ΣΕΒΠ&ΔΕ: 100 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς

sev 100 xronia

Εκατό χρόνια αδιάλειπτης και ουσιαστικής προσφοράς συμπλήρωσε φέτος ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Η ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περ. Κυριακή, ήταν ιστορική.

Ήταν η 100η συνέλευση που έγινε παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιου Πιτσιόλα, του αν. Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ., βουλευτή Κορινθίας, Χρίστου Δήμα και του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκου Βέττα, εκπροσώπων αρχών και φορέων, στο ξενοδοχείο «Πόρτο Ρίο».

Εκφράστηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, απόψεις, προβληματισμοί για το πώς η χώρα μας θα ξεφύγει από τα γρανάζια της κρίσης και η ατμομηχανή της βιομηχανίας θα δώσει οικονομική ώθηση.

Μπάρλος: «Όλοι μαζί για την ανάπτυξη…»

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δ. Ελλάδος, καθηγητής Κλεομένης Μπάρλος  αντί για ομιλία επέλεξε να παρουσιάσει ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία που αφορούν στη Δυτική Ελλάδα και τη μείωση των επενδύσεων που τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχουμε μειωθεί κατά 64,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε και στους τρεις νομούς της περιφέρειάς μας υπάρχει συσσωρευμένο δυναμικό ανάπτυξης που θα εμφανιστεί την επόμενη περίοδο, ωστόσο σήμερα, όπως ανέφερε η κατάσταση παραμένει κρίσιμη καθώς μειώθηκαν οι επενδύσεις σε εθνικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στην Δυτική Ελλάδα το ύψος των επενδύσεων δείχνει μείωση κατά 64% το 2015 σε σχέση με το 2018. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Μπάρλος έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Όπως είπε, η ανεργία εκτινάχθηκε και ο δείκτης στην Δυτική Ελλάδα έφθασε στο 30%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. κυμαίνεται στο 7%.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, για την βελτίωση της παραγωγικότητας θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι ενεργειακές πηγές και να γίνει εισαγωγή της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία.

Το 13,2% του συνολικού πληθυσμού συνεισφέρει το 10% ΑΕΠ όλης της χώρας. Την περίοδο της κρίσης, όπως ανέφερε, η Δυτική Ελλάδα είναι η 11η μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας και απέχει 20 θέσεις από την τελευταία που βρίσκεται η Βουλγαρία. Ωστόσο, παρατήρησε πως ο τομέας της βιομηχανίας, που είναι η καρδιά της οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια – όπως δείχνουν τα στοιχεία- ανακάμπτει. Η μεταποίηση στην Δυτική Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο με έμφαση στα τρόφιμα, τα ποτά, μέταλλα, χημικά. «Η περιοχή μας χρειάζεται επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό προϋποθέτει την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομών, αξιοποίηση του νέου λιμένα, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και η σύνδεσή τους μπορεί να μετατρέψει την Πάτρα σε πόλο έλξης», επισημάνθηκε εκτός των άλλων.

Ο κ. Μπάρλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι «είναι αναγκαίος για την ανάπτυξη ένας συνδυασμός των έργων με τη συμμετοχή της κυβέρνησης, της περιφέρειας, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, των επιχειρηματιών και των τραπεζών με σκοπό την κατάρτιση σχεδίου και χρονοδιαγράμματος», προσθέτοντας ότι «το διεκδικούμε όλοι μαζί και ουσιαστικά κανείς δεν περισσεύει, δηλαδή κεντρική κυβέρνηση, περιφέρεια, επιστημονική κοινότητα, επιχειρηματίες και τράπεζες».

Κατσιφάρας: «Αναγκαία η παραγωγική αναδιάταξη»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απ. Κατσιφάρας χαιρετίζοντας τις εργασίες της ετήσιας συνέλευσης του ΣΕΒΠ&ΔΕ ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. «Βρισκόμαστε σ’ ένα εθνικά κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου που από την μία καλείται να παρουσιάσει ένα σχέδιο παραγωγικής αναδιάταξης της χώρας με την έξοδο από τα μνημόνια γιατί η κρίση είναι πολύ βαθύτερο και από την άλλη ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων» ανέφερε, τονίζοντας πως «η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας συνεχίζουν να είναι από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μας». Σημείωσε ότι είμαστε χώρα εισαγωγών και χαρακτήρισε «εθνική πρόκληση» την στροφή της οικονομίας μας από τις υπηρεσίες στην παραγωγικότητα και –όπως είπε- αυτό είναι ευθύνη όλων μας». Τόνισε πως πρέπει η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις και εκτός των άλλων διεκδικήσεων (φορολογικά κίνητρα, κ.ά.) αρκεί να έχει ολοκληρωμένο δίκτυο υποδομών (οδικά, σιδηροδρομικά, ενεργειακά αλλά και ψηφιακά δίκτυα), ενώ υπενθύμισε ότι επιδιώκεται η αξιοποίηση του Λαδόπουλου μέσω ΣΔΙΤ.

Τόνισε πως αποτελεί μεγάλο έλλειμμα το Πάτρας – Πύργος και Πύργος –Καλό Νερό- Τσακώνα και ζήτησε ολοκλήρωση όλων των μεγάλων οδικών αξόνων που θα βελτιώσουν το παραγωγικό περιβάλλον και σύνδεσή τους με πόλους ανάπτυξης,

Απευθυνόμενος στον Υπουργό, αναφορικά με το σιδηρόδρομο τόνισε πως «πρέπει να κλείσει επιτέλους το κεφάλαιο της υπογειοποίησης στην Πάτρα και να συνεχιστεί η σύνδεση μέχρι τον Πύργο δίνοντας διέξοδος επικοινωνίας στη Βιομηχανική Περιοχή, που είναι ο κορμός των βιομηχανιών».

Αναφέρθηκε και στο έργο σύνδεσης του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου με την ΒΙΠΕ, ενώ χαρακτήρισε «πρόκληση» την 4η βιομηχανική επανάσταση μέσω έργων καινοτομίας. Κλείνοντας είπε πως μέσω της «Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα» οι φορείς κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συναποφασίζουν πάνω σε κρίσιμα ζητήματα.

Στη συνέχεια τόνισε πως τα προϊόντα μας πρέπει να αντέχουν στις διεθνείς αγορές και να παράγουμε, ενώ τόνισε για την προσέλκυση επενδύσεων πρέπει να γίνουν με κεφάλαια του εξωτερικού αλλά και με εργαλεία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Ανέφερε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει πολλές προκλήσεις που είναι ανενεργές, όπως το πράσινο λιμάνι του Πλατυγιαλίου, το εργοτάξιο του Αντιρρίου, η αξιοποίηση του Λαδόπουλου, αναλύοντας το όραμά του για την επόμενη μέρα της Περιφέρειας.

Αναγνωστοπούλου: «Μόνιμος χώρος για την έκθεση Patras IQ»

Η πρώην υπουργός βουλευτής, Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε πως «πέρασαν εκατό χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας κι όμως κατόρθωσε η περιοχή να φτιάξει βιομηχανία που άντεξε και αυτό και μόνον δίνει προοπτική για το μέλλον».

Τόνισε πως η Πάτρα έχει γίνει κέντρο ψηφιακών τεχνολογιών και τόνισε πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάπτυξη της βιομηχανίας.

Αναφερόμενη στην προσπάθεια για τη σύνδεση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μέσω του Patras IQ, κάλεσε τα μέλη του ΣΕΒ να συμβάλλουν ώστε να βρεθεί ένας μόνιμος εκθεσιακός χώρος για την Patras IQ ώστε να δοθεί διεθνή εμβέλεια στο θεσμό. «Ενώνοντας τις δυνάμεις μας σε αυτήν την προσπάθεια μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα, η νέα εποχή προσφέρεται αρκεί να δούμε τις δυνατότητες που έχει η περιοχή μας», κατέληξε η κυρία Αναγνωστοπούλου.

Σπαρτινός: «Η περιοχή μας έχει δυναμική»

Ο βουλευτής, Κώστας Σπαρτινός ευχήθηκε στον Σύνδεσμο να τα… χιλιάσει και τόνισε πως «η πόλη μας και η περιοχή έχει μια μεγάλη βιομηχανική παράδοση παρά τα προβλήματα» και τόνισε πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πραγματικές δυνατότητες της βιομηχανίας. Τόνισε πως η σημερινή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει ένα διαφορετικό μοντέλο για την ενίσχυση της βιομηχανίας για τα επόμενα χρόνια.

Να αναφερθεί πως ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Ριζούλης εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη του.

Κατσανιώτης: «Αναγκαία η σταθερότητα»

Ο βουλευτής, Α. Κατσανιώτης υπογράμμισε πως «η ανάπτυξη της βιομηχανίας προϋποθέτει σταθερό περιβάλλον. Αυτό που χρειάζεται η επιχειρηματικότητα για να πάει μπροστά δεν είναι εξαγγελίες, αλλά να συμφωνήσει για ένα σταθερό περιβάλλον και να εξασφαλίσει τα εργαλεία για την μάχη…»

Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη ευχήθηκε δύναμη στο νέο Δ.Σ. και με ενότητα τα μέλη και οι φορείς να πορεύονται για αυτόν τον τόπο.

Ο Στ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για μέγιστη αυτονομία 

«Επιδιώκουμε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή αυτονομία και ορθώς μιλάμε για καθαρή έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο» τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας στην 100η γενική συνέλευση του ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Όπως πρόσθεσε, «η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει το μέγιστο βαθμό ελευθερίας, για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια, ώστε αυτό το μείγμα να είναι πιο αποτελεσματικό και πιο παραγωγικό».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια αποφάσεων για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει τη μεταμνημονιακή περίοδο».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης είπε ότι «είμαστε σε μία στιγμή πάρα πολύ ευαίσθητη και πάρα πολύ σημαντική, γι' αυτό όλοι οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς της χώρας καλούνται να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο», σημειώνοντας επίσης ότι «πρέπει να έχουμε συνείδηση των ευθυνών και των προβλημάτων που μας παρακολουθούν και να κάτσουμε και να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας».

Απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες στη συνέλευση, τόνισε ότι «έχουμε μία σημαντική αύξηση των εξαγωγών και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες συνειδητοποίησαν ότι ο τρόπος επιβίωσης είναι η εξωστρέφεια και το κάνουν πράξη».

Επίσης, είπε ότι «είναι πάρα πολύ παρήγορο ότι υπάρχουν δείγματα αναθέρμανσης της βιομηχανικής παραγωγής», ενώ αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα και στην παραγωγικότητα, υπογράμμισε ότι «προφανώς θέλουμε και τα δύο», αλλά όπως τόνισε, «θέλουμε και κοινωνική συνοχή, διότι δεν θα πετύχουμε την παραγωγικότητα, χωρίς να έχουμε και τη συμμετοχή του βασικού συντελεστή που είναι το εργατικό δυναμικό, το ανθρώπινο δυναμικό». Ακόμη, ανέφερε ότι «αν θέλουμε να ανταπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό και να διατηρήσουμε και την κοινωνική συνοχή, οφείλουμε να δούμε πώς θα είμαστε ανταγωνιστικοί και ο τρόπος αυτός είναι να βρούμε πλεονεκτήματα, όπως είναι η γνώση, η καινοτομία, η γεωγραφική μας θέση, οι καιρικές συνθήκες και οι δυνατότητες να έχουμε τις πρώτες ύλες που έχουμε, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα».

Επιπλέον, ο Στέργιος Πιτσιόρλας υπογράμμισε ότι «αν είμαστε μεταξύ μας ειλικρινείς, αν δείξουμε όλοι θετικό πνεύμα και αν είμαστε τολμηροί, τότε νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε θαύματα».

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι υπάρχει ένα επίπεδο τεχνογνωσίας στην χώρα, ενώ αναφέρθηκε στις αιτίες που δεν έγιναν τόσα χρόνια τα εν λόγω έργα.

Τόνισε πως υπήρχαν και θετικά βήματα μέσα στην κρίση, όπως  η αύξηση στις εξαγωγές και πως οι επιχειρηματίες συνειδητοποίησαν πως είναι μονόδρομος.

«Πρέπει να σχεδιάσουμε την πορεία της χώρας μετά τα μνημόνια. Έχουμε μπροστά μας μια περίοδο ανάπτυξης. Ας ξεχάσουμε το παρελθόν και ας σχεδιάσουμε το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης», κατέληξε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Χρειάζεται «Σταθερό φορολογικό σύστημα για μια δεκαετία»

Η κυβέρνηση ΝΔ θα φέρει ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα παραμείνει σταθερό για μια δεκαετία, δεσμεύτηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας Χρίστος Δήμας, από το βήμα της 100ης γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου.

«Το πρώτο πράγμα για το οποίο έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης ότι θα κάνει, είναι ότι θα υπάρχει νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα έχει να κάνει με ένα νέο φορολογικό σύστημα, με στόχο να μην αλλάξει για μία δεκαετία και το τρίτο νομοσχέδιο θα έχει να κάνει με την απλοποίηση των διαδικασιών των αδειοδοτήσεων, όπου ουσιαστικά θα αντιστρέψουμε το βάρος απόδειξης συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο κράτος».

Αναλύοντας το θέμα του φορολογικού συστήματος, ο Χρίστος Δήμας είπε ότι «το σημαντικότερο ζήτημα έχει να κάνει με τη σταθερότητά του, διότι αν θέλει κάποιος να εκπονήσει ένα σοβαρό business plan, πρέπει να έχει και ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, πρέπει να ξέρει πόσο θα φορολογηθεί, διότι αν το αλλάζεις συνεχώς, τότε κανένας δεν μπορεί να κάνει ένα αξιόπιστο business plan».

Ακόμη, ο Χρίστος Δήμας είπε ότι «είναι δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησης, η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών, η φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5%, επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13%, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί και αύξηση του ορίου υπαγωγής το ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ».

Επιπλέον, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης ανέφερε ότι «εφόσον μπορέσουμε να πετύχουμε τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2%, σκοπός μας είναι να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές στα φυσικά πρόσωπα στο 9%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του ΦΠΑ με δύο συντελεστές, χαμηλό στο 11% υψηλότερο στο 22% και διαχωρισμό των υποθέσεων κόκκινων δανείων σε τρεις βασικές υποθέσεις».

Ν. Βέττας: «Η οικονομία μας έχει σφυγμό»

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νικόλαος Βέττας ανέφερε πως η μεταποιητική βιομηχανία έχει σε ένα βαθμό αυτονομηθεί, ειδικά το κομμάτι της που είναι εξωστρεφές. Όμως, υπογράμμισε πως οι προσδοκίες αναπτύσσονται με αργότερο ρυθμό σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με την συνολική εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής τόνισε πως γενικά τον τελευταίο 1,5 χρόνο παρατηρείται μια θετική στάση και αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη που παρατηρείται στην Ευρώπη, η οποία έχει φύγει από την κρίση και αυτό συμπαρασύρει και την χώρα μας.

Σχετικά με την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα φαίνεται πως ενώ οι προσδοκίες για αύξηση της παραγωγής δεν είναι άσχημες αλλά προκαλεί αίσθηση ότι δεν αυξάνονται οι θέσεις εργασίας. Τόνισε πως η ανεργία είναι σε υψηλό επίπεδο στην περιοχή μας και χρειάζεται άμεσα ένα σχέδιο αντιμετώπισης.

 «Η οικονομία έχει σφυγμό, δεν είναι μια τελειωμένη υπόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ,παρουσιάζοντας τα πρόσφατα στοιχεία από την έρευνα του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ανάγκη «φυγής προς τα εμπρός» από την κρίση, με αλλαγή πολιτικής που θα ανακόψει το στύψιμο της οικονομίας και της κοινωνίας από την υπερφορολόγηση.

«Οι συντελεστές που επιβάλλονται στα εισοδήματα είναι υψηλοί, κι όμως τα φορολογικά έσοδα είναι σχετικά χαμηλά, καθώς το σύστημα δημιουργεί κίνητρα για φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή», ανέφερε ο κ. Βέττας. Και προσέθεσε: «Υπάρχει σημαντικό περιθώριο να υποβοηθηθούν η παραγωγή και η εργασία, χωρίς να μειωθούν τα έσοδα. Όταν οι κανόνες για τη φορολογία είναι περίπλοκοι και αλλάζουν συχνά όχι μόνο μειώνεται η παραγωγή, αλλά τιμωρούνται όσοι εργάζονται ή επιχειρούν νόμιμα. Υπονομεύεται έτσι συνολικά η στροφή σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο», προσθέτει.

Τόνισε πως το 2015 ήταν ένα καταστροφικό έτος για την εθνική οικονομία, το 2017 άρχισε η ανάκαμψη, ενώ φέτος αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού κατά 2%.

«Φαίνεται μια εικόνα ανάκαμψης για το 2018, χαμηλότερη από αυτήν της Ευρώπης. Η κατανάλωση τρέχει αρκετά χαμηλά αλλά μετά από την μείωση της ανεργίας θα βελτιωθεί, οι εισαγωγές θα τρέξουν πιο γρήγορα από τις εξαγωγές και το ζήτημα είναι να αυξήσουμε τις εξαγωγές», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις είπε πως «είμαστε σε χαμηλό επίπεδο και δεν μπορεί να στηρίξει τους ρυθμούς ανάπτυξης που θέλουμε για τα επόμενα χρόνια». Σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν παραγωγικές επενδύσεις στο μέλλον, για να μειωθεί η ανεργία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αύξησης της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων που παράγουμε καθώς είμαστε στην τελευταία γραμμή. «Ήμασταν μια εξωστρεφής οικονομία πριν την κρίση και παραμένουμε και μετά την κρίση», σημείωσε με έμφαση.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως δημοσιονομικά η χώρα σήμερα δεν παράγει ελλείμματα, πέρσι και φέτος υπήρξε ανάπτυξη και η χώρα δεν καταστράφηκε παρά τις Κασσάνδρες, όμως, επειδή τα επόμενα δέκα χρόνια θα βρεθούμε εκτός προγραμμάτων και δεν θα υπάρχει προστασία, αυτό που έχει σημασία είναι να μην γίνουν λάθη για να μην υπάρξει εκτροχιασμός…

H διασύνδεση του τουρισμού με το ελληνικό προϊόν

Η διασύνδεση του τουρισμού με το ελληνικό προϊόν βρέθηκαν στο επίκεντρο συναντήσεων που είχε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης με εκπροσώπους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Ο Ευστράτιος Ζαφείρης, ο οποίος επισκέφθηκε την Πάτρα για να συμμετάσχει στην 100η γενική συνέλευση του ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διασύνδεση του τουρισμού με το ελληνικό προϊόν, ενώ όσον αφορά στις συναντήσεις, είπε ότι «συζητήσαμε το πώς ο αγροτικός και ο βιομηχανικός τομέας θα συνεισφέρουν στην κατανάλωση που έχει ο τουρισμός».

«Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις που κάναμε», συνέχισε ο Ευστράτιος Ζαφείρης, «ο τουρισμός καταναλώνει αυτή τη στιγμή 13% ελληνικό προϊόν και ως εκ τούτου, είναι μία δραστηριότητα που φέρνει κόσμο, αλλά φέρνει και πολλές εισαγωγές».

Επομένως, πρόσθεσε, «η προστιθέμενη αξία που μένει στον τόπο είναι μικρότερη από αυτή που θα μπορούσε να είναι»

Σχετικά με το αποτέλεσμα των συζητήσεων, είπε ότι «αυτό που εγώ συγκρατώ, είναι ότι υπάρχει θετική ενέργεια και διάθεση συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων, προκειμένου να γίνει ένα σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής που θα επηρεάσει και τη συγκεκριμένη δραστηριότητα».

 

Last modified on Monday, 06/05/2019

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Ανασκόπηση 2018

Πρωτοσέλιδο Ανασκόπησης

Δείτε το PDF εδώ

Δίκτυο Forum Ανάπτυξης

Δειτε το καναλι μας στο YouTube

Video Gallery

Αρχή Σελίδας