Εγρήγορση για μεταναστευτικό

Όλα όσα λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή του νέου λιμανιού της Πάτρας, με επίκεντρο τους μετανάστες που ζητούν διέξοδο προς Ευρώπη,
αποτελούν τεράστιο θέμα που δεν μπορεί να κρυφτεί και να αποσιωπηθεί.

Η διήμερη απόκρυψή του, που επιχειρήθηκε στο πρόσφατο Περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα, μπορεί να έδωσε καθαρά τηλεοπτικά πλάνα στην πολιτική επικοινωνία του γεγονότος, δεν βοήθησε όμως στη λύση του.

Η καθημερινές εικόνες που βλέπουν όσοι διέρχονται καθημερινά αλλά κυρίως αυτά που βιώνουν όσοι μένουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αποτελούν ισχυρή προειδοποίηση για την επερχόμενη εκρηκτική μεταναστευτική εξέλιξη στην περιοχή.

Τα φαινόμενα βίας που συνεχώς αυξάνονται και η αδυναμία ελέγχου των φαινόμενων στο νότιο τμήμα της πόλης είναι μείζονος σημασίας προβλήματα.

Η Πάτρα έχει πικρή εμπειρία από τη δεκαετία του ’90 για το τι σημαίνει συνύπαρξη με προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα που δεν πρέπει να ξεχαστεί.

Όλα όσα πρέπει και μπορούν να γίνουν επιβάλλεται να γίνουν… χθες.

-Αρχικά η απόφαση να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έργα, που θα θωρακίζουν το νέο λιμάνι από την εύκολη πρόσβαση σε ευαίσθητους χώρους των μεταναστών, όπως στο παρκινγ των προς αναχώρηση νταλικών, θα πρέπει να προχωρήσουν το συντομότερο. Τα καθημερινά «γιουρούσια», στα αφύλακτα αυτοκίνητα, δεκάδων κάθε φορά απελπισμένων ανθρώπων που δεν λογαριάζουν τίποτα, ούτε καν τη ζωή τους, προκειμένου να βρουν τρόπο διέλευσης δεν τιμά κανέναν και κυρίως είναι τεχνικό θέμα που μπορεί να χωροθετηθεί εκ νέου και να αποτρέψει την πρόσβαση.

-Οφείλουν οι υπεύθυνοι εξ αρχής να επανεξετάσουν τι είναι αυτό που γεννά ελπίδες στους εκατοντάδες ταλαίπωρους συνανθρώπους μας, που έχουν επιλέξει ως πέρασμα εκ νέου την Πάτρα. Ποιοι τους υπόσχονται και τι για αυτό;

Το θέμα θα πρέπει να τεθεί στις άμεσες προτεραιότητες όλων των ενδιαφερόμενων φορέων. Έχει πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική διάσταση και μας αφορά όλους.

Προφανώς βεβαίως θα πρέπει να προταχθεί η ανθρώπινη διάσταση του προβλήματος. Ακραίες φωνές είναι απαραίτητο να απομονωθούν.

Χρειάζεται όμως συντονισμός και σχέδιο. Οι διάσπαρτες ευθύνες σε διάφορους φορείς θα πρέπει να βρουν δρόμο σύγκλισης και αποτελεσματικότητας.

Οι επερχόμενοι μήνες λόγω καιρικών συνθηκών αλλά κυρίως εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης των μεταναστευτικών ρευμάτων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, που δεν επιτρέπουν ολιγωρίες.

Last modified on Monday, 12/03/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας