Η επόμενη ημέρα

pgialenios

του Παναγιώτη Γιαλένιου

Σε συνέχεια του προηγουμένου κειμένου μας για το 5ο PatrasIQ το σημερινό μας άρθρο, στον απόηχο πλέον των εκδηλώσεων του τριημέρου που παρακολουθήσαμε από κοντά όχι μόνο δημοσιογραφικά αλλά και λόγω της συμμετοχής του Σ.Ε ως εκθέτη με την παρουσίαση των καινοτόμων δράσεών μας, το «Δίκτυο Forum Ανάπτυξης και την μοναδική τουριστική πλατφόρμα www.holidayemotions.com.

 

 Αναζητώντας το «προϊόν»

Η φετινή έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε δύο κυρίως θεματικές: Στην τεχνολογία 5G που η διάχυσή της στην περιοχή μας μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο αναπτυξιακό πλεονέκτημα και στην επιδίωξη να συνδυαστεί πλέον η παρουσίαση ερευνητικού έργου από τους συμμετέχοντες εκθέτες παράλληλα με συνεργαζόμενους παραγωγικούς φορείς του.

Σε ότι αφορά τον πρώτο στόχο, την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας 5G θεωρούμε ότι υπήρξε πολύπλευρη προσέγγιση με σημαντικές εκδηλώσεις και με την κεντρική ομιλία της Έκθεσης, αυτήν του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής να είναι σε αυτήν αφιερωμένη. Από όλες τις παρουσιάσεις θα σταθούμε ειδικότερα σε αυτήν του εκπροσώπου του Δήμου Τρικάλων, του διευθύνοντα συμβούλου του e-trikala Οδυσσέα Ράπτη. Τα Τρίκαλα είναι η πρώτη «Έξυπνη Πόλη» στην Ελλάδα με ενσωματωμένες πολλές τεχνολογικές απαντήσεις στην καθημερινότητα των πολιτών της (σε επόμενες εκδόσεις μας θα έχουμε αναλυτική σχετική παρουσίαση).

Σχετικά με την παρουσίαση ερευνητικού έργου από τους συμμετέχοντες εκθέτες παράλληλα με συνεργαζόμενους παραγωγικούς φορείς του νομίζουμε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διοργανωτών δεν υπήρχε η συμμετοχή που ανέμεναν. Ενώ υπήρχε πλούσια παρουσίαση ερευνητικού έργου κυρίως από την πλευρά τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών και ερευνητικών Ινστιτούτων της περιοχής (ερευνητικό έργο που έχουμε δει εκτιθέμενο πολλές φορές τόσο στο Patras IQ όσο και σε εκδηλώσεις του Forum Ανάπτυξης) εντούτοις έλειπε η διασύνδεσή του με τον επιχειρηματικό κόσμο. Έλειπε αυτό που λέμε «προϊόν». Σε μια από τις εκδηλώσεις του Patras IQ, o εκπρόσωπος τους ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδος, αναφερόμενος στην απουσία ορισμένων τέτοιων εκθεσιακών παρουσιάσεων, εστίασε στην έλλειψη χρηματοδότησης για κάτι τέτοιο. Μαζί με το «προϊόν» σε μεγάλο βαθμό όμως έλλειπε και από την φετινή διοργάνωση ο μεγάλος όγκος του επιχειρηματικού στοιχείου της περιοχής. Μια απουσία γενικότερη από τις αναπτυξιακές δραστηριότητες, που θα αναλύσουμε ξεχωριστά σε επόμενο σημείωμά μας.

Πιο κοντά με την παραγωγή

Θεωρούμε ότι πλέον το κρίσιμο επόμενο βήμα τόσο για το Patras IQ, όσο και για κάθε δράση στην περιοχή που στοχεύει στην διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την παραγωγή, είναι να αναδειχθούν οι τρόποι αυτοί που θα φέρουν την έρευνα στην παραγωγή. Παράλληλα με την προώθηση όσο το δυνατόν περισσότερων επιτυχημένων επιχειρηματικά ερευνητικών έργων και καινοτομιών. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στην περιοχή και δεν περιορίζονται φυσικά μόνο στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας και του 5G. Κινούνται στο χώρο της βιοτεχνολογίας, στον αγροδιατροφικό τομέα, στην ενέργεια, στην υγεία κ.α

Είναι θετικό ότι η Πάτρα έχει μπει πλέον στο χάρτη των πόλεων που μπορούν να αποτελέσουν Κέντρο Τεχνολογίας. Ο συντονισμός σε επίπεδο φορέων για κάτι τέτοιο υπάρχει, η διάθεση συνεργασίας, παρά τις κατά καιρούς «αγκυλώσεις», είναι έκδηλη. Το Patras IQ, «Η Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα» της ΠΔΕ αλλά και πολύχρονες αναπτυξιακές δράσεις, (που λείαναν το έδαφος για να γεφυρωθούν οι αντιθέσεις και να κυριαρχήσει η «μεγάλη εικόνα» της προόδου της περιοχής έναντι των μικρών προβολών επιμέρους επιδιώξεων) όπως το Forum Ανάπτυξης είναι σημαντικές κατακτήσεις που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά ώστε η Πάτρα των τριων κορυφαίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αρκετών σπουδαίων Ερευνητικών Φορέων και του υψηλού επιστημονικού δυναμικού να αποκτήσει στρην πράξη πρωτεύοντα ρόλο στις τεχνολογικές εξελίξεις στη χώρα.

Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν και οι συζητήσεις για το μέλλον του Patras IQ που έχουν ήδη αρχίσει. Οι υπεύθυνοί του δείχνουν με τις δηλώσεις τους ότι έχουν κατανοήσει το βάθος του εγχειρήματος και την ανάγκη να στηριχθεί σε στέρεες βάσεις ώστε να έχει μέλλον ως Θεσμός. Από την πλευρά μας, έχοντας μια μακρά πορεία αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που συνεχίζονται, θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε ακόμη περισσότερο , στο μέτρο των δυνάμεων και του ρόλου μας, σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

Last modified on Friday, 04/05/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας