Το μήνυμα της δωρεάς

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου*

Τα εγκαίνια στη μονάδα στη μονάδα Τομογραφίας Ποζιτροναϊκής Εκπομπής του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής, του απεικονιστικού μηνύματος νέας γενιάς, το PET/CT, που προσέφερε με γενναιοδωρία η Πατρινή Ελένη Διγενοπούλου, που κανουμε και πρώτο θέμα στη σημερινή μας έκδοση, είναι αφορμή να δούμε ευρύτερα το σημαντικό θέμα δωρεών και ευεργετών στην Πάτρα.

«…δεν θάλλουν εδώ ευεργέτες!!!»

Έχει ενδιαφέρον να θυμίσουμε ένα εύστοχο άρθρο στο τελευταίο τεύχος του «ΑΞΙΟΘΕΑΤΟΝ» της εφημερίδας μας του Μόσχου που απαντώντας στο βασικό ερώτημα της έκδοσης για το «κατά πόσον οι Πατρινοί αγαπούν εμπράκτως την πόλη τους», έδωσε στο κείμενο του τον τίτλο «Δυστυχώς οι ευεργέτες του πάλαι ποτέ δεν... θάλλουν εδώ!» Μάλιστα ο αρθρογράφος τεκμηριώνοντας τη θέση του σημείωνε: η στάση που θα κρατήσει μία κοινωνία πολιτών, Πατρινών ή άλλων πόλεων, έχει να κάνει με την καθοδήγηση που θα της παρέχουν οι ηγετικές μορφές της. Εκείνες οι μορφές που αποτέλεσαν ιστορικό και κοινωνικό φάρο, που καταξιώθηκαν με το παράδειγμα προς μίμηση που προσέφεραν.

Εν ολίγοις, είναι ζήτημα γνώσης της ιστορίας του τόπου μας, από την οποία εξάγουμε συμπεράσματα, τόσο εμείς ως αυτόχθονες Πατρινοί, όσοι και οι ετερόχθονες, που έφθασαν στην πόλη.

Σήμερα, σε εποχή οικονομικής κρίσης κι ενόσω προερχόμαστε από αυτήν της χθεσινής επίπλαστης ευμάρειας, ο μέσος Πατρινός, συντηρητικοποιείται όλο και περισσότερο. Κοιτάζει «τα του οίκου του», παρά τα εκτός αυτού. Η απαξία του δημόσιου λόγου, είναι συνυφασμένη με αυτήν των συνδικαλιστικών και πολιτικών εκπτώσεων, των ρατσιστικών και ξενοφοβικών συνδρόμων που εκπέμπονται από τα σύγχρονα ΜΜΕ και εν τέλει με την αποχή του πολίτη από τα κοινά.

Πρωτεύει η κοινωνική, συνδικαλιστική και πολιτική ανάθεση επίλυσης ζητημάτων από τους «αντ' αυτού».

Η λέξη πολίτης, με όσα αυτή σημαίνει στην αρχαϊκή της εκδοχή, όλο και λιγότερο ταιριάζει στην πατραϊκή κοινωνία.  

Να πολλαπλασιαστούν…

Προφανώς η τοποθέτηση του κ. Μόσχου συναντά αρκετό αντίλογο και αρκετά σχετικά ακουστήκαν και στη συζήτηση που προκάλεσε η έκδοση του «ΑΞΙΟΘΕΑΤΟΝ» στην εκδήλωση παρουσίασής του. Δεν παύει όμως να αναδεικνύει (εστω και καθ’υπερβολή) μια σημαντική αλήθεια. Ότι η πόλη έχει στερηθεί από δωρεές ανάλογες του παρελθόντος της. Για το λόγο αυτό η δωρεά της κας   Ελένης Διγενοπούλου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία γιατί σηματοδοτεί ένα δρόμο. Όπως το ίδιο σηματοδοτεί και η δωρεά της οικογένειας Μετζελόπουλου που έχει δημιουργήσει τις ομώνυμες υποτροφίες, τις σημαντικότερες του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως και η δωρεά της εταιρείας ΜΑΧΡΩ στην πτέρυγα Λοιμωδών στο «Καραμανδάνειο».

Υπάρχουν βεβαίως και πολλές αφανείς πρωτοβουλίες φορέων, πολλών τοπικών εταιρειών και συμπολιτών μας που κυρίως εστιάζουν στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων παθόντων συνανθρώπων μας, που πολλαπλασιάστηκαν στην περίοδο της κρίσης. Πρωτοβουλίες που κάποιες γίνονται γνωστές κόντρα στη πρόθεση των δωρητών, από ενέργειες των ίδιων των ευεργεθέντων.

Όπως όμως συχνά στους λόγους της αναφέρεται και η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Β. Κυριαζοπούλου (ο ρόλος της ήταν καθοριστικός στην δωρεά της κας Διγενοπούλου) χρειάζεται οι έχοντες τη δυνατότητα συμπολίτες μας να κάνουν περισσότερα πράγματα στο τομέα αυτόν (και όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο και τον χώρο της Υγείας).

Το παράδειγμα της κας Διγενοπούλου ως το πιο επίκαιρο, τα άλλα λιγότερο ή περισσότερο γνωστά παραδείγματα δωρεών στο κοινωνικό σύνολο συμπολιτών μας αξίζει να πολλαπλασιαστούν. Η Πάτρα έχει τα περιθώρια να αντιστρέψει την εκτίμηση του κ. Μόσχου και να ξαναγίνει πρωτοπόρος σε ζητήματα κοινωνικής προσφοράς σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Και εδώ βεβαίως έχει μεγάλη σημασία με το ποια «καθοδήγηση παρέχουν οι ηγετικές μορφές της» σε όλα τα επίπεδα.

* Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

Last modified on Friday, 13/04/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας