα των χαρακτηρισμένων περιοχών ως σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες.

Το Επιμελητήριο Αχαϊας

Στο μεταξύ, στην τελευταία συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Αχαΐας ο ΣΚΕΑΝΑ εισηγήθηκε την πραγματοποίηση σύσκεψης των εμπλεκομένων φορέων με τη συμμετοχή τριών καθηγητών από το τμήμα βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών προκειμένου να αναζητηθούν άμεσα λύσεις. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας Πλάτων Μαρλαφέκας με επιστολή του στον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, με κοινοποίηση στους Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακής Ανάπτυξης - Επιχειρηματικότητας Κώστα Καρπέτα και Ενέργειας - Περιβάλλοντος Νίκο Μπαλαμπάνη, περιγράφει το πρόβλημα και ζητά την έγκαιρη λήψη μέτρων. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Καθώς το θέμα δεν έχει αντιμετωπισθεί και σύντομα αναμένεται η έναρξη της νέας θερινής περιόδου, οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες είναι έντονοι. Τα ανωτέρω εκφράστηκαν από το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα μας που συνεδρίασε την 20/02/2018 και με απόφασή του, αιτούμαστε τα ακόλουθα: «Καθώς, πληροφορούμεθα πως σε άλλες περιοχές έχουν δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε μια σημαντική προσπάθεια για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης, παρακαλούμε, το συντομότερο δυνατόν να συγκαλέσετε σύσκεψη με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, επιχειρηματιών των κλάδων που θίγονται, πανεπιστημιακών και του Φορέα μας. Η προσπάθεια πρέπει να εστιασθεί στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε».

Η μεγάλη ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι αν δεν υπάρξουν εγκαίρως μέτρα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απομακρυνθούν οι παραθεριστές, δεδομένου ότι ο καιρός περνά και δεν φαίνεται να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για ενοικιάσεις κατοικιών σε παραλιακές περιοχές, οι οποίες πέρυσι «χτυπήθηκαν» από το «τσουνάμι» ακυρώσεων .

Ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου

Τις ενέργειες σχετικά με την τοποθέτηση προστατευτικών διχτυών για τις μέδουσες απαρίθμησε ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου, στη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΣ. «Ο LTO έχοντας διερευνήσει εδώ και μήνες αρκετά διεξοδικά το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος με αρμόδιους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό,  έφερε ολοκληρωμένες προτάσεις προς το Δήμο και την Περιφέρεια ζητώντας την ανεύρεση τρόπων χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου πριν την καλοκαιρινή περίοδο. Προκάλεσε διαδοχικές κοινές συναντήσεις με το Δήμο, το Λιμενικό Ταμείο, το Λιμεναρχείο Κορίνθου, την Περιφέρεια, τους Βουλευτές Κορινθίας  και τις εταιρείες τοποθέτησης προστατευτικών διχτυών και βρισκόμαστε πλέον σε τελικό στάδιο αναφορικά με την δρομολόγηση   των τυπικών διαδικασιών  από πλευράς των αρμόδιων αρχών και την λήψη τελικών αποφάσεων» αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση που καταλήγει ως εξής: «H Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου δεσμεύτηκε   όσον αφορά την επίσπευση των διαδικασιών που έχουν αναλάβει οι εμπλεκόμενοι φορείς για την εύρεση της βέλτιστης και ταχύτερης λύσης για την χρηματοδότηση της τοποθέτησης των διχτυών για την αντιμετώπιση του φαινομένου…».

 

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας