Σχέδιο απομάκρυνσης μεταναστών

metanasteytiko 1Σταδιακή απομάκρυνση των μεταναστών από την παραλιακή της ακτής Δυμαίων και μετεγκατάστασή τους σε χώρους φιλοξενίας εκτός Αχαΐας είναι ορισμένες από τις αποφάσεις που επαναβεβαιώθηκαν χθες στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.

Πρόκειται για συνάντηση που είχε προγραμματιστεί από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος προσήλθε στο ραντεβού, με ατζέντα τεσσάρων προτεραιοτήτων, που συνιστούν ένα σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού για την Πάτρα, θέτοντας ζητήματα με τα οποία συμφώνησε ο υπουργός.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανάδειξη των παραμέτρων του μεταναστευτικού, οι συνέπειες στην τοπική κοινωνία και οικονομία, η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, η συνεχής παρακολούθηση και οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει, καθώς και ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να :

  • υπάρξει σταδιακή απομάκρυνση των μεταναστών από τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια-κτίρια,
  • διαρκή ενημέρωση και παρακολούθηση της μετεγκατάστασης,
  • φύλαξη και αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων από τους ιδιοκτήτες τους,
  • κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν προβλέπεται η δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο περιλαμβάνει τη μεταφορά όσων προσφύγων βρίσκονται στη χώρα και έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο, σε ανοικτές δομές στην Ηπειρωτική χώρα και κυρίως στην Αττική. Για τους παράτυπα εισελθόντες στη χώρα, και αυτούς που το τελευταίο διάστημα φθάνουν στην Ελλάδα και στην Πάτρα, μέσω του Εβρου, προβλέπεται μεταφορά σε κλειστά κέντρα κράτησης όπως αυτό της Κορίνθου.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του σχεδίου αρμόδιος για την παρακολούθησή του ορίστηκε από τον υπουργό κ. Βίτσα, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας.

«Συνεχίζοντας τις θεσμικές μας παρεμβάσεις, έχουμε από χρόνια τονίσει προς τα ευρωπαϊκά όργανα, που μετέχουμε, την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής λύσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η προσφυγική κρίση έχει επιπτώσεις στις αντοχές των τοπικών κοινωνιών. Το πρόβλημα του μεταναστευτικού είναι χρόνιο για την Πάτρα κι αυτό γιατί η πόλη είναι πύλη εξόδου στην Ευρώπη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε:

«Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα τόσο οι κάτοικοι της περιοχής, όσο και οι επιχειρηματίες που συνδέουν τη δραστηριότητά τους με το λιμάνι της Πάτρας να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, με σοβαρές συνέπειες στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης» περιέγραψε ο Περιφερειάρχης και κάλεσε τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Πάτρα, προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία υλοποίησης του σχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση . Ο κ. Βίτσας έκανε αποδεκτό το αίτημα και απάντησε ότι σε περίπου 20 ημέρες θα επισκεφτεί την πόλη.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα συμμετείχαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Αντιπερφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θόδωρος Τουλγαρίδης, η δημοτική σύμβουλος Βικτωρία Αξιώτη, οι Πρόεδροι των Συλλόγων της περιοχής Νίκος Γραικούσης (Τέρψης), Χρήστος Γιαχαλής (Λεύκας), Γεωργία   Βαρβαρέσου (Κρύα Ιτεών), Νίκος Μακρυπόδης (Κυψέλης), ο Ανδρέας Σπηλιόπουλος μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Νοτίου Διαμερίσματος και ο επιχειρηματίας Γιώργος Παπαδόπουλος.    

Στον απόηχο αυτού του γεγονότος εντάσσεται και η σύσκεψη που έγινε τις προηγούμενες μέρες στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλου, με το Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Κλάπα και την Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Ταξίαρχου Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου και του Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας Ταξίαρχου Νικολάου Κοτρωνιά, με θέμα το μεταναστευτικό.

Ο κ. Κλάπας επανάλαβε την πρόθεση του Υπουργείου να συνεχίσει και να ενταθεί η προσπάθεια για τη μεταφορά των μεταναστών σε νόμιμους χώρους φιλοξενίας εκτός Νομού Αχαΐας, βάση συγκεκριμένου σχεδίου. Η Αντιστράτηγος κ. Τσιριγώτη τόνισε ότι ήδη 260 μετανάστες έχουν μεταφερθεί από τους χώρους της ΑΒΕΞ και του Λαδόπουλου, εξαίροντας και τη συνεισφορά της τοπικής Αστυνομίας στην προσπάθεια αυτή.

Πρωτοβουλίες για Σφαγεία και Λαδόπουλου

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ενημέρωσε ακόμη τον κ. Βίτσα για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Πατρέων σε σχέση με την αξιοποίηση των κτιριακών συγκροτημάτων της περιοχής και συγκεκριμένα:

  • Των Παλαιών Σφαγείων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα INTEREG για την περαιτέρω αξιοποίησή του. Μέσω της πρότασης και στο πλαίσιο του δικτύου δημιουργικής βιομηχανίας με επίκεντρο το Πατρινό Καρναβάλι, θα γίνει ανακαίνιση του συγκροτήματος των Παλαιών Σφαγείων και θα διαμορφωθούν χώροι για την δημιουργική βιομηχανία, χώροι προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού και της ιστορίας του Καραγκιόζη Εταίροι του προγράμματος είναι ο Δήμος Πατρέων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας .
  • Του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, στο οποίο προβλέπεται να αναπτυχθεί Διοικητήριο και δράσεις που θα συμβάλουν στην αστική ανάπλαση της περιοχής. Μια παρέμβαση καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της πόλης, που απαιτεί όμως καλή προετοιμασία και σωστό σχεδιασμό για να ενταχθεί σε  χρηματοδοτικό εργαλείο.

Last modified on Friday, 11/05/2018

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας