Print this page

Δράσεις με όραμα..

του Παναγιώτη Γιαλένιου*

Με οραματικό προσανατολισμό η είδηση από την ΠΔΕ και το Δήμο Ερυμάνθου. Εγκρίθηκε η αναπτυξιακή πρόταση για την μελέτη ιδεών σχετικά με την στρατηγική ανάπτυξη της περιοχής ιδιαίτερης σημασίας, την Τεχνητή Λίμνη Αστερίου (Πείρου-Παραπείρου), που θα τεθεί προς έγκριση και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.

Τεχνητή Λίμνη Αστερίου

Η πρώτη πιθανή αντίδραση εύλογη. Μας μιλάνε για νέο τουριστικό πόλο σε μια περιοχή που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εδώ και τόσα χρόνια ένα βασικό έργο για την Αχαΐα, το φράγμα Πείρου – Παραπείρου, που ουσιαστικά δημιουργεί την Τεχνητή Λίμνη Αστερίου.

Πράγματι τόσο οι κατασκευαστικές περιπέτειες του έργου όσο και αναβλητικότητα κυβέρνησης και τοπικών φορέων ως προς τη διαχείριση του φράγματος καθυστερούν υπέρμετρα την ολοκλήρωσή του. Όμως αυτό δεν αναιρεί την διάθεση τόσο του αρμόδιου Δήμου Ερυμάνθου, όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος να δουν και την επόμενη ημέρα για την περιοχή.

Στην πρόσφατη εκδήλωση του Σ.Ε για το ΑΞΙΟΘΕΑΤΟΝ, στην παρέμβασή του ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Δημοσθένης Πολύζος προέβη σε μια σημαντική δήλωση: «Πρέπει η πόλη να είναι τέτοια που να φιλοξενεί τις φιλοδοξίες των κατοίκων της. Τότε μόνο θα αποκτήσει πλούτο και θα οδηγηθεί στην ακμή», είπε και προέτρεψε: «Να βάλουμε στόχους για μεγάλα πράγματα. Όχι μετριότητες».

Θεωρούμε ότι το πρώτο βήμα της ΠΔΕ για την πλήρη τουριστική αξιοποίηση και τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού πόλου στην Τεχνητή Λίμνη Αστερίου υπακούει στην παραπάνω προτροπή.

Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσεται και η χθεσινή δημοσιοποίηση από την ΠΔΕ της πρόθεσής της για τη «δημιουργία περιαστικού Πάρκου Πολιτισμού που θα ενώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών με το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας και τον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο».(σελ. 4 )

 

«Μπούσουλας» για το αύριο

Με την παραπάνω εξέλιξη ως αφορμή επαναφέρουμε την τακτική αναφορά μας από τον Σ.Ε στην έλλειψη ενός στιβαρού αναπτυξιακού οράματος στην περιοχή, που να υπερβαίνει τις επιμέρους αντιθέσεις των φορέων της και να λειτουργεί ως «μπούσουλας» για την πορεία της προς το μέλλον. Ενός σχεδίου που υποτάσσοντας τα πολλά «εγώ» αυτού του τόπου θα στηρίζεται πρωτίστως σε ένα δυναμικό «εμείς».Που θα λαμβάνει υπόψη του τα πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Που θα προβάλλει την μεγάλη πολύχρωμη εικόνα της για το αύριο και όχι τις μικρές επιμέρους φιλοδοξίες κάποιων ,που περιορίζουν τον ορίζοντα τους στο σήμερα.

Η διατύπωση ενός τέτοιου οράματος προφανώς δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Απαιτεί πριν από όλα εκπαίδευση όλων μας σε μια τέτοια πορεία σύνθεσης. Είναι θετικό μήνυμα ότι το τελευταίο διάστημα ακούγεται όλο και πιο τακτικά και από πολλές πλευρές αυτή η αναγκαιότητα. Και ακόμη πιο θετικό ότι ορισμένοι φορείς της περιοχής συμπαρατάσσονται και προχωρούν ορισμένες διαδικασίες προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Οι θετικές εξελίξεις στο Θαλάσσιο Μέτωπο της Πάτρας, οι δημοτικές πρωτοβουλίες στο Νότιο Πάρκο αλλά και η πρόσφατη κινητοποίηση στο λεγόμενο Ανατολικό Πάρκο στο Ριγανόκαμπο αποτελούν τέτοια παραδείγματα. Επίσης η πολύπλευρη πρωτοβουλία για την ανάδειξη της περιοχής σε Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας, που έχει ήδη δημιουργήσει το Patras IQ και άλλες συνεργατικές πρωτοβουλίες ως πρώτο βήμα, είναι θετικό δείγμα ότι κάτι κινείται. Όπως και η συμπόρευση δεκάδων φορέων που έχουν δημιουργήσει στην ΠΔΕ ένα δίκτυο επιχειρηματικότητας. Ακόμη και η επιχειρηματική συνεύρεση περί την Παναχαϊκή είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Το ζητούμενο είναι να πολλαπλασιαστούν παρόμοιες δράσεις. Τα κομμάτια του παζλ ενός σχεδίου για το αύριο του τόπου μας , που ως κεντρικό του τμήμα θα έχει την δημιουργία παραγωγικών επενδύσεων σε αυτόν, θα πρέπει να βρουν τη θέση που τους πρέπει.

 

 * Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

 

Last modified on Wednesday, 14/06/2017

Related items