Επαγρύπνηση για Κορινθιακό & Πατραϊκό

kolposΟι …τσούχτρες μας φέρουν πιο κοντά. Αυτό φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση του Πατραϊκού και του Κορινθιακού, καθώς η εξάπλωση του πληθυσμού των μεδουσών κινητοποίησε δυνάμεις και οδήγησε σε συνεργασίες, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση του «κακού». Στην ουσία όμως ανοίγει ο δρόμος των συνεργειών, οι οποίες μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη για μια εκτεταμένη ακτογραμμή.

Η ανοικτή συζήτηση για την αντιμετώπιση των μεδουσών μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για περαιτέρω από κοινού δράσεις που αποσκοπούν στην προστασία και ανάδειξη ενός μοναδικού θαλασσίου οικοσυστήματος όπως είναι ο Κορινθιακός, ο οποίος μάλιστα θεωρείται μικρογραφία της Μεσογείου και κατ επέκταση του Πατραϊκού που, σταδιακά εμφανίζει συναφή προβλήματα.

Οι δυνατότητες για κοινές δράσεις, συνέργειες και πρωτοβουλίες είχαν αναδειχθεί σε βάθος στη συνεδριακή εκδήλωση με τίτλο «Κορινθιακός: Βιώσιμη Ανάπτυξη ενάντια μεδουσών και μόλυνσης», που οργάνωσε το «Δίκτυο Forum Ανάπτυξης» σε συνεργασία με το Δήμο Κορινθίων, καθώς επίσης το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού (ΣΠΟΑΚ). Οι εργασίες διεξήχθησαν, στην Κόρινθο, τον περασμένο Οκτώβριο. Ακολούθησαν συναφείς διοργανώσεις από άλλους φορείς , οι οποίες σε σημαντικό βαθμό οδηγούν σε παρόμοια συμπεράσματα.

Μεταξύ αυτών είναι η ανάγκη να μελετηθεί ο Κορινθιακός ως προς το αν έχει διαταραχθεί η ισορροπία της τροφικής αλυσίδας, αλλά και του θαλασσίου οικοσυστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, έχει επισημανθεί ότι απαιτείται η ολική μελέτη του οικοσυστήματος, με στόχο την δημιουργία ενός συγκεκριμένου "μοντέλου", που θα αφορά στη συνολικά προστατευόμενη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, μετά την ένταξή της στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000. Επίσης επισημάνθηκε η αναγκαιότητα μιας «Ωκεανογραφικής μελέτης», που θα περιλαμβάνει τη δομή του οικοσυστήματος, τη ροή των υδάτων, των τροφικών επιπέδων, τις ποσότητες των ιχθυοαποθεμάτων και την καταγραφή των ενδιαιτημάτων και τέλος έχει κριθεί απαραίτητη η εξέταση του Κορινθιακού Κόλπου ως ενιαίο οικοσύστημα και προκύπτει η ανάγκη κατάρτισης μελέτης θαλάσσιου και χερσαίου χωροταξικού σχεδιασμού, όπως προέκυψε σε πρόσφατη εκδήλωση στο Λουτράκι.

Στο μεταξύ, ανησυχία έχει αρχίσει να εκδηλώνεται για τον Πατραϊκό. Σε σχετική εκδήλωση της Ναυπάκτου ο Γιώργος Παλαμάρης μέλος του Πανελληνίου δικτύου οικολογικών οργανώσεων σχολίασε: «Νομίζετε ότι ο Πατραϊκός πάει καλύτερα; Όχι. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να κάνουμε κάτι και για τον Πατραϊκό».

Τα μηνύματα πύκνωσαν, αναγκάζοντας την Πάτρα και την Αχαΐα να μπουν στο διάλογο, παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα απείχαν.

Το Επιμελητήριο Αχαΐας

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαΐας ανέλαβε πρωτοβουλία διερεύνησης των αιτιών του φαινομένου μιας και το φαινόμενο εξάπλωσης των μεδουσών έχει βαρύτατες οικονομικές συνέπειες στον επιχειρηματικό κόσμο. Σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο οι προσκεκλημένοι επιστήμονες ανέλυσαν διεξοδικά το θέμα και  απάντησαν σε πληθώρα ερωτήσεων.  Από όλες τις πλευρές διαπιστώθηκε η ανάγκη για συνεργασία κυρίως για την πληροφόρηση τόσο των επιχειρήσεων που πλήττονται από την παρουσία των Μεδουσών όσο και του κοινού αλλά και την στήριξη του ερευνητικού έργου της επιστημονικής κοινότητας . Προτάθηκε και συμφωνήθηκε κάθε δυνατή συνεργασία και άμεση  κινητοποίηση προς αυτές τις κατευθύνσεις.

«Στην παράκτια περιοχή λειτουργούν περίπου 500 επιχειρήσεις με περίπου 5000 εργαζόμενους. Όλοι αυτοί ζουν τις άμεσες επιπτώσεις και πολλαπλάσιοι τις έμμεσες, δεδομένου ότι η οικονομία είναι αλυσίδα, πόσο μάλλον στην περιοχή μας και μάλιστα σε τέτοιες εποχές» σχολίασε στον «ΣΕ» ο Γιάννης Πετράτος Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και πρόσθεσε: «Από τα όσα μέχρι σήμερα έχουμε παρακολουθήσει, αυτό που διαπιστώνουμε ότι ουδείς μπορεί να μιλήσει με ακρίβεια για τα αίτια του φαινομένου και τους τρόπους αντιμετώπισής του. Επομένως καλούμαστε να διαχειριστούμε την κατάσταση με όποια μέσα διαθέτουμε…»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιχειρηματίες πρόκειται να αναλάβουν δράση διαμορφώνοντας μια πλατφόρμα ενημέρωσης, τη διαχείριση της οποίας θα έχουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παράκτια περιοχή. Σε πραγματικό χρόνο θα καταγράφεται η παρουσία μεδουσών και θα υποδεικνύεται το ακριβές σημείο.

Η ΟΕΒΕΣΝΑ

«Ως την εξάλειψη του φαινομένου, οι επιχειρήσεις (καταστήματα εστίασης, καταλύματα κλπ) που δραστηριοποιούνται στην παράκτια ζώνη υφίστανται τρομερή οικονομική ζημία. Αναμένουμε να υπάρξει ειδικό καθεστώς προστασίας τους, οικονομικής και φορολογικής, καθώς και μείωση των τελών των κοινοχρήστων χώρων, αλλά και της ΔΕΗ και τη ΔΕΥΑΠ. Οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν εποχικό χαρακτήρα και η απώλεια εισοδήματος κατά την καλοκαιρινή περίοδο συνεπάγεται την οικονομική καταστροφή τους» αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ Παναγιώτης Σκέντζος.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒΕΣΝΑ, περιγράφει τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και μεταξύ άλλων αναφέρει:   «Ο Κορινθιακός Κόλπος και ο Πατραϊκός Κόλπος αποτελούν πηγή ζωής τόσο για τους οργανισμούς που ζουν εντός τους, όσο και για όλους εμάς που επωφελούμαστε από την ομορφιά, τα καλά και τον πλούτο τους. Για την άρτια συμβίωση προϋπόθεση είναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος και η υπακοή στους κανόνες της φύσης. Η ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου στις προστατευόμενες περιοχές του NATURA 2000 συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα η διατάραξη αυτής της ισορροπίας δημιουργεί προβλήματα που δημιουργούν με τη σειρά τους ένα νέο φαύλο κύκλο δυσκολιών.

Ένας τέτοιος φαύλος κύκλος φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Λόγω της υπεραλίευσης και της συνεχιζόμενης μόλυνσης του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου, από αποχετεύσεις που καταλήγουν ανεξέλεγκτα σε αυτούς, με απορροές λιπασμάτων από τους πολυάριθμους ποταμούς και ρέματα και με βιολογικούς καθαρισμούς ελλιπούς δυναμικότητας, έχει διαταραχθεί η βιοποικιλότητα του βυθού και συνεπώς έχει διαταραχθεί η οικολογική ισορροπία. Τα αίτια έχουν αναφερθεί και αναλυθεί από τους επιστημονικούς φορείς επανειλημμένως. Απομένει να ληφθούν τα σωστά μέτρα, άμεσα, συντονισμένα και με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».

Περιβαλλοντικές Οργανώσεις παρεμβαίνουν με προτάσεις για μέτρα & συνέργειες

Δράση έχουν αναλάβει και οι οικολογικές οργανώσεις, αναζητώντας τόσο τα αίτια του φαινομένου του πολλαπλασιασμού των μεδουσών, όσο και τους τρόπους αντιμετώπισης του. Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις που αποτελούν το Σύνδεσμο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (ΣΠΟΕΠΠ)- Οικολογική Κίνηση Πάτρας, Κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ, ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κ.Υ. Χαλανδρίτσας και Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρίου – εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση, στην οποία τονίζονται τα εξής: «Το φαινόμενο του υπερπληθυσμού των μεδουσών (τσούχτρες) -ιδιαίτερα στον Κορινθιακό Κόλπο τα τελευταία χρόνια- έχει πράγματι σοβαρές επιπτώσεις στη χρήση των παραλιών μας για αναψυχή αλλά και οικονομικές για τον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού. Σύμφωνα με τις περισσότερες επιστημονικές μελέτες ο υπερπληθυσμός αυτός και η προσέγγιση στις ακτές ιδίως του είδους pelagia noctiluca, ενός είδους, όπως λέει και το όνομά του κανονικά πελαγικού, το οποίο είναι αυτό που προκαλεί τα επώδυνα τσιμπήματα στους κολυμβητές, πιθανότατα σχετίζεται με την υπεραλίευση ψαριών που καταναλώνουν τα αυγά της ή και την αλιεία με καταστροφικά συρόμενα εργαλεία. Άλλες απόψεις μιλούν για «κύκλο προσέγγισης και απομάκρυνσης από τις ακτές» του είδους αυτού. Επίσης εκτιμάται ότι η κλιματική αλλαγή ευνοεί αυτά τα είδη που θέλουν θερμότερα νερά».

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τα μίτρα αντιμετώπισης ο Σύνδεσμος Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, εκτιμά: «Είναι ανάγκη να προταχθεί η μακροχρόνια λογική της αποκατάστασης των ισορροπιών του θαλάσσιου οικοσυστήματος με καταπολέμηση της καταστροφικής αλιείας, κάτι που ευνοείται και από την ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου στο Δίκτυο Natura 2000.  Αυτό σημαίνει ότι θα έχει Φορέα διαχείρισης που παρακολουθεί σταθερά την κατάστασή του και θα προωθεί τη συστηματική επιστημονική του παρακολούθηση.

Σε ότι αφορά το θέμα της λήψης μέτρων τύπου διχτυών προστασίας των πολυσύχναστων κολυμβητικών παραλιών η θέση μας είναι: Τέτοιου τύπου μέτρα έχουν επιτραπεί, με το άρθρο 19 του νόμου 4519/2018 για τους Φορείς Διαχείρισης.

Θεωρούμε ότι η λελογισμένη χρήση τους, μετά όμως από λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με τη χρήση τους, τα οφέλη και τις επιπτώσεις της σε άλλες χώρες, μπορεί να δοκιμαστεί με προσοχή και, προφανώς, σε περιορισμένη κλίμακα (πολυσύχναστες κολυμβητικές παραλίες και μόνο). Στο κόστος, θεωρούμε, πρέπει να συμβάλουν οι σημαντικότερες από τις τουριστικές παράκτιες επιχειρήσεις που θα ωφεληθούν. Επίσης μπορούν να δοκιμαστούν επιλεκτικά εργαλεία συλλογής των τσουχτρών.

Καμιά αυταπάτη όμως για συνολική αντιμετώπιση δεν πρέπει να υπάρχει: μόνο η ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος μπορεί να περιορίσει τους πληθυσμούς των μεδουσών στα συνήθη τους επίπεδα. Προς τα εκεί πρέπει να κινηθούμε αντιμετωπίζοντας πρώτα από όλα την παράνομη αλιεία με συρόμενα εργαλεία».

 Αντιστοίχως η Ένωση για την Προστασία Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού «Ο Νηρέας» κατέθεσε σειρά προτάσεων, που αφορούν την προστασία του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, πρωτοβουλίες ανάδειξης, αλλά και δράσεις που προάγουν τη συνεργασία μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας. Ειδικότερα, οι προτάσεις συνοψίζονται στα   εξής σημεία:

 • Να χαρακτηριστεί ο Κορινθιακός «Εθνική προστατευόμενη περιοχή αλιείας» με υποχρέωση επιστημονικής παρακολούθησης.
 • Να δημιουργηθεί ένα διαπεριφερειακό συμβούλιο ή επιτροπή, για τον Κορινθιακό-Πατραϊκό. Επίσης να διαμορφωθεί Συμβούλιο Αλιείας Κορινθιακού – Πατραϊκού, που θα συνδυαστεί με την ίδρυση ομοσπονδίας αλιευτικών συλλόγων των δυο κόλπων. 
 • Να τεθεί σε διαβούλευση η ιδέα ενός «Κοινού του Κορινθιακού».
 • Να ορισθούν τακτές επίσημες υπηρεσιακές συναντήσεις μεταξύ των προϊσταμένων της Β θμιας εκπαίδευσης των περιφερειακών ενοτήτων γύρω από τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό.
 • Να εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας των προϊσταμένων των εφορειών αρχαιοτήτων σε μόνιμη βάση, γύρω από τους κόλπους, με σκοπό την πολιτιστική ενοποίηση.
 • Ν’ αρχίσουν άμεσες επαφές και για αόριστο χρόνο, μεταξύ των προέδρων των ομοσπονδιών εμπορικών συλλόγων, για να βρεθούν κοινές λύσεις που αφορούν το κλάδο τους σε επίπεδο των δύο κόλπων.
 • Να ορισθεί κατόπιν διαβούλευσης, ενα σήμα-κατατεθέν, κοινό για όλους, με σκοπό την κοινή προβολή του Κορινθιακού -Πατραϊκού κόλπου στην τουριστική αγορά. Το νεο σήμα θα πρέπει να προβάλλει και τις παγκόσμιες ιδιαιτερότητες του Κορινθιακού.
 • Από εδώ και στο εξής να προσκαλούμε πιεστικά στις συγκεντρώσεις που αφορούν τους δυο κόλπους και τις μεγάλες εταιρείες-ρυπαντές, με σκοπό να διαχύσουν την κοινωνική εταιρική τους ευθύνη λίγο μακρύτερα από τα χωριά που περιβάλλουν τις εν λόγω εταιρείες.
 • Να καταγγείλουμε συλλογικά το γεγονός της κατάργησης ή αν θέλετε της πρόσκαιρης διακοπής, της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αιγίου-Αγίου Νικολάου.
 • Να συνεργασθούν οι πρόεδροι των λιμενικών ταμείων γύρω από τους δύο κόλπους, σε μόνιμη βάση.
 • Να γίνουν τα απαραίτητα ώστε όλα τα προϊόντα αλιείας του Κορινθιακού-Πατραϊκού, να αποκτήσουν κοινή ονομασία προέλευσης.
 • Να θεωρείται ο Κορινθιακός-Πατραϊκός σαν μια αδιάσπαστη ενότητα.

Τέλος, πρίν είναι αργά, να εργασθούμε μαζί για το μέγα θέμα των εξορύξεων γύρω από τον Κορινθιακό. Τα Δελφικό τοπίο αλλοιώνεται λίγο περισσότερο κάθε μέρα, μέσα στην γενική αδιαφορία πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων. Τα Γεράνεια όρη απειλούνται με την ίδια τύχη» καταλήγει η Ένωση.

Σύσκεψη σήμερα στην Περιφέρεια

Ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ειδικοί επιστήμονες, στελέχη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και το Λιμεναρχείου Πάτρας θα είναι μεταξύ αυτών που θα μιλήσουν και θα αναλύσουν φαινόμενο των μεδουσών, στην ημερίδα που διοργανώνει σήμερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σκοπός της ημερίδας, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα, στις 10.30 το πρωϊ, είναι να διαφωτίσει αρχές, φορείς και πολίτες για το φαινόμενο.

Στην ημερίδα συμμετέχουν :

Εκ μέρους του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών οι:

-Επαμεινώνδας Χρήστου, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, Θέμα: Μέδουσες στις Ελληνικές θάλασσες

- Παρασκευή Καραχλέ, ερευνήτρια Ινστιτούτου Θαλασσίων Βιολογικών Πόρων και   Εσωτερικών Υδάτων,

Θέμα: Κορινθιακός Κόλπος: Αλιεία, αποθέματα και σχεδιασμός προστασίας & διατήρησης

Από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Δυτικής οι Ελλάδας οι:

Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών,

Θέμα: Οι μέδουσες στις ακτές του Κορινθιακού και του Πατραϊκού κόλπου: Σήμα κινδύνου ή αφύπνισης;

Αλέξιος Ράμφος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας,

Θέμα: Έξαρση Μεδουσών: Οι πολίτες ζητούν ενημέρωση και προστασία. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Εκ μέρους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας:

Ιωάννης Τσιντώνης, Υποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος και

Χρήστος Πάτσης , Ανθυπασπιστής Λιμενικού Σώματος,

Θέμα: Νομοθεσία περί τοποθέτησης προστατευτικών διχτυών (πλωτών φραγμάτων) για προστασία από τις μέδουσες και λοιπά θέματα αρμοδιότητας Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας 

Υπενθυμίζεται πως η εκδήλωση αποτελεί υλοποίηση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στις αρχές Μαρτίου 2018.

Στην συνεδρίαση είχε επισημανθεί η ανάγκη για ενεργοποίηση των συναρμοδίων φορέων, σε συνδυασμό με την ενημέρωση των εμπλεκομένων πλευρών.

Εκτιμήθηκε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί επιστημονική προσέγγιση. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το φαινόμενο εξάπλωσης των μεδουσών που αφορά κυρίως τις ακτές του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, σε σχέση και με τις συνέπειες που υπήρξαν.

 

Last modified on Friday, 30/03/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας