Για Κορινθιακό και Πατραϊκό

pgialenios του Παναγιώτη Γιαλένιου*

Μια σημαντική διημερίδα για την «Προστασία και Ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου» ολοκληρώθηκε την περ. Παρασκευή  στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου.Την Διημερίδα συνδιοργανώσαν ο “Σ.Π.Ο.Α.Κ” – Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου «Ο ΑΡΙΩΝ», Δήμος Λουτρακίου –Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Σύνδεσμος «Η ΑΛΚΥΩΝ» και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων «ΠΑΝΔΟΙΚΟ».

Αναζητώντας συναντίληψη

Ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» έχει εδώ και χρόνια κατανοήσει τη δυναμική κάθε πρωτοβουλίας που διευρύνει τις αναπτυξιακές δράσεις από τα στενά τοπικά όρια του δήμου ή της κοινότητας στα μεγαλύτερα και πιο αποδοτικά επίπεδα των περιφερειακών και διαπεριφερειακών συνεργασιών. Τα χρόνια προβλήματα του Κορινθιακού, (που είναι τα ίδια και με το Πατραϊκό κόλπο γιατί για σε μια ενιαία κλειστή θάλασσα αναφερόμαστε που δυστυχώς όμως ακόμη δεν αντιμετωπίζεται έτσι από τους περισσοτέρους) μόνο σε μια τέτοια διάσταση μπορούν να αντιμετωπιστούν και χαιρόμαστε που πολλοί φορείς πλέον κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση. Μια τέτοια δυναμική μπορεί να έχει και η διημερίδα που ολοκληρώνεται σήμερα στο Λουτράκι(αναλυτικά για όσα συζητήθηκαν χθες απόγευμα και σήμερα εκεί θα έχουμε σε επόμενες εκδόσεις μας).

Ο στόχος που έχουν θέσει οι διοργανωτές υψηλός: Να επιτευχθεί μια συναντίληψη για το θέμα και η δημιουργία κοινού πλαισίου θέσεων όλων των ενδιαφερομένων για τις απαιτούμενες δράσεις, αλλά και την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργεί αυτή η ένταξη, έτσι ώστε να αποκτήσει ουσιαστική αξία για την προστασία και την ανάπτυξη της περιοχής.

Η αντιπροσώπευση, στο οργανωτικό πλαίσιο τουλάχιστον της εκδήλωσης, επίσης σημαντική. Ο ΣΠΟΑΚ εκπροσωπεί τους δεκατέσσερις Δήμους γύρω από τον Κορινθιακό (και Πατραϊκό) Κόλπο. Υπάρχουν οικολογικές οργανώσεις και κινήματα της περιοχής. Επίσης αντιπροσωπεύεται το εθελοντικό και ερευνητικό έργο επιστημόνων (Πανεπιστήμιο Πατρών, ΕΛΚΕΘΕ, ΠΕΛΑΓΟΣ κ.ά.) που έφερε στο προσκήνιο τα περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και τις παγκόσμιες μοναδικότητες του οικοσυστήματος του Κορινθιακού Κόλπου, με αποτέλεσμα την ένταξή του στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.

Σίγουρα , όπως έχει αποδείξει η ίδια η ζωή οι στόχοι δεν υλοποιούνται με μιας και η συναντίληψη τόσων διαφορετικών φορέων είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Όμως αναμένοντας και τα συμπεράσματα της διημερίδας θέλουμε κωδικοποιημένα να καταθέσουμε ορισμένες διαπιστώσεις μας (θα κατατεθούν αναλυτικότερα και σε σημερινή κλειστή εκδήλωση στο Λουτράκι στο πλαίσιο της διημερίδας).

Να θυμίσουμε ότι ο Σ.Ε στις 10/10/2017 διοργάνωσε στο πλαίσιο του Δικτύου Forum Ανάπτυξης μαζί με τον ΣΠΟΑΚ και τον Δήμο Κορινθίων μια σημαντική Ημερίδα με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη ενάντια σε μέδουσες και μόλυνση στον Κορινθιακό και Πατραικό κόλπο». Ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε με σημαντική αντιπροσώπευση η σύνδεση της ανάγκης επίλυσης τρεχόντων μεγάλων προβλημάτων μιας περιοχής(όπως αυτόν τον καιρό είναι αυτό με τις τσούχτρες) με την ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας. Θεωρούμε μάλιστα βάσιμα ότι ήταν αυτή η εκδήλωση που επιτάχυνε διαδικασίες, (μαζί με την πολύπλευρη δραστηριοποίηση προσώπων, όπως για παράδειγμα ο Πρόεδρος του ΣΠΟΑΚ Σ.Χαλβατζής, ο ενεργός πολίτης Γιώργος Παλαμάρης κ.α)   που οδήγησαν στην πολύ χρήσιμη διημερίδα στο Λουτράκι. ( όλες οι ομιλίες και video από την Ημερίδας Κορίνθου στο www.forumanaptixis.gr)

Να κτίζουμε και όχι να γκρεμίζουμε

Με βάση λοιπόν την παραπάνω εμπειρία μας θεωρούμε ότι θα πρέπει μαζί με τις επιστημονικές, αναπτυξιακές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές προτάσεις, που θα κατατεθούν από τους ειδικούς στην διημερίδα, να ληφθούν υπόψη και τα παρακάτω:

  • Να κατανοηθεί από όλους ότι μιλάμε για ένα ενιαίο χώρο (Κορινθιακό-Πατραϊκό) όπου αυτά που χωρίζουν τις τοπικές κοινωνίες είναι πού λιγότερα από αυτά που τις ενώνουν. Ο προβληματισμός αφορά σε μεγάλο βαθμό πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και επιχειρηματικούς εκπροσώπους της Αχαΐας, που δεν έχουν εισέλθει δυναμικά μέχρι τώρα στη σχετική συζήτηση, στην οποία θα έπρεπε να πρωταγωνιστούν.
  • Η όλη συζήτηση, που δικαιολογημένα επικυριαρχείται (και τροφοδοτείται) αυτήν την περίοδο από τα προβλήματα που δημιουργούν οι τσούχτρες σε σημαντικές κατηγορίες επαγγελματιών και στους πολίτες που δεν μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσά τους, πρέπει να πείσει όλους τους θιγόμενους να στραφεί σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Όχι ως υπεκφυγή από τα άμεσα προβλήματα αλλά ως ο μόνος δρόμος ουσιαστικής αντιμετώπισής τους.  
  • Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη στην περιοχή χωρίς την ουσιαστική συνεργασία με το επιχειρηματικό και παραγωγικό της δυναμικό. Η προσέλευσή του σε αυτήν τη συζήτηση θα είναι παραγωγική όχι ως ανάγκη της στιγμής (π.χ τσούχτρες) ούτε ως αμυντική τακτική λόγω καταγγελιών, αλλά ως δημιουργική παρουσία με προτάσεις συνεργασίας και συνύπαρξης. Παντογνώστες και αλάθητοι κριτές που μόνο λένε και δεν ακούν, έπαψαν να έχουν πλέον αξιοπιστία και δεν κτίζουν,γκρεμίζουν.
  • Τέλος, η όλη συζήτηση οφείλει να καταλήξει σε συνθέσεις που θα αποτελούν ένα κοινό πλαίσιο δράσης όλων (προφανώς που δεν θα παραγνωρίζει τις αντιθέσεις αλλά θα τις αντιμετωπίζει με δημιουργικό τρόπο). Η περαιτέρω διάχυση των συμπερασμάτων της είναι χρήσιμο να ενεργοποιήσει τοπικές κοινωνίες με παρόμοιους προβληματισμούς και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο Δυτικός Άξονας της πατρίδας μας έχει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Ο «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» έχοντας ως όχημα το ενεργό «Δίκτυο Forum Ανάπτυξης» δηλώνει διάθεση συμβολής σε μια τέτοια διαδικασία.

* Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

Last modified on Monday, 12/03/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας