Με αφορμή την Achaia Fest

Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τη διοργάνωση της 2ης Achaia Fest στην Πάτρα χρειάζεται να δούμε με μια νέα ματιά ως πόλη το πώς αντιμετωπίζουμε σημαντικές πρωτοβουλίες, που αφορούν την ανάπτυξη και την προοπτική της.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν χώρα στην Πάτρα διάφορες δράσεις αναπτυξιακού, πολιτιστικού και κοινωνικού προσανατολισμού με συχνότητα πολύ μεγαλύτερη από ότι στο παρελθόν.

Πολλές εξ αυτών συνδιοργανώνονται ή ενισχύονται από φορεί της πόλης που συμβάλλουν οικονομικά και οργανωτικά στην επιτυχία τους στοχεύοντας στη δημιουργία υπεραξιών για την πόλη και την περιοχή.

Σε πολλές από αυτές τις πρωτοβουλίες εμπλέκονται επαγγελματίες που έχουν την ευθύνη της εκάστοτε διοργάνωσης και συνεργάζονται με τους φορείς προσδοκώντας επιτυχία στο εγχείρημα τους.

Ακριβώς λόγω αυτής της εμπλοκής των ιδιωτών απαιτείται η ύπαρξη απόλυτης διαφάνειας στις δράσεις ενίσχυσης τους από τους φορείς που γίνεται με δημόσιους πόρους ή χρήματα μελών των φορέων.

Η μόνιμη όμως προϋπόθεση για διαφάνεια δεν πρέπει να αποτελεί πρόσχημα ώστε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με περιεχόμενο και ουσιαστική προσφορά στην πόλη να εμπλέκονται σε εσωτερικές αντιθέσεις μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων που απαρτίζουν τους θεσμικούς φορείς της πόλης.

Σε κάθε περίπτωση η αναγκαίες συνέργειες φορέων και ιδιωτών για την πραγματοποίηση αναπτυξιακών δράσεων θα πρέπει να εξετάζονται στη βάση του νόμου και με κριτήρια ανταποδοτικότητας για την πόλη και το φορέα.

Επιπλέον αυτές οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να βρίσκονται μακριά και από επιθυμίες ενίσχυσης «δικών μας παιδιών» ανεξαρτήτως περιεχομένου και προσφοράς.

Οι εσωτερικές αντιθέσεις στους διάφορους φορείς καλό είναι επομένως να μην οδηγούν στη ματαίωση δράσεων που έχει ανάγκη η πόλη και μια τέτοια πρωτοβουλία είναι η 2ης Achaia Fest.

Έχουμε μέσα από διχαστικές συμπεριφορές πολλές φορές μέχρι σήμερα απωλέσει σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή απογοητεύοντας και απομονώνοντας υγιείς δυνάμεις της με διάθεση προσφοράς και δημιουργίας.

Είναι πλέον καιρός αυτές οι πρακτικές να εκλείψουν.

Τα μόνα εμπόδια για να μην ενισχύονται πολλαπλώς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στην περιοχή θα πρέπει να είναι αυτά της αδιαφάνειας, της έλλειψης περιεχομένου και οράματος και της αναξιοπιστίας των εμπλεκομένων.

Άλλου τύπου εμπόδια, που η λαϊκή σοφία τα αποδίδει με πολλές φράσεις όπως για παράδειγμα «τα λέει στην πεθερά για να τ ακούει η νύφη» δεν έχουμε την πολιτεία να υψώνουμε.

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας