Η Πάτρα πιλότος στη νέα «ψηφιακή κοινωνία»

5gpatraΆλμα προς τη νέα τεχνολογία και με… τη βούλα καθώς σύντομα θα πέσουν οι υπογραφές, πρόκειται να κάνει η Πάτρα, μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επελέγη μαζί με τα Τρίκαλα ως πόλη πιλότος για την ανάπτυξη δικτύου Gigabit.

Το δίκτυο «5G» θα δώσει τη δυνατότητα για δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο με πολύ μεγάλη ευκολία για τον χρήστη και η έλευσή του θα προσδώσει ιδιαίτερη δυναμική.

Την Μ. Δευτέρα έγινε συνάντηση στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στην Αθήνα παρουσία του Κώστα Πελετίδη και στελεχών του Δήμου σε ικανοποιητικό κλίμα, καθώς η Δημοτική Αρχή διέψευσε ότι είναι διστακτική και προβληματισμένη στον ερχομό της νέας τεχνολογίας.

Ο Δήμος ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ότι αφορά την προγραμματική σύμβαση που έφτασε στα γραφεία της Μαιζώνος να του δοθούν κάποιες απαραίτητες διευκρινήσεις, σχετικά με τη λειτουργία του πιλοτικού δικτύου, τις αρμοδιότητες του Φορέα, το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης, αλλά και ζητήματα οικονομικής φύσεως κ.ά. Το Υπουργείο αναμένεται να λύσει το ζήτημα άμεσα σε νέο έγγραφο που θα στείλει στη Δημοτική Αρχή προκειμένου να προσπελαστούν τα εμπόδια και μέσα στο επόμενο διάστημα να πέσουν οι υπογραφές.

Στη συνάντηση πέρα από εκπροσώπους του Δήμου ήταν και εκπρόσωποι του Επιστημονικού Πάρκου, οι οποίοι διαθέτουν την τεχνογνωσία που είναι αναγκαία για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G στην Πάτρα ανέλαβαν το Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Δυτικής Ελλάδας. Εκπρόσωποί τους που μετέχουν στην έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας (Patras IQ) επισκέφθηκαν την περ. εβδομάδα τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, και διαβεβαίωσαν ότι θα βοηθήσουν στο να αποσαφηνιστούν τα σημεία του πιλοτικού προγράμματος που εγείρουν επιφυλάξεις από την πλευρά του Δήμου.

Ο Κ. Πελετίδης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τριών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Δημοσθένη Πολύζο (αντιπρύτανη Πανεπιστημίου), Αννα Ρούσσου (αντιπρόεδρο ΕΑΠ), Σπύρο Συρμακέση (αντιπρόεδρο ΤΕΙ) για τις επιφυλάξεις που έχει ο Δήμος έναντι της σύμβασης που του έχει προταθεί να υλοποιήσει από κοινού με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και το επιστημονικό πάρκο Πατρών. Αυτές συμπυκνώνονται στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης, στην αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων καθενός από τους τρεις φορείς που θα εμπλακούν, και στην αποσαφήνιση του φυσικού αντικειμένου του έργου.

Ετσι, οι φορείς του Patras IQ ανέλαβαν την πρωτοβουλία να επικοινωνήσουν με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και να ζητήσουν τον προγραμματισμό σύσκεψης, στην οποία θα κληθεί ο Δήμος για να ξεκαθαριστούν όλα τα σημεία της προτεινόμενης σύμβασης που εγείρουν επιφυλάξεις.

Το θέμα της πιλοτικής ανάπτυξης τεχνολογίας 5G στην Πάτρα συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προηγούμενη Τετάρτη μετά από ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων Θεόδωρου Ντρίνια, Ουρανίας Μπίρμπα, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, Νίκου Τζανάκου κ.ά.

Ανησυχία για την καθυστέρηση

Μάλιστα, σε ερώτηση προς το δημοτικό συμβούλιο η δημοτική παράταξη ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ σε ότι αφορά την μετατροπή της Πάτρας σε πόλη εισαγωγής τεχνολογιών 5G έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για εγκατάλειψη του σχεδίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ντρίνια ανοίγεται για την πόλη ένα παράθυρο προς το μέλλον για την ανάπτυξη τεχνολογιών με εφαρμογές σε τομείς όπως τα αυτοκινούμενα οχήματα, οι αγροτικές καλλιέργειες, ο τουρισμός, η ανάδειξη του πολιτιστικού δυναμικού της περιοχής κ.ο.κ. Ενδεικτικά ανέφερε πως στο Μπρίστολ της Αγγλίας, μια πόλη λίγο μεγαλύτερη από την Πάτρα, ο μετασχηματισμός αυτός δημιούργησε τόσες πολλές ανάγκες για εξειδικευμένη εργασία ώστε να έχει ήδη εξαντληθεί το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό για να τις καλύψει.

«Η πόλη μας, λόγω της ύπαρξης, ερευνητικών ιδρυμάτων, πολλών σχετικών επιστημονικών ομάδων στο Πανεπιστήμιο και πολλών νεοφυών πρωτοβουλιών από νέους επιστήμονες, διαθέτει την τεχνογνωσία  και το ανθρώπινο δυναμικό όχι μόνο να υποστηρίξει μια τέτοια εξέλιξη αλλά και να βρεθεί στην πρωτοπορία των τεχνολογικά προηγμένων πόλεων στην Ευρώπη», ανέφερε και εξέφρασε ευθέως την αγωνία του γιατί τα Τρίκαλα ήδη υπέγραψαν και στην τρίτη πόλη της Ελλάδας, την Πάτρα, δεν γίνεται καν κουβέντα…

Καταλήγοντας, ο κ. Ντρίνιας ζήτησε από τη Δημ. Αρχή: 1) να φέρει για ενημέρωση στο Σώμα το σχέδιο σύμβασης μεταξύ Δήμου, Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και Επιστημονικού Πάρκου, το οποίο έχει στη διάθεσή του πλέον των τεσσάρων μηνών, καθώς και ενημέρωση για το περιεχόμενο των συζητήσεων που έχουν λάβει χώρα, 2) να ενημερώσει για τις ενέργειες που έκανε ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη του σχεδίου «Πάτρα 5G Ready πόλη» και να παρουσιάσει τις προτάσεις του Δήμου στη διαβούλευση, αν υπάρχουν.3) να εξηγήσει ποιος είναι υπεύθυνος και ποιοι οι λόγοι για την κρίσιμη για την πορεία του έργου ολιγωρία.

Τι απάντησε ο Δήμαρχος

Ο Κ. Πελετίδης ενημέρωσε το Σώμα ότι έχει λάβει σχέδιο προγραμματικής σύμβασης από το υπουργείο. Πριν από ένα μήνα απάντησε στο υπουργείο επί συγκεκριμένων σημείων της προτεινόμενης σύμβασης, τα οποία εγείρουν ερωτηματικά. Ο δήμαρχος δήλωσε πρόθυμος να δώσει στις παρατάξεις το κείμενο της προτεινόμενης σύμβασης και την απαντητική επιστολή του, και πέταξε το γάντι στην κυβέρνηση λέγοντας πως πρέπει να λυθούν όλες οι απορίες. Το θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση του.

Σκούτας: Σύντομα το πρωτόκολλο συνεργασίας

skoytasΜέσα σε ένα μήνα θα υπογράψουμε το πρωτόκολλο της συνεργασίας ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Παναγιώτης Σκούτας, μετά το πέρας της συνάντησης της περ. Δευτέρας και σε δηλώσεις του στο «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7».

Τόνισε, ότι το Υπουργείο αναλαμβάνει τα θέματα νομικής φύσεως, ο Δήμος τα ζητήματα δανειοδοτήσεων κεραιών, ενώ το Επιστημονικό Πάρκο θα συμβάλλει με τεχνογνωσία. Παράλληλα το Υπουργείο αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξασφαλίσει, για λογαριασμό του Δήμου, ένα κονδύλι 50.000 ευρώ για τα πρώτα βήματα του όλου εγχειρήματος..

«Μέσω της ανάπτυξης του 5G στην Πάτρα θα δοθούν κίνητρα σε εταιρείες, οι οποίες θα ήθελαν έγκαιρα να βάλουν αυτό το σύστημα, θα έχει μεγάλες ταχύτητες, θα εξυπηρετεί συγκεκριμένες δυνατότητες, και βεβαίως θα μπορούν και εταιρείες, που δουλεύουν λογισμικά προγράμματα και κάνουν έρευνες πάνω σε εφαρμογές, που έχουν να κάνουν με τις έξυπνες πόλεις, συνολικά με την λειτουργία μιας οικονομίας, σε εταιρείες και σε βιομηχανίες, να έρθουν στην Πάτρα και να αναπτύξουν μια τέτοια προοπτική. Όσοι θα μπουν γρήγορα σε αυτή την διαδικασία θα έχουν έναν πρωτοποριακό ρόλο» διεμήνυσε ο κ. Σκούτας.

Και προσέθεσε απαντώντας σχετικά πως

Παράλληλα αυτό το δίκτυο του 5G αλλάζει ότι ξέραμε μέχρι τώρα για την ακτινοβολία, διότι δεν χρειάζονται οι μεγάλες κεραίες, που προκαλούν την μεγάλη ακτινοβολία, «θα υπάρχουν μικρές κεραίες σε πολύ κοντινά διαστήματα, τα οποία έχουν την δυνατότητα να μην χρειάζονται όλο αυτό το φορτίο, που υπάρχει με τα μεγάλα κεραιοσυστήματα, και να είναι πιο καλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα». 

 

Τα οφέλη από το 5G

Πρόκειται ουσιαστικά για τη νέα γενιά ασύρματων δικτύων ικανά να υποστηρίξουν ένα μεγάλο αριθμό χρηστών και μηχανών. Όπως εξηγούν ειδικοί του χώρου σε σχέση με τα σημερινά 4G δίκτυα θα έχουμε στην πόλη μετά την ολοκλήρωση των προτεινόμενων παρεμβάσεων, 10 με 20 φορές ταχύτερες συνδέσεις.

Επίσης, ο χρόνος καθυστέρησης στα πλαίσια της επικοινωνίας δύο ή περισσότερων χρηστών θα είναι κάτω από το ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, ενώ η περιοχή κάλυψης μπορεί να υπάρχει μέχρι και χίλιες φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σχέση με το υφιστάμενο δίκτυο.

Επίσης μιλάμε για 90% εξοικονόμηση της ενέργειας κι έως 100 συσκευές που θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένες στο δίκτυο. Πέραν αυτών οι τεχνολογικές δυνατότητες του 5G ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για την υλοποίηση μιας σειράς εφαρμογών όπως είναι τα αυτόματα οχήματα (αυτοκίνητα, drones κ.α.), οι έξυπνες πόλεις, η υγεία, η ενέργεια κτλ.

Για παράδειγμα στο επίπεδο της έξυπνη πόλης το 5G σημαίνει μια πληθώρα λύσεων στο επίπεδο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης όπως: Έξυπνη στάθμευση και φωτισμός, ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, συλλογή δεδομένων, διαχείριση απορριμμάτων και λύσεις στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη.

To συμφωνητικό

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το συμφωνητικό που έχει προταθεί περιλαμβάνει, εκτός από τον Δήμο και το Υπουργείο, και το Επιστημονικό Πάρκο Πάτρας.

Στο κείμενο αναφέρεται ρητά ότι σε όλη τη διάρκεια του πολιτικού προγράμματος τόσο η κυριότητα του εξοπλισμού όσο και του λογισμικού παραμένει στα τρία εμπλεκόμενα μέρη. Επίσης ξεκαθαρίζεται ότι θα πρόκειται για μια ανοικτού τύπου υποδομή η οποία θα έχει ως στόχο να μετατρέψει την Πάτρα, σε συγκεκριμένα στάδια τα οποία επίσης επεξηγούνται αναλυτικά, σε μια πρότυπη 5G-Ready πόλη.

Το έργο σε γενικές γραμμές έχει να κάνει με την επέκταση των ήδη υφιστάμενων ψηφιακών υποδομών όπως το μητροπολιτικό δίκτυο με στόχο να μπορούν να συνδεθούν με τεχνολογίες 5G. Οι υποδομές λοιπόν που θα δημιουργηθούν ως σκοπό τους θα έχουν να αξιοποιήσουν το δυναμικό της περιοχής (επιστημονικού και παραγωγικού) μέσω ενός ανοικτού οικοσυστήματος.

Το οικοσύστημα αυτό θα έχει ως βάση του την επιχειρηματικότητα, την έρευνα αλλά και την καινοτομία και θα απαντά «σε πραγματικές ανάγκες της πόλης και των πολιτών».

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παρεμβάσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν περίπου 4 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και τα έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο εντός 24 μηνών.

Επίσης στο παράρτημα, περιγράφονται αναλυτικά όλα τα πιθανά συνέρια χρήσης του ενώ γίνονται αναφορές σε ανάλογες διεθνείς πρακτικές και το πώς ανάλογες υποδομές αξιοποιήθηκαν από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι υποχρεώσεις

Από την πλευρά του το Υπουργείο αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση να συντονίσει τις ενέργειες αδειοδότησης καθώς και να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Ο Δήμος καλείται να παρέχει τα σημεία για την τοποθέτηση του απαραίτητου εξοπλισμού και παράλληλα αναλαμβάνει την υποχρέωση διαμόρφωσης του προγράμματος υλοποίησης των παρεμβάσεων εκείνων που συνάδουν με τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Τέλος το Επιστημονικό Πάρκο δεσμεύεται μεταξύ άλλων για την υλοποίηση του έργου, τη διαχείριση του εξοπλισμού, τη βιωσιμότητα του μετά το τέλος του πολιτικού διαστήματος, την εκπαίδευση προσωπικού του Δήμου κ.α.

Να αξιοποιήσουμε τον νέο πόλο ανάπτυξης

Επιστολή στον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη για τα οφέλη από τη μετατροπή της πόλης της Πάτρας σε μία πρότυπη πόλη για πιλοτική ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) απέστειλε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας, Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός Βασίλης Αϊβαλής.

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

είναι κοινώς αποδεκτό, αλλά και εσείς ο ίδιος ποικιλοτρόπως έχετε επισημάνει, ότι εδώ και αρκετά χρόνια η πόλη μας βρίσκεται στη δίνη ενός μεγάλου οικονομικού μαρασμού. Η ανεργία στην περιοχή μας έχει εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ παράλληλα η ανέχεια σφίγγει όλο και περισσότερους συμπολίτες μας.

Είναι δεδομένο ότι ενάντια σε αυτή τη δίνη όλοι πρέπει να αντισταθούμε. Τόσο εφαρμόζοντας πολιτικές και δράσεις υποστήριξης των συμπολιτών μας, όσο και δημιουργώντας νέες αναπτυξιακές προοπτικές.

Η πόλη μας, η Πάτρα, επιλέχθηκε ως μία από τις δύο πόλεις της χώρας μας για πιλοτική ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς (5G). Πρόκειται για τεχνολογία αιχμής η οποία προάγει εντόνως την τεχνολογική ανάπτυξη και η οποία διεθνώς δεν έχει ακόμη προτυποποιηθεί. Η πόλη μας, με ένα μητροπολιτικό δίκτυο μήκους 88km ίσως το μεγαλύτερο πανελλαδικά, έχει την δυνατότητα να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη των δικτύων αυτών με πολλά οφέλη για τους συμπολίτες μας. Έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε τεχνολογικά “έξυπνη πόλη”, ενώ παράλληλα της δίνεται η δυνατότητα να καταστεί κέντρο δοκιμών στην εν λόγω τεχνολογία για εταιρείες διακεκριμένες στο παγκόσμιο στερέωμα αξιοποιώντας ταυτόχρονα στον μέγιστο βαθμό το δημόσιο μητροπολιτικό της δίκτυο.

Για να μπορέσουν όμως να πραγματοποιηθούν αυτά θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, να ληφθούν οι απαραίτητες διασφαλίσεις, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της πιλοτικής εφαρμογής του 5G. Παράλληλα δε, να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε επιτυχημένες δοκιμές τεχνολογικών εφαρμογών που θα πραγματοποιούνται στο μητροπολιτικό δίκτυο του Δήμου να παρέχονται δωρεάν στους πολίτες της πόλης μας.

Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας με το πλέον εξειδικευμένο επιστημονικό υπόβαθρο των μελών του, μπορεί να βοηθήσει ενεργά στην οποιαδήποτε τεχνική αποσαφήνιση απαιτηθεί σχετικά με το φυσικό αντικείμενο του έργου, καθώς και όπου αλλού αυτό κριθεί απαραίτητο. Προφανώς όμως, για να μπορέσει να γίνει αυτό θα πρέπει άμεσα να καταστεί κοινωνός του σχεδίου της προγραμματικής συμφωνίας.

Κύριε Δήμαρχε,

ως ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η συμμετοχή της πόλης μας στην πιλοτική ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς (5G), μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει νέο πόλο ανάπτυξης στην περιοχή μας με ταυτόχρονη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Θεωρούμε ότι οι πολίτες της Πάτρας έχουν δικαίωμα στις ωφέλειες τέτοιων τεχνολογιών ενώ παράλληλα πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία για την πόλη μας.

Να αξιοποιηθεί η ευκαιρία ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών με… ατμομηχανή τις ψηφιακές υποδομές

Την μεγάλη ευκαιρία για την Πάτρα να καταστεί πόλη – πιλότος για να μετατραπεί σε «έξυπνη πόλη» ανέδειξε από την περ. εβδομάδα ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών κάνοντας λόγο για μια πρόκληση με σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ε&ΕΣΠ Γιώργος Ρώρος ανέφερε: ««Η πόλη μας βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, παίρνοντας τα ηνία μαζί με το Δήμο Τρικκαίων ως προς την εισαγωγή στην κοινωνία των gigabyte. Πρόκειται για μία πρόκληση μέσω της οποίας η πόλη μας, μέσω της πόλης «πιλότου» θα μετατραπεί σε «έξυπνη πόλη». Το εγχείρημα αυτό εμπεριέχει στρατηγικά στοιχεία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με ατμομηχανή τις ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίας πέμπτης γενιάς (5G). Οι νέες υποδομές 5G που θα προκύψουν θα αξιοποιήσουν το παραγωγικό και επιστημονικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής, στην έρευνα, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα απαντώντας στις ανάγκες της κοινωνίας, της πόλης και των πολιτών.

Η επιλογή του Δήμου μας από την Κυβέρνηση για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας αποτελεί πρόκληση καθώς κατά καιρούς σε σημαντικά βήματα, κυρίως τεχνολογικά, τα

κύματα τεχνοφοβίας υψώνονται επικίνδυνα λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην όποια αναπτυξιακή προσπάθεια. Η συμμετοχή του Δήμου θα πρέπει να διασφαλίσει τον έλεγχο των υποδομών, το κόστος των υπηρεσιών, το νέο πεδίο στην έρευνα και επιστήμη και φυσικά στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων».

Τέλος, ο ΕΕΣΠ προτείνει, ο Δήμος Πατρέων με τη συμμετοχή και αρωγή των επιστημονικών, παραγωγικών και επιχειρηματικών Φορέων να προχωρήσει σε σύσκεψη με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Η πόλη μας άλλωστε είναι δεκτική στη καινοτομία, και στην επερχόμενη επανάσταση θα είναι πρωτοπόρος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δημ. Πολύζος: Αναπτυξιακά οφέλη

Την εκτίμηση ότι το εν λόγω έργο θα αποφέρει αναπτυξιακό όφελος σ’ όλη την Αχαΐα καταθέτουν και κύκλοι της ακαδημαϊκής κοινότητας, τονίζοντας πως είναι απαραίτητος κόμβος για την εξέλιξη του έργου και γι’ αυτό απασχολεί έντονα την Πανεπιστημιακή Αρχή. Ο αντιπρύτανης Δημοσθένης Πολύζος, ο οποίος μετέχει στο Patras IQ (Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας), σε δηλώσεις του ανέφερε με νόημα: «Όσες φορές αρνηθήκαμε κάτι καινούργιο, μετά το μετανιώσαμε. Θυμηθείτε ότι ακόμα και το Πανεπιστήμιο κάποιοι δεν το ήθελαν. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία για την οικονομία της Πάτρας» και προσέθεσε με έμφαση: «Αργά ή γρήγορα το όφελος διασπείρεται σε όλη την κοινωνία».

 

Last modified on Tuesday, 10/04/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας