Η Πάτρα απέκτησε την ιστορική επωνυμία της: "Πατρώ"

patroΤο όνομά της δεν είναι αυτό που προσβλητικά της αποδίδουν οι φραγκο-ρωμαιοκαθολικοί ονομάζοντάς την «πατράσσο» αλλά είναι αυτό που της έδωσε η αρχιτέκτων-πολεοδόμος Χαρά Παπαδάτου-Γιαννοπούλου στο βιβλίο της που πηγάζει από τους αιώνες της γένεσής της.

Την Πάτρα, με το βιβλίο που έγραψε η Χαρά, με το οποίο έκθεσε το όνομα της ιστορίας της, «Πατρώ», όχι για όλες τις χρήσεις, αλλά μόνο για μια και μοναδική που είναι η γνώση.

Το βιβλίο της, είναι εγκυκλοπαίδεια προς εκμάθηση της πραγματικής ιστορίας της πόλης, που η αναγνώρισή της γίνεται από πολεοδομικής, αρχιτεκτονικής πλευράς, και επομένως από ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής σκοπιάς.

Το βιβλίο της αρχιτέκτονος Χαράς Παπαδάτου-Γιαννοπούλου με τίτλο: Πατρώ, Η πόλις των πολλαπλών ιστορικών επιπέδων. Μια πολεοδομική και αρχιτεκτονική ανάγνωση, εκδόθηκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Πατρώ ονόμαζαν την πόλη οι Επτανήσιοι κατά τον μεσαίωνα. Το όλον εγχείρημα ξεκίνησε, όχι ως καταγραφή, αλλά κυρίως ως έρευνα, για όλες τις επιμέρους ενότητες με τις οποίες ασχολείται.

Η παρουσίαση παρακολουθεί την πόλη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και προσπαθεί να ανιχνεύσει και αναπλάσει την ταυτότητά της στις διάφορες περιόδους εξελίξεώς της. Είναι βασικά μια ερευνητική προσπάθεια για την προσέγγιση πολλών λεπτομερειών που συνδέουν τις διάφορες ιστορικές περιόδους, αλλά και την δομή της πόλεως. Με βάση βέβαια τις υπάρχουσες πηγές.

Πρώτον επικεντρώνεται στο τμήμα της πόλεως που έχει διαχρονική ιστορική παρουσία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: στο λεγόμενο Ιστορικό Κέντρο. Διότι αυτή στην ουσία είναι η πόλις. Η πόλις των πολλαπλών ιστορικών επιπέδων, η πόλις των πολλαπλών ονομάτων με την ίδια όμως πάντοτε ρίζα, η πόλις του αμετακινήτου μέσα στους αιώνες οικονομικού εκτοπίσματος. Αλλά και η πόλις των αμετακινήτων πολεοδομικών και κοινωνικών κέντρων βάρους. Το γεγονός ότι οι πολεοδομικές παράμετροι δεν αλλάζουν στα 3.000 χρόνια από την ιστορημένη συγκρότηση της πόλεως, καθιστά το σημερινό Ιστορικό Κέντρο της, δηλαδή το τμήμα της πόλεως που επιζεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ένα αξιοπρόσεκτο παράδειγμα πόλεως, η οποία σε κάθε ιστορική περίοδο επαναπροσδιορίζεται, με βάση τους αρχικούς χωροταξικούς κανόνες της δημιουργίας της. Είναι η πόλις η οποία ποτέ δεν αποκόπτεται από τον ομφάλιο λώρο της.

Στην συνέχεια θα δούμε την πόλη, πως αναγεννήθηκε μετά την ολική της καταστροφή κατά την Επανάσταση του 1821 και την αναγέννησή της σε μια εντυπωσιακή πόλη.

Στην συνέχεια παρουσιάζεται όπως σήμερα, μεταμορφώθηκε, ύστερα από τις επενέργειες της μεταπολεμικής μεταπρακτικής κοινωνίας. Πρώτα με την καταγραφή των επεμβάσεων κατά την δεκαετία του ’70 και μετά με τις πολεοδομικές μελέτες Ε.Π.Α. (Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης) που άλλαξαν το πολεοδομικό τοπίο. Ακολουθούν ερευνητικές μελέτες που εκπορεύθηκαν από τις αρχικές μελέτες της Ε.Π.Α. που κρίνουμε ότι είναι χρήσιμες να δημοσιοποιηθούν.    

Το τελευταίο κεφάλαιο αφιερώνεται στην αρχιτεκτονική. Γίνεται κυρίως προσπάθεια αναλύσεως της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του Ιστορικού Κέντρου, που παρά την μεγάλη κακοποίησή του, εξακολουθεί να είναι παρόν και σε κάθε έρευνα μάς εκπλήσσει. Η παρουσίαση γίνεται με βάση τους πολεοδομικούς και αισθητικούς άξονες της πόλεως, οι οποίοι καταγράφουν με την αρχιτεκτονική πολυποικιλότητά τους την ζωντανή οικονομική και κοινωνική ζωή και ιστορία της μετεπαναστατικής πόλεως.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Πατρώ» έγινε στην αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στις 24 Μαρτίου με συντονιστή τον Θανάση Γιανναδάκη πρώην Πρόεδρο ΤΕΕ – Τμήματος Δυτικής Ελλάδας, και Ομιλητές:

Ιωάννης Πανταζόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Πάτρας: Εισαγωγή στην θεματική του βιβλίου.

Χρήστος Κορδάς, Αντιδήμαρχος Δήμου Πατρέων: Παραδείγματα υλοποίησης προτεινομένων παρεμβάσεων των Πολεοδομικών Μελετών.

Μιχάλης Πετρόπουλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων: «Πατρώ». Προσέγγιση της πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής ιστορίας των Πατρών.

Κωνσταντίνος Μάγνης, Δημοσιογράφος: Με την ματιά του αναγνώστη και του Πατρινού.

Κώστας Λογαράς, Συγγραφέας: Η Πόλη ως Μυθοπλασία.      

Χαρά Παπαδάτου-Γιαννοπούλου: Γενική αναφορά στο βιβλίο.   

Το βιβλίο δεν πωλείται. Μπορεί κανείς να το βρει, αν θέλει στις βιβλιοθήκες του Δήμου και του ΤΕΕ. Εν ευθέτω χρόνω θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Last modified on Monday, 02/04/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας