«Αγκάθι» η γραφειοκρατία και οι μεγάλες καθυστερήσεις

FINAL eaΜια σημαντική ευκαιρία για χιλιάδες ιδιοκτήτες να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα ακίνητά τους αποτελεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄' Οίκον ΙΙ», που έρχεται να εφαρμοστεί σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία, αφού η ιδιοκτησία στις μέρες μας βάλλεται από παντού. Αυτός ήταν και ο λόγος που το ενδιαφέρον ήταν διάχυτο στην εκδήλωση του ΤΕΕ με κεντρικό θέμα την «Εξοικονόμηση Ενέργειας». Τα ερωτήματα που τέθηκαν ‘ήταν πολλά και απαντήθηκαν στο σύνολό τους από την Ιωάννα Νίκου, μέλος της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Είχε προηγηθεί η αρνητική εμπειρία των προηγούμενων εβδομάδων, οπότε η πλατφόρμα του Υπουργείου για την καταχώρηση των αιτημάτων κατέρρευσε, με αποτέλεσμα χιλιάδες αιτήσεις δικαιούχων να μείνουν μετέωρες.

«Εχουμε κάνει απαραίτητες ενέργειες και προσθέσαμε μεγάλη υπολογιστική ισχύ στο σύστημα» διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους η κ. Νίκου. Ωστόσο η δυσπιστία στους παρευρισκόμενους ήταν έκδηλη, επεδιή υπήρχε …κακό προηγούμενο

Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις

Εκείνο που δυναμίτισε την συζήτηση στην αίθουσα ήταν οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις του προγράμματος, μιας και όπως διαπιστώθηκε είναι επιβεβλημένη η έκδοση βεβαίωσης

τοποθεσίας του ακινήτου από τον Δήμο. Αυτό όμως στην πράξη σημαίνει μεγάλη αναμονή για την έκδοσή του, έως και δύο μήνες σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω της υποστελέχωσης μτων υπηρεσιών, ειδικά των περιφερειακών δήμων.

Η κ. Νίκου υποστήριξε ότι είναι αναγκαίο ένα τέτοιο πιστοποιητικό επειδή πρέπει να ταυτίζεται και με το Ε 9 του αιτούντα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί στην πράξη ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση για την έκδοση των συγκεκριμένων πιστοποιητικών, τότε η

διαδικασία για το «Εξοικονομώ» θα μπορεί να προχωρήσει με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους του αιτούντα μαζί με την αίτηση προς τον Δήμο για την χορήγηση του

συγκεκριμένου πιστοποιητικού.

Οι μηχανικοί που παρευρίσκονταν στην αίθουσα εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, καθώς διαμαρτύρονταν ότι «τινάζεται» στον αέρα το πρόγραμμα, επειδή ουσιαστικά βρίσκουν μπροστά τους ένα επιπλέον εμπόδιο.

Τα ερωτήματα έπεφταν βροχή, αφενός για το εάν θα υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση του συστήματος, αφετέρου για το ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης, πέραν των ιδιοκτητών.

Και οι ενοικιαστές

Η απάντηση του στελέχους του Υπουργείου ήταν ότι μπορούν και ενοικιαστές να διεκδικήσουν την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα, εφόσον αποδείξουν ότι το ακίνητο που διαμένουν είναι πρώτη κατοικία.

Επίσης το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και στο κατά πόσο μπορεί να λάβει τα χρήματα ένας δικαιούχος ζητώντας να προχωρήσει στην ριζική ανακαίνιση του ακινήτου. Η κ. Νίκου

διευκρίνισε ότι «δεν θα έχουμε περιπτώσεις ριζικής ανακαίνισης γιατί τα χρήματα είναι λίγα. Έχουμε άλλους στόχους στο πρόγραμμα. Δεν μπορεί η πλειοψηφία να είναι η επιδίωξη ριζικής ανακαίνισης χωρίς να υπάρχει λόγος».

Όσοι είχαν υποβάλει αίτηση και το 2013 αλλά δεν είχε προχωρήσει η διαδικασία για την εκταμίευση, θα πρέπει να υποβάλουν και πάλι δικαιολογητικά.

Ως προς τις προσόψεις πολυκατοικιών διευκρινίστηκε ότι για την ενεργειακή τους αναβάθμιση θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία των ιδιοκτητών, ενώ μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την τοποθέτηση αντλιών υψηλών θερμοκρασιών και ενεργειακά τζάκια.

Πιστοληπτική ικανότητα

Κομβικό σημείο στην όλη διαδικασία είναι ο υποχρεωτικός έλεγχος της πιστοληπτικής ικανότητας των αιτούντων. Και αυτό διότι το 50% των αιτήσεων έχουν απορριφθεί επειδή πολλοί από

τους ιδιοκτήτες δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι γίνεται επιστάμενος έλεγχος όλων των δηλούμενων στοιχείων από τον αιτούντα ,

όπως για παράδειγμα το Ε1, το Ε9, η οικοδομική άδεια του ακινήτου και άλλοι παράμετροι, οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις την έκδοση απόφασης υπαγωγής.

Η λήψη του δανείου δεν είναι υποχρεωτική. Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την οικονομική ενίσχυση και τη διαφορά να την καλύψουν με δικά τους χρήματα. Ωστόσο, το επιτόκιο χρηματοδοτείται 100% από το ΕΤΕΑΝ και η διάρκεια αποπληρωμής του είναι από 4 έως 6 έτη.

Οι Ωφελούμενοι των κατηγοριών 1 έως 6 (Πίνακας), ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και το πλήθος των προστατευόμενων μελών τους, λαμβάνουν την αντίστοιχη επιχορήγηση σύμφωνα με τον Πίνακα  και είτε αναλαμβάνουν την πληρωμή του υπολοίπου ή μέρους του ποσού με ίδια κεφάλαια, είτε συνάπτουν δανειακή σύμβαση, εφόσον το επιθυμούν, για το υπόλοιπο ποσοστό του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού του έργου με 100% επιδότηση επιτοκίου.

Σε περίπτωση που δεν έχει επιλεγεί καθόλου δάνειο, τότε ο Ωφελούμενος δεν λαμβάνει προκαταβολή, διενεργεί τις παρεμβάσεις και μετά τη διενέργεια της δεύτερης ενεργειακής επιθεώρησης και την προσκόμιση των παραστατικών δαπανών επί πιστώσει, υπολογίζεται ανάλογα με το εισόδημά του το ποσό της επιχορήγησης καθώς και το ποσό των ιδίων κεφαλαίων. Μετά την πληρωμή του ποσού των ιδίων κεφαλαίων, εκταμιεύεται η επιχορήγηση με απευθείας πληρωμή των αναδόχων/ προμηθευτών σε τραπεζικό λογαριασμό τους από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Ο προϋπολογισμός του έργου, πάντως, φθάνεται 400 εκατομμύρια ευρώ. Το μέγιστο των παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν φθάνουν τα 25.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ενώ η επιχορήγηση του ενδιαφερόμενου, ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας και μια σειρά από άλλα κριτήρια, μπορεί να φθάσει ακόμη και το70% του προϋπολογισμού.

Οι παρατηρήσεις του ΤΕΕ/ΤΔΕ

  • Ο Βασίλης Αϊβαλής, πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, στην τοποθέτησή του επεσήμανε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, που το σύστημα είχε καταρρεύσει «χιλιάδες μηχανικοί βρίσκονταν μπροστά σε έναν υπολογιστή και πατούσαν για ώρες ένα κουμπί, χάνοντας χιλιάδες ανθρωποώρες μη μπορώντας να κάνουν τίποτα. Γίναμε σάκοι του μποξ μεταξύ πελατών και Υπουργείου που αργούσε να ενημερώσει, ανεβάζοντας στο κατακόρυφο την ένταση» .

* Στις παρεμβάσεις τους οι Γιώργος Καψής και Φάνης Κοκμοτός, μέλη της μόνιμης επιτροπής ενέργειας του ΤΕΕ, επεσήμαναν με μια σειρά ερωτημάτων προς την κ. Νίκου ανέδειξαν τι πρέπει να προσέξουν οι μηχανικοί κατά την υποβολή των αιτήσεων τους.

Για παράδειγμα, διευκρινίστηκε με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος ιδιοκτήτης που νοικιάζει ένα ακίνητο το 2017 ότι μέχρι και σήμερα ο ένοικος συνεχίζει να το χρησιμοποιεί ως κύρια

κατοικία, δεδομένου ότι ακόμη οι δηλώσεις για το 2017 δεν έχουν ακόμη υποβληθεί. Επίσης, δόθηκαν κατευθύνσεις για το τι ισχύει στην περίπτωση που σε μια πολυκατοικία ο ιδιοκτήτης

δεν έχει όλα τα διαμερίσματα νοικιασμένα.

Πάντως, μεγάλο αγκάθι για τους μηχανικούς θα αποτελέσουν όσα ακίνητα διαθέτουν παλιές άδειες και βρίσκονται σε κοινοτική ή δημοτική οδό.

Τα χαρακτηριστικά του «Εξοικονομώ»

Οπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 400 εκατομμύρια ευρώ. Δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης σε κατοικία στο νέο πρόγραμμα, σε

περίπτωση που αυτή έχει ήδη υπαχθεί στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 και το έργο είναι ολοκληρωμένο.

  • Επιτρέπεται η υποβολή αίτησης σε κατοικία που έχει γίνει υπαγωγή στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, μόνο εάν αυτή αποτελεί μέρος αίτησης που αφορά σε πολυκατοικία, και όχι για τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος.

Υπάρχουν επτά εισοδηματικές κατηγορίες επιδότησης και η κατάταξη γίνεται βάσει του εισοδήματος (βλ. πίνακα).

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων του προγράμματος ανά Περιφέρεια και όχι μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται

➢ 1. Αντικατάσταση κουφωμάτων και υαλοπινάκων

➢ 2. Αναβάθμιση θερμομόνωσης

➢ 3. Αναβάθμιση συστήματος Θέρμανσης/Ψύξης

➢ 4. Σύστημα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης

Ενεργειακές επιθεωρήσεις

Στη συνέχεια της συνεδρίας ο Δημήτρης Σαραφιανός αναφέρθηκε στην αναθεώρηση ΤΟΤΕΕΕ 20701τονίζοντας ότι με τα νέα δεδομένα οι επιτρεπόμενες τιμές του συντελεστή

θερμοπερατότητας για να οδηγηθούμε πλέον σε κτίρια που χαρακτηρίζονται ως νέα ή και ριζικά ανακαινισμένα. Κατέδειξε επίσης πως γίνεται ο υπολογισμός του UW ενός μονού κουφώματος με επικαθήμενο ρολό και αναφέρθηκε στην θερμοχωρητικότητα σε τυπικές κατασκευές.

Ο Γιώργος Παντελίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ Ενεργειακός Ελεγκτής Γ’ τάξης, αναφερόμενος στους ενεργειακούς ελέγχους στην περιοχή μας, τόνισε ότι υπόχρεοι είναι μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζόμενους ή πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ κύκλο εργασιών. Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τις 10 Ιουλίου του 2018 και θα διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια. Από αυτούς θα εξαιρούνται μεγάλες επιχειρήσεις με σύστημα ενεργειακής ή περιβαλλοντικήςδιαχείρισης (π.χ. ISO 50001) που καλύπτουν ήδη τους βασικούς στόχους.

 

 

FINALec  FINAL eb  FINALeg
 

Last modified on Tuesday, 27/03/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας