Τριήμερο μεταφοράς τεχνογνωσίας

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου* 

Αρχίζει σήμερα στο αθλητικό κέντρο «Δ.Τόφαλος» στην Πάτρα η 5η τριήμερη έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Patras IQ, θέτοντας φέτος πολύ ψηλά τον πήχυ σε ότι αφορά το ψηφιακό μας μέλλον. Φιλοξενώντας ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και αναπτυξιακούς φορείς, νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις και τεχνοβλαστούς καθώς και συμπράττοντα σχήματα (ερευνητικά εργαστήρια και νεοφυείς επιχειρήσεις) που συνεργάζονται για την υλοποίηση καινοτόμων προϊόντων η υπηρεσιών.

Με προμετωπίδα τη συνεργασία

 Έχουμε από την πρώτη στιγμή ως «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» βρεθεί στο πλευρό αυτής της σημαντικής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας. Πως αλλιώς άλλωστε θα ήταν αφού την αισθανόμαστε και ως συνέχεια πολύχρονων δικών μας πρωτοβουλιών μέσα από εκατοντάδες αναπτυξιακές εκδηλώσεις, που διαχρονικά έχουμε οργανώσει παλαιότερα μέσα από τη σχέση μας με την οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, τις τελευταίες δεκαετίες από τον «Σύμβουλο Επιχειρήσεων» και το Forum Ανάπτυξης και τις παράλληλες εκδηλώσεις του.

Πάντα όλες μας οι πρωτοβουλίες είχαν την καινοτομία, την δημιουργία δεσμών της έρευνας με την παραγωγή, το γκρέμισμα των τειχών μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας με την κοινωνία, ως κεντρικό ζητούμενο.

Ανατρέχοντας στο επίσημο διαδικτυακό τόπο του Forum Ανάπτυξης, όπου είναι αρχειοθετημένο ένα τεράστιο υλικό από χιλιάδες ομιλίες που έγιναν στα εκατοντάδες συνέδρια που έχουμε οργανώσει στην περιοχή, ο ερευνητής θα ανακαλύψει ένα πραγματικό «θησαυρό» προτάσεων και ιδεών που βοήθησαν όλα αυτά τα χρόνια την κοινωνία μας να έλθει πιο κοντά, να γίνει πιο ώριμη στο να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που θα την βγάλουν από την στασιμότητα και θα την οδηγήσουν σε ένα ελπιδοφόρο αύριο.

Ως ένα τέτοιο ώριμο αποτέλεσμα αντιμετωπίζουμε το Patras IQ. Που πρώτα από όλα όσα το συνθέτουν εμπεριέχει τη συνεργασία ως προμετωπίδα του. Συνεργασία διαφορετικών μεταξύ τους φορέων που βρήκαν κοινό τόπο δράσης και συμπορεύονται σε έναν θεσμό, που ξεπερνά σιγά σιγά τα τοπικά όρια και προσλαμβάνει εθνικά και διεθνή χαραχτηριστικά.

Αυτή η συνεργασία που ξεπερνά –ελπίζουμε μόνιμα- και τον πειρασμό της κομματικής χειραγώγησης, είναι και η πραγματική δύναμη του. Περί αυτήν χτίζονται άλλωστε μέχρι σήμερα και οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης που παίρνει το Patras IQ στην προσπάθεια διεύρυνσης του ρόλου και της αποτελεσματικότητας του.

Αφιερωμένο στο 5G αλλά και στην έρευνα στην …πράξη

Έχει ενδιαφέρον να σταθούμε σε δύο από τους στόχους της φετινής διοργάνωσης, που αναλυτικά παρουσίασαν οι οργανωτές της στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου.  Στην τεχνολογία 5G που η διάχυσής της στην περιοχή μας δημιουργεί τεράστιο αναπτυξιακό πλεονέκτημα και στην επιδίωξη να συνδυαστεί πλέον η παρουσίαση ερευνητικού έργου από τους συμμετέχοντες εκθέτες παράλληλα με συνεργαζόμενους παραγωγικούς φορείς του.Tο 5G είναι η νέα γενιά τεχνολογίας ασύρματου δικτύου, η οποία αναμένεται να αυξήσει την ταχύτητα της  διαδικτυακής σύνδεσής σας κατά δέκα φορές σε σχέση με τον προκάτοχό της, το 4G. Αναμένεται να αποτελέσει τη κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Αμάξια χωρίς οδηγό, εικονική πραγματικότητα, «έξυπνες» πόλεις, ρομπότ, όλα θα χρειάζονται το δίκτυο 5G για να λειτουργήσουν. Η ιατρική , η επικοινωνία, σχεδόν τα πάντα στην καθημερινότητα των πολιτών θα έχουν μια νεα μεγάλη μεταβολή. Ήδη με τακτική αρθρογραφία μας στον Σ.Ε έχουμε προιδεάσει τους αναγνώστες μας σχετικά αλλά πλούσιο υλικό υπάρχει και απο το 20ο Forum Ανάπτυξης του 2017 όπου με τη συνεργασία του Patras IQ, του ΣΕΒΠ&ΔΕ και διαφόρων τεχνολογικών οικοσυστημάτων αφιερώσαμε μεγάλο μέρος του στην ψηφιακή εποχή που έρχεται. (αναλυτικά στο www.forumanaptixis.gr)

Στην έκθεση θα έχει και ο “Σύμβουλος Επιχειρήσεων» εκθεσιακή παρουσία. Όχι μόνο ως εκδόσεις συστηματικής και έγκυρης πληροφόρησης για ότι έχει σχέση με τη μεταφορά τεχνογνωσίας στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία αλλά και ως φορέας ο ίδιος καινοτόμων πρωτοβουλιών και συνεργασιών. Δυο από αυτές το «Δίκτυο Forum Ανάπτυξης και την μοναδική τουριστική πλατφόρμα www.holidayemotions.com θα παρουσιάζουμε και μέσα από το 5ο Patras IQ αυτό το τριήμερο.

Σχετικά με την παράλληλη παρουσίαση ερευνητικού έργου και προϊόντων που προκύπτουν από αυτό. Θεωρούμε ότι πλέον αυτό είναι το κύριο ζητούμενο από μια πολυσχιδή πρωτοβουλία μεταφοράς τεχνογνωσίας. Να προκρίνονται ερευνητικά έργα που στοχεύουν με ασφαλή και στρατηγικό σχεδιασμό στην παραγωγή και δεν εξαντλούνται στο ερευνητικό εργαστήριο μαζί με την πιθανή δημόσια επιδότηση του. Η περίοδος που διανύουμε δείχνει ότι πλέον στην κατεύθυνση αυτή βοηθούν και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργηθεί. Το Υπερταμείο ΕπιχειρηματικώνΣυμμετοχών (EquiFund) που παρουσιάστηκε πρόσφατα επισήμως αλλά και τα 9 ιδιωτικά funds που πιστοποιήθηκαν και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στέλνουν θετικά μηνύματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αναμένεται μάλιστα καποια εξ αυτών να έχουν ενεργή παρουσία αυτό το τριήμερο στην έκθεση.

* Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

 

Last modified on Friday, 27/04/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας