«Μεταρρύθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με απαξίωση του ΕΟΠΥΥ»

mastorakouΕπιστολή διαμαρτυρίας στον Υπ. Υγείας αποφάσισε να στείλει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, το οποίο εξετάζοντας διεξοδικά τις νομικές και διαδικαστικές παραμέτρους που προκύπτουν από την αιφνιδιαστική έκδοση της υπουργικής απόφασης περί καθιέρωσης και εφαρμογής συστήματος παραπομπών στην ΠΦΥ.

Ο ΙΣΠ θεωρεί ότι:

  1. Οι σχεδιασμοί του ΥΥΚΑ, κεκλεισμένων των θυρών χωρίς την απαιτούμενη διαβούλευση, λειτουργούν σε επίπεδο εικονικής πραγματικότητας μακράν από την καθημερινή πρακτική εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.
  2. Ο αριθμός των οικογενειακών ιατρών - με προκήρυξη (ΤΟΜΥ) ή με ορισμό (ΠΕΔΥ, κέντρα υγείας) - δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών.
  3. Η υποδομή, ο διαδικαστικός μηχανισμός και το ηλεκτρονικό περιβάλλον είναι προς το παρόν ανύπαρκτοι, ώστε να τεθούν οι πυλώνες της μεταρρύθμισης.
  4. Η αυξημένη γραφειοκρατία που προδιαγράφεται στο σύστημα παραπομπών θα δημιουργεί άσκοπη επισκεψιμότητα και θα λειτουργεί ως κόφτης στην απρόσκοπτη κυκλοφορία των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας.
  5. Η ελευθερία δωρεάν πρόσβασης του ασθενή στον θεράποντα προσωπικό ιατρό του, ανακόπτεται.

H πρόεδρος του ΙΣΠ Άννα Μαστοράκου κάνει λόγο για μια «μία αποτυχημένη προσέγγιση στην εγκατάσταση ενός μονολιθικού κρατικού μονοπωλίου με απαξίωση του ρόλου του ΕΟΠΥΥ και χωρίς δομημένο μηχανισμό αναπλήρωσης του δικτύου των συμβεβλημένων ιατρών και των 12 εκατ. επισκέψεων ετησίως».

Σημειώνει ότι, «μένει αναπάντητο το καίριο ερώτημα για το εάν το ελεγκτικό συνέδριο θα εγκρίνει τις δαπάνες επισκέψεων του ΕΟΠΥΥ για τους ειδικούς ιατρούς που δεν θα διαθέτουν α. έντυπα παραπομπής και β. βεβαιώσεις μη διαθέσιμων ραντεβού στο κρατικό σύστημα ΠΦΥ / νοσοκομειακή μονάδα».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «ο ασφαλισμένος θα βρεθεί στη δεινή θέση να επιλέξει να πληρώσει την επίσκεψη στο θεράποντα ειδικό ιατρό ή να απευθυνθεί σε νοσοκομείο, ώστε να αποφύγει την περαιτέρω ταλαιπωρία του στις πολλαπλές διαδρομές που θα δημιουργηθούν μέσα στο σύστημα, ειδικά όσον αφορά τις συννοσηρότητες στους χρόνιους πάσχοντες. Εάν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας αποτελούν γράμμα χωρίς περιεχόμενο, σίγουρα απέχουν μακράν από τους στόχους αναβάθμισης των υπηρεσιών ΠΦΥ».

Last modified on Friday, 20/04/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας